Publicat: 20 Mai, 2015 - 07:42

Postări de Adrian SEVERIN

Duminică, 17 Iunie, 2018 - 07:20

Refuzul Președintelui Iohannis de a se conforma Deciziilor CCR, refuz care, pentru orice om de bun simț, a depășit limita întârzierii rezonabile, nu mai ține de confruntarea dintre republica parlamentară (prevăzută de Constituție) și republica semiprezidențială (dorită de Președinții care nu vor să fie mediatori, ci jucători). El substituie democrația pluralistă cu democrația populară. Ceea ce este mai mult decât o schimbare de regim. Este o schimbare de sistem.

 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Iunie, 2018 - 13:14

Rezolvarea unui diferend are trei premise: 1. Să definești esența conflictului sau, cu alte cuvinte, să cazi de acord cu celălalt în legătură cu ceea ce nu ești de acord. 2. Să accepți renunțarea la tabuuri sau, altfel spus, să abandonezi “corectitudinea politică”; mai exact ipocrizia politicianistă. 3. Să folosești memoria numai pentru a analiza rațional greșelile trecutului iar nu pentru a-i perpetua emoțiile; adică să faci ca imaginația să bată memoria ori ca memoria să nu inhibe, ci să înaripeze imaginația.

 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Iunie, 2018 - 08:53

Profitând de vizita delegației Comisiei de la Veneția, Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă ad hoc prin care, în formă, a dat răspunsuri, fie ele și incomplete, privind poziția sa față de aplicarea Deciziei CCR referitoare la revocarea procurorului șef al DNA, iar în fond, a transmis urbi et orbi (orașului și lumii) un mesaj politic oarecum cifrat.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Iunie, 2018 - 10:01

Constat că Decizia CCR privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Președinte și Guvern / Ministrul Justiției având ca obiect revocarea procurorului șef al DNA, trezește dezbateri și dispute în principal pe trei teme fără legătură cu fondul și anume:

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 8 Iunie, 2018 - 11:11

În primăvara anului 1991 elaborarea Constituției se afla în impas cu privire la rolul procuraturii în cadrul sistemului instituțiilor statului. Ca și astăzi, pretențiile procurorilor de a fi socotiți parte a puterii judecătorești, la fel cu judecătorii, erau susținute de Președintele României (pe atunci dl Ion Iliescu) și respinse de Guvern și majoritatea parlamentară.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 7 Iunie, 2018 - 08:43

Prin toamna anului 1990, în calitate de viceprim ministru (ministru de stat) pentru reformă, am avut o întâlnire cu ministrul justiției de la acea vreme, profesorul Victor Babiuc ca să discutăm problema schimbării sistemului de justiție sovietic preluat de la vechiul regim comunist.

Din punctul meu de vedere era reforma cea mai dificilă. Dacă era mai ușor de stabilit un mecanism de control reciproc și contraponderi pentru celelalte puteri ale statului, abuzurile eventuale ale justiției erau greu de evitat atât timp cât justiția trebuia să rămână independentă.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Iunie, 2018 - 11:04

1. Punerea sub urmărire penală de către DNA a Primului Minstru Ponta a dus la căderea guvernului său, rezultat din alegeri, și înlocuirea acestuia cu un guvern nelegitimat electoral. (Aviz tefeliștilor care susțin că nu merg la vot în semn de protest față de faptul că ei una votează și alta iese.)

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Iunie, 2018 - 14:31

Tratatul constituțional al Uniunii Europene a fost respins de francezi prin referendum pentru că… nu îl puteau suferi pe Președintele lor Jacques Chirac. Aceasta în ciuda faptului că redactarea documentului respectiv, sub președinția lui Valery Giscard d’Estaing și cu participarea unor federaliști francezi de talia lui Alain Lamassour, răspundea perfect nevoilor și aspirațiilor Franței profunde.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 2 Iunie, 2018 - 09:07

Decizia prin care a fost soluționat conflictul juridic de natură constituțională dintre Președinte și Guvern, referitor la demiterea șefei DNA, este absolut corectă. Unii au calificat-o drept istorică; alții drept revoluționară.  Ea este istorică în măsura în care este revoluționară și este revoluționară în măsura în care pune capăt, cel puțin sub aspect formal, regimului neo-cezarist (prezidențialist) ilegitim instaurat de fapt în România, împotriva ordinii constituționale decretate de revoluția din 1989-1991.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 31 Mai, 2018 - 11:53

 

Mă bucură enorm decizia prin care Curtea Constituțională a pronunțat o soluție în conflictul juridic de natură constituțională dintre Președinte și Guvern, referitor la demiterea șefei DNA. Este o decizie corectă și, așa cum s-a spus deja, istorică.

Mă grăbesc a preciza că bucuria mea nu are legătură cu înlăturarea dnei Kovesi. Am mai spus-o și o repet că plecarea amintitei doamne nu mă preocupă de fel. Aceasta cu atât mai mult cu cât ea nu soluționează problema viciilor de concepție care vor face ca, indiferent cine conduce DNA, abuzurile să continue. 

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 29 Mai, 2018 - 14:23

Frontul diplomatic global a fost extrem de activ în ultima vreme, arătând că “războiul mondial hibrid” a ajuns într-o fază de maximă tensiune. Cel care știe să îi citească semnele și acceptă mesajul lor, chiar și atunci când acesta îi contrazice prejudecățile și îi frustrează așteptările, poate prezice viitorul.

Președintele Trump (deci America) s-a întâlnit pe rând cu Președintele Macron (Franța) și cu cancelarul Merkel (Germania). Celui dintâi i-a oferit un dineu de stat (onoarea supremă, potrivit protocolului american). Celei din urmă, hrană rece. 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 17 Mai, 2018 - 13:38

 

Pentru mine votul negativ al României față de Declarația UE privind Ierusalimul, indiferent ce cuprindea acel document, are o dublă semnificație pozitivă:

1. Pe de o parte, România a ridicat astfel capul înaintea unei Uniuni Europene care ne discriminează, obligându-o să afle că existăm și altfel decât ca un preș de șters picioarele, și cerându-i să revină la respectul pentru proiectul european federalizator al părinților fondatori. 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 11 Mai, 2018 - 13:19

Am urmărit în direct desfășurarea ședinței Curții Constituționale sesizată de Guvernul României în legătură cu conflictul constituțional dintre executiv și Președinte, născut ca urmare a refuzului acestuia de a emite decizia de demitere a șefei DNA. Iată câteva observații sintetice la cald:

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 9 Mai, 2018 - 15:10

Prin forța lor distructivă armele nucleare sunt bune pentru șantaj iar nu pentru folosit. Cu o tradiție milenară în arta negocierii, asta a făcut și Iranul.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 6 Mai, 2018 - 15:20

O vorbă de duh spune că nu trebuie pus pe seama subtilității ceea ce se poate explica ușor prin nerozie.

Când analizez o situație cu potențial de amenințare, am însă unele rezerve față de această zicere. Pentru a nu mă vulnerabiliza, eu plec de la premisa că cel ale cărui fapte le evaluez este la fel de inteligent sau chiar mai inteligent ca mine. În consecință, tot ceea ce puteam observa sau ghici eu, putea observa și ghici și el.

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:14

Președintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Junker, susținătorul proiectului UE cu mai multe viteze, a dat un exemplu asupra a ceea ce poate să însemne o asemenea idee.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Aprilie, 2018 - 11:23

S-a umplut lumea de experți. Unul dintre aceștia este expertul Hari. Nu un expert oarecare, ci în siguranță națională. Unde se obțin asemenea certificate de „expert” nu știu, dar dacă omul zice că așa este, să îl credem.

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 27 Aprilie, 2018 - 20:00

România nu poate avea două politici externe în același timp. 

Președintele personifică statul dar nu îl personalizează. El reprezintă statul dar, potrivit Constituției noastre, responsabil de realizarea politicii externe este Guvernul, care se mișcă în limitele mandatului conferit lui de Parlament, prin votul de încredere dat programului de guvernare. 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 26 Aprilie, 2018 - 09:21

Fiecare om are un orizont. Unii îl au mai larg, alții mai îngust. Când orizontul se îngustează atât de mult încât se reduce la un punct, se poate spune că omul respectiv are un … punct de vedere.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Aprilie, 2018 - 16:13

...procesul de Pace din Orientul Mijlociu și impredictibilitatea politicii interne românești.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Aprilie, 2018 - 12:17

Guvernul României a luat decizia de a muta ambasada României în Israel la Ierusalim. O mișcare politico-diplomatică temerară care deja a creat valuri.

