Publicat: 16 Februarie, 2017 - 20:43

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Michel Barnier, negociator șef pentru pregătirea și desfășurarea negocierilor cu Marea Britanie conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut, astăzi, 16 februarie 2017, o întrevedere cu Michel Barnier, negociator șef pentru pregătirea și desfășurarea negocierilor cu Marea Britanie conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană.

Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat, în principal, asupra procesului de pregătire și derulare a negocierilor presupuse de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum și pe aspecte concrete ale cooperării dintre autoritățile române și structura condusă de Michel Barnier, în perspectiva asumării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019. Oficialul român s-a referit la stadiul pregătirilor la nivel intern pentru preluarea de către România a acestei responsabilități, care se va suprapune, cel mai probabil, cu o etapă avansată a procesului vizând ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniune.

În același context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat responsabilitățile ce revin portofoliului său, inclusiv sistemul de coordonare a afacerilor europene.

În cadrul întrevederii, ministrul delegat Ana Birchall a evidențiat interesul României de a avea un rol constructiv în cadrul viitoarelor negocieri dintre UE și Marea Britanie, cu respectarea principiilor agreate la nivel european, precum și interesul ca mandatul european de negociere să reflecte principalele preocupări ale României. A reiterat sprijinul României pentru o abordare echilibrată în negocierile cu partea britanică și a subliniat necesitatea ca prevederile viitorului acord să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români care locuiesc și lucrează pe teritoriul UK.

De asemenea, vizita a oferit ocazia reconfirmării angajamentului României pentru o implicare pro-activă în identificarea celor mai adecvate și inclusive soluții pentru consolidarea proiectului european și avansarea integrării europene, în contextul în care dezbaterea cu privire la viitorul Uniunii este în plină derulare.