National Science Foundation sponsorizează Şantierul arheologic Pecica (AR)

Şantierul arheologic Pecica - Şanţul Mare, din judeţul Arad, este câştigătorul unui grant de 250.000 de dolari obţinuţi de la National Science Foundation (SUA), în urma unui proiect depus de Complexul Muzeal Arad în parteneriat cu Muzeul Banatului din Timişoara şi Universitatea din Michigan (SUA). Cu ajutorul acestui program, arheologii au reuşit să scoată la lumină urme ale celei mai vechi aşezări din Europa de Est, care a fost aşezată pe teritoriul localităţilor arădene Pecica şi Semlac.

Astfel, o echipă de istorici români şi americani au descoperit pe acest şantier arheologic urme ale unei civilizaţii care datează din epoca bronzului, care s-a dezvoltat în jurul anului 2700 înainte de Hristos. Dr. John O’Shea, profesor de antropologie la Universitatea din Michigan şi coordonatorul general al săpăturilor de la „Şanţu-Mare“ a precizat că majoritatea banilor obţinuţi de la National Science Foundation vor fi folosiţi pentru tehnicile de datare, urmărindu-se „obţinerea de maximum de informaţie cu minimum de distrugeri“.

Până acum, s-au escavat două suprafeţe într-un areal cercetat de arheologul Ioan Horaţiu Crişan, care a pornit cercetările între 1960 şi 1962 şi în 1964. Faţă de săpăturile anterioare, care s-au oprit la stratul dacic, cercetătorii de acum vor să continue săpăturile pe ultimul nivel, cel al epocii bronzului. „Ne dorim recuperarea tuturor detaliilor, datarea lor pe bază de radiocarbon, determinarea lor tipologică exactă şi introducerea într-un sistem de date integrat de tip GIS, care poate fi actualizat instantaneu cu ultimele rezultate ale cercetărilor. Prin acesta se urmăreşte redescoperirea întregului mediu în care au evoluat comunităţile din zonă şi legăturile acestora cu altele, contemporane“, a declarat Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad.

Cu ocazia săpăturilor efectuate pe acest şantier, au fost descoperite mai multe locuinţe, vase ceramice, arme şi unelte vechi, toate datând din urmă cu peste 4.000 de ani. Descoperirile de la Pecica indica faptul ca acum 4.000 de ani aici era cel mai important port la Mureş, prin care, spun arheologii, se controla comerţul cu sare şi obiecte din metal în aceasta parte a Europei.

Profesorul John O’Shea are în vedere aplicarea pentru un grant National Geographic Society dedicat studierii mediului din epoca în regiunea văii inferioare a Mureşului. Pe de altă parte, profesorul Alex Barker, intenţionează să realizeze o expoziţie virtuală, accesibilă pe internet, care reflecte stadiul actual al cercetărilor de la Pecica.

Întregul material arheologic precum şi documentaţia ştiinţifică vor ajunge la muzeul din Arad.

domeniu: 
categorie: