Topul evenimentelor săptămânii 25 Aprilie - 1 Mai 2011

Informatia.ro (AMOS News) a monitorizat cele mai importante evenimente, înregistrate în această săptămână. Vă prezentăm clasamentul primelor subiecte de presă, în funcţie de impactul lor asupra opiniei publice.

1. Trecerea la Zona Euro se amână sine-die
Guvernul a amânat ţinta de trecere la EURO cu 2 ani şi a programat pentru perioada 2013-2015 integrarea în mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-II.

Având în vedere necesitatea continuării reformelor structurale menite să crească flexibilitatea economiei româneşti şi capacitatea acesteia de a face faţă eventualelor şocuri asimetrice, se apreciază că moneda naţională va putea intra în mecanismul ratei de schimb II (ERM II) în perspectiva anilor 2013-2014.

Această apreciere are în vedere şi necesitatea îndeplinirii sustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prin intermediul consolidării fiscale durabile, care să conducă la maximizarea probabilităţii ca România să-şi limiteze la cei doi ani obligatorii durata participării la mecanismul ratelor de schimb II. Se consideră că atât perioada anterioară intrării în ERM II, cât şi cea a participării în acest mecanism vor reprezenta etape importante ale procesului de convergenţă nominală şi reală a economiei româneşti, ce este prognozat a se relua ulterior încheierii perioadei de contracţie economică substanţială.

Cu toate acestea, vineri, Guvernul a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro în 2015. Guvernul a aprobat Programul de convergenţă al României, care va fi transmis Comisiei Europene, şi a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe parcurs.

 

2. Scandalul "Eurostat": notificarea deficitului, prelucrată de statisticienii guvernului
Eurostat îşi exprimă rezervele în privinţa calităţii datelor raportate de România - Faţă de datele transmise la 31 martie 2011 EUROSTAT şi-a exprimat unele rezerve asupra calităţii datelor, în principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul administraţiile publice conform metodologiei ESA 95.

Odată cu Notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul Administraţiile publice a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA.

Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări deoarece contul de profit şi pierdere şi respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării (31 martie a.c.).

În şedinţa Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.

Verificarea datelor de către experţi din Ministerul Finanţelor Publice a fost deja declanşată ca urmare a discuţiilor purtate cu experţii EUROSTAT.

Alături de experţii din cadrul structurilor Ministerului Finanţelor Publice la verificarea calităţii datelor urmează să participe şi experţi din Institutul Naţional de Statistică şi Banca Naţională a României.

După verificarea datelor şi identificarea cauzelor care au condus la înregistrarea discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare urmează a fi prezentate EUROSTAT detaliile necesare pentru înlăturarea rezervelor formulate cu ocazia raportării din septembrie 2011.

 

 

3. Guvernul declanşează ofensiva împotriva "muncii la negru"
Guvernul se luptă cu morile de vânt. Premierul Emil Boc a declarat miercuri că ceea ce doreşte guvernul este să crească numărul contractelor de muncă, iar acest lucru se poate realiza prin diminuarea muncii la negru.
Premierul a anunţat că de luni va intra în vigoare noul Cod al Muncii, iar odată cu acesta se vor aplica amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea, dar vor fi şi sancţiuni penale.

"De luni intră în vigoare noul Cod al Muncii. Obiectivul nostru este să creştem numărul de contracte de muncă prin diminuarea muncii la negru. (...) Eu atrag atenţia că cei care şi astăzi mai lucrează cu forme nelegale să încheie contracte de muncă.", a declarat Emil Boc.
Premierul Boc a mai susţinut că a fost stabilit un program complex de punere în aplicare a noului cod.

 

 

4. FMI din nou în România 
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au început o nouă vizită în România.
Tot sub conducerea lui Jeffrey Francks o misiune a experţilor americani, însoţită de specialiştii Comisiei Europene, este prezentă în ţara noastră în perioada 27 Aprilie - 9 Mai.
Noua vizită de la Bucureşti vine în contextul evaluării pentru noul acord stand by, de tip preventiv. Pe 9 Mai, oficialii FNMI vor prezenta concluziile evaluării făcute la Bucureşti.
Experţii FMI vor analiza, în cele două săptămâni, rezultatele economiei româneşti.
Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană, este în valoare de 5,4 miliarde de euro. Banii vor fi folosiţi, însă, doar în caz de urgenţă.

 

5. Universitatea de Agronomie denunţă contractul cu Baneasa Investments
Agronomia cere in instanta dizolvarea asocierii cu Baneasa Investments după 11 ani de parteneriat. Reprezentantii Agronomiei sustin ca Universitatea a fost inlaturata de la masa decizionala şi de aceea solicită chemarea societăţii in Justitie.
Astfel, reprezentantii universitatii si cei ai lui Puiu Popoviciu, omul de afaceri care detine Baneasa Investments, trebuie sa raspunda acuzatiilor procurorilor anticoruptie.
Potrivit DNA, obiectul anchetei il reprezinta aducerea unui teren de 224 de hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA.

domeniu: 
categorie: