Comisarii gărzii de mediu raportează ministrului

In aplicarea dispozitiilor ministrului Apelor si Protectiei Mediului, Petru Lificiu, privind implementarea legislatiei europene de protectie a mediului in plan local, Biroul de presa MAPM a primit din partea IPM-urilor si Directiilor de Ape urmatoarele informatii: 1. Comisarii garzii de mediu ai IPM Brasov au efectuat controale la agentii economici poluatori, verificand modul de conformare cu legislatia de mediu. Ca urmare, SC Regionala de Transporturi Feroviare Publice de Calatori Brasov a fost sanctionata cu 50 milioane de lei pentru neluarea masurilor de salubrizare a terenurilor situate de-a lungul cailor de comunicatii feroviare feroviare: pod pasarele DN 1 pana la Fundatura Harmanului, cap pod Timisul Sec – zona Marub si zona Bazar Autogara 3.

In urma solicitarii unor locuitori din vecinatarea societatii Rolem Codlea, comisarii de mediu au efectuat un set de masuratori sonometrice in zona. S-a constatat o depasire a limitelor de zgomot stabilite de legislatia in vigoare si s-a impus, societatii Rolem Codlea, sa ia toate masurile necesare pentru incadrarea in parametrii legislatiei de mediu.

In cadrul programului “Romania curata” s-au intensificat actiunile de control in municipiul si judetul Brasov, in vederea salubrizarii si igienizarii localitatilor si a cursurilor de apa si, in special, s-a verificat modul de depozitare a deseurilor menajere. In urma acestor verificari, Primaria Bran va fi sanctionata contravetional pentru neluarea masurilor de salubrizare a cursurilor de apa si depozitarea deseurilor menajere in locuri neamenajate.

2. IPM Maramures a organizat, in cursul acestei saptamani, dezbatere publica asupra raportului Studiului de Impact asupra mediului, in vederea emiterii acordului de mediu pentru obiectivul “Incinerator ecologic pentru deseuri de abator provenite de la SC Industrializarea carnii SA Sighetu Marmatiei.

3. In cadrul programului “Sa reciclam hartia”, IPM Sibiu informeaza ca 21 de unitati (din care 3 scoli) au colectat si predat, in saptamana 25-29.11.2002, 90,1 tone de hartie si carton. La nivelul judetului s-au consumat, in luna noiembrie, circa 550 tone de hartie. Pana in 29 noiembrie a.c. s-au colectat pentru reciclare 234,9 tone, prin agenti specializati, restul deseurilor de hartie fiind depozitate pe haldele de deseuri menajere.

IPM Sibiu a lansat concursul pentru elevi “Sa reciclam hartia”, care se adreseaza scolilor cu clase I-VIII din judet. Inscrierile se fac pana la data de 15 decembrie, la sediul Inspectoratului de Protectia Mediului Sibiu, fiind departajate clasele din ciclul primar (I – IV) de ciclul gimnazial (V – VIII). Concursul se va desfasura in perioada 01 decembrie 2002 – 03 mai 2003. Castigatorii vor fi recompensati cu excursii si premii speciale, iar sumele obtinute din vanzarea hartiei vor fi folosite in folosul participantilor la concurs.

4. Directia Apelor Jiu Craiova intampina greutati financiare din cauza neachitarii facturilor restante de catre beneficiari, ceea ce influenteaza negativ procesul de exploatare, intretinere si reparatii la lucrarile hidrotehnice din administrare.

Astfel, Directia Apelor Jiu Craiova si Regia Autonoma de Apa Valea Jiului Petrosani au incheiat – in 26 septembrie 2002 – un protocol de reesalonare a datoriilor pe care RAAVJ Petrosani le are catre DA Jiu Craiova. Conform protocolului, incepand cu luna septembrie a.c. RAAVJ Petrosani trebuia sa-si achite datoria in 15 rate lunare, insa regia nu a respectat , pana cum nici unul din termene.

Ca urmare, Directia Apelor Jiu Craiova a informat conducerea RAAVJ Petrosani ca, incepand cu date de 03 decembrie 2002, ora 11.00, va trece la intreruperea furnizarii de apa bruta din Acumularea Valea de Pesti.

domeniu: 
categorie: 
Autor: