Publicat: 31 Iulie, 2014 - 13:13

Postări de Adrian NĂSTASE

Sâmbătă, 17 Februarie, 2018 - 19:23

În urma participării recente la reuniunea de la Shanghai, în calitate de membru al Boardului de consultanți internaționali ai Institutului de Studii Internaționale, am încercat să fac o paralelă între evoluția României şi cea a Chinei după 1989 (Piața Tiananmen în China şi evenimentele din decembrie, același an, de la București).

DE LA UN BOL DE OREZ…

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 17 Ianuarie, 2018 - 21:41

In ultimile zile, am fost solicitat, de numeroși prieteni, colegi sau jurnaliști, să-mi expun public opinia despre evenimentele din Partidul Social Democrat, în calitate de președinte fondator al acestuia. Am ezitat să fac acest lucru. Nu pentru că s-ar supăra Ionuț Matei sau Livia Stanciu, ci pentru că nu am dorit ca opiniile mele să fie considerate că ar avantaja/dezavantaja una sau alta dintre părți.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Octombrie, 2017 - 14:50

Am participat la o interesantă dezbatere organizată de Societatea Română de Drept European. Tema a fost ” România după 10 ani de la aderarea la UE – realităti, provocări si perspective”. Au participat numeroase personalităti din lumea dreptului, judecători, diplomati, experti in probleme europene. In deschiderea conferintei, am prezentat unele comentarii despre negocierile finalizate in 2004, despre scenariile de viitor avansate de J.Cl. Juncker dar si unele concluzii după 10 ani de la aderare. Alătur o sinteză pregătită pentru acest prilej:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 21 Octombrie, 2017 - 09:37

In 2005, un om a primit, de la George Soros, un buldog. El s-a apucat sa-l dreseze si să-l invete sa-i atace ne-prietenii. L-a trimis si la Bruxelles să se perfectioneze si să-si ascută dintii. Apoi, omul le dadea cateilor din sat ramasite de mancare si, din cand in cand, ca să-i sperie, le arăta licuriciul. Asta ca să nu se implice atunci când buldogul ii ataca adversarii.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 19 August, 2017 - 10:22

În condiții în care, în România, după 27 de ani de tranzitie si de capitalism, cea mai mare parte a populației este nemulțumită de condițiile de trai și de perspectivele de viață, ca efect al reformelor efectuate  sub presiunea condițiilor de finanțare impuse de instituțiile financiare internaționale și ca urmare a unor politici interne contrare intereselor majorității cetățenilor, se impune, cred, necesitatea unui discurs  politic  caracterizat prin seriozitate, credibilitate și performanță. Dar si masuri in consecinta.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 18 August, 2017 - 12:08

Mai intai unele aspecte legate de CONTEXTUL INTERNATIONAL.

Efectele crizei financiare din 2008, începută în SUA, dar care s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, au marcat sfârșitul unei ere politice, cu efecte economice majore, și începerea alteia, noi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 2 August, 2017 - 09:31

Mecanismul construirii cultului pentru personalitati in viata reprezinta,oare, o constanta a psihologiei colective a romanilor? Repet, nu cultul pentru eroi, nu legendele despre cei care nu mai sunt. E vorba despre felul in care este glorificata, in anumite cazuri, o personalitate in viata. Exemplul cel mai cunoscut este cel al lui Nicolae Ceausescu. Sau cel al Elenei Ceausescu. Imi aduc aminte, spre exemplu, ca, in vremea cand lucram la Institutul de cercetari juridice, depusesem spre publicare, la Editura Academiei, manuscrisul unei lucrari despre drepturile omului.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 31 Iulie, 2017 - 07:56

Incercarea vicepremierului rus, Dimitri Rogozin, de a ajunge in Transnistria, survoland spatiul aerian al unor state membre UE, a fost in mod evident, o provocare. O dubla provocare – 1) la adresa Uniunii Eurpene, care l-a introdus pe „lista neagra” a celor care nu pot calatori pe teritoriul UE, ca urmare a sanctiunilor decise impotriva unor lideri din Federatia Rusa si 2) la adresa Republicii Moldova, prin incercarea de a ajunge la Tiraspol pentru a da un mesaj ce afecteaza independenta si integritatea teritorial

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Iulie, 2017 - 20:17

Intr-un volum, publicat in 1896, la Paris, intitulat „Les capitales du monde”, am gasit un capitol extrem de interesant despre Bucuresti. Capitolul este semnat de Carmen Sylva, acesta fiind, asa cum se stie, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 9 Iulie, 2017 - 13:23

Anul 1918 a avut o semnificatie extraordinara pentru istoria noastra dar si pentru cea a Europei. Este firesc, de aceea, sa pregatim cat mai amplu aceasta sarbatoare.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Iulie, 2017 - 13:12

Aproape in fiecare zi trec prin Piata Victoriei. E vorba de piata din fata Guvernului. Când lucram in zonă, am propus sistematizarea ei si realizarea unui sens giratoriu in jurul unui monument de genul celor din marile piete ale Parisului. Am propus si realizarea unei parcări in „buzunarele” subterane rămase de la constructia metroului. Pentru a se evita talciocul de masini de acolo si riscul inerent din punctul de vedere al unei posibile actiuni teroriste. Proiectul există dar evident, după 2004, nimeni nu s-a mai ocupat de el.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Iulie, 2017 - 09:46

Pe 2 iulie,  a fost sărbătorit, ca in fiecare an, la Putna, Stefan cel Mare. Sunt 513 ani de la moartea marelui domnitor.

Cu putin timp in urmă, presedintele Johannis a fost in vizită in SUA si, cu acea ocazie, i-a oferit presedintelui Trump o copie a sabiei lui Stefan cel Mare.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 20 Iunie, 2017 - 17:01

In emisiunea  cu Ion Cristoiu, am spus cateva lucruri bazate pe ceea ce cred despre actuala criza din partid dar si pe conduita mea anterioara.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 Iunie, 2017 - 11:15

Imi este greu sa scriu despre ce se intampla acum in PSD si despre efectele asupra guvernarii. Sigur, nu am suficiente informatii despre cauzele subiective. Cred insa ca, ocupati cu mineriada, cu re-evaluarea revolutiei, cu noaptea generalilor, cu dosarele SIPA, nu intelegem ca fundamentul constitutional si cel institutional al Romaniei ar trebui modificate dupa experimentele – multe nereusite – ale perioadei de tranzitie din ultimii 25 de ani.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 14 Iunie, 2017 - 00:23

 

Am vizitat standul romanesc organizat in cadrul Targului de la Ningbo. Este o manifestare conceputa in contextul Forumului 16 plus 1,  forum   incheiat cu o uriasa receptie. 

Targul, la care participa si 27 de firme romanesti – in principal cu produse agro-alimentare – incearca sa gaseasca pentru tarile din  Europa centrala si de est nise pentru export, ceea ce este din ce in ce mai greu. Poate voi comenta cu alt prilej faptul ca s-a pierdut o perioada importanta pentru consolidarea relatiilor politice si economice cu China.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 26 Mai, 2017 - 11:14

Zilele trecute, s-a desfăsurat Adunarea generală a Fundatiei Europene Titulescu. Dezbaterile au durat peste patru ore. A fost o mare plăcere să ascultăm comentariile domnului academician Dan Berindei, sau pe cele ale prim vice-guvernatorului  Florin Georgescu sau ale secretarului de stat de la MAE, Victor Micula.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Mai, 2017 - 09:54

Vorbim des despre stat. Formulele „Statul sunt eu”, Statul suntem Noi”, „Statul de drept”, „Statul natiune”, „Statul social”, etc. sunt formule  preluate din manuale de politologie si sunt utilizate des in discursuri publice.

Scriam, de curand, despre cartea lui Macron, in care acesta arata ca natiunea franceză are la bază notiunea de stat, cea americană – regula de drept iar cea britanică – libertatea mărilor. Dar noi?

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 13 Mai, 2017 - 13:55

In cadrul primei sale vizite la Bucuresti, in calitate de presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a tinut un discurs remarcabil in fata Parlamentului Romaniei, angajandu-se să elimine MCV-ul pana la sfarsitul mandatului sau si sa asiste la primirea Romaniei in Spatiul Shengen in perioada urmatoare. In cadrul acestui discurs, el a amintit si faptul ca nu a mai fost la Bucuresti din 2003, atunci cand a venit in Romania in calitate de prim ministru al Luxembourgului, la invitatia mea.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 6 Mai, 2017 - 22:05

Domnul Gheorghe Becali a facut joi o dezvaluire incredibila – sentinta finala in Dosarul Trofeul calitatii, referitoare la mine, a fost modificata, in urma unor presiuni exterioare completului de judecata. Aceasta dezvaluire se bazeaza pe marturia verisoarei sale, judecatoarea Sofica Dumitrascu, cea care, inainte de a muri, a vrut sa scape de povara unei ticalosii politice. Conform acestei relatari, membrii completului de cinci de la ICCJ ar fi decis ca pedeapsa pentru mine sa fie de doi ani CU SUSPENDARE.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 5 Mai, 2017 - 08:43

Am urmărit,  timp de două ore si jumătate, dezbaterea finală (singura) din cadrul turului al doilea pentru alegerile prezidentiale din Franta. Dezamăgitoare. Nu imi aduc aminte să mai fi urmărit o dezbatere pentru prezidentialele din Franta la un nivel atat de jos. „Meritul” a fost, desigur, al lui Marine Le Pen. Agresivă, nedisciplinată in dialog, cu formule de bascalie, incercând să pună etichete mincinoase pe interlocutor. Mi-a adus aminte de Corneliu Vadim Tudor.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 30 Aprilie, 2017 - 08:08

In ultimul timp, am comentat mai putin despre viata politica interna, inclusiv despre „Noaptea Sfantului Bartolomeu”. Am experientele mele cu „binomul” politica-justitie. Despre gratieri si nevoia unei abordari de ansamblu in ceea ce priveste politica penala, pedepse alternative, reinsertie sociala a celor eliberati, liberare conditionata, „mica reforma” din justitie, participarea procurorilor DNA la faza de executare a pedepselor, despre cele doua compete de cinci judecatori de la ICCJ, am scris, inutil, ani la randul.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Aprilie, 2017 - 16:20

Electoratul din tarile Uniunii Europene este confuz. S-a văzut lucrul acesta si in Austria si in Olanda si, desigur, in Marea Britanie, atunci cand a fost nevoie de un vot popular.

Este explicabil. La numeroasele probleme interne s-au adaugat crize cu impact european – fluxurile migratorii, terorismul, criza greacă, etc. Si lipsa unei viziuni in timp de criză sau lipsa lidershipului in Uniunea European – ajunsa la momentul in care demagogia vorbelor frumoase nu mai ascunde realitatea intoarcerii spre interese individuale, egoiste ale statelor membre.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Martie, 2017 - 14:24

Există o fractură evidentă in raportul prezentat, aseară, de ministrul justitiei, Tudorel Toader. Prima parte este o analiză juridică. Este adevărat, nu a functionalitătii, a managementului celor două parchete, ci a jurispridentei CCR, in special a ultimei sale decizii. Concluzia juridică a Raportului a fost aceea că decizia a fost corectă! Veti spune că nu acesta era rolul evaluării. Si voi aveti dreptate. Oricum, m-am bucurat că am avut un anumit rol in jurisprudenta CCR. Ambele decizii invocate de ministrul justitiei au fost generate sau au avut legătură cu mine.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Martie, 2017 - 09:47

La Conferinta de la Strasbourg a GRECO – organismul anticoruptie al Consiliului Europei – procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat, intre altele: „legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuită si trebuie limitată la durata mandatului lor”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 8 Martie, 2017 - 09:40

Ieri seară, la Fundatie, am sărbătorit 135 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu. Câteva ore de dezbateri despre marele diplomat dar si despre politica europeană actuală. Vreau să vă relatez insă doar un aspect ce mi-a retinut atentia. Istoricul Liviu Tăranu a prezentat dosarul de la securitate al lui Titulescu! De fapt, doar copertile dosarului erau scrise după 1947-48, la Securitate.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Februarie, 2017 - 15:18

Desemnarea unui nou ministru al justitiei, in contextul cunoscut al ordonantelor de urgentă, pune in discutie configuratia viitoare a guvernului. Tinând seama si de faptul că procedura remanierii permite un un veto „temporar” al presedintelui. E posibil, in aceste conditii, să avem un guvern „de coabitare”, in care o parte a ministrilor să fie politici si altii (altul) să fie tehnocrati? O formă de  guvern mixt, „partial color(at)”? Eventual, o formă de coabitare a executivului cu puterea judecătorească. Ar putea, de exemplu, CSM să delege pe cineva la ministerul justitiei? Sau ar putea fi reactivat pactul de coabitare cu presedintele, prin care zona justitiei să se transfere la presedinte, in cadrul „domeniilor rezervate” (alături de politica externă)? Cam asta s-a intâmplat, de fapt, in ultimii ani. In definitiv, si Robert Cazanciuc a fost un tehnocrat.

Tip publicație: Articol
Sâmbătă, 18 Februarie, 2017 - 12:51

Oamenii au nevoie, se pare, de lozinci după care să se conducă. Sau cu care să fie condusi. După război, când URSS nu avea potential financiar pentru a rezista cursei inarmărilor, a lansat o campanie universală pentru pace. România acelor ani, desigur, a actionat mimetic. De aceea, inclusiv la sfârsitul oricărei cereri adresate administratiei sau partidului trebuia să existe mentiunea „Trăiască lupta pentru pace!”

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 Februarie, 2017 - 16:13

Mi se pare amuzantă procedura consultării parlamentului pentru referendumul anuntat de presedintele Iohannis. Nu este, neapărat, vina sa. Dar ce sens are să ceri (sa dai) un aviz, care, oricum este consultativ, pe o hologramă. Adică, să te pronunti nu pe intrebarea ce va fi adresată in cadrul referendumului ci pe „tema” pe care o are in vedere presedintele. Un fel de cec in alb, până la urmă oricum inutil.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 14 Februarie, 2017 - 14:15

Se pare că, incepând din această seară, in pietele din România se va scanda si „Jos Guvernul Ciolos!” Explicatia e simplă. In timp ce sute de mii de oameni demonstrau pentru abrogarea OUG 13, s-a descoperit că, de fapt, Guvernul Ciolos, prin inactiune – nu a intervenit printr-o ordonantă de urgentă pentru a pune in aplicare intr-un interval de 45 de zile, decizia Curtii constitutionale – practic a determinat dezincriminarea infractiunii de abuz in serviciu. Si a celei de peste 200 000 lei dar si a celei sub 200 000 lei. Mai simplu si mai eficient.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Februarie, 2017 - 11:14

„Confesiunile” Sfântului Augustin reprezintă una dintre lecturile mele favorite. Născut in anul 354, undeva pe teritoriul actualei Algerii, Aurelius Augustinus notează in lucrarea sa, „Confesiuni”, intrebările pe care si le-a pus de-a lungul vietii, incepând din copilărie, indoielile pe care le-a avut si răspunsurile pe care si le-a dat, mai ales in legătură cu sensurile credintei. „Prizonier”, timp de un deceniu al maniheismului, el simplifica trăirile ca optiuni definitive intre rău si bine. Mai târziu,  a renuntat la manihei si la religia lor, convertindu-se la „dreapta credintă”.

Tip publicație: Intrare blog