Ca ministru de externe al României am avut și eu aceeași intenție în 1997 și chiar am început demersuri în acest sens. Demisia mea la finele aceluiași an a lăsat proiectul fără finalizare.

Voi reveni la acel moment, cu învățăminte poate utile pentru ceea ce se întâmplă astăzi, după o necesară incursiune istorică.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 18 Aprilie, 2018 - 13:42

Articolul meu „Securitatea este indivizibilă” a născut reacții (din fericire toate civilizate) atât în tabăra proamericană, cât și în cea prorusă.

Cei dintâi văd în orice critică adusă felului în care SUA își tratează partenerul român sau a celui în care România își gestionează parteneriatul cu SUA expresia desprinderii de alianțele euro-atlantice și a întoarcerii în brațele Rusiei. Cei din urmă, iau orice rezervă față de politica americană ca pe un argument că tot Rusia era mai bună și că alianța cu ea este singura cale de a ne scoate din iobăgia americană.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Aprilie, 2018 - 12:53

Nimeni nu își poate spori securitatea pe seama securitații altuia, adică creând altuia insecuritate.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Aprilie, 2018 - 11:30

Sesizând că se pierde teren pe frontul convingerii publicului cu privire la justețea atacului armat americano-britanico-francez împotriva Siriei, specialiștii în manipularea conștiinței publice au creat o nouă teorie menită a conserva susținerea populară pentru politicile neo-conservatoare. Faptul că presupusa utilizare a armamentului chimic de către guvernul sirian nu poate fi explicată logic este minimizat ca importanță, spre a fi împins în prim plan argumentul succesului militar al aliaților occidentali. Căci, vorba Președintelui Reagan, “cu succesul nu te iei de piept”.

 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 14 Aprilie, 2018 - 13:59

Preambul: Textul de mai jos a fost scris înainte ca forțele militare ale SUA, „în coordonare” (sic!) cu Marea Britanie și Franța, să trimită un număr încă neprecizat de rachete asupra a două depozite unde nu se (mai) găsea nimic și a unui Institut de cercetări în domeniul chimiei din Damasc, o parte dintre proiectile fiind pare-se distruse în zbor prin „efortul exclusiv” al forțelor siriene, „fără coordonare” (sic!) cu Rusia.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Aprilie, 2018 - 16:08

Când cu mai bine de zece ani în urmă afirmam că războiul în Europa pe timpul actualei generații nu este exclus, am fost luat pe sus de mai toți. Cei mai îngăduitori s-au limitat la un zâmbet ironic.

 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Aprilie, 2018 - 11:23

România este membru al NATO și partener strategic al SUA, iar acestea și-au instalat baze de operații în România, la mică distanță de granițele Rusiei. Aliații euro-atlantici descriu Rusia ca pe o amenințare la adresa securității și stabilității europene, motiv pentru care au introdus o serie de limitări în relațiile cu aceasta, impropriu numite „sancțiuni”.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Aprilie, 2018 - 11:44

Românii trăiesc maxima dezamăgire provocată de comportamentul aliaților lor; ori al celor pe care și i-au dorit și i-au crezut aliați. Aceștia, în loc să se mulțumească cu prietenia românilor, cu toate păcatele ei, au căzut pradă tentației de a-și reface imperiile sau de a-și extinde sferele de influență.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 11 Martie, 2018 - 13:07

PSD nu (mai) este nici Partid nici Social nici Democrat. Tot așa cum PNL nu (mai) este nici Partid nici Național nici Liberal. Argumentele în susținerea unor atari afirmații sunt evidente și de necontestat. (Un electorat - de stânga sau de dreapta - nu echivalează cu un partid.)

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 10 Martie, 2018 - 15:14

Cu exceptia persoanelor care tin de domeniul patologicului (deopotriva mental si comportamental), precum Monica Macovei, in Romania nu exista nimeni care sa afirme cu subiect si predicat ca legatura dintre Schengen si MCV este corecta. Nici macar Comisia Europeana nu sustine aceasta. Or, daca respectiva legatura nu este corecta inseamna ca refuzul primirii Romaniei in spatiul Schengen, este o nedreptate.

Tip publicație: Intrare blog