Publicat: 31 Mai, 2020 - 08:00
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de Jandarmeria Romana au oferit, sambata, pachete cu produse de strictă necesitate familiilor nevoiașe din urmatoarele localități: Ocolna si Castranova din judetul Dolj, Pinoasa, Calcesti, Vârț si Ratez din judetul Gorj si Schela Nouă si Fântâna Domneasca din județul Mehedinți. Au fost împărțite peste 150 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă. Ajutorul s-a îndreptat spre persoanele vulnerabile precum cele cu dizabilități, bătrânilor singuri, familiilor nevoiase cu multi copii și familiilor unde adulții și-au pierdut locurile de muncă.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale, a declarat: "Am sprijinit si am adus bucurie in aceste comunități! Voluntarii sprijina satul românesc, mediul rural si aduc un mesaj de incurajare, aratand ca nu degeaba aceasta catedrala se numeste Catedrala Națională. Este o catedrala vie si prezentă simbolic in orice loc al tării. Iar bisericuta de langa Catedrala Nationala este, la fel cum spunea și Prefericitul Patriarh Daniel, o bisericuta pe roti care aduce bucurie în fiecare colț al țării. Si aici, in cele trei judete vizitate, am sprijinit cazuri sociale complexe, de la familii monoparentale, bătrânii singuri, la persoane cu dizabilitati si familii cu foarte mulți copii. Am întâlnit aici familii cu 9, 10 si chiar 11 copii. Este impresionant! Va dati seama cât de greu se descurcă aceste familii?!? Si nu doar in contextul acesta al pandemiei de COVID-19, ci si in general, cat de greu le este sa le ofere hrana si educatie atator copii. Asa ca, vizita noastra, aici, a adus foarte mare bucurie, a incurajat toate aceste persoane, au vazut ca nu sunt singure si ca in primul rand il au pe Dumnezeu alaturi pentru ca acolo unde este Biserica prezenta - este Dumnezeu prezent. Asta am vrut sa le aratam acestor comunitati ca biserica este aproape de cel aflat în nevoie, oricând. Nu doar o data, nu doar la sărbători, ci oricând ne confruntam cu o perioadă dificilă. Astăzi, derulam o actiune umanitara in colaborare cu Jandarmeria Română. Este foarte important ca doua institutii fundamentale ale statului si-au unit fortele si au venit in sprijinul acestor comunități vulnerabile. Voluntarii CMN au mai avut colaborari cu Jandarmeria Romana si ne bazam pe faptul ca parteneriatul nostru va continua!"

Pana in prezent, de la inceputul restrictiilor cauzate de pandemia de COVID-19, voluntarii Paraclisului Catedralei Nationale au vizitat si ajutat 94 de localitati din 16 judete ale Romaniei, precum: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Arges, Calarasi, Giurgiu, Dambovita, Constanta, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea, Mehedinti, Dolj si Gorj. De altfel, actiunile vor continua permanent pe timpul starii de alerta, dar si dupa aceea.

Subliniem ca in cinci localitati voluntarii au revenit cu ajutoare deoarece au constatat ca situatia localnicilor era problematica, aceste localitati sunt: Nuci, Jugureni, Cornurile de Jos, Calmatuiul de Sus și Fantanele. Valoarea aproximativa a unui pachet oferit de voluntari este de 75 de lei. Pana in prezent, au fost sprijinite material si moral 1910 familii din satele romanesti aflate in dificultate, valoarea ajutorului acordat in total este de 143250 lei.

Demersul voluntarilor, în cele opt localități vizitate, a fost susținut și de Jandarmeria Română. Locotenent colonel Tapu Ion, ofiter de relatii publice, din cadrul Inspectoratului judetean de jandarmi Dolj, a afirmat: "Colaborarea dintre cele doua institutii este foarte importanta pentru ca nu este prima activitate de acest gen pe care o desfasuram impreuna. Ne bucura faptul ca am participat, astazi, la acesta actiune de suflet organizata de Patriarhia Romana, prin Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, in colaborare cu Jandarmeria Romana. Activitate care a constat in ajutorarea unor familii nevoiase din doua localitati din judetul Dolj. Astfel de actiuni le vom desfasura si in perioada urmatoare in colaborare cu Patriarhia Romana pentru ca noi punem un accent deosebit pe puterea exemplului in randul comunitatii si de ce nu, chiar si pe timpul misiunilor specifice incercam sa fim un exemplu pentru comunitate. Satul reprezinta, practic, esenta poporului romanesc, de acolo am pornit toti si are o importanta deosebita pentru ca si paritii si bunicii nostri provin de la sat si nu trebuie sa uitam acest aspect. Trebuie sa le acordam semenilor ajutorul mai ales cand sunt incercati de diferite nevointe, de diferite greutati. De altfel, cu totii trebuie sa fim alaturi de comunitate!"

In localitatile din Gorj, voluntarii CMN au fost insotiti de catre mai multi jandarmi impreuna cu locotenent colonel Ivan Alin Constantin, purtator de cuvant al Inspectoratului de jandarmi judetean “Tudor Vladimirescu” din Gorj, care a mentionant: "Initiativa de a participa la aceasta activitate de ajutorare a oamenilor cu nevoi speciale pe care i-am intalnit astazi in periplul nostru impreuna cu voluntarii ne-a bucurat pentru ca ne-a dat prilejul sa cunoastem locuri, oameni speciali, copii, parinti, bunici din satele gorjene si nu numai, care au nevoie de sprijinul aproapelui. Cand spun aproapelui - ma refer la voluntarii de la Paraclisul Catedralei Nationale, de noi, de noi toti, si de comunitate, in general. Cosideram benefica si oportuna desfasurarea Campaniei "Caravana Bucuriei" si acestei initiative organizata de Patriarhia Roamana, prin Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, in colaborare cu Jandarmeria Romana. In numele jandarmilor gorjeni noi va multumim pentru colaborare. Doamne ajuta".

In localitatile Schela Nouă si Fântâna Domneasca din județul Mehedinți, voluntarii au fost insotiti de jandarmi si locotenentul colonel Claudia Medea, purtator de cuvant la Jandarmeria Mehedinti, care a subliniat: "Jandarmeria Mehedinti a raspuns prezent invitatie lansate de Patriarhia Romana pentru a participa si sprijini o activitate umanitara derulata in beneficiul unor persoane vulnerabile din judetul Mehedinti. Suntem aproape de comunitate nu numai prin natura activitatilor specifice, dar si atunci cand este nevoie sa intindem o mana de ajutor. Iar bucuria sincera din ochii oamenilor este cea mai mare rasplata a activitatii pe care am desfasurat-o astazi. Este evident ca mai multe institutii implicate in buna desfasurare a unui proiect reprezinta o mai mare sansa de reusita a acestuia". 

Selectia beneficiarilor Campaniei "Caravana Bucuriei" a fost efectuata, ca de obicei, de catre preotii parohi din localitatile vizitate de catre voluntari. De asemenea, preotii au insotit voluntarii si jandarmii la lacuintele oamenilor care au primit ajutoarele.

Preotul Catalin Corobea, inspector social al Mitropoliei Olteniei, a specificat: "Hristos s-a inaltat! Este adevarat ca satul romanesc este din ce in ce mai pustiu si locuit in mare parte de batrani. Iata ca initiativa Patriarhiei Romane de a sustine satul romanesc, aducand alimente, conteaza pentru persoanele sprijinite pentru ca posibilitatile lor materiale sunt reduse, pensile sunt mici, iar tineretul a plecat, a emigrat, satele raman imbatranite si veniturile sunt insuficiente pentru a avea un trai decent. Puterea exemplului oferit de voluntari este mare pentru a continua ceea ce ne dorim cu totii - sa sustinem si sa ajutam cat mai mult, atat satele, cat si localitatile afectate de problemele care ne inconjoara. Prin urmare, ajutorul acordat de catre voluntari este binevenit!" 

Preotul Necsoiu Cosmin Eftimie, purtator de cuvant al Episcopiei Severinului si Strehaei, a concluzionat: "Sprijinul acordat de catre voluntari este un lucru extraordinar pentru că ne aflăm într-o perioadă dificila prin care trece Romania și întreaga lume. De altfel, din cauza pandemiei de COVID-19 sunt foarte multe persoane care sunt încă în izolare, în carantina, bătrâni nedeplasabili, familii care au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Și mai ales, iată, că Patriarhia pe toata perioada stării de urgență a contribuit, știm bine, cu aproape 4 milioane de euro in diverse moduri, spre ajutorarea spitalelor și a unităților sanitare, cat si a oamenilor aflați în nevoie cu implicarea fiecărei eparhii în parte, fiecare cu ce a putut si cum s-a putut, in fiecare zona. Ne bucurăm, de asemenea, că există și o colaborare la nivel instituțional atât între Patriarhia Română, cât și Jandarmeria Romana. Vorbim de actiunea caritabila a voluntarilor CMN pe care au derulat-o în județul Mehedinți, dar si in alte judete". 

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: