Comemorarea a 10 ani de la accidentul cu cianuri de la Baia Mare

Mai multe organizaţii ale societăţii civile, alături de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, au comemorat luni, 1 februarie 2010, 10 ani de la dezastrul ecologic de la Baia Mare, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile folosirii cianurii în exploatările miniere.

Participanţii la manifestaţie au depus un coşciug plin cu peşte în faţa sediului Ministerului Mediului şi Pădurilor, au aprins lumânări şi au împărţit colivă trecătorilor.

Manifestanţilor li s-a alăturat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, care a păstrat un moment de reculegere şi şi-a manifestat susţinerea pentru demersul societăţii civile.

„Le mulţumesc celor care au venit aici. Accidentul de la Baia Mare a avut loc din cauza neglijenţei crase, iar responsabilii nu au plătit nici până acum. Avem obligaţia să protejăm ecosistemul, iar ceea ce s-a întâmplat acum 10 ani nu trebuie să se mai repete. Nu avem voie să uităm. În legătură cu Roşia Montană, mă voi întâlni miercuri cu ONG-urile din acest domeniu, iar în scurt timp mă voi duce acolo. În acest an, una dintre priorităţile ministerului este să le explicăm cetăţenilor ceea ce s-a întâmplat la Baia Mare”, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

„După accidentul de la Baia Mare, mai multe ţări din Europa Centrală au interzis prin lege utilizarea cianurii în industria minieră. La noi, unii demnitari au anunţat că intenţionează să reevalueze situaţia Roşia Montana Gold Coporation. Prefer să cred că au doar o problemă de memorie şi să le aducem aminte cu acest parastas pentru Baia Mare, decât să îi suspectez de crimă contra propriilor conaţionali. Nu sunt de acord ca aurul lor să fie cumpărat cu vieţile noastre!”, a declarat Mircea Toma, preşedinte Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

„Acest accident care a avut loc în nord-vestul României a fost avut un impact atât de mare asupra mediului, încât urme de cianură au fost găsite în Delta Dunării, la 2.000 de kilometri distanţă. Nu vrem peşti otrăviţi în Deltă!”, a declarat Costel Popa, directorul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

Accidentul cu cianuri din 30 ianuarie 2000, de la Baia Mare, este cunoscut ca „al doilea Cernobîl” din cauza impactului devastator pe care l-a avut asupra mediului.

Ce s-a întâmplat de fapt?
Pe 30 ianuarie 2000, digul iazului de decantare de la mina Aurul (deţinută de compania australiană  Esmeralda) s-a rupt şi aproximativ 100.000 de metri cubi de apă cu cianură şi metale grele au ajuns în Săsar, apoi în Tisa şi în Dunăre. Bazinul Tisei era considerat ca fiind unul dintre cele mai curate din Europa, adăpostind cel puţin 20 de specii protejate de peşte. În urma accidentului, mii de tone de peşte au murit în România şi Ungaria, alte păsări si mamifere au murit mâncând peşte otrăvit, iar terenurile şi fântânile localnicilor din apropierea iazului au fost otrăvite.

La patru săptămâni de la accident, urme de cianură au fost identificate si în Delta Dunării. Conform estimărilor oficiale, au fost necesari cinci ani pentru repopularea cu peşte a râurilor afectate. Vor fi necesari încă 10 ani pentru refacerea totală a florei şi faunei.

Conform raportului Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), breşa din digul lacului de decantare a fost cauzată de o combinaţie de factori: deficienţe de operare şi de întreţinere a iazului, ploi abundente. 

Ce este cianura?
Cianura este una dintre otrăvurile cu cel mai rapid efect. Doza mortală pentru om este de 1 mg cianură/kg greutate corporală. Doar 0,03 mg cianură/l apă reprezintă doza mortală pentru peşti La concentraţii de peste 3 mg cianură/l, ecosistemul unui râu este complet distrus. Cantitatea de cianură care a ajuns în mediu în urma accidentului, 120 de tone, ar fi fost suficientă pentru a omorî un miliard de oameni.

Ce sanctiuni s-au aplicat ?
La momentul când a avut loc accidentul din Baia Mare nu s-a aplicat nici o sancţiune penală sau contravenţională companiei Aurul. În schimb, statul român are de plătit statului maghiar peste 100 de milioane de dolari despăgubiri pentru daunele ecologice provocate de accidentul cu cianuri.

domeniu: 
categorie: