Publicat: 16 Iulie, 2017 - 17:58

Potrivit statisticilor, aproximativ un milion de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în Europa, studiile fiind raportate la o populație de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare și cancer. Conform ultimei raportări a Organizației Mondiale a Sănătății au fost înregistrate în întreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 5 milioane dintre acești pacienți decedează, iar alte 5 milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă.

Îngrijorător este faptul că România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei țări europene în ceea ce privește incidența crescută a bolilor cerebrovasculare, precum și mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Datele clinice raportate, privind rata de supraviețuire după un AVC la 7 ani de la debutul bolii sunt îngrijorătoare: 16% dintre pacienți sunt instituționalizați, 20% necesită asistență la mers, 31% necesită asistență zilnică, iar 71% au capacitatea de lucru afectată. Specialiștii consideră că, recuperarea funcțiilor senzitivo-senzoriale, a funcțiilor motorii și cognitive continuă în grade variabile de timp, săptămâni sau luni, după debutul unui AVC, constituind o nouă fereastră terapeutică extrem de promițătoare.

'Recuperarea pacienților este heterogenă și este dependentă de mai mulți factori, cel mai important fiind severitatea deficitului inițial. Alți factori importanți în recuperare sunt tipul de AVC, localizarea și dimensiunea leziunii ischemice, vârsta pacientului, prezența comorbidităților și tratamentul de recanalizare arterială' spune prof. dr. Dafin Mureșanu.

Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN)