Publicat: 13 Septembrie, 2017 - 11:53

Poliţiştii de imigrări au efectuat demersurile necesare pentru luarea în custodie publică a 96 de străini, care au fost depistaţi la bordul unei ambarcaţiuni de agrement pe Marea Neagră în timp ce încercau să intre ilegal în ţara noastră. 

Aceştia au fost introduşi în Centrele Pentru Străinii Luaţi în Custodie Publică din Otopeni  şi Arad până la îndepărtarea de pe teritoriul României.

La data de 12 septembrie a.c.., la propunerea motivată a Inspectoratului General pentru Imigrări, s-a dispus, prin ordonanţă motivată în drept şi în fapt de către procurorul anume desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti,  luarea în custodie publică a  96 de străini care au declarat că sunt din Iran şi Irak (39 bărbați, 21 femei și 36 de copii).

Luarea în custodie publică este măsura de restrângere temporară a libertăţii de mişcare pe teritoriul României, dispusă împotriva străinilor în scopul îndeplinirii tuturor demersurilor necesare îndepărtării sub escortă. Astfel, poliţiştii de imigrări efectuează activităţi specifice pentru obţinerea documentelor de călătorie şi organizarea misiunii de îndepărtare.

Măsura de luare în custodie publică se dispune pe o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii, de către Curtea de Apel, în situaţia în care nu a fost posibilă îndepărtarea străinului.

Toate persoanele au fost introduse în Centrele Pentru Străinii Luaţi în Custodie Publică din Otopeni (41) şi Arad (55) după ce s-a efectuat controlul corporal, medical, amprentarea şi fotografierea.

Totodată, la introducerea în centre străinii sunt obligaţi să predea bunurile avute asupra lor (pe cele de valoare, mijloacele electronice de comunicare la distanţă, etc.)

Centrele au un regim închis, fiind dotate şi amenajate astfel încât să ofere condiţii adecvate de cazare, hrană, asistenţă medicală, psihologică şi igienă personală.

Persoanele cazate în centre beneficiază de drepturile prevăzute de lege, precum şi de cele prevăzute în tratatele şi acordurile internaţionale la care România este parte. Acestea au dreptul la asistenţă juridică, medicală şi socială şi la respectarea opiniei şi specificului propriu în materie religioasă, filozofică şi culturală.

Menţionăm faptul că, cei 96 de străini au fost depistaţi, în noaptea de 08 spre 09 septembrie a.c., în cadrul misiunilor de supraveghere a frontierei maritime, de către poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe o ambarcaţiune de agrement în timp ce încercau să intre ilegal în România.