Băsescu: CSAT a aprobat utizarea aeroportului Kogălniceanu pentru tranzitul trupelor SUA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că CSAT a aprobat utilizarea Aeroportului Kogălniceanu şi a Portului Constanţa pentru tranzitul trupelor SUA către şi dinspre Irak şi Afganistan. De asemenea, preşedintele a precizat că scutul antirachetă va fi amplasat la Deveselu, judeţul Olt. Totodată, Băsescu a ţinut să precizeze că scutul nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse.

"Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antirachetă să fie în fosta baza aeriană de la Deveselu din judeţul Olt. Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american. (...) România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei", a spus preşedintele Băsescu, care a ţinut să precizeze că sistemul antirachetă american este unul defensiv, nu e destinat ofensivei.

Preşedintele a mai anunţat că 200 de militari americani vor fi dizlocaţi la baza militară de la Deveselui.

Totodată, şeful statului a spus că nu e nevoie să ridicăm sistemul de alertă teroristă. Acesta rămâne la nivelul albastru-precaut.

"Nivelul alertei teroriste rămâne neschimbat, la albastru precaut, iar o ridicare a acestuia costă, fiind nevoie de alocarea de resurse suplimentare", a declarat preşedintele Băsescu.

domeniu: 
categorie: