Publicat: 11 Octombrie, 2012 - 12:32
Unele chiar nu mai au cu ce...

Vicepreşedintele ANAF, Mihail Constantin, le recomandă firmelor care au datorii la stat să se îndrepte către creditul bancar.

"Firmele au revenit la tendinţa înregistrată mai ales în anii 1997-1998 de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-şi plăti datoriile către stat, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le recomandă să se îndrepte către creditul bancar. Din cauza gradului ridicat de îndatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la firme. Atunci când se execută bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă", a vicepreşedintele ANAF, Mihail Constantin la o conferinţă pe teme economice organizată la BNR.

Constantin spune că ANAF angajează tot mai mulţi jurişti pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme.
 
Conducerea ANAF speră să atingă un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% în prezent.
 
În ţările dezvoltate indicatorul ajunge la 94% din populaţie. "Atunci când 94% din cetăţeni se conformează voluntar (la plăţile către fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implică o muncă anevoiască pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje în activ noastră", a declarat Mihail Constantin.