Dotarea fiecărui elev cu laptop, 'proiect SF' pentru deputaţi

Deputatii au amanat, joi, dupa polemici aprige, votul la proiectul legii privind Programul 'Un laptop pentru fiecare elev si pentru fiecare cadru didactic din Romania'. Spre exasperarea initiatorului, deputatul PNL Ioan Ghise, unii deputati au calificat initiativa drept un proiect de lege SF, neaplicabil, textul de lege fiind retrimis, in final, la comisia de resort spre reanalizare.

Potrivit proiectului de lege, fiecare elev si cadru didactic ar urma sa primeasca un laptop in valoare de 100 dolari. Ghise a explicat colegilor parlamentari ca aceasta idée a aparut pentru prima ata la Tunis in anul 2005, cu ocazia Conferintei mondiale privind societatea informationala si a aratat ca mai multe state ale lumii, inclusiv tari din Africa si America de Sud, au deja programe nationale pentru dotarea elevilor cu cate un laptop de 100 dolari.

Deputatul PC Florea Damian a cerut insa retrimiterea la comisia de resort spre reanalizare a ceea ce el a catalogat drept 'un proiect SF'. 'Si eu ma gandesc sa initiez un proiect privind dotarea fiecarui bucurestean cu un aparat individual de zbor, pentru ca asa cum se circula in Bucuresti, in viitor vom avea nevoie de asa ceva. Putem sa gasim un asemenea instrument sa dotam bucurestenii', a spus deputatul PC, luand peste picior proiectul lui Ghise.

La randul sau, presedintele Comisiei de invatamant, Lia Olguta Vasilescu (PRM), a precizat ca sprijina initiativa deputatului liberal, dar ca ar trebui luate din sectorul investitiilor cele 700 de milioane de euro necesare pentru achizitionarea acestor laptopuri.

Presedintele comisiei de IT, deputatul Varujan Pambuccian a calificat proiectul lui Ghise drept o mare pacaleala, apreciind ca nu exte vorba de acordarea unor computere propriu-zise, ci a unor jucarii. El a explicat ca initiative se refera la asocierea Romaniei la un program ONU pentru tarile lumii a treia, din care China si India s-au retras deja.

'Cine nu stie sa lucreze la calculator devine analfabetul acestui secol', a remarcat deputatul PSD, Anghel Stanciu, care a precizat ca este de acord in principiu cu proiectul lui Ghise. Stanciu a atras atentia insa asupra lipsei de resurswe financiare, cerand initiatorului sa specifice de unde vor luate cele 700 de milioane de euro necesare.

'Legile care aduc atingere bugetului de stat trebuie sa fie insotite de o fisa fiscala. Fiind vorba de 700 de milioane de euro, ar fi necesar sa-i dam o sansa lui Ghise sa faca rost de aceasta fisa fiscala si sa o aduca la Comisii si apoi in plen' a spus Stanciu.

Initiatorul propunerii legislative i-a acuzat pe 'cei care vor sa amane in Romania un astfel de proiect” ca “au interese concrete legate de producatorii si distribuitorii de laptop-uri in Romania'.

'Achizitia de laptop-uri nu ar incepe decat cand va decide Guvernul si acest lucru se va face prin licitatie publica', a explicat Ghise.

El a subliniat ca laptop-urile vor fi achizitonate prin licitatie, iar resursele pot fi si altele decat cele bugetare, dar nu a reusit sa-si convinga colegii deputati care au dispus, cu 60 de voturi 'pentru', 12 'impotriva' si o abtinere, retrimiterea proiectului la comisia de invatamant.

domeniu: 
categorie: