Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Depresia

Depresia este foarte frecventă. Depresia poate să apară în viaţa oricui, indiferent de vârstă. Depresia  este o afecţiune psihică, caracterizată printr-o perturbare serioasă a echilibrului emoţional şi o diminuare considerabilă a calităţii vieţii, pe o perioadă lungă de timp (activitatea profesională, relaţiile personale etc.). Depresia reprezintă o trăire de suferinţă şi tristeţe profundă. Această afecţiune influenţează apetitul pacienţilor, somnul şi părerile lui asupra lumii în general. Depresia este mai mult decat o dispoziţie proastă de moment, mai mult decât o stare de rău care poate fi învinsă prin dorinţa de a trăi. Persoanele care suferă de depresie nu pot, pur şi simplu, să facă faţă situaţiei, să treacă peste ceea ce este rău şi să se simtă bine. Fără tratament, simptomele pot sa dureze săptămâni, luni sau chiar ani.

Nu există un raspuns clar la întrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declanşată de o combinaţie de factori biologici, psihologici şi factori din mediu. Unele trăsături psihologice pot creşte vulnerabilitatea faţă de depresie. Persoanele care au o părere proastă despre ei, o viziune pesimistă asupra lumii sau care sunt expuşi la stres au un risc mai mare de a dezvolta o depresie. Stările depresive pot fi declanşate de pierderi importante, de afecţiuni cronice, de dificultăţi de relaţie sau financiare sau de schimbări nefavorabile apărute în viaţă. Pacienţii care suferă de depresie trăiesc de obicei o stare de îngrijorare şi de tristeţe. Ei se simt nefericiţi, lipsiţi de ajutor şi abandonaţi. Ei sunt nemultumiţi de lucrurile din jurul lor şi nimic nu-i poate face fericiţi. Alte semne ale depresiei sunt: lipsa sau scăderea apetitului, perturbări ale somnului (dificultăţi de adormire, trezire matinală, somn neodihnitor sau chiar coşmar), pierderea interesului pentru lumea exterioară, lipsa de putere şi de entuziasm, oboseala constantă, sentimente de inutilitate şi neajutorare, gânduri de suicid şi moarte, sentimente de vinovăţie.

Simptomele depresiei

-Tristeţe continuă, teamă puternică, nelinişte, sentimentul de deşertăciune
-Lipsă de speranţă, pesimism, trecutul şi viitorul sunt văzute în culori întunecate
-Sentimente de vinovăţie, părere de sine proastă, neajutorare
-Pierderea plăcerii pentru activităţi care-i aduceau bucurie şi plăcere, inclusiv viaţa sexuală
-Tulburări de somn: trezirea matinală cu sentimentul de teamă şi stupoare; îmbunătăţire uşoară a dispoziţiei spre seară
-Pierderea apetitului şi scădere în greutate
-Scăderea energiei, dinamismului; oboseală şi senzaţie de lentoare
-Gânduri despre moarte, sinucidere şi chiar tentative de suicid
-Neastâmpăr, nelinişte, iritabilitate
-Dificultăţi de concentrare, memorare şi în luarea deciziilor
-Uneori pacienţii cu depresie pot prezenta multe semne de rău fizic. Plângerile cele mai frecvente sunt: dureri de cap, ameţeli, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare, constipaţie sau diaree, perturbări menstruale, scăderea performanţelor sexuale.

Datele statistice arată că două din trei persoane suferind de depresie nu au primit tratament pentru că depresia lor nu a fost diagnosticată.
Depresia se poate trata. Este foarte important ca pacientul să priveasca depresia ca pe oricare altă boală.
Schimbările frecvente de dispoziţie, chiar în cursul aceleiaşi zile, starea de slăbiciune, somnolenţa sau oboseala apărută la eforturi mici, iritabilitatea, perturbări ale somnului sau apetitului, ca şi senzaţiile inexplicabile de disconfort sau durere apărute la nivelul diferitelor părţi ale corpului - toate acestea pot face parte din tabloul clinic de depresie, care deasemenea trebuie privită cu seriozitate.
În timpul unei consultaţii, pacienţii descriu şi insistă pe unul dintre simptome, dar prezintă la fel de complet simptomele mai puţin supărătoare. De aceea, o descriere cât mai exactă a stării pacientului, poate ajuta mult medicul în alegerea cea mai corectă a tratamentului. Fiţi atenti la modificările, chiar minore, apărute în starea dumneavoastră şi informaţi-vă medicul despre ele. Colaborarea cât mai bună medic - pacient face ca diagnosticul să fie mai rapid şi starea de rău poate fi tratată mai repede.
Pentru a diagnostica o depresie, un specialist utilizează datele prezentate de pacient în timpul consultaţiei, observaţiile clinice, precum şi datele obţinute de la familia pacientului. Testele psihometrice speciale pot fi de asemenea utilizate.

Afectiunile depresive vor face sa va simţiţi epuizat, inutil, lipsit de ajutor şi de speranţă.
Astfel de gânduri şi sentimente determină tendinţa de retragere faţă de alţi oameni, de evitare. Este important sa fiţi conştient că astfel de gânduri negative fac parte din depresie, dar ele nu reflectă de fapt situaţia dumneavoastră exactă. Aceste temeri dispar cand tratamentul începe să-şi facă efectul.

În acelaşi timp, amintiţi-vă:

-nu trebuie să vă fixaţi ţeluri prea dificile sau să vă asumaţi prea multe responsabilităţi;
-sarcinile dificile trebuie împărţite în unele mai mici, importanţa şi ordinea realizării lor trebuie stabilită clar; ele trebuie realizate în limita posibilităţilor;
-nu trebuie să aşteptaţi prea mult de la dumneavoastră, aşteptarile prea mari ar putea sa acceptueze sentimentul de ratare;
-încercaţi să nu fiţi singur, să staţi în compania altor persoane;
-faceţi orice vă face să va simtiţi mai bine; puteţi face mişcare, dar fără să vă epuizaţi, puteţi merge la cinema, să jucaţi un joc sau să participaţi la activităţi religioase; evitaţi sa faceţi prea multe şi nu fiţi frustraţi dacă dispoziţia nu s-a îmbunătăţit încă; durează un pic până vă veţi simţi mai bine;
-nu luaţi decizii importante, cum ar fi schimbarea locului de muncă, căsătoria sau divorţul; în orice caz, este mai bine să amânaţi luarea deciziilor până când starea depresivă a trecut sau s-a îmbunătăţit;
-nu vă aşteptaţi să vă eliberaţi brusc de starea depresivă; acest lucru se întâmplă foarte rar; ajutaţi-vă cât de mult puteţi şi nu vă criticaţi dacă nu vă simţiţi mai bine;
-amintiţi-vă: nu acceptaţi gândurile negative: fac parte din depresie şi or să dispară de îndată ce tratamentul îşi va face efectul.

domeniu: 
categorie: