Ştiţi cum să vă feriţi? Astăzi: Rujeola (Pojarul)

Este o boală foarte contagioasă, produsă de un virus şi caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi o erupţie caracteristică. Sub vârsta de 2 ani, boala este urmată adesea de complicaţii pulmonare grave.

Rujeola se transmite numai direct, de la un alt om bolnav, care este contagios timp de 4-5 zile înainte de apariţia erupţiei şi pe toata durata erupţiei. Boala se transmite prin aer, prin picăturile de salivă, secreţiile nazo-faringiene, pe care bolnavul le proiectează în jurul său în timpul vorbirii, tusei, strănutului. Copiii între 1 şi 10 ani sunt deosebit de receptivi. În colectivităţile de copii (creşe, grădiniţe, şcoli) boala cuprinde aproape pe toţi copiii care nu au suferit în trecut de rujeolă sau nu au fost vaccinaţi.

Incubaţia
Este fixă, de 10-12 zile. La bolnavii care au primit gamma globulină, incubaţia se poate prelungi până la 28 de zile.

Erupţia
Apare pe piele după 3-4 zile de la începutul bolii, întâi duăa urechi, pe faţă şi pe gât. A doua zi petele apar şi pe trunchi, iar în următoarele 2-3 zile se extind dinspre rădăcina membrelor până ajung la degete. Când erupţia a ajuns la mâini şi picioare, începe să pălească pe faţă şi gât, iar febra scade. În tot timpul erupţiei, febra se menţine mare: 39-40 grade.

Erupţia de rujeolă este formată din pete roşii de diferite mărimi, cu forma neregulată, pe alocuri confluente; între pete rămân totdeauna zone de piele sănătoasî. Petele dispar la apăsare iar la pipăit se simt uşor reliefate şi catifelate. După 3-4 zile de la apariţia erupţiei, febra începe să scadă, erupţia păleşte şi dispareî ordinea în care a apărut.

Perioada de convalescenţă începe de 6-8 zile de la începutul bolii. În locul erupţiei, rămân nişte pete cafenii, apoi apare o descuamaţie fină, mai accentuată pe faţă, care durează aproximativ o săptămână. Tusea şi secreţia nazală dispar treptat, după mai multe zile.

Tratament
Rujeola se îngrijeşte la domiciliu sub supravegherea medicului. Internarea este necesară doar dacă rujeola a apărut la unbolnav care suferea deja de o în familie; dacă au apărut complicaţii.

domeniu: 
categorie: