Ştiţi cum să ve feriţi de boli? Azi: diabetul

Diabetul este o boală cronică caracterizată prin nivele ridicate ale gucozei în sânge (hiperglicemie). Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce insulina suficientă, sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă.

Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută celulele sa preia glucoza din sânge şi să o transforme pentru producerea energiei. Deci, boala se declanşează când organismul nu are suficientă insulina sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru transformarea glucozei în energie. Diabetul Tip 2 (cunsocut şi ca diabetul vârstei adulte) este cea mai obişnuită formă de diabet. Persoanele cu diabet tip 2 nu pot utiliza eficient insulina. Acestia pot adesea să-şi îmbunătăţească starea numai cu modificări în stilul de viaţă. În multe cazuri medicaţia orală este necesară. Câteodată este nevoie de insulină. Aproape 50% dintre persoanele cu diabet tip 2 nu sunt conştiente de starea lor.

Persoanele cu diabet tip 1 produc foarte puţină insulină sau deloc şi au nevoie de injecţii cu insulină pentru a supravieţui. Este cel mai comun tip de diabet la copii ţi tineri.
simptomele diabetului  

·  Sete cronică, excesivă
·  Gura uscată
·  Urinare frecventă
·  Foame mare
·  Scădere inexplicabilă în greutate
·  Vedere înceţoşată
Aceasta varietate de simptome sunt datorate nivelului ridicat al glicemiei în sânge.

Diabetul predispune la dezvoltarea microangiopatiei generalizate cu consecinâe clinice care afectează rinichii, ochii şi nervii. Nefropatia dibetică este cauza dominantă a complicaţiilor renale şi este responsabilă pentru mai mult de 40% din cazurile de complicaţii renale terminale. Aproape toţi pacienţii dezvoltă în timp retinopatie, şi 40-50% progresează în retinopatie proliferativă când diabetul a ajuns la durata de 25 ani de la descoperirea bolii. Retinopatia diabetică este cea mai importantă cauză a diminuării vederii în rândul pacienţilor sub 60 ani. Mai mult, povara morbidităţii şi mortalităţii microvasculare este crescută la pacienţii care suferă de boli microvasculare.

Persoanele cu risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2, cu vârsta de peste 45 de ani, trebuie să-şi determine glicemia la intervale de 3 ani. Din categoria acestor persoane menţionăm:
·  Copii pacienţilor cu diabet zaharat tip 2
·  Pacienţii cu hipertensiune
·  Pacienţii cu dislipidemie
·  Femeile cu istoric de diabet gestaţional sau care au dat naştere unor copii cu greutate la naştere peste 4 kilograme
·  Obezii
Îngrijirea pacientului şi investigarea problemelor sale de sănătate se fac de către personal medical calificat (medicul diabetolog, medicul de familie sau o asistenta medicaăa). Totuşi, pacientul însuşi "este cel mai bun medic". Pacientul trebuie să înveţe cum să-şi ţină diabetul sub control.

domeniu: 
categorie: