Adrian Năstase a primit o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare de la premierul Turciei

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan i-a inmanat, joi primului ministru Adrian Nastase o copie a sabiei domnitorului Stefan cel Mare, in cadrul unei ceremoni desfasurate la Palatul Victoria, momentul fiind transmis in direct de 14 televiziuni din Turcia. Evenimentul a avut o semnificatie deosebita pentru seful guvernului de la Bucuresti, Adrian Nastase demarand, de altfel in 1992, in calitate de ministru de externe negocierile cu partea turca pentru aducerea in tara a sabiei domnitorului moldovean.

'Probabil ca simbolul cel mai puternic al relatiilor extraordinare intre poparele noastre este gestul de astazi cand primul ministru Erdogan ne-a oferit o copie dupa sabia marelui domnitor Stefan cel Mare, originalul aflandu-se la muzeul Topkapi. Ii multumesc pentru acest gest de prietenie care reprezinta o constatare a consolidarii relatiilor dintre Romania si Turcia', a declarat premierul Nastase dupa ce a sarutat sabia oferita de omologul sau turc.

Primul ministru roman a precizat totodata ca printr-un Acord semnat intre cele doua guverne s-a convenit ca la Biserica Sfanta 'Paraschera' din Istanbul, ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, slujba religioasa sa se desfasoare in limba romana.

Peste doua zille va avea loc aici prima slujba care va fi oficiata de Prea Fericitul Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in prezenta ministrului Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu.

De asemenea, printr-un proiect comun, la Istanbul vor incepe lucrarile de renovare si consolidare a casei lui Dimitrie Cantemir, care va fi transformata in casa memoriala.

ANDREI Dinu

domeniu: 
Autor: