Rusia sfidează din nou legislaţia Republicii Moldova

Reprezentantul comisiei electorale din Transnistria, Piotr Denisenko, a anunţat că, în ziua alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă, care se vor desfăşura pe data de 2 martie curent, în regiunea transnistreană vor fi deschise 23 de secţii de votare, informează AP FLUX.

Denisenko a anunţat că în Tiraspol vor fi deschise 10 secţii de votare, în Tighina - 6, în Râbniţa - 2, iar Dnestrovsc, Grioriopol şi Slobozia - câte o secţie de votare.

"Faptul că în Transnistria vor fi deschise atâtea secţii de votare, arată nu doar dorinţa autorităţilor noastre de a le asigura cetăţenilor ruşi, care locuiesc pe teritoriul republicii noastre, drepturile electorale, dar şi că Rusia înţelege şi preţuieşte acest lucru", a spus Piotr Denisenko, citat de agenţia transnistreană Lenta PMR. "Suntem obligaţi să facem tot posibilul ca alegerea conducătorului statului rus să decurgă în conformitate cu legislaţia Federaţiei Ruse", a mai declarat acesta.

Ca şi în cazul alegerilor parlamentare din luna decembrie a anului trecut, autorităţile de la Moscova au ignorat poziţia autorităţilor legale ale Republicii Moldova, cărora le revine dreptul de a conveni, împreună cu reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Chişinău, asupra modului în care vor fi organizate alegerile pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că, în cadrul scrutinului din decembrie, Ministerul moldovean de Externe a criticat acţiunile autorităţilor ruse, calificând decizia de a deschide secţii de votare pe teritoriul Transnistriei ca fiind o violare a legislaţiei Republicii Moldova. Potrivit normelor de drept, orice ambasadă acreditată la Chişinău are dreptul de a organiza secţii de votare doar în incinta reprezentanţelor misiunii diplomatice.

În cazul în care se doreşte să fie deschise secţii de votare suplimentare, acest lucru se face doar cu acordul Ministerului de Externe moldovean . Deocamdată însă, Chişinăul nu a prezentat poziţia sa faţă de acest nou abuz al autorităţilor Federaţiei Ruse, mai informează AP FLUX.

domeniu: 
categorie: