Publicat: 4 Februarie, 2013 - 13:47

Prezentăm declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, susținute înaintea ședinței Biroului Politic Central:
 
Întrebări din partea reprezentanților mass-media
Jurnalist: Despre ce discutați astăzi, domnule președinte?

Crin Antonescu: Despre ordinea de zi pe care Biroul o are, cu problemele politice la zi, cu discuțiile din Parlament, cu ultimele pregătiri pentru Congres.

Jurnalist: Comisia de statut?

Crin Antonescu: Comisia de statut lucrează deja, Comisia de statut este constituită de săptămâna trecută, primește toate propunerile, amendamentele, formele de manifestare cuvenite unei discuții despre statut.

Jurnalist: Se va merge pe listă?

Crin Antonescu: O să vedem care sunt propunerile și, într-o Delegație Permanentă, tot conform statutului, probabil în săptămâna dinaintea Congresului, toate aceste proiecte, amendamente, propuneri se vor discuta. Delegația Permanentă va da un vot pe un proiect de statut care va fi ulterior supus Congresului.

Jurnalist: S-a înregistrat o demisie, vă așteptați și la altele, la vreo mișcare din partea grupării Chiliman-Tăriceanu?

Crin Antonescu: Doamnă, uitați-vă, această demisie este cu totul nesemnificativă. O demisie la două săptămâni înainte de un congres, când toată conducerea depune mandatul, n-are pentru mine nicio semnificație. Este doar un gest pentru un mic scandal, acolo unde se poate.

Jurnalist: Care credeți că este raționamentul? Nu trebuia să-și dea demisia în urmă cu mai mult timp, când a fost demis dintr-o funcție de conducere?

Crin Antonescu: Eu nu știu, eu aș putea să vă întreb pe dumneavoastră care este raționamentul să dezinformați zilnic, așa cum ați făcut și ieri, să dați știri false, dumneavoastră RTV, România TV. În rest, de ce cineva face un gest ca cel al demisiei, întrebați pe acela, eu v-am spus care este părerea mea.

Jurnalist: Domnul Băsescu a vorbit ieri despre posibilitatea unei demisii a miniștrilor care au acele probleme sugerate de raportul MCV. Unul dintre miniștri este colegul dumneavoastră, domnul Relu Fenechiu. Luați în discuție așa ceva astăzi?

Crin Antonescu: Nu, nu luăm în discuție așa ceva. Punctul nostru de vedere, ca și punctul de vedere al premierului, este foarte clar, iar domnului Băsescu îi spun ce îi spun de ani de zile: dacă cineva cu dosare, cu probleme, cu urmăriri, cercetări începute trebuie să demisioneze, nu înțeleg de ce a întârziat câțiva ani să demisioneze chiar domnia sa.

Jurnalist: Sunteți de acord cu declarația domnului Ponta, care a spus că dacă domnul Fenechiu va fi găsit în primă instanță vinovat va trebui să-și dea demisia?

Crin Antonescu: Sunt de acord, pentru că în momentul în care instanța se va pronunța, chiar dacă nu este vorba de o sentință definitivă, chiar dacă deci nu putem vorbi în sens juridic de vinovăția cuiva, în cazul unei sentințe nefavorabile, avem totuși de a face cu o sentință, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât părerea unei părți. Să nu uităm, dacă vrem să avem justiție cu adevărat, că procuratura – instituție extrem de importantă, Parchetul, DNA-ul, toate acestea sunt părți, este statul versus un cetățean. Judecătorii sunt cei care au dreptul la sentințe și numai ei.

Jurnalist: Credeți că în acest moment domnul Tăriceanu nu își caută susținere în partid? Nu vă așteptați la o mișcare la Congres din partea grupării…?

Crin Antonescu: Dar eu am cu totul alte preocupări decât să spionez ce face domnul Tăriceanu sau altcineva. Da, și Congresul evident că este în preocupările mele, sunt cel care a solicitat convocarea acestui congres, dar pentru mine acest congres are cu totul alte teme. Oricine - și domnul Tăriceanu, și oricine altcineva – are dreptul și are șansa, prin convocarea acestui congres, de a candida la orice funcție, începând cu cea de președinte al partidului. Deci nu am ce să iscodesc eu, că vrea sau că nu vrea domnia sa, asta este o întrebare pe care i-o puneți domniei sale.
Jurnalist: Europarlamentari ai USL au acrediat ideea că vor cere Comisiei Europene redactarea unui nou raport MCV. Susțineți o asemenea idee sau veți demara discuții cu oficiali europeni pe această temă?

