Inalta Curte a achitat-o pe judecatoarea Elena Turcu

Instanta suprema a dat solutia in cazul judecatoarei Elena Turcu de la Sectia penala a Tribunalului Dambovita, trimisa in judecata de procuroarea Elena Sandu, printr-un rechizitoriu verificat de procurorul sef sectie Marius Iacob, la 01.07.2010, pentru infractiunea de “conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, avand o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, prevazuta de art. 87, alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicata.

Motivul achitarii – Fapta nu este prevazuta de legea penala. Conform minutei Inaltei Curti din data de 8 aprilie 2011: “In baza art. 11, pct. 2, lit. a, raportat la art. 10, lit. b, C.p.p. achita pe inculpata Turcu Elena pentru infractiunea prevazuta de art. 87, alin.1, din OUG 195/2002 republicata si modificata. In baza art. 192, alin. 3, C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu recurs.”

Surse avizate ne-au declarat ca achitarea a fost pronuntata de un complet condus de vestitul judecator Ionut Matei, precum si faptul ca solutia nu ar fi fost atacata cu recurs de catre Parchet, in termenul prevazut de lege, astfel incat ea a ramas definitiva. Daca acest lucru se va confirma, judecatoarea Elena Turcu va reveni automat pe functia de judecator la Tribunalul Dambovita. Aceasta intrucat, la momentul scandalului produs de filmuletele cu Elena Turcu acostata de agentii rutieri, care au incercat zadarnic sa o determine sa sufle in alcooltest pentru a proba ca se afla influenta bauturilor alcoolice, judecatoarea a incercat sa evite o sanctiune disciplinara din partea Consiliului Superior al Magistraturii, solicitand pensionarea. Cererea sa de pensionare a fost respinsa de presedintele Romaniei, Traian Basescu, astfel incat Turcu a ramas in Magistratura, fiind automat suspendata din functia de judecator odata cu punerea in miscare a actiunii penale.

Acuzatiile din Rechizitoriu

Reamintim ca judecatoarea Elena Turcu de la Tribunalul Dambovita, a fost oprita de agentii politiei rutiere la jumatatea lunii mai 2007, dupa ce, in calitate de conducator auto, a lovit un scuterist a avariat usor un taxi. Turcu a fost trimisa in judecata la 01.07.2010, de catre procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetului General, respectiv de Elena Sandu Adriana (procurorul de caz) si procurorul sef sectie Marius Iacob (care a verificat actul de sesizare al instantei). Judecatoarea Elena Turcu a fost acuzata de infractiunea de “conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, avand o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, prevazuta de art. 87, alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicata.”

Conform Rechizitoriului nr. 795/P/2007, intocmit de procuroarea Elena Adriana Sandu, de la Parchetul General, la data de 14 mai 2007, in timp ce conducea auto personal, dupa ce a accidentat usor un scuter pe care se aflau doi tineri, judecatoarea Elena Turcu si-a continuat drumul si a rupt oglinda unui taximetru parcat. Turcu nu a oprit, desi soferul taxi-ului i-a facut semne, astfel incat taximetristul si cei doi tineri de pe scuter au urmarit masina judecatoarei pana in fata blocului in care aceasta locuia.

La fata locului a sosit un echipaj de Politie, care a incercat sa-si faca datoria, dar judecatoarea Elena Turcu a inceput sa tipe si sa ii apostrofeze pe politisti, precum si pe jurnalistii, si sa sune “persoane importante” pentru a o ajuta sa scape de „hartuiala ”oamenilor legii. Toti cei implicati in scandal au fost dusi la sediul politiei, unde Elena Turcu a refuzat continuu sa sufle in aparatul etilotest, astfel incat, pana la urma, aceasta a fost transportata la Spitalul Judetean Targoviste, pentru a-i fi recoltata o proba de sange. De la momentul inceperii scandalului si pana la recoltarea probei de sange a durat mai bine de doua ore, adica de la 21.28 pana la 23.40. La spital, desi medicii au incercat sa o convinga pe judecatoare sa dea si a doua proba de sange, Turcu a refuzat. Rezultatul probei de sange a aratat insa ca judecatoarea avea o concentratie de 1 gr la mie, adica o intoxicatie etilica ce intruneste elementele infractiunii de conducere a unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.

