Americanii au introdus plata cu monede din aur

Utah a devenit primul stat din SUA care a admis prin lege folosirea monedelor din aur şi argint, emise de Monetăria americană, ca mijloace de plată la valoarea metalelor din care sunt produse, potrivit cotidianului New York Times (NYT).

Moneda "American Eagle" produsă de Monetărie are o valoare inscripţionată de un dolar, însă valoarea reală este de 38 de dolari, întrucât este realizată din aur.

Legea votată în Utah are ca scop încurajarea populaţiei să folosească monede din aur şi argint ca bani, dar la valoarea metalului preţios folosit, asta dacă reuşesc să găsească un comerciant dispus să accepete aşa ceva, notează NYT.

Măsura a fost inspirată de susţinătorii Tea Party, mişcare conservatoare din SUA. O parte din aderenţii acesteia consideră că dolarul ar trebui să fie garantat prin aur sau argint, dar şi că politicile administraţiei Obama pot conduce la o prăbuşire a monedei americane. Legea este prima de acest fel din SUA, însă mai multe state, între care Minnesota, Idaho şi Georgia, analizează decizii similare.

Un dealer de monede din Utah se află în faza finală a unei înţelegeri cu o bancă pentru a crea un sistem prin care clienţii vor putea să cheltuiască indirect aur şi argint folosind o carte de credit Visa, care scade costurile din valoarea activelor deţinute de aceştia.

Autor: Bancherul.ro

domeniu: 
categorie: