The Telegraph: Agitaţia din Moldova trezeşte rivalitatea din timpul războiului rece

Cotidianul britanic The Telegraph a publicat un reportaj dedicat Basarabiei şi Transnistriei, provincia rebelă condusă de Igor Smirnov. Reportajul utilizează antiteza dintre atitudinea pro-occidentală a locuitorilor Chişinaului şi aerul sovietic din enclava separatistă de dincolo de Nistru. Reporterul Harry de Quetteville a remarcat faptul că pe una dintre străzile principale din Chişinău se afla o strălucitoare clădire noua de birouri, unde flutură mai multe drapele naţionale. Pe fronspiciul acesteia se află inscripţionat un cuvânt care, timp de decenii, a fost echivalentul cuvântului "inamic", transmite Presa.md reluată de Romanian Global News. Acest cuvânt este NATO.

Practic, Centrul de Documentare NATO promovează valorile alianţei occidentale într-o Basarabie care este, oficial, neutră şi care a fost odinioară parte a Uniunii Sovietice. Ion Rotari, directorul Centrului, aminteşte enervarea ruşilor legată de exerciţiile militare organizate de NATO pe teritoriul Basarbiei. La doar 30 de kilometri, se afla încă trupe ruseşti, alături de echipamentul greu al acestora. Practic, tensiunile din timpul Războiului Rece renasc într-o micuţă şi sărăcită republică - Moldova.

Oficial, trupele ruseşti nu se afla în serviciu activ. Teoretic, soldaţii ruşi îndeplinesc funcţia de menţinere a păcii la frontiera stabilită în anul 1992 între Basarabia şi povincia rebela Transnistria. Numai că, de când trupele ruseşti şi-au asumat acest rol, autoritatea Chişinăului a încetat să mai fie exercitată pe malul estic al Nistrului. În enclava protejată de trupele ruseşti există o ţară fictivă, nerecunoscută de nimeni, dar care dispune de propria sa armată, de propria sa monedă şi de propria sa capitală, la Tiraspol.

Însă Transnistria nu este deloc un conflict îngheţat dintr-o zona uitată a lumii. În opinia lui Eugen Revenco, un analist de politica externă din Chişinău, conflictul din Transnistria va arăta dacă Basarabia va cădea sub influenţa Occidentului sau sub cea a Rusiei. El afirmă că prin Transnistria, Rusia are influenţă în Basarabia, iar prin Basarabia, Rusia are influenţă în Balcani. Deja, Rusia vrea să îşi fructifice influenţa în Balcani în conflictul din Kosovo. Naţionaliştii ruşi argumentează că, dacă provinciei Kosovo i se permite separarea de Serbia, în condiţiile în care acolo exista baze NATO, atunci şi Transnistriei trebuie să i se permită separarea de Basarabia, chiar dacă în Transnistria există baze ruseşti.

Sursa: Romanian Global News

domeniu: 
categorie: