Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Zella MOARCĂŞ

Colocviu international Mihail Sebastian

Corespondenţă din Paris de la Zella Moarcăş - Sâmbătă după amiază, la UNESCO Salle Cercle des Delegues din Paris a avut loc o manifestare culturală dedicată scriitorului român Mihail Sebastian, ocazionată de publicarea, în cursul acestui an, a mai multor creaţii ale autorului, în limba franceză. Este vorba despre 'Journal' (Stock, deuxieme edition), Promenades parisiennes (L’Herne), 'Theatre' (L’Herne) si 'Femmes' (L’Herne).

Omagiu lui Brâncuşi la Paris

Manifestările legate de cei cincizeci de ani de la dispariţia lui Constantin Brâncuşi, care au avut loc pe parcursul acestui an atat în România cât şi în Franţa, s-au finalizat, la Paris, cu o conferinţă-omagiu, în sediul Ambasadei României, transmite corespondentul AMOS News.

Festivalul 'Le Paris du cinema Roumain'

La Cinema 'Le Latina' din centrul Parisului se desfasoara in aceste zile Festivalul filmului romanesc, sub genericul 'Le Paris du cinema Roumain'. Festivalul este organizat de Asociatia Art Roumain si Le Latina, cu sprijinul C.N.C. al Ambasadei Romaniei la Paris si a Asociatiei L'Union Latine. Asa cum sustin organizatorii, acest festival este dedicat intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, de fapt revenirii Romaniei in Europa dupa un lung exil, iar cultura romaneasca se afla, in aceste zile, la un loc de cinste la 'Le Latina'.

'Les Rencontres' la Sibiu

Asociaţia „Les Rencontres” organizează, în perioada 8–11 februarie, la Sibiu, o întâlnire şi un seminar pe tema politicilor culturale ale autorităţilor locale şi centrale ale noilor state membre ale Uniunii Europene. O altă temă care va fi discutată în cadrul acestui proiect priveşte provocările pe care România şi Bulgaria le vor întâmpina în următorii ani, în perioada post-aderării.

Sibiu: Program de modernizare urbană

Municipalitatea sibiană iniţiază în acest an cel mai mare program de modernizare a străzilor şi infrastructurii urbane din istoria postbelică a oraşului, în care sunt cuprinse peste 90 de străzi şi pieţe publice, transmite corespondentul AMOS News. 'Practic fiecare a şasea stradă din Sibiu intră în modernizare începând din acest an, ceea ce va aduce Sibiului după încheierea lucrărilor străzi mai bune, un trafic îmbunătăţit şi un nivel de trai mai bun', a declarat primarul Klaus Johannis, într-o conferinţă de presă.

Primul-ministru al Landului Brandenburg va veni la Sibiu

Cu ocazia vizitei pe care preşedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, o efectueaza la Berlin in această săptămână, primul ministrul al landului Brandenburg, Matthias Platzeck, a confirmat că va veni la Sibiu în luna mai a acestui an. Martin Bottesch a participat marţi, la o acţiune organizată de guvernul landului Brandenburg şi Ambasada României la Berlin, destinată prezentării României şi în special a Sibiului, în calitate de Capitală Culturala Europeană 2007.

Stand sibian la Târgul de Turism din Luxemburg

Dupa participarea cu mare succes la Targul de Turism de la Viena, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu (AJTS), se pregateste pentru un alt targ de turism ce va avea loc in Luxemburg, in perioada 19-22 ianuarie. Targul dedicat specialistilor si persoanelor interesate sa obtina informatii despre destinatii de vacanta Targul se intinde pe mai bine de 14.000 mp, iar vizitatorii vor putea sa obtina informatii de la peste 180 de expozanti.

Sibiul pe lista celor mai atrăgătoare locaţii turistice în 2007

Sibiul, cu statutul său de Capitală Culturală Europeană a anului 2007, a fost inclus de cotidianul britanic „The Guardian” în colaborare cu o firmă de turism pe unul dintre primele zece locuri ale web siteului „50 de locaţii turistice fabuloase ale lumii”. Conform unui articol apărut recent în cotidianul britanic „The Guardian”, Sibiul este una dintre cele mai atrăgătoare 50 de locaţii din lume pentru acest an, iar turiştii din Marea Britanie au la dispoziţie programe turistice speciale organizate de firme britanice pentru Sibiu şi România.

Timbre cu Sibiu şi Luxemburg

Primăria Municipiului Sibiu în colaborare cu Asociaţia Sibiu 2007 şi Filatelia Română au iniţiat realizarea în anul 2007 a două emisiuni filatelice, una în parteneriat cu Luxemburg şi una dedicată exclusiv Sibiului şi Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, cele două proiecte urmând a contribui la promovarea imaginii Sibiului şi implicit a României.

Accident ecologic în apropiere de Copşa Mică

Un accident ecologic s-a produs, aseară, în avale de Copşa Mica, pe râul Tarnava Mare, în localitatea Micăsasa, pe teritoriul judeţului Alba, unde a fost găsiţi mii de puieţi de peşti morţi. Localnicii s-au pus pe adunat peştele mort şi l-au gătit pentru familiile lor, transmite corespondentul AMOS News. 'Nu s-a găsit încă cauza morţii peştilor, dar platforma Sometra pare a fi exclusă. Au fost trimise probe de apă şi biologice, la laboratoarele de specialitate', a declarat Dorin Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Sibiu.

Un juriu de elita pentru ASTRA Film Fest 2006

Festivalul de Film Documentar şi Antropologie Vizuală „ASTRA Film Fest 2006” care va debuta saptamana viitoare la Sibiu va avea, ca si la celelalte editii, un juriu de excepţie, format din cadre universitare în antropologie sau ştiinţe politice, regizori si critici de film, transmite corespondentul AMOS News. "Michael Steward, un bun prieten al Festivalului, a acceptat necondiţionat participarea în juriul din cadrul acestei ediţii, deoarece consideră ASTRA Film Fest drept unul din cele mai bune festivaluri de gen din Europa. Frances Pine are, de asemenea, colaborări îndelungate cu noi.

'Sibiul ca studiu de caz'

În zilele de 19 si 20 octombrie 2006 are loc la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu conferinta internationala „Formarea centrelor literare în sud-estul Europei: Sibiul ca studiu de caz”. Aceasta intalnire de interes stiintific si cultural este organizata de Catedra de Germanistica a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, in colaborare cu Institutul pentru cultura si istoria germana din sud-estul Europei din cadrul Universitatii Ludwig Maximilian din Munchen. Conferinta se va desfasura in spatiile Facultatii de Litere si Arte ale Universitatii Lucian Blaga.

Jazz and More la Sibiu

Vineri, 13 octombrie, va debuta cea de-a doua editie a Festivalului Jazz and More Sibiu 2006, manifestare culturala ce va reuni cele mai reprezentative curente muzicale contemporane: jazz, muzica improvizata, muzica de avangarda, transmite corespondentul AMOS News. Festivalul este organizat Asociaţia Culturala Interzone Sibiu, avandu-l consultant artistic pe Mircea Tiberian. Partenerii festivalului sunt: Consiliul Judetean Sibiiu, Primaria Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu si Institutul Polonez din Bucuresti.

Lacrimi pentru Brâncuşi la Paris

Corespondenţă din Paris de la Zella Moarcăş -  Ajunsă în capitala Franţei, nu puteam sa ratez o vizita la Atelierul Brancusi, care se afla situat langa Centrul Pompidou, sau Beaubourg, cum ii spun parizienii. Am cautat, pe toate strazile din apropierea Beaubourg-ului, cum imi imaginam eu, un " mic" atelier de sculptor. Dar n-am reusit sa-l gasesc.

