Publicat: 18 Februarie, 2013 - 14:26


Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANF) va rămâne în subordinea Ministerului de Finanțe. Ponta a precizat că el va coordona activitatea de evaziune fiscală nu doar prin ANAF, dar și prin restul instituțiilor.

"ANAF e la Ministerul de Finanţe. Nu pleacă în altă parte. Facem o altă structură din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus şi domnul Chiţoiu de fiecare dată, în sensul în care Garda Financiară, Controlul vamal, celelalte, să fie unite într-o direcţie antifraudă care să nu mai aibă ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri şi firme care îşi plătesc taxe şi să se ducă, aşa cum e în ţările din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscală, deci să fie mult mai eficientă în combaterea evaziunii", a spus Ponta.

Premierul a specificat că va controla activitatea de evaziune fiscală nu doar prin ANAF, ci și prin celelalte instituții, având posibilitatea de a cere informații de la DGIPI, SRI și SIE. "Primul-ministru are ca atribuţii şi posibilitatea să coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finanţe, dar şi coordonarea cu celelalte instituţii, fie că e vorba de Poliţie, de serviciile de informaţii, care sprijină combaterea evaziunii fiscale, pentru că e foarte important să ai informaţii şi de la DGIPI şi de la SRI şi de la SIE când e vorba de spălare de bani şi evaziune fiscală trasnfrontalieră. Acest lucru nu-l poate face şeful ANAF, ci pot să-l fac doar eu, pentru că am această autoritate de a coordona şi de a cere informaţii de la toate instituţiile", a spus Ponta.

Victor Ponta a arătat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, propunerile în sensul conturării acestei structuri, arătând că multe dintre idei îi sunt deja cunoscute şi este de acord cu ele.