Publicat: 4 Martie, 2020 - 13:32
Share

- Imagini din satelit surprind suferinţa sutelor de mii de copii sirieni

- Din luna decembrie 2019, aproape o jumătate de milion de copii au ajuns în taberele de refugiaţi, unde nu au acces la lucruri de bază, precum un loc călduros pentru dormit, apă potabilă, hrană şi educaţie

- Copiii provin, în majoritate, din două oraşe devenite nelocuibile în urma bombardamentelor

- Copii refugiaţi în vârste de cinci sau şase ani pot recunoaşte tipurile de obuze după sunetul pe care îl fac, dar nu ştiu să îşi scrie numele

La nouă ani de la declanşarea războiului civil din Siria, situaţia copiilor din zona de nord-vest este extrem de gravă. Un parteneriat format din două organizaţii neguvernamentale internaţionale, World Vision International şi Save the Children International, şi Universitatea Harvard a analizat imagini obţinute din satelit care arată o catastrofă în desfăşurare, cea mai gravă criză umanitară înregistrată în această zonă de la începutul războiului.

World Vision International este una dintre cele mai mari organizaţii neguvernamentale care activează în Siria pentru drepturile şi bunăstarea copiilor. Scopul parteneriatului cu entităţile menţionate mai sus a fost acela de a pune în lumină impactul acestui conflict asupra vieţilor copiilor. Iniţiativa utilizează tehnologii avansate pentru a urmări situaţia din teren, folosind totodată informaţii de la faţa locului furnizate de World Vision.

Din luna decembrie 2019, o treime din populaţia civilă din provincia Idlib, însemnând aproape un milion de persoane, şi-a părăsit locuinţele, ajungând să trăiască în condiţii inumane, în tabere supraaglomerate de refugiaţi. Imaginile arată distrugeri pe scară largă în două localităţi din zonă, devenite nelocuibile din cauza bombardamentelor. De asemenea, ele arată că taberele de refugiaţi din zonă sunt deja supraaglomerate, găzduind de două până la de trei ori mai multe persoane decât capacitatea lor normală.

Programul Signal al Harvard Humanitarian Initiative a folosit imagini din satelit pentru a evalua distrugerile localităţilor din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, şi creşterea rapidă a numărului de refugiaţi din tabere.

"Am analizat imagini datând din 2017 până la 26 februarie 2020, pentru a evalua distrugerile din zonele bombardate şi cele unde sunt masaţi refugiaţii. Din populaţia totală a zonei, de peste trei milioane de persoane, o treime şi-a părăsit locuinţele în ultimele trei luni", a explicat Caitlin Howarth, reprezentantă a Harvard Humanitarian Initiative.

Numai în luna ianuarie, potrivit ONU, cel puţin 77 de copii au fost ucişi sau răniţi în zona de nord-vest a Siriei. Pe 25 februarie, zece şcoli şi grădiniţe au fost bombardate în Idlib, atacuri în care nouă copii au fost ucişi, iar zeci au fost răniţi.

"Am plecat de acasă din cauza atacurilor, am luat maşina şi am ajuns aici. N-am găsit alt loc unde să rămânem. Mai întâi am stat la o moschee, pe urmă ne-au adus aici. Toţi prietenii mei au murit, n-a mai rămas nimeni la mine în oraş. I-au omorât pe toţi cei de acolo", a spus un băieţel de nouă ani, care trăieşte acum cu familia într-o tabără de refugiaţi.

"În fiecare zi ajung la noi copii sirieni înfometaţi, îngheţaţi de frig şi profund afectaţi de ce au văzut şi au trăit. Mulţi dintre cei care trăiesc acum în Idlib provin din alte părţi ale Siriei şi nu au cunoscut niciodată altceva, în scurta lor viaţă, decât război şi strămutare. Copii de cinci sau şase ani pot identifica orice tip de obuz după sunetul pe care îl face, dar uneori abia dacă îşi pot scrie numele, fără să fi trecut prin şcoală. Niciun copil nu ar trebui să fie obligat să trăiască suferinţele prin care trec aceşti copii. Facem toate eforturile pentru a-i ajuta, dar nu putem să subliniem cu îndeajuns de multă tărie: doar un acord durabil de încetare a focului poate pune capăt acestei catastrofe", a declarat Johan Mooij, World Vision Syria Response Director.

World Vision face apel la toate părţile implicate în conflict să respecte principiile umanitare ale dreptului internaţional şi drepturile omului. Toate părţile combatante trebuie să protejeze de atacuri şcolile, spitalele şi alte componente vitale ale infrastructurii civile, precum şi să evite folosirea armelor cu explozie în zonele populate. În mod special, aceste eforturi trebuie să vizeze protejarea copiilor, care sunt extrem de vulnerabili la impactul armelor cu explozie. De asemenea, organizaţia face apel la părţile combatante să permită accesul sigur şi nerestricţionat în zonă al personalului umanitar.

World Vision este o organizaţie umanitară ce operează la nivel global şi care oferă sprijin copiilor şi familiilor din ţările afectate de criza din Siria. Alături de partenerii noştri, sprijinim în regiunea de nord-vest a Siriei peste zece unităţi medicale, derulând activităţi de protecţie a populaţiei civile, de furnizare de apă şi servicii de sanitaţie, precum şi servicii de urgenţă, oferind adăpost, îmbrăcăminte de iarnă şi produse de bază.

Programul Signal pentru Tehnologie şi Securitate Umană al Harvard Humanitarian Initiative este parte a T.H. Chan School of Public Health de la Universitatea Harvard. Din anul 2012, Programul Signal promovează utilizarea sigură, etică şi eficace a tehnologiei informaţiei şi comunicării ca instrument util în crizele umanitare şi situaţiile de urgenţă ce implică drepturile omului. Harvard Humanitarian Initiative face cercetări şi educaţie pentru a le oferi instrumente de lucru comunităţilor ce se confruntă cu crize.

Statistici relevante

- În data de 15 martie se împlinesc 9 ani de la izbucnirea crizei în Siria.

- Pe teritoriul Siriei cel puţin o treime dintre şcoli şi mai mult de jumătate dintre spitale au fost lovite, distruse sau dezafectate.

- 11.7 millioane de oameni, adică peste jumătate din populaţie, dintre care 5 milioane de copii au nevoie de asistenţă umanitară.

- Cel puţin 5 milioane de sirieni şi-au părăsit ţara şi trăiesc ca refugiaţi, iar peste 7 milioane sunt nevoiţi să locuiască în taberele locale de refugiaţi.

- În zona de nord-vest, 948.000 oameni, dintre care 560.000 de copii, şi-au părăsit locuinţele din cauza violenţelor care continuă de la începutul lunii decembrie 2019.

- 81% din populaţia care şi-a părăsit locuinţele sunt femei şi copii.

- Conform datelor ONU, cel putin 86 de copii au fost ucişi în nord-vestul Siriei de la începutul anului 2020.

- Conform datelor ONU, între 1 şi 25 februarie cel puţin 134 de civili, dintre care 44 de copii au fost ucişi.

- Cel puţin 22 de şcoli au fost bombardate de la începutul acestui an.

- Pe 25 februarie,10 şcoli au fost lovite, cel mai mare număr înregistrat până în prezent într-o singură zi în provincia Idlib de la începutul anului 2019.

- Preţul bunurilor de larg consum a crescut cu 70% din august 2019.

- La data de 23 februarie aproximativ 17,000 de persoane trăiau sub cerul liber, fără niciun adăpost, alte 163,000 de persoane locuiau în case sau clădiri nefinalizate, iar alte 135,000 de persoane locuiau în corturi.

- Începând cu luna decembrie 2019, 72 de spitale, unităţi medicale şi clinici mobile şi-au încetat activitate.

- Înainte de 2011, în Idlib trăiau aproximativ 1.5 millioane de oameni. În prezent, ca urmare a migraţiei provocate de conflict, în Idlib trăiesc acum 3 millioane de oameni.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,

http://blog.worldvision.ro/

Tag-uri Institutii: