Publicat: 17 Februarie, 2017 - 14:47

Da'De Ce (nu) îmi iubesc țara? Muzeul de Artă Constanța găzduiește, în perioada 17 februarie - 1 aprilie 2017, o serie de ateliere de creație artistică încununate de o expoziție, în cadrul proiectului 'Da'De Ce (nu) îmi iubesc țara?'.

Primul atelier va avea loc vineri, 17 februarie 2017, începând cu ora 9.00, în cadrul Centrului pentru Educație Interculturală, aflat în incinta muzeului. Muzeul de Artă Constanța este partener în acest proiect alături de Asociația Da'DeCe din București — promotorul de proiect—, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București și de Muzeul de Artă din Cluj.

Prin proiectul 'Da'De Ce (nu) îmi iubesc țara?', cei patru parteneri și-au propus să interogheze sentimentul de patriotism într-o manieră colaborativă, prin întâlnirea creativă dintre copii și artiști și prin organizarea unei campanii naționale pe diferite canale media. Proiectul va fi implementat în perioada februarie — octombrie 2017 în cadrul muzeelor de artă din București, Cluj-Napoca și Constanța și va consta într-o serie de ateliere în care artiști vizuali, actori și dansatori vor descoperi, alături de copiii de 8—12 ani, ce înseamnă patriotismul și conceptele atașate acestuia, precum diversitate și toleranță.

Raluca Bem Neamu, managerul acestui proiect, susține că 'Ideea proiectul mi-a venit de la o nevoie personală și instituțională de a descompune, expune și analiza un sentiment profund dar rareori obiectivat: patriotismul. Ne interesează ce gândesc copiii despre țară, ce înseamnă pentru ei România, cu ce o asociază, ce sentimente au față de ea, iar artiștii îi vor inspira să găsească în ei înșiși răspunsuri și reacții autentice, departe de clișeele unei reacții imediate influențată de cei din jur sau de media'.

Proiectul va cuprinde 22 de ateliere de artă contemporană, în urma cărora va rezulta o serie de expoziții interactive, care vor spune într-un mod sincer și neconvențional povestea descoperirii sentimentului de patriotism de către copii. Atelierele au început la Cluj din 15 februarie, iar în București se vor desfășura începând cu 15 aprilie. Din data de 1 iunie, timp de 4 luni, va avea loc o campanie națională care va viza și diseminarea rezultatelor obținute la cele 22 de ateliere. Aceasta va fi realizată în media tradiționale și digitale.

La Constanța, întâlnirea cu arta contemporană va fi mediată de artista Ana Bănică și actorul Nicodim Ungureanu. La ateliere vor participa elevi de la de la Școala Gimnazială Nr.38 'Dimitrie Cantemir' și de la Școala Gimnazială Nr. 11 'Dr. Constantin Angelescu', iar vernisajul expoziției, care va cuprinde lucrările realizate de micuții artiști, va avea loc în luna aprilie.

Evenimentul face parte din proiectul 'Da'De Ce (nu) îmi iubesc țara?' și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mai multe detalii despre programul evenimentului, cât și descrierile îndrumătorilor implicați în proiect, pot fi găsite pe site-ul promotorului de proiect: http://www.asociatiadadece.ro/.

Pentru informații suplimentare contactați: Cristina GELAN — coordonator proiect la Muzeul de Artă Constanța