Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Marko Bela: 'Autonomia teritorială este aceea în care limba maghiară este limbă regională oficială'

Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Marko Bela, a pledat sâmbătă, la Miercurea Ciuc, în faţa a circa 300 de primari şi demnitari maghiari, pentru obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. "Avem nevoie de o autonomie teritorială care să ne permită să decidem noi în problemele care privesc bugetul şi care să permită ca limba maghiară să devină limbă regională oficială", a declarat Marko Bela în discursul său.

"Din moment ce suntem contribuabili în acest buget, de ce să hotărască Bucureştiul ce se întâmplă în Harghita sau în alt judeţ, ce stradă se asfaltează, sau ce grădiniţă se repară?" , s-a întrebat liderul Uniunii, care a susţinut că deciziile privind soarta instituţiilor locale trebuie să se ia la nivel local.

Preşedintele UDMR a propus înfiinţarea unei asociaţii a admnistraţiei publice în Secuime şi a unui Consiliul de Coordonare al acestei asociaţii care să susţină orice iniţiativă pentru urgentarea descentralizării, despre care spune că este "unul din paşii cei mai importanţi pentru obţinerea autonomiei".

Marko Bela a lansat un apel la unitate. "Avem nevoie de unitate şi de credinţă, pentru că am senzaţia că, de multe ori, cei care rostesc cu voce tare cuvântul ‘autonomie’, o fac doar pentru a obţine avantaje politice ieftine", a precizat liderul UDMR.

"Să nu credeţi că Bucureştiul, Budapesta sau Bruxelles-ul ne vor rezolva problemele sau vor îndeplini obiectivele noastre, ei, poate, ne vor ajuta, dar bătălia trebuie să o ducem singuri", a concluzionat Marko Bela.

domeniu: 
categorie: