Publicat: 18 Iunie, 2017 - 18:05

Polițiștii români și partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 752 de persoane, 116 autovehicule, 33 de documente, 2 plăcuțe și 4 certificate de înmatriculare, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

În urma schimbului suplimentar de informații prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională — Inspectoratul General al Poliției Române, în perioada 9 — 16 iunie 2017, au fost localizate, pe teritoriul țării noastre, 480 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

Polițiștii români au pus în aplicare 28 de mandate europene de arestare, au depistat 142 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 9 care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 78 de autovehicule, au fost ridicate 26 de documente ce erau căutate de partenerii din Spațiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, precum și 2 plăcuțe și 4 certificate de înmatriculare semnalate de statele membre.

Totodată, 272 de persoane căutate de autoritățile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informații prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională — Inspectoratul General al Poliției Române.

Dintre acestea, 31 erau urmărite de Poliția Română, în baza unor mandate europene de arestare, 6 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 6 persoane erau semnalate dispărute de autoritățile române.

Partenerii din statele membre au identificat 38 de autovehicule și 7 documente căutate de autoritățile române, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

România, din punct de vedere al cooperării polițienești, este membru de facto al Spațiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Inspectoratul General al Poliției Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date și informații, Biroul Sirene funcționează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliției Române, Poliției de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informațiilor de către autoritățile române și schimbului de date între acestea și sistemul comun european de urmărire polițienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spațiul Schengen.

S.I.S. conține date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele și informațiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obținute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluție tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experții europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autoritățile române sunt conectate la Sistemul de Informații Schengen de a doua generație (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcțional și în România la fel ca și în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităților de aplicare a legii.