Crin Antonescu: Sunt sceptic în legătură cu posibilitatea schimbării sau modificării raportului Comisiei. Cred însă, pe de altă parte, că europarlamentarii au dreptul de a discuta despre toate aceste lucruri, de a cere explicații chiar președintelui Comisiei, comisarului pentru Justiție, acolo unde au niște nelămuriri, privitor la surse, privitor la anumite interpretări, privitor la anumite omisiuni. Fără îndoială, parlamentarii europeni sunt primii care pot face acest lucru pentru că, deși nu există un raport de subordonare, să nu uităm că parlamentarii europeni sunt cei aleși la Bruxelles și nu cei din Comisie.

Jurnalist: Președintele Traian Băsescu spunea ieri că a avut discuții în vara anului trecut cu Comisia să suspende raportul, dar, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în vară, nu s-a mai putut face acest lucru.

Crin Antonescu: N-am niciun fel de comentariu. Văd din nou că Traian Băsescu și acoliții săi reiau teza loviturii de stat, reiau teza suspendării statului de drept în vară. Nu s-a schimbat absolut nimic în pozițiile politice pe care le-am avut în vară și le am și astăzi. În vară, în România, s-a petrecut un lucru prevăzut de Constituție, după toate canoanele prevăzute în Constituție și în legi și, pe deasupra, un demers susținut masiv de către electoratul României prin cele 7 milioane și jumătate aproape, de voturi. Restul e propagandă, probabil singurul lucru care i-a rămas lui Traian Băsescu.

Jurnalist: Dumneavoastră vi se pare corect Raportul MCV?

Crin Antonescu: Mi-am spus părerea despre el și cred că ați fost de față.

Jurnalist: Vreau să vă mai întreb o clarificare vizavi de demisia domnului Vlad Moisescu. O luați astăzi în discuție în Biroul Politic sau nu?

Crin Antonescu: Dar nu avem ce să discutăm în legătură cu demisiile. O demisie este, cum se știe, un act unilateral de voință, pe o demisie nu au loc negocieri. Dacă vă mai spun că, în plus, mi se pare – și v-am spus din ce motiv – nesemnificativă, ar fi culmea să mai discutăm.

Cred că e foarte limpede pentru oricine că un grup de vreo trei oameni care au ajuns să-și trimită până și directorul de la Primărie în calitate de reprezentant al PNL pe la dezbateri, desigur, la România TV, încearcă să facă un tapaj, un scandal până la Congres.

 Sunt oameni care atacă în permanență, oameni cărora nici măcar nu li se răspunde pe măsură, dar care fac pe victimele și sunt, de asemenea, victimizați de către cei care au tot interesul să transmită opiniei publice că în Partidul Național Liberal e contestație, e scandal. Am văzut tot acolo titluri despre ruperea partidului. Evident, sunt niște prostii, partidul va da un răspuns matur, calm, definitiv la Congres. Până atunci cei trei-patru oameni își fac treaba, pentru că pesemne că asta e treaba lor.

Jurnalist: Pe revizuirea Constituției, domnule președinte, intenționați să trimiteți proiectul de revizuire și la Comisia de la Veneția, așa cum sugera ieri președintele Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Eu nu am nimic împotrivă să avem un schimb de vederi cu Comisia de la Veneția în legătură cu principalele prevederi ale Constituției. Nu este obligatoriu, dar repet, eu personal nu am nimic împotrivă, nu pentru că vrea domnul Băsescu, ci pentru că așa e normal. De altfel, înainte ca domnul Băsescu să facă aceste declarații, chiar discutam cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii despre experiența pe care Comisia de la Veneția o are în asemenea lucruri și despre utilitatea unei consultări. Nu avizări, nu aprobări, evident, dar un schimb de păreri asupra acestor lucruri, pentru că, repet, este o comisie cu experiență în asemenea chestiuni, nu strică.

Jurnalist: Mai este fezabilă ideea revizuirii anul acesta? Doamna Renate Weber spunea că nici măcar în toamnă nu ar fi timpul necesar până atunci să se facă un referendum.

Crin Antonescu: Noi credem că da și totul depinde de măsura în care și ceilalți parteneri de discuție, cei din opoziție, vor dori să discutăm și să avansăm serios. Noi avem două treimi, dar o spun încă o dată, am spus-o în repetate rânduri, am spus-o și eu, a spus-o și premierul, nu dorim să impunem proiectul nostru de constituție. Dorim ca această constituție să fie discutată și, dacă se poate, să fie fructul unui consens cât mai larg al forțelor politice pentru că ea nu e făcută pentru o legislatură, pentru un partid sau pentru o alianță.

Jurnalist: Conflictul dintre domnul Petrache și domnul Stroe s-a stins?

Crin Antonescu: După cum ați văzut, s-a stins în mod natural.

Jurnalist: În legătură cu Statutul parlamentarilor, s-ar putea să nu fie promulgat. Președintele spunea ieri că se gândește să-l retrimită  Parlamentului sau chiar Curții Constituționale. Ce faceți, că are implicații pe buget?

Crin Antonescu: Este dreptul constituțional al președintelui. Dacă îl retrimite, vom proceda la reexaminare și vom lăsa aceeași formă sau nu, asta e decizia Parlamentului. Eu reamintesc, însă, faptul că potrivit domnului președinte Valeriu Zgonea, președintele a fost consultat. Știți, când m-am mirat eu. Președintele a fost consultat, și tot potrivit domnului Valeriu Zgonea, pe care îl cred și care îl consultase pe președinte din acest motiv, ca să prevenim ipoteza unei retrimiteri, președintele nu avea nimic împotrivă să-l promulge în forma în care până la urmă el a fost votat. Dar e o discuție pe care o puteți purta cu domnul Zgonea și cu domnul Băsescu, ori la mine în cabinet s-au obișnuit, vă ofer spațiul.

Jurnalist: În Parlamentul European va exista o dezbatere pe Raportul MCV privind România?

Crin Antonescu: Nu-i uzual, dar este o chestiune care se hotărăște la Parlamentul European. Eu vă pot spune că nu este uzual.

Jurnalist: Parlamentarii PNL ce vor face exact?

Crin Antonescu: Asta discutați cu parlamentarii noștri, sunt acolo deja.

Jurnalist: Adică e o decizie partidului, asta mă gândeam.

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: La Congres veți fi unicul candidat la șefia partidului sau vă așteptați să apară și surprize?

Crin Antonescu: Mi-e foarte greu să spun dacă voi fi unicul candidat. Sunt întrebări la care poți răspunde și la care nu poți răspunde. Eu n-am de unde să știu dacă voi fi unicul candidat. Dacă nu candidez nici eu, ce-o să faceți? Nu vom avea candidat!

Jurnalist: Referitor la situația domnului Becali, spuneați că se va discuta în partid dacă va mai rămâne sau nu?

Crin Antonescu: Nu. Nu se va discuta în partid pentru că nu avem în partid o asemenea problemă. O aveți dumneavoastră ca temă, noi nu avem în partid o asemenea problemă. Am spus că voi avea o discuție cu domnul Becali.

Jurnalist: Referiri la Statutul PNL?

Crin Antonescu: Veți vedea. Lucrurile astea vor fi făcute publice, nu le discutăm aici, din picioare, sunt multe.

Jurnalist: Ați discutat cu domnul Becali până la urmă?

Crin Antonescu: Nu. Încă nu.

Jurnalist: Îl așteptați?

Crin Antonescu: Nu-l aștept, omul e tot timpul.

Jurnalist: S-ar putea să cumpărați la un preț mai mic, așa cum spunea el, sediul lui, al PNG?

Crin Antonescu: Nu sunt interesat și n-am fost interesat, cu atât mai puțin specialist în afaceri imobiliare. Partidul nu are în scopurile sale, în obiectul său de activitate n-are afaceri imobiliare.

Jurnalist: Componența Comisiei de statut?

Crin Antonescu: Doamna Norica Nicolai, da, Tudor Chiuariu, Radu Stroe, Victor Dobre. Sunt vreo șapte colegi, cred.