Publicat: 7 Decembrie, 2017 - 11:27

În cursul lunii noiembrie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 8.884 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a semințelor, legumelor și fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 103 amenzi contravenționale și 115 avertismente în valoare totală de 148.000 lei.

Neconformitățile constatate și sancționate au fost:

Alba, 2.400 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de depozitare a produselor alimentare;

Arad, 2.000 lei — neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare;

Bacău, 7.600 lei — nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite; încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind manipularea produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă;

Botoșani, 3.800 lei — manipularea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Brașov, 7.600 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condițiilor de igienă;

Brăila, 2.000 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

București, 6.000 lei — manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreținerea spațiilor destinate depozitării și manipulării produselor alimentare; lipsa autorizației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;

Buzău, 2.400 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa echipamentului pentru personal;

Cluj, 15.700 lei — condiții igienico-sanitare necorespunzătoare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;

Dâmbovița, 8.600 lei — neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare; lipsa documentelor de proveniență a materiei prime; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neanunțarea începerii activității; ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;

Dolj, 7.000 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Galați, 4.000 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Gorj, 2.600 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Hunedoara, 13.200 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nu s-a putut demonstra trasabilitatea unor produse alimentare;

Ialomița, 600 lei — nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare și utilajelor;

Ilfov, 8.000 lei — trasabilitatea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Maramureș, 600 lei — nerespectarea condițiilor de igienă;

Mehedinți, 2.600 lei — nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare ale produselor alimentare;

Mureș, 4.000 lei — spații insuficiente pentru depozitarea corespunzătoare a produselor alimentare;

Neamț, 2.000 lei — neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare;

Olt, 13.000 lei — manipularea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Satu-Mare, 1.200 lei — etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Sibiu, 6.600 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Suceava, 600 lei — igiena necorespunzătoare a produselor alimentare;

Timiș, 7.200 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreținerea în condiții de igienă a spațiului de fabricare, de producție și depozitare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Vâlcea, 600 lei — neîntreținerea în condiții de igienă a spațiului de fabricare, de producție și depozitare;

Vrancea, 3.800 lei — funcționarea unității de comercializare în spații neaprobate sanitar—veterinar; condiții de depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;

De asemenea, în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.