Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: ADHD - Deficit de atenţie

ADHD (termen cu uz international: Attention Deficit Hyperactivity Disorder-Deficit de atenţie/ Tulburare hiperkinetică).

Termenul cu uz internaţional, ADHD se referă la o afecţiune caracterizată în principal de o tulburare profundă a atenţiei. Cunoscută între specialişti  şi sub denumirea de sindrom hiperkinetic, această tulburare neurobiologică apare atât la copii, cât şi la adulţi, incidenţa cazurilor fiind mai mare la sexul masculin. (9% la băieţi, comparativ cu 3% la fete).

Etiologie

Cele mai noi cercetări medicale încriminează factorul genetic pentru manifestarea sindromului ADHD.În cazul acestei afecţiuni vorbim adesea de antecedente heredocolaterale relevante: fraţii, părinţii sau alte rude suferă de asemenea de ADHD, chiar dacă în grade diferite.

Experţii au constatat anumite tulburări ale metabolismului cerebral. Se pare că neurotransmiţătorii răspunzători, mai ales dopamina, nu funcţionează optimal la nivelul sinapselor neuronale. Imagistica medicală a arătat că aceste tulburări funcţionale se manifestă mai ales în acele regiuni cerebrale în care se află centrii răspunzători de prelucrarea informaţiilor şi a percepţiilor senzoriale (nucleii bazali şi lobul frontal). De aceea apar deficienţe de atenţie, concentrare şi percepţie. Cu ajutorul investigaţiei PET (Positron Emission Tomography - Tomografie cu emisie de pozitroni) s-a observat că aceste areale cerebrale au un consum mai redus de oxigen şi glucoză decât în cazul copiiilor sănătosi. Mai mult, persoanele care suferă de ADHD au lobul frontal mai mic.

Alţi factori etiologici încriminati sunt:   -Agenţi ambientali: consumul de acool sau ţigări in timpul sarcinii, stresul in timpul sarcinii, un nivel crescut de plumbîin corpul copiilor preşcolari;-Traumatisme craniocerebrale sau hipoxie la naştere: doar un mic procent din copiii suferinzi de ADHD au avut traumatisme cerebrale sau afectarea creierului prin hipoxie la naştere;-Zahărul şi aditivii alimentari: nu reprezintă cauza principală, dar pot agrava simptomele, mai ales pe cele de hiperactivitate motorie.

 

domeniu: 
categorie: