Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Apneea de somn

Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. SAS prezinta diferite grade de gravitate: usoara, moderata sau severa, in functie de durata si frecventa episoadelor de apnee sau de bradipnee (scaderea ritmului respiratiei). Numarul episoadelor apneice variaza de la 5 la 50 pe ora de somn.SAS a fost clasificat in 3 tipuri: apneea obstructiva, apneea centrala si apneea mixta.

In ASO (apneea de somn simplă) fluxul de aer inceteaza in ciuda impulsurilor respiratorii, datorita obstructiei sau ingustarii cailor respiratorii superioare, de obicei la nivel naso-faringian. In timpul somnului muschii faringelui si ai limbii se relaxeaza si produc obstructia partiala a cailor respiratorii. Oprirea respiratiei din ASO conduce la scaderea concentratiei oxigenului in sange (hipoxie).

La majoritatea pacientilor cu ASO, configuratia cailor respiratorii este afectata structural, ceea ce predispune la obstructie sau sunt prezente defecte anatomice evidente la nivelul (nasului, gurii sau gatului) ca de exemplu hipertrofia tonsilara (amigdaliana). In pozitie culcata, in timpul somnului, amigdalele hipertrofiate contribuie la ingustarea cailor aeriene declansand apneea de somn. In timpul zilei, in perioada de veghe si in pozitie ortostatica aceste modificari fiziopatologice nu se produc.

Alti factori care contribuie la colapsul cailor respiratorii in timpul somnului sunt:

- consumul de alcool care determina depresia muschior respiratori, acestia se relaxeaza si astfel caile aeriene superioare se ingusteaza si produc apneea de somn.- obezitatea: excesul de grasime de la nivelul gatului exercita o compresie externa asupra cailor respiratorii ducand la ingustarea acestora.

Factori de risc

Majoritatea factorilor de risc implicati in producerea ASO pot fi evitati, insa nu toti pot fi controlati.

Factori care nu pot fi modificati

Factorii de risc care predispun la aparitia apneei de somn includ:- varsta: ASO apare mai frecvent dupa varsta de 30 ani- sexul masculin: ASO este de 2-3 ori mai frecventa la barbati in timp ce studiile din laboratoarele de cercetare a somnului arata ca ASO e de 5 ori mai frecventa la sexul masculin- antecedentele familiale. Istoricul familial de apnee de somn creste riscul dezvoltarii acestei afectiuni- rasa neagra, hispanicii si populatia din Insulele Pacificului au risc de a face ASO. Afro-americanii dezvolta apnee de somn la varste mai mici decat rasa alba- deformarile coloanei vertebrale. Scolioza determina alterarea dinamicii respiratorii si favorizeaza aparitia apneei de somn- afectiuni care determina anomalii craniofaciale, precum sindromul Marfan si sindromul Down- menopauza. Studii recente au demonstrat ca ASO este mai frecvent la femeile aflate la menopauza; inainte de menopauza ASO predomina la barbati, dupa menopauza riscul de a face  boala se egaleaza pentru cele doua sexe. Cercetatorii nu cunosc prin ce mecanisme menopauza determina cresterea riscului de a face apnee de somn.Factori care pot fi controlati

Factori de risc care pot fi controlati evitandu-se astfel aparitia ASO includ:- obezitatea: aproximativ 70% din pacientii care au ASO sunt obezi. Obezitatea este unul din factorii de risc major pentru aparitia bolii.

domeniu: 
categorie: