Ştiţi cum să vă feriţi? Azi: Botulismul

Botulismul este o boală infecţioasă neurotoxică, paralitică şi extrem de severă, ce debutează prin afectarea nervilor cranieni si a ulterior a celor rahidieni (nervii măduvei spinării). Boala este produsă de bacilul (bacterie în formă de bastonaş) Clostridium Botulinum, care secretă o neurotoxină de origine proteică foarte puternică. Toxina botulinică este cea mai puternică dintre toxinele cunoscute în practica medicală.

În funcţie de modalitatea de infectare, cazurile de botulism pot fi împărţite în patru categorii clinice:
-botulismul alimentar: pacientul ingeră alimente contaminate cu toxina botulinică.
-botulismul rănilor: toxina ajunge în organism de la nivelul plăgilor murdare, contaminate cu bacil.
-botulismul sugarilor: apre prin ingestia sporilor bacilului, care vor germina în intestin.
-tipul nedeterminat de botulism: apare atât la copii cât şi la adulţi, prin ingerarea agentului patogen.

Există mai multe tipuri de bacili botulinici, notaţi cu litere de la A la G, în funcţie de natura toxinei eliberate. Sporii sunt rezistenţi în mediul extern şi cu greu pot fi distrusi prin fierbere. Anumite tulpini ce Clostridium pot altera alimentele pe care le contaminează, datorită activităţii enzimatice proteolitice.

Poarta de pătrundere a infecţiei este cea digestivă (prin alimente contaminate) sau prin soluţii de continuitate (plăgi). În condiţii de anaerobioză (lipsa aerului), sporul germinează, se transformă în bacil activ şi începe producţia intensă de neurotoxină. Neurotoxina pătrunsă în circulaţie va fi transportată către terminaţiile nervoase periferice, fără a afecta însă sistemul nervos central.

Pentru a distruge toxina, alimentele trebuiesc corect şi îndelung preparate termic; este inactivată prin expunere la o temperatură de aproximativ 100 grade Celsius timp de cel putin 10 minute.
Sporii pot fi ditruşi doar prin autoclavare (expunerea la căldură umedă, cu vapori aflaţi sub presiune).

Boala se manifestă pe întreg mapamondul, fiind asociată mai ales cu consumul de alimente pregătite în gospodarie (conserve de legume si carne), incorect sterilizate; fiind o bacterie anaeroba, in lipsa aerului, in aceste conserve inchise, sporul va forma bacteria care va produce neurotoxina.

Fiind o infecţie cu transmitere alimentară, se va acorda o atenţie deosebită modului de conservare al alimentelor care pot fi contaminate cu spori; conservarea casnică nu distruge sporii, însă distruge alte bacterii care în mod normal ar impiedica dezvoltarea bacilului. De asemenea, se recomanda ca înainte de servire, alimentele să fie încălzite la o temperatură suficient de mare, care să permită neutralizarea toxinei.

domeniu: 
categorie: