Publicat: 19 Decembrie, 2019 - 09:10

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de astăzi, o serie de proiecte de hotărâre prin care se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti unor personalităţi din domeniile cultură şi sănătate.

De asemenea, la propunerea consilierilor generali, se conferă acelaşi titlu domnului Emil Veţeleanu, veteran de război.

Astfel, printr-un proiect de hotărâre aprobat în şedinţa de astăzi, se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti unui număr de 10 personalităţi medicale, pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi pentru creşterea prestigiului medicinei româneşti.

Cei 10 medici sunt: Prof. Univ. Dr. Rodica-Maricela Anghel - Institutul Oncologic Bucureşti, Conf. Univ. Dr. Adina Mariana Ghemigian - Institutul Cinic de Endocrinologie C.I. Parhon, Prof. Univ. Dr. Monica-Daniela I. Pop - Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice, Prof. Univ. Dr. Serban-Ion Bubenek-Turconi - Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, Prof. Univ. Dr. Radu Mircea Gorgan - Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar - Arseni, Dr. Adrian Stanciu - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel - Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, Lector Univ. Dr. Corneliu Toader - Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, Prof. Univ. Dr. Ulmeanu Coriolan Emil - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Prof. Univ. Dr. Dragoş Vinereanu - Spitalul Univesitar de Urgenţă din Bucureşti.

De asemenea, prin alte două proiecte de hotărâre, se conferea acelaşi titlu pentru 5 îndrăgiţi artişti, dintre care 3 interpreţi de muzică populară şi 2 interpreţi de muzică folk, în semn de recunoştinţă pentru promovarea şi păstrarea tradiţiei româneşti.

Cele 5 personalităţi sunt: dna Maria Ciobanu, dna Maria Dragomiroiu, dna Ştefănia Rareş şi compozitorii şi cântăreţii: Alexandru Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru.

Tot în şedinţa de astăzi, s-a aprobat acordarea titlului de Cetăţean de Onoare către doi mari artişti din Republica Moldova: compozitorul şi academicianul Eugen Doga şi violonistul şi dirijorul Nicolae Botgros, în semn de recunoştinţă pentru promovarea şi păstrarea tradiţiei populare româneşti.

De asemenea, printr-un alt proiect, propus de consilierii generali, domnul Emil Veţeleanu, veteran de război primeşte titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti.

PERSONALITĂŢI MEDICALE :

Prof. Univ. Dr. RODICA-MARICELA ANGHEL - profesor universitar UMF Carol Davila, şef disciplină oncologie, medic primar oncologie radioterapie, medic primar oncologie-medicală, medic primar imagistică medicală radiologie la Institutul Oncologic Bucureşti Prof.Dr. Al.Trestioreanu, doctor în Ştiinţe Medicale.

Manager al Institutului Oncologic Bucureşti Prof.Dr. Al.Trestioreanu până în anul 2013, în prezent medic în cadrul secţiei de Radioterapie ÎI, cu o experienţă clinică de excepţie şi cu un bogat palmares în premiere medicale în România cum ar fi: tratamentul multimodal în diverse localizări ale cancerului, Radioterapia stereotaxică în tumorile cerebrale, Iradierea corporală totală în pregătirea transplantului medular sau Iradiere IMRT.

A prezentat peste 370 de lucrări ştiinţifice şi a publicat peste 140 de articole care susţin activitatea de tratament şi cercetare în domeniul oncologiei precum şi implementarea a 41 de proiecte finanţate prin granturi.

Deţine 4 brevete de invenţie.

Este Preşedinte al Societăţii Române de Radioterapie, membru în Comitetul Ştiinţific al CECOG, European Society of Medical Oncology (ESMO) American Society of Clinical Oncology (ASCO), Internaţional Society of Geriatric Oncology (SIOG), ASGO, ESTRO.

Conf. Univ. Dr. ADINA MARIANA GHEMIGIAN este medic primar endocrinolog, şef secţie "Infertilitate şi patologie gonadica", Institutul Naţional de Endocrinologie, conferenţiar universitar, FMAM, UMF "Carol Davila", coordonator de rezidenţiat.

Este autoare a peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale, coautoare de manuale, subinvestigator în patru studii clinice, director/ membru al echipei de cercetare în 7 proiecte naţionale de cercetare şi manager al proiectului "Îmbunătăţirea nivelului de competente al profesioniştilor din sectorul medical în domeniul endocrinologiei, pentru prevenirea maladiilor cu impact populaţional".

Este membru fondator şi prim vicepreşedinte al Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România, membru al Societăţii Române de Endocrinologie, al Societăţii Europene de Endocrinologie (ESE), al Asociaţiei Americane de Endocrinologie Clinică (AACE) şi preşedinte al Chapter-ului roman AACE.

Prof. Univ. Dr. Monica-Daniela I. Pop - medic primar oftalmolog, profesor universitar, doctor în Ştiinţe Medicale, cu activitate remarcabilă în domeniu. Este Şef de lucrări, Conferenţiar universitar şi Profesor la catedra de oftalmologie a UMF Bucureşti, Spitalul Clinic de Oftalmologie

Monica-Daniela I. Pop a condus 25 de ani, fără întrerupere, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice şi a format aici o echipă de medici dedicaţi actului medical, astfel încât, în prezent, spitalul reprezintă un reper pentru oftalmologia Est-Europeană.

Iniţiatoare a ideii de medici anestezişti cu specializare în oftalmologie (primii astfel de medici ATI au apărut în Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice şi alte 3 linii de gardă de oftalmologie, specialităţi bugetate), a coordonat organizarea primului departament de chirurgie vitreo-retiniana din ţară, bugetat. A avut un rol determinant în reorganizarea completă a Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucureşti (consolidare, refuncţionalizare, acreditare transplant de cornee şi dotări corespunzătoare).

Experienţa domniei sale, dobândită prin practică, a fost împărtăşită prin studii clinice şi publicare de cărţi în domeniul oftalmologic.

Prof. Univ. Dr. SERBAN-ION BUBENEK-TURCONI - Medic primar anestezie-terapie intensivă, director şi apoi manager, până în anul 2019, al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, doctor în Ştiinţe Medicale şi Profesor Universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, în prezent şef Secţie ATI la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu.

Cu o pregătire impecabilă este Preşedinte al Societăţii Române de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI), Membru de Onoare al Societăţi Israeliene de Anestezie, Preşedinte al Consiliului Societăţilor Naţionale al Societăţii Europene de Anestezie şi al altor importante societăţi ştiinţifice şi colegii editoriale, examinator internaţional pentru Diploma Europeană de Anestezie - Terapie Intensivă din partea Societăţii Europene de Anestezie, Visiting Professor University of Tel Aviv - Sackler Faculty of Medicine Assistant Etranger de l'Universite Pitie-Salpetriere Pariş (Univ. P& M Curie Pariş VI), membru autor a 37 de cărţi, numeroase articole de specialitate, lucrări ştiinţifice şi grant-uri.

A contribuit decisiv la înfiinţarea primelor centre de Simulare în Anestezie şi Terapie Intensivă în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş prin finanţare obţinută de la Guvernul Elveţian.

Ca premiere medicale a realizat, având alături echipe complexe, primul implant de inimă artificială Novacor din Europa Centrală şi de Est, a efectuat în premieră în România o procedură de asistare cardio-pulmonara percutana postoperatorie de tip ECMO, pentru şoc cardiogen după o operaţie pe cord deschis şi alături de o altă echipă a efectuat peste 150 de intervenţii de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică. A înfiinţat, la Institutul CC Iliescu, singurul centru din România care are experienţă cu ECMO.

Prof. Univ. Dr. RADU MIRCEA GORGAN - a învăţat meserie de la marele neurochirurg Constantin Arseni şi a efectuat până în prezent peste 20.000 de operaţii. Din anul 1990 lucrează în spitalul care găzduieşte cea mai mare secţie de neurochirurgie din Europa, "Bagdasar-Arseni".

Director Medical la Spitalul Clinic de Urgenţă BAGDASAR-ARSENI, Medic primar neurochirurg, Profesor universitar la UMF "Carol Davila", Doctor în ştiinţe medicale, deţine titluri importante care îi dovedesc profesionalismul şi implicarea, printre care: Preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie, Vicepreşedinte al Societăţii Române de Neurochirurgie, Chairman al România Chapter Walter E. Dandy Neurosurgical Society, membru fondator Societatea de Neuro-Oncologie din România şi Societatea Romană de Neurofiziologie.

Este autorul unui număr de 15 cărţi de specialitate, numeroase studii clinice şi programe de cercetare. A realizat peste 300 de proceduri de implantare de neurostimulator vagal (VNS), în calitatea sa de coordonator naţional al programul de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos.

Dr. ADRIAN STANCIU - Medic primar pediatru, asistent universitar în cadrul U.M.F. Carol Davila până în anul 2015, Catedra de Pediatrie - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii MARIA SKLODOWSKA CURI".

Este Şef secţie Pediatrie III (Terapie intensivă nou-născuţi, boli respiratorii, responsabil program Mucoviscidoza) cu o experienţă clinică de excepţie.

Este unul dintre cei mai apreciaţi medici pediatri din România şi autor a numeroase lucrări ştiinţifice: "Consideraţii diagnostice într-un caz de meningoencefalita neonatala", "Probleme de diagnostic într-un caz de convulsii neonatale", "Probleme de diagnostic într-un caz de vasculito Henoch-Schonlein" etc.

Prof. Univ. Dr. ADRIAN STREINU-CERCEL, profesor universitar la UMF Carol Davila, doctor în Ştiinţe Medicale, Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş.

Este implicat activ în campanii pentru prevenţia în cazul infecţiilor cu HIV, fiind Membru titular al Academiei Europene HIV/SIDA şi preşedinte de onoare al Societăţii de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi a fost reprezentant al României la ONU pentru infecţia HIV/SIDA.

În scopul formării şi educării postuniversitare destinate învăţământului de profil din zona central şi est europeană, a fondat, în anul 2009, Academia Europeană HIV/SIDA şi Boli Infecţioase.

Investigator principal în studii multicentrice, are o bogată activitate editorială, ştiinţifică şi de cercetare, importante articole publicate şi a impus aşteptări ridicate pentru specialitatea de boli infecţioase din România.

Lector Univ. Dr. CORNELIU TOADER - Manager al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, Şef Lucrări în cadrul Disciplinei de Neurochirurgie din Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar - Arseni, UMF Carol Davila Bucureşti.

Un profesionist care a contribuit în mare măsură la îmbunătăţirea calităţii şi salvării vieţii pacienţilor cu boli vasculare şi tumorale ale creierului şi la creşterea speranţei lor de viaţă. În ultimii 10 ani a efectuat peste 3500 de intervenţii neurochirurgicale de mare dificultate, la pacienţi cu urgenţe majore neurovasculare, contribuind la salvarea vieţii acestora.

Prof. Univ. Dr. ULMEANU CORIOLAN EMIL - medic primar pediatrie, profesor universitar, Şef clinica Pediatrie - UMF Carol Davila, doctor în Ştiinţe Medicale.

A fost până în anul 2009, Director General al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", iar în 1996 a înfiinţat primul serviciu de primiri urgente pediatrice din România, dotat inclusiv cu ambulante proprii.

A înfiinţat primul serviciu de apel telefonic din România - TOXAPEL, serviciu de prim ajutor în intoxicaţiile acute la copil şi şase Centre Antitoxice Regionale, coordonate de Centrul Antitoxic Bucureşti, care au rolul de a trata intoxicaţiile accidentale şi voluntare la copii.

Este un profesionist de top al medicinei pentru copii şi deschizător de drumuri în medicina de urgenţă pentru copii, fiind şi autor şi coautor a 6 manuale de pediatrie, 130 de articole şi studii pe diferite teme medicale. Este fondator al Societăţii Romane de Cardiologie Pediatrică, al Societăţii Romane de Gastroenterologie Pediatrică şi al Societăţii Romane de Ultrasonografie şi membru în boardul Societăţii Europene de Toxicologie Clinică.

Prof. Univ. Dr. DRAGOŞ VINEREANU - doctor în ştiinţe medicale, medic primar cardiologie şi medicină internă, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", şef al Secţiei de Cardiologie 2 în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Cu o experienţă clinică de excepţie, incluzând proceduri de cardiologie intervenţională, realizate în premieră în ţara noastră, este implicat în multiple proiecte educaţionale şi diverse activităţi de cercetare, dar şi în promovarea programelor naţionale privind prevenţia cardiovasculară şi creşterea accesului la tratament al pacienţilor. De asemenea, are peste 180 de articole publicate în jurnale cu factor de impact.

Implicarea şi devotamentul au fost recompensate prin conferirea de către foruri de specialitate a numeroase premii cum ar fi: Fellow al Societăţii Europene de Cardiologie, Fellow al Royal College of Physicians (UK), Fellow al American Heart Association, Premiul pentru Medicină al Fundaţiei Române pentru Artă şi Ştiinţă al Academiei Române etc.

INTERPREŢI MUZICĂ POPULARĂ

Maria Dragomiroiu este o îndrăgită artistă, interpretă de muzică populară, născută pe 11 iulie 1955 în Marcea, judeţul Vâlcea.

Cântecele sale, din repertoriul oltenesc, au trezit un interes aparte în lumea iubitorilor muzicii populare româneşti. Dacă la debut, vocea Mariei Dragomiroiu a fost asociată cu cea a Mariei Tănase, în prezent cântecele sale au devenit inconfundabile.

Maria Dragomiroiu a demonstrat, de-a lungul carierei sale, o adevărată virtuozitate în ceea ce priveşte coerenţa şi susţinerea discursului muzical, inflexiunile glasului şi logica frazării muzicale.

Colaborarea sa cu mari actori ai scenei româneşti i-a adus un plus în activitatea artistică, Maria Dragomiroiu reuşind performanţe remarcabile şi în programele de divertisment.

Strălucită interpretă a folclorului muzical oltenesc, Maria Ciobanu impresionează prin sensibilitate artistică şi o puternică trăire interioară.

A debutat pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra "Barbu Lăutaru" a Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Ionel Budişteanu. Remarcată şi apreciată de marea interpretă Maria Lătăreţu, care i-a fost mentor şi model în carieră, Maria Ciobanu a urcat rapid treptele consacrării, întrunind, în scurt timp de la lansare, sufragiile marelui public. În anul 1962 a devenit solistă a Ansamblului "Ciocârlia", impunându-se prin puternică să personalitate artistică.

De-a-lungul carierei a cules cântece reprezentative din toate zonele Olteniei şi are în repertoriu peste 500 de piese, veritabile bijuterii folclorice, înregistrate pe discuri, la Radio şi Televiziune, cărora le-a conferit perenitate prin interpretări de excepţie.

Ambasadoare excepţională a culturii noastre muzicale, Maria Ciobanu a purtat faima melosului românesc pe toate meridianele lumii, ajungând până în îndepărtata Australie.

De-a lungul anilor, meritele sale artistice au fost apreciate cu importante distincţii, dintre care cea mai de seamă este Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, acordat de către Preşedinţia României.

Ştefănia Rareş s-a născut la 28 octombrie 1939 în Dumbrăvenii Sucevei. A ascultat de la oamenii locului doine şi cântece de joc pe care avea să le valorifice mai târziu, incluzându-le în repertoriul său.

A debutat în anul 1959 în cadrul Ansamblului "Ciprian Porumbescu" din Suceava, iar repertoriul său cultivă creaţii din zona de interferenţă dintre Bucovina şi Moldova centrală.

A colaborat cu mari ansambluri folclorice din toată ţara: Ansamblul "Ciprian Porumbescu", Ansamblul din Arad, Ansamblurile "Periniţa", "Rapsodia Română", Orchestra "Barbu Lăutaru" şi a cântat sub bagheta celor mai mari dirijori ai ţării, printre care Ionel Budişteanu, Victor Predescu, Nicu Stănescu, Florian Economu, Radu Voinescu, Constantin Arvinte etc.

INTERPREŢI MUZICĂ FOLK

Vasile Şeicaru s-a născut în 10 iulie, în comună Oancea din judeţul Galaţi.

Începând cu anul 1968 a fost solist vocal al formaţiei "Cristal", iar din anul 1978 a devenit membru al Cenaclului "Flacăra". A obţinut Marele Premiu al Cenaclului Flacăra şi două Premii pentru Creaţie pentru cântecele "La adio" şi "Aruncarea în valuri". În anul 1984, Vasile Şeicaru a părăsit Cenaclul "Flacăra", dar şi-a continuat activitatea ca solist folk, apărând pe scenă alături de cunoscuţi artişti din zona rock, pop şi folk.

Cu piese deosebit de melodioase, care s-au menţinut în conştiinţa publicului românesc, Vasile Şeicaru a rămas unul dintre cantautorii autentici care au făcut istorie în muzică folk autohtonă.

A înregistrat 10 albume de autor, iar cel mai recent se numeşte "În oraşul cu floare de tei".

A primit Ordinul Cultural în Grad de Cavaler din partea Preşedintelui României, în 2006.

Alexandru Ducu Bertzi s-a născut în 21 septembrie 1955 în Sighetul Marmaţiei, iar cariera muzicală a început-o studiind vioară la Şcoala de Muzică Sighet şi chitară la Şcoala Populară de Artă din Sighet.

În anul 1973 începe să cânte muzică folk şi câştigă primul premiu muzical, Marele Premiu la Festivalul de Poezie şi Muzică folk de la Sighet.

A cântat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, apoi a urmat întâlnirea cu poetul Adrian Păunescu şi Cenaclul "Flacăra", pe scena căruia a şi debutat în anul 1976.

În perioada 1977-1981 a fost membru al grupului SONG.

Are 9 albume de autor şi peste 4000 de spectacole în ţară şi în străinătate, fiind o personalitate carismatică, ce reuneşte voce, har, inteligenţă, energie, magnetism şi strălucire.

În anul 2007 i se acordă distincţia CRUCEA MOLDAVĂ, oferită de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, ca expresie a preţuirii deosebite şi ca binecuvântare sfântă. În anul 2010, primeşte premiul pentru Cel mai bun proiect discografic - "Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert", acordat de Radio România.

ARTIŞTI REPUBLICA MOLDOVA

Eugen Doga, compozitor şi academician, s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria (pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbniţa, Republica Moldova).

Domeniul în care se afirma cu vigoare şi care îi aduce notorietatea internaţională este arta componistică, Eugen Doga fiind una din cele 200 de personalităţi ale lumii declarate - Om al Mileniului.

Spectrul variat al genurilor abordate demonstrează interesul compozitorului pentru cele mai diverse modalităţi de exprimare sonoră, pentru zone tematice şi stilistice diferite.

Creaţiile compozitorului au fost înalt apreciate de juriile unor prestigioase festivaluri internaţionale. A fost distins cu titluri importante cum ar fi: Maestru Emerit al Artei din Moldova, decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României, Medalia Mihai Eminescu, Medalia de Aur, Omul Secolului XX, Cavaler al Ordinului Commonwealth. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi membru de onoare al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte Salzburg.

Valsul sau "Gingaşă şi tandra mea fiara" a fost calificat de Preşedintele american, Ronald Reagan, drept Valsul Secolului XX, iar Fondul UNESCO l-a introdus în capodoperele secolului trecut.

Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film şi de scena şi a compus muzica pentru peşte 200 de filme.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republică Sovietică Socialista Moldoveneasca (azi Republica Moldova).

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost "Ciocârlia" de la Edineţ, apoi a fost violonist în Orchestră "Mugurel" a Filarmonicii. Considerat un "magician al viorii", maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare "Lăutarii".

Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic.

A dus faima Orchestrei "Lăutarii" nu doar peste tari, ci şi peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzica populară din întreg arealul românesc, în anul 2002.

VETERAN DE RĂZBOI- EMIL VEŢELEANU

Emil Veţeleanu este veteran de război şi se spune că este ultimul supravieţuitor din Vâlcea al bătăliei de la Cotul Donului. A participat 5 ani pe front şi a supravieţuit inclusiv febrei tifoide. La cei 101 ani ai săi, participa la fiecare eveniment de comemorare a ostaşilor căzuţi în cele în cele două razboie mondiale.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Emil Veţeleanu este printre militarii romani care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au luptat şi au supravieţuit la Stalingrad, în bătălia de la Cotul Donului, unde armata romană a suferit cea mai grea înfrângere din istoria să. De asemenea, a participat la bătălia de la Oarba de Mureş (cea mai sângeroasa din câte au existat pe teritoriul României în al Doilea Război Mondial) şi la marile confruntări din Munţii Tatra - Cehoslovacia.

În urma celui de-al Doilea Război Mondial ţara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi. În prezent mai sunt în viaţa aproximativ 7000 de veterani de război.