Încep pregătirile pentru ceremonia de deschidere a Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007

Echipele Primăriei şi Biroului Sibiu 2007 au discutat, în perioada 27-30 septembrie detaliile privind evenimentul de deschidere a Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007 cu Eric Travers, managerul de proiect al companiei franceze „Groupe F”, transmite corespondentul AMOS News. Echipa de la Sibiu şi managerul francez au vizitat cele patru locaţii stabilite pentru eveniment şi au detaliat aspectele financiare ale proiectului stabilind următorii paşi care trebuie făcuţi în vederea reuşitei evenimentului.

Lady M sau Maria Stuart, la Sibiu

Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal din Sibiu va gazdui, miercuri, la ora 18, o manifestare culturala ocazionata de sarbatorirea a doi ani de la infiintarea Centrului Cultural German, transmite corespondentul AMOS News. Cu acest prilej va fi prezentata Instalatia de arta "Lady M" - interpretarea piesei de teatru "Maria Stuart" si analiza situatiei politice actuale sunt puncte de reper la care actorii sunt prezenti doar prin intermediul vocilor.

Parteneriat între judeţul Sibiu şi Provincia Perugia

La invitaţia preşedintelui provinciei italiene Perugia, Giulio Cozzari, o delegaţie a Consiliului Judeţean Sibiu, compusă din preşedintele Martin Bottesch, vicepreşedintele Iosif Moldovan şi preşedinţii comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean - Ioana Frunzescu (cultură), Teodor Plopeanu (urbanism), Friedrich Gunesch (juridic) şi Dănuţ Voinea (economic), a efectuat o vizită în Provincia Perugia, în perioada 25-27 septembrie, transmite corespondentul AMOS News.

Sibiul are o nouă hartă

Primăria Municipiului Sibiu, în colaborare cu firma austriacă Schubert & Franzke, a lansat, joi, o hartă a municipiului Sibiu. Aceasta va sta la dispoziţia vizitatorilor, fiind o ediţie actualizată şi mai complexă decât precedenta. Noua hartă a Sibiului este imprimată pe ambele părţi. Pe partea din faţă este prezentată harta întregului municipiu, iar pe verso este o hartă a centrului istoric împreună cu descrieri ale monumentelor, grupate într-o „plimbare” ghidată prin centrul istoric cu principalele sale obiective.

Sibiu: Vernisajul expoziţiei 'Camera obscură'

Marti, la ora 18, in foaierul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu va avea loc vernisajul unei expozitii de creatii, realizate cu "Camera obscura", de catre 20 de tineri sibieni, transmite corespondentul AMOS News. “Camera obscura”, numitã si “Pinhole”, a fost primul pas spre fotografie si este înanintasul aparatului de fotografiat. Pânã în ziua de astãzi, camera obscura exercitã o mare atractivitate asupra iubitorilor de fotografie, permitand surprinderea unor aspecte deosebite din viata de zi cu zi printr-o estetica de neconfundat.
 

Lucrări de reabilitare la Bastionul Haller şi Podul Minciunilor din Sibiu

Sibiul se pregateste intens pentru anul viitor, anul in care va fi, alaturi de Luxemburg, Capitala Culturala Europeana. Dupa terminarea lucrarilor in principalele piete ale orasului - Piata Mare, Piata Mica sau Piata Huet, sau pe principalele strazi din centrul istoric, continua lucrarile de reabilitare a unor cladiri sau obiective de interes turistic.

Fundaţia germană Bauhaus realizează un studiu despre Sibiu

Sibiul este unul din punctele de interes ale unei importante fundaţii de arhitectură din Germania. Astfel, Fundaţia Bauhaus a selectat Sibiul pentru una din cercetările sale, în perspectiva în care acest oraş se pregăteşte să devină, anul viitor, capitală a culturii europene. Tema centrală a proiectului este examinarea aspectului istoric al oraşului Sibiu, ţinând cont că evaluarea tradiţiilor istorice locale joacă un rol central în dezvoltarea oraşelor desemnate capitale culturale.

Ajutoare pentru încălzirea locuinţelor din Sibiu

Municipalitatea sibiană va începe acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor şi a unor facilităţi pentru plata energiei termice pentru sezonul (noiembrie 2006 – martie 2007). Compensările şi ajutoarele pentru încălzirea locuinţei sunt împărţite în trei categorii, în funcţie de modul de încălzire al locuinţei: cu energie termică, cu gaze naturale şi cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.

Concursuri pe teme rutiere la Sibiu

In cadrul Saptamanii de prevenire a criminalitatii, care se desfasoara in aceste zile la Sibiu, astazi vor avea loc concursuri la care vor participa copii din mai multe scoli sibiene, transmite corespondentul AMOS News. Astfel, pe Stadionul municipal se va desfasura un concurs pe linie rutiera, la care vor participa patru echipaje formate din elevi din patru unitati de învatamant de pe raza municipiului Sibiu, iar in fata stadionului va avea loc un concurs de desen pe asfalt a carui tematica este "Prevenirea accidentelor rutiere vazuta prin ochi de copii".

Scandal cu sfârşit tragic în judeţul Sibiu

Un barbat s-a sinucis, luni seara, in comuna Selimbar, din judetul Sibiu, dupa ce a injunghiat-o pe concubina lui, transmite corespondentul AMOS News. Intre cei doi, R. Claudiu de 29 de ani si N.Otilia de 27 de ani a izbucnit un scandal, in legatura cu o suma de bani datorate unei cunostinte comune, in timp ce se aflau in vizita la o vecina a acesteia. Barbatul i-a aplicat concubinei sale cateva lovituri de cutit, dupa care s-a injunghiat de mai multe ori in abdomen si in piept, in timp ce cobora scarile spre iesirea din bloc.

Florance Aubenas părăseşte 'Liberation'

Ziarista franceza Florance Aubenas, al cărui nume este legat de răpirea ziariştilor români în Irak, părăseşte publicaţia "Liberation". Impreuna cu Florance Aubenas inca trei figuri ale publicatiei Liberation si-au anuntat intentia de a demisiona, din cauza unor "dezacorduri cu ceea ce se petrece la ziar". Este vorba de ziaristul Jean Hatzfel, de Antoine de Baecque, redactor sef adjunct la departamentul cultural si Dominique Simonnot, fosta presedinta a Societatii redactorilor.

Acţiuni premergătoare Programului ''Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007''

În perioada 8 - 13 septembrie 2006 o delegaţie a Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 va fi prezentă în oraşul Luxembourg, cu scopul de a discuta cu omologii luxemburghezi despre pregătirile necesare acţiunilor comune din cadrul Programului cultural al anului 2007, când Sibiul va avea statutul de Capitală Culturală Europeană , alături de Luxembourg.

Săptămână de prevenire a criminalităţii, în Sibiu

In perioada 11-17 septembrie 2006, in judetul Sibiu, va avea loc campania "Saptamana de prevenire a criminalitatii", transmite corespondetul AMOS News. Manifestarile prilejuite de debutul aceastei campanii se vor desfasura in Piata Mare din Sibiu, in ziua de 11 septembrie, incepand cu ora 11, unde, alaturi de organizatori - institutiile guv ernamentale si neguvernamentale, administratia publica locala - sunt invitati sa participe cat mai multi sibieni.

La Paris se cântă şi în româneşte

In septembrie si octombrie la Paris se va canta si in romaneste. Celebra scriitoare-cantareata Lola Lafon si grupul Leva vor sustine doua concerte pe scenele pariziene, dupa care vor pleca intr-un turneu prin Europa. Pe 15 septembrie, la Centrul European din Paris, in cadrul Sarbatorii Umanitatii (Fete de l’Uma), Lola Lafon va interpreta, in stilul ei inconfundabil, muzica folk-rock-electro-balcanica: “Am imnuri pentru gloria lui Ceausescu si cantece traditionale din Balcani” – marturiseste scriitoarea-cantareata.