Judecatoarea Elena Turcu nu a recunoscut niciun moment ca a consumat bauturi alcoolice si i-a acuzat pe politistii care au pus-o sa sufle in etilotest ca au avut ceva personal impotriva sa. Conform rechizitoriului: “negand intoxicatia etilica, invinuita a contestat toate actele din care rezulta aceasta (buletinul de examinare clinica, procesul verbal de recoltare si buletinul de analiza toxicologica) si a solicitat inlaturarea lor ca probe nelegal administrate”.

In ceea ce priveste buletinul de examinare clinica, Turcu a sustinut ca medicul care a examinat-o in seara cu pricina, Rosoiu Iulica, era specializat in ecografie si nu avea competenta sa spuna daca era sau nu in stare de ebrietate, motiv pentru care a depus o plangere penala impotriva sa pentru fals intelectual. Procurorii au constatat ca legea nu prevede decat ca examinarea clinica sa fie facuta de un medic, independent de specializarea acestuia, si in plus, ca medicul nu a precizat daca judecatorul era sau nu in stare de ebrietate, ci a concluzionat ca Turcu “pare sub influenta bauturilor alcoolice”, motiv pentru care au dispus ca plangerea judecatorului Elena Turcu impotriva medicului sa fie transmisa catre alti anchetatori. Cat priveste faptul ca judecatoarea mirosea a bautura si avea o culoare rosiatica a fetei, invinuita a negat ca bause si a sustinut ca era rosie pentru ca se afla sub o puternica stare de emotii.

Turcu a contestat de asemenea procesul-verbal de prelevare a probei de sange si chiar procedura de recoltare, pe motiv ca Spitalul trebuia sa utilizeze un tip nou de trusa, impusa prin Ordin al Ministrului Sanatatii. Din cauza slabei dotari, insa, Spitalul nu avea modelul de trusa impus, astfel ca utiliza modelul vechi de trusa, ceea ce nu a impiedicat insa recoltarea in mod legal si potrivit a probei de sange. Turcu s-a legat si de faptul ca cel care a sigilat flaconul in care ii fusese depozitat sangele a fost un politist, si nu medicul, asa cum cerea legea. Procurorii au recunoscut ca un om al legii a fost cel care a sigilat flaconul, dar au sustinut ca rezultatul probei nu putea fi influentat din acest motiv, intrucat analiza propriu-zisa a fost realizata la un laborator care indeplinea conditiile prevazute de lege. “Din adresa numarul 236/30.03.2009 a Serviciului medico-legal Ploiesti rezulta ca metoda de analiza folosita pentru determinarea alcoolemiei a fost cea oficiala, stabilita la nivel national de Consiliul Superior de Medicina Legala”.

Trei ani de ancheta

Dosarul privind pe Elena Turcu a fost inregistrat initial, sub nr. 2231/P/2007, la Parchetul Judecatoriei Targoviste, de unde a fost fost declinat la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, unde a fost inregistrat cu numarul 218/P/2007. Declinarea de competenta a avut loc din cauza gradului de judecator de curte de apel al Elenei Turcu. In 17 mai 2007 dosarul a fost trimis la Parchetul General, unde judecatoarea a primit, in data de 20 august 2007, neinceperea urmaririi penale. Solutia a fost motivata de faptul ca “prelevarea de probe biologice nu s-a efectuat cu o trusa standard”. Dupa un an si jumatate de la aceasta solutie, prin rezolutia cu numarul 11221/6351/VIII/2008, emisa in data de 6 ianuarie 2009, procurorii Parchetului General au dispus infirmarea solutiei de neincepere a urmaririi penale si continuarea cercetarilor in dosar, pentru ca sase luni mai tarziu, in data de 29 iulie 2009, impotriva judecatorului Elena Turcu sa se inceapa urmarirea penala. Trimiterea in judecata a Elenei Turcu pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice a avut loc in 29 ianuarie 2010. Dar acesta nu a fost finalul dosarului de urmarire penala. Rechizitoriul a fost infirmat de procurorul ierarhic superior, in aprilie 2010, pe motiv ca in momentul prezentarii materialului de urmarire penala, Turcu a recuzat anchetatorul si, ca urmare, s-a considerat ca prezentarea materialului de urmarire penala a fost intrerupta si nu finalizata. Prezentarea materialului de urmarire penala a fost refacuta si, la 1 iulie 2010, Turcu a fost trimisa in judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sursă: Lumea Justiţiei

domeniu: 
categorie: