Delegaţie de la Mediu la Conferinţa de la Geneva

In perioada 7-13 decembrie 2002, se desfasoara la Geneva, Elvetia, lucrarile celei de-a 6-a Conferinte a Partilor la Conventia de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora. La aceasta reuniune, participa si o delegatie romana condusa de Ioan Jelev, Secretar de Stat pentru Protectia Mediului din cadrul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului.

Obiectivul reuniunii il constituie dezbaterea si adoptarea unor decizii care sa contribuie la imbunatatirea aplicarii prevederilor Conventiei de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora.

Lucrarile Conferintei se vor referi in special la activitatea de intarire a capacitatii de aplicare a Conventiei, adoptarea Planului Strategic pe 10 ani pentru implementarea Conventiei, mecanismul pentru promovarea implementarii si conformarii cu obligatiile stabilite de Conventie, activitatea centrelor regionale pentru pregatire si transfer de tehnologie al Conventiei de la Basel.

Pe parcursul lucrarilor, vor fi abordate in plen, urmatoarele aspecte:

- Declaratia de la Basel privind gestionarea ecologica rationala a deseurilor si Planul Strategic pe 10 ani pentru implementarea Conventiei;

- Activitatea centrelor regionale de pregatire si transfer de tehnologie ale Conventiei de la Basel;

- Protocolul privind raspunderea si compensarea daunelor rezultate in urma transportului transfrontiera al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora;

- Analiza unui mecanism de rezolvare a disputelor, stipulat de de articolul 20 al Conventiei de la Basel;

- Prevenirea si monitorizarea traficului ilegal de deseuri periculoase si de alte deseuri;

- Cooperarea cu Natiunile Unite, acorduri multilaterale de mediu, agentii specializate, sisteme regionale si altele.

domeniu: 
categorie: