Publicat: 31 Iulie, 2014 - 13:13

Postări de Adrian NĂSTASE

Vineri, 26 Mai, 2017 - 11:14

Zilele trecute, s-a desfăsurat Adunarea generală a Fundatiei Europene Titulescu. Dezbaterile au durat peste patru ore. A fost o mare plăcere să ascultăm comentariile domnului academician Dan Berindei, sau pe cele ale prim vice-guvernatorului  Florin Georgescu sau ale secretarului de stat de la MAE, Victor Micula.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Mai, 2017 - 09:54

Vorbim des despre stat. Formulele „Statul sunt eu”, Statul suntem Noi”, „Statul de drept”, „Statul natiune”, „Statul social”, etc. sunt formule  preluate din manuale de politologie si sunt utilizate des in discursuri publice.

Scriam, de curand, despre cartea lui Macron, in care acesta arata ca natiunea franceză are la bază notiunea de stat, cea americană – regula de drept iar cea britanică – libertatea mărilor. Dar noi?

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 13 Mai, 2017 - 13:55

In cadrul primei sale vizite la Bucuresti, in calitate de presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a tinut un discurs remarcabil in fata Parlamentului Romaniei, angajandu-se să elimine MCV-ul pana la sfarsitul mandatului sau si sa asiste la primirea Romaniei in Spatiul Shengen in perioada urmatoare. In cadrul acestui discurs, el a amintit si faptul ca nu a mai fost la Bucuresti din 2003, atunci cand a venit in Romania in calitate de prim ministru al Luxembourgului, la invitatia mea.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 6 Mai, 2017 - 22:05

Domnul Gheorghe Becali a facut joi o dezvaluire incredibila – sentinta finala in Dosarul Trofeul calitatii, referitoare la mine, a fost modificata, in urma unor presiuni exterioare completului de judecata. Aceasta dezvaluire se bazeaza pe marturia verisoarei sale, judecatoarea Sofica Dumitrascu, cea care, inainte de a muri, a vrut sa scape de povara unei ticalosii politice. Conform acestei relatari, membrii completului de cinci de la ICCJ ar fi decis ca pedeapsa pentru mine sa fie de doi ani CU SUSPENDARE.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 5 Mai, 2017 - 08:43

Am urmărit,  timp de două ore si jumătate, dezbaterea finală (singura) din cadrul turului al doilea pentru alegerile prezidentiale din Franta. Dezamăgitoare. Nu imi aduc aminte să mai fi urmărit o dezbatere pentru prezidentialele din Franta la un nivel atat de jos. „Meritul” a fost, desigur, al lui Marine Le Pen. Agresivă, nedisciplinată in dialog, cu formule de bascalie, incercând să pună etichete mincinoase pe interlocutor. Mi-a adus aminte de Corneliu Vadim Tudor.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 30 Aprilie, 2017 - 08:08

In ultimul timp, am comentat mai putin despre viata politica interna, inclusiv despre „Noaptea Sfantului Bartolomeu”. Am experientele mele cu „binomul” politica-justitie. Despre gratieri si nevoia unei abordari de ansamblu in ceea ce priveste politica penala, pedepse alternative, reinsertie sociala a celor eliberati, liberare conditionata, „mica reforma” din justitie, participarea procurorilor DNA la faza de executare a pedepselor, despre cele doua compete de cinci judecatori de la ICCJ, am scris, inutil, ani la randul.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Aprilie, 2017 - 16:20

Electoratul din tarile Uniunii Europene este confuz. S-a văzut lucrul acesta si in Austria si in Olanda si, desigur, in Marea Britanie, atunci cand a fost nevoie de un vot popular.

Este explicabil. La numeroasele probleme interne s-au adaugat crize cu impact european – fluxurile migratorii, terorismul, criza greacă, etc. Si lipsa unei viziuni in timp de criză sau lipsa lidershipului in Uniunea European – ajunsa la momentul in care demagogia vorbelor frumoase nu mai ascunde realitatea intoarcerii spre interese individuale, egoiste ale statelor membre.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Martie, 2017 - 14:24

Există o fractură evidentă in raportul prezentat, aseară, de ministrul justitiei, Tudorel Toader. Prima parte este o analiză juridică. Este adevărat, nu a functionalitătii, a managementului celor două parchete, ci a jurispridentei CCR, in special a ultimei sale decizii. Concluzia juridică a Raportului a fost aceea că decizia a fost corectă! Veti spune că nu acesta era rolul evaluării. Si voi aveti dreptate. Oricum, m-am bucurat că am avut un anumit rol in jurisprudenta CCR. Ambele decizii invocate de ministrul justitiei au fost generate sau au avut legătură cu mine.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Martie, 2017 - 09:47

La Conferinta de la Strasbourg a GRECO – organismul anticoruptie al Consiliului Europei – procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat, intre altele: „legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuită si trebuie limitată la durata mandatului lor”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 8 Martie, 2017 - 09:40

Ieri seară, la Fundatie, am sărbătorit 135 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu. Câteva ore de dezbateri despre marele diplomat dar si despre politica europeană actuală. Vreau să vă relatez insă doar un aspect ce mi-a retinut atentia. Istoricul Liviu Tăranu a prezentat dosarul de la securitate al lui Titulescu! De fapt, doar copertile dosarului erau scrise după 1947-48, la Securitate.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Februarie, 2017 - 15:18

Desemnarea unui nou ministru al justitiei, in contextul cunoscut al ordonantelor de urgentă, pune in discutie configuratia viitoare a guvernului. Tinând seama si de faptul că procedura remanierii permite un un veto „temporar” al presedintelui. E posibil, in aceste conditii, să avem un guvern „de coabitare”, in care o parte a ministrilor să fie politici si altii (altul) să fie tehnocrati? O formă de  guvern mixt, „partial color(at)”? Eventual, o formă de coabitare a executivului cu puterea judecătorească. Ar putea, de exemplu, CSM să delege pe cineva la ministerul justitiei? Sau ar putea fi reactivat pactul de coabitare cu presedintele, prin care zona justitiei să se transfere la presedinte, in cadrul „domeniilor rezervate” (alături de politica externă)? Cam asta s-a intâmplat, de fapt, in ultimii ani. In definitiv, si Robert Cazanciuc a fost un tehnocrat.

Tip publicație: Articol
Sâmbătă, 18 Februarie, 2017 - 12:51

Oamenii au nevoie, se pare, de lozinci după care să se conducă. Sau cu care să fie condusi. După război, când URSS nu avea potential financiar pentru a rezista cursei inarmărilor, a lansat o campanie universală pentru pace. România acelor ani, desigur, a actionat mimetic. De aceea, inclusiv la sfârsitul oricărei cereri adresate administratiei sau partidului trebuia să existe mentiunea „Trăiască lupta pentru pace!”

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 Februarie, 2017 - 16:13

Mi se pare amuzantă procedura consultării parlamentului pentru referendumul anuntat de presedintele Iohannis. Nu este, neapărat, vina sa. Dar ce sens are să ceri (sa dai) un aviz, care, oricum este consultativ, pe o hologramă. Adică, să te pronunti nu pe intrebarea ce va fi adresată in cadrul referendumului ci pe „tema” pe care o are in vedere presedintele. Un fel de cec in alb, până la urmă oricum inutil.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 14 Februarie, 2017 - 14:15

Se pare că, incepând din această seară, in pietele din România se va scanda si „Jos Guvernul Ciolos!” Explicatia e simplă. In timp ce sute de mii de oameni demonstrau pentru abrogarea OUG 13, s-a descoperit că, de fapt, Guvernul Ciolos, prin inactiune – nu a intervenit printr-o ordonantă de urgentă pentru a pune in aplicare intr-un interval de 45 de zile, decizia Curtii constitutionale – practic a determinat dezincriminarea infractiunii de abuz in serviciu. Si a celei de peste 200 000 lei dar si a celei sub 200 000 lei. Mai simplu si mai eficient.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Februarie, 2017 - 11:14

„Confesiunile” Sfântului Augustin reprezintă una dintre lecturile mele favorite. Născut in anul 354, undeva pe teritoriul actualei Algerii, Aurelius Augustinus notează in lucrarea sa, „Confesiuni”, intrebările pe care si le-a pus de-a lungul vietii, incepând din copilărie, indoielile pe care le-a avut si răspunsurile pe care si le-a dat, mai ales in legătură cu sensurile credintei. „Prizonier”, timp de un deceniu al maniheismului, el simplifica trăirile ca optiuni definitive intre rău si bine. Mai târziu,  a renuntat la manihei si la religia lor, convertindu-se la „dreapta credintă”.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Februarie, 2017 - 16:16

Am aflat din discursul presedintelui Iohannis in Parlament că „suntem in criză”, că „natiunea e vie” dar că „românii sunt indignati”, in conditiile in care 80% dintre ei  consideră că mergem intr-o directie gresită. Solutia? Presedintele – cel care are obligatia de a fi mediator – a anuntat, in parlament, că PSD trebuie să vină cu solutia. Atunci, de ce s-a mai deranjat să vină la Parlament? Multi au crezut că el are o solutie de reconciliere. Ghinion!

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 5 Februarie, 2017 - 18:39

Poporul din stradă a cerut „abrogarea” ordonantei privind abuzul in serviciu. Ordonantă inutilă si din cauză că se duc tot mai putini la serviciu iar acolo, oricum, nu mai vor să „abuzeze” de muncă, protestând  sub formă de grevă de zel.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 3 Februarie, 2017 - 19:52

Ministerul Public, prin procurorul general, a decis sa-si retraga ambasadorii din Ministerul Justitiei. Astfel, dl Sima si dna Haineala, procurori, au fost rechemati in centrala parchetului.  Nu stim daca vor urma, din partea Ministerului Justitiei, masuri de retorsiune bugetara, modificari in ceea ce priveste procedura  numirii sefilor parchetelor, avansarea legii raspunderii magistratilor. Probabil ca nu.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 2 Februarie, 2017 - 19:21

Constat, din nou, că există două Românii. De fapt, alte „două Românii”. O Românie a votului – cea care a votat, intr-un anume fel, in 11 decembrie – si o Românie a străzii – cea care s-a trezit, după vot, că ar fi vrut altceva, si doreste fie repetarea episodului Ponta (cu schimbarea guvernului prin actiunea din stradă) fie repetarea alegerilor parlamentare. Mi s-a părut sugestiv afisul purtat de unul dintre demonstranti.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 27 Ianuarie, 2017 - 11:58

Constitutia se bazează pe o prezumtie de bună credintă in interpretarea si aplicarea dispozitiilor sale. Articolul 90, spre exemplu, permite presedintelui să poată cere poporului să-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national. Sigur, Constitutia nu putea face o listă cu ceea ce inseamnă ” probleme de interes national”, lăsând presedintelui să decidă asupra incadrării anumitor teme in acest cadru. Din acest motiv, astfel de referendumuri vor purta amprenta intelepciunii fiecărui presedinte.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Ianuarie, 2017 - 11:08

Am impresia că presedintele Iohannis răsfoieste, periodic, Constitutia si vrea să experimenteze diferitele texte la care se opreste. După ce a experimentat participarea la o sedintă a guvernului la care nu a fost invitat, ieri a lansat ideea unui referendum in legătură cu chestiunea gratierii (sau cam asa ceva). Problema este că in sistemul nostru constitutional, nu este prevăzut referendumul legislativ. Deci nu ar putea fi supus referndumului un proiect de lege, de ordonantă sau, in general, o reglementare.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Ianuarie, 2017 - 12:53

Mi-a atras atentia initiativa unui tânăr cântăret care invită la proteste de amploare, astăzi, in Piata Victoriei. Inteleg că ar fi un protest „impotriva bătrânilor care ne hotărăsc soarta”. Tânărul cântăret consideră că e „timpul pentru o schimbare”. Nu-mi este clar dacă se doreste ca o nouă iesire in stradă a „tinerilor frumosi si liberi”  să producă un nou guvern Ciolos sau este vorba doar de un antrenament.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Ianuarie, 2017 - 12:13

In opinia mea, o posibilă lege a gratierii nu ar trebui discutată in afara unei abordări mai largi vizând politica penală a guvernului. Asa cum noul guvern a definit propria sa politică in domeniul salarizarii, sau in cel al fiscalitătii sau…, tot asa ar trebui definită si pusă in aplicare o politică distinctă in domeniul politicii penale.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Ianuarie, 2017 - 10:45

Viata politică din România este plină de neprevăzut. Astfel, astăzi, a avut loc primul „descălecat” al presedintelui Iohannis la guvern. Sigur, posibilitatea participarii presedintelui la sedintele de guvern este prevăzută de Constitutie, in art.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Ianuarie, 2017 - 17:39

Aveti grijă cand băgati fierul de călcat in priză. S-ar putea ca si de la el să vă vorbească Băsescu. Altfel, puteti să-l ascultati, zilnic, in direct sau pe telefon, la toate televiziunile de stiri, explicând cum sistemul  pe care el l-a creat (in principal „banda celor sase”) a functionat moral si legal câtă vreme Basescu dădea ordine  si cum el  – sistemul – s-a dereglat după ce el nu a mai fost presedinte, functionând imoral si ilegal.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 17:47

A fost un show extraordinar. Cu un public de fani care au aplaudat aproape continuu. O iesire din scena spectaculoasa. Un discurs despre realizari si neimpliniri dar mai ales un discurs despre democratie. Multimiri pentru familie si colaboratori. Privind retrospectiv pare evident ca timp de opt ani presedintele Obama nu a fost foarte preocupat de zona noastra, lasand „controlul” catre vicepresedintele Biden si Victoria Nuland. Sigur, erau numeroase alte prioritati de politica externa.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Ianuarie, 2017 - 22:09

După zile intregi de speculatii referitoare la compunerea guvernului, iată, astăzi, s-a făcut anuntul cel mare. Dincolo de personalitatea celor desemnati, este clar, s-a schimbat „lantul de comandă”. Asta este si bine si rău. Guvernul va functiona sub ochiul mai atent al parlamentului, dar si al Comisiei de la partid. In felul acesta, deciziile vor fi mai bine „cumpănite” dar libertatea de decizie a ministrilor si a guvernului va fi mai mică. Echipa guvernamentală se va ocupa, in principal, de administrarea unor obiective DEJA stabilite.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Ianuarie, 2017 - 12:21

In 2004, cand eram premier, se semnase contractul cu firma Vinci, din Franta, pentru realizarea autostrazii Comarnic-Brasov. Autostrada ar fi fost finalizata incă de acum cinci ani.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 29 Decembrie, 2016 - 10:54

Vom avea candidat de premier, zilele acestea? Va fi acceptata propunerea Grindeanu? Eu cred ca da. Desi razboiul „cibernetic” intern va continua. Informatii „pe stiri” sau „din surse judiciare” vor polua in continuare spatiul public, pentru a crea diversiuni, pentru a demola, pentru a demitiza.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 24 Decembrie, 2016 - 12:18

...Mosu’ s-ar putea sa ne aduca chiar si un guvern…Craciunul inseamna, pentru fiecare dintre noi, pretextul de a gandi viitorul cu ranile trecutului vindecate. Asteptam, fiecare, separat sau in familie, un inceput care sa nu mai insemne durere si nostalgii, ci doar recunostinta.

Am ajuns ieri la Cornu, lasand in urma un an plin de sperante si dezamagiri – carora uneori nu le mai stiu rostul – regasind linistea armistitiului cu mine insumi. Alaturi de Dana,  dar si de Andrei si de Mihnea, de prietenele lor si de cativa apropiati cu care vom petrece sarbatorile.

Tip publicație: Intrare blog