Publicat: 19 Mai, 2017 - 18:00

Portretul unui om puternic și delicat în același timp: Ana Blandiana. Scriitoarea este invitata lui Cătălin Ștefănescu la 'Garantat 100%', duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la TVR 1 și online, pe TVR+.

Duminică, 21 mai, invitata lui Cătălin Ștefănescu la Garantat 100% este scriitoarea Ana Blandiana. Prezență discretă pe micile ecrane, Ana Blandiana se dezvăluie prin interviul acordat lui Cătălin Ștefănescu drept o fină observatoare a fenomenelor sociale din România.

Deplin implicată în viața societății, autoarea recentului volum 'Fals tratat de manipulare' rememorează, la Garantat 100%, evenimente care i-au marcat viața și cariera, dar și împărtășește nemulțumirile legate de activitatea unor instituții pilon din viața culturală. Ediția Garantat 100% cu Ana Blandiana este la TVR 1 și TVR+ duminică, 21 mai, ora 23.00.

De altfel, cartea scriitoarei, 'Fals tratat de manipulare', este nodul de la care pornesc amintirile Anei Blandiana: refuzul ei de a se stabili în străinătate sau povestea despre Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, muzeu realizat de invitată împreună cu Romulus Rusan.

O cunoaștem pe Ana Blandiana în diverse ipostaze, care, împreună, compun un portret puternic și delicat în același timp: copil — fiică de preot; poetă, căreia i se interzice publicarea în mai multe rânduri și care este urmărită și persecutată de Securitate; îndrăgostită de cel care avea să-i devină soț — cel mai bun prieten, coleg de breaslă și partener pe viață, Romulus Rusan; poetă de succes, prozatoare, câștigătoare a importante premii și participantă la numeroase conferințe literare internaționale; neobosită activistă civică și fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la Sighet (care, anul viitor, împlinește 25 de ani); femeie surprinsă de trecerea timpului; româncă ce a refuzat să fugă din țară, în pofida ocaziilor ivite de-a lungul timpului sub regimul comunist (pentru că în altă parte nu ar mai fi putut scrie); om cu visuri, calități, defecte, temeri, îndrăzneli și dorința de a le diseca pe toate pentru a se înțelege mai bine.

Scriitoarea vorbește, la Garantat 100%, despre perioada de după 1989, când a lăsat meseria pe planul secund pentru a se implica în viața societății civile. Are un sentiment de frustrare față de cei care îi percep scrisul doar prin prisma activității sale civice.

După 1990, opera Anei Blandiana a început să fie tradusă în străinătate, fapt ce a constituit o a doua 'naștere artistică' a sa.

'Un popor este mica elită de intelectuali care gândesc și împing lucrurile înainte; întotdeauna lucrurile au fost împinse înainte de o minoritate', susține invitata lui Cătălin Ștefănescu. Totuși, 'la intelectualii români solidaritatea și buna credință sunt materii deficitare', este de părere Ana Blandiana. Uniunile de creație sau măcar Uniunea Scriitorilor sau Academia Română nu s-au solidarizat cu protestele #Rezist. Ana Blandiana este convinsă că aceste instituții ar trebui să fie vârful de lance al societății civile.

Cât despre preocupările sale din prezent... Ana Blandiana ne dă câteva repere duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la 'Garantat 100%', de la TVR 1 și TVR+.