Tăriceanu: 'Dorim ca Republica Moldova să se apropie cât mai mult de UE'

În cadrul discuţiilor pe care primul-ministru al României le-a avut cu omologul său Vasile Tarlev, au fost analizate proiecte prioritare privind cooperarea economică fiind evocate şi o serie de proiecte comune de infrastructură pe care cele două ţări le pot derula. Premierul României a propus crearea unui Fond pentru Dezvoltarea Republicii Moldova care să asigure susţinerea unor proiecte concrete. În cursul discuţiilor Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că accelerarea dezvoltării economice a Republicii Moldova va putea fi dată de asigurarea unui volum de investiţii cât mai consistent. 'Există un teren fertil pentru dezvoltarea afacerilor şi ambele ţări trebuie să beneficieze de aceste oportunităţi. Am convingerea că vizita va relaxa relaţiile dintre cele două state', a spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Primul-ministru moldovean Vasile Tarlev a subliniat că relaţiile comerciale dintre cele două ţări au crescut în ultimii doi ani 'într-o dinamică optimistă' şi că potenţialul de dezvoltare este 'mai mare'. 'Sunt ferm convins că relaţiile economice dintre Republica Moldova şi România vor fi intensificate. Sunt bucuros că această vizită a avut loc. Ea va constitui un impuls serios pentru extinderea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România', a spus premierul moldovean Vasile Tarlev.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că România sprijină eforturile Republicii Moldova de apropiere de structurile Uniunii Europene.

'România vă este alături în eforturile Republicii Moldova de a se apropia de UE şi de a transforma Republica Moldova într-o ţară prosperă, cu instituţii stabile. România este cel mai sincer şi mai puternic susţinător al aspiraţiilor Republicii Moldova, dar, pentru integrare, este nevoie să se facă paşi concreţi', a spus premierul român.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a spus că România este gata să ofere sprijin pentru ca Republica Moldova să îşi pună la punct partea instituţională, inclusiv prin punerea la dispoziţie a documentaţiei privind aquis-ul comunitar, tradusă în limba română.

Primul-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a spus că Chişinăul este interesat de un astfel de sprijin: 'Autorităţile Republicii Moldova sunt interesate de orice sprijin în direcţia integrării europene. Suntem recunoscători autorităţilor române pentru sprijinul oferit'.

'Dorim ca Republica Moldova să se apropie cât mai mult de UE. Europa are uşile deschise pentru Republica Moldova, dar Republica Moldova trebuie să facă paşi concreţi', a adăugat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, subliniind că România îşi doreşte ca Republica Moldova să beneficieze de stabilitatea şi prosperitatea pe care o asigură apartenenţa la familia europeană.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a evocat şi posibilitatea ca cele două Executive să organizeze anual şedinţe comune, în care să se discute proiecte de interes reciproc, această practică fiind un instrument modern de colaborare europeană.

Cei doi oficiali au mai discutat şi despre cooperarea la nivelul ministerelor de interne dintre cele două ţări, pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, dar şi problema serviciilor consulare pentru cetăţenii Republicii Moldova, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu precizând că autorităţile române doresc să vină în întâmpinarea acestor solicitări.

În programul vizitei la Chişinău a primului-ministru sunt prevăzute şi convorbiri cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Aceasta este prima vizită oficială a premierului Călin Popescu-Tăriceanu la Chişinău, dar şi prima vizită a unui prim-ministru al României după 1999 în Republica Moldova.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu se află astăzi într-o vizită oficială la Chişinău însoţit de miniştri şi o delegaţie de oameni de afaceri din România alături de care a participat şi la Forumul economic bilateral.

domeniu: 
categorie: