Publicat: 20 Mai, 2015 - 07:42

Postări de Adrian SEVERIN

Luni, 13 August, 2018 - 09:31

Motto:„M-or răzbuna copiii mei.

Și-acum omoară-mă de vrei

Și-aruncă-mă la câini!”  (George Coșbuc)

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 5 August, 2018 - 09:58

Ministrul Justiției, dl Tudorel Toader, a anunțat că intenționează să promoveze de urgență (desigur urgență moldovinească, că doar nu dau turcii) un act normativ care să permită revizuirea sentințelor penale pronunțate în contextul colaborării dintre instanțele judecătorești și serviciile de informații secrete, prin recurgere la probe necunoscute apărării.

 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 26 Iulie, 2018 - 09:15

În esență despre asta este vorba în articolul dlui Dan Diaconu pe care îl preiau pe această pagină.

CCR a statuat că neprezentarea procurorului șef al DNA în fața unei comisii parlamentare de anchetă care l-a convocat, reprezintă o încălcare a Constituției.

CSM consideră că o asemenea încălcare nu trebuie sancționată întrucât nu are nici măcar nivelul de gravitate al unei abateri disciplinare. Magistrații pot deci încalca fără să răspundă Constituția.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Iulie, 2018 - 10:04

„O minciună repetată la infinit sfârșește prin a fi crezută.” Aceasta este observația foarte corectă a maestrului propagandei naziste Joseph Goebbels. Consecința supremă și cea mai periculoasă apare atunci când și cel care a mințit începe să creadă în propria minciună. Din acel moment neadevărul scapă oricărui control și domină lumea, deciziile adoptate în baza sa ducând la dezastru absolut. Căci o premisă absolut falsă, conduce la o concluzie absolut falsă. Mai ales când raționamentul aplicat ei este corect.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Iulie, 2018 - 12:22

Duminică 15 iulie 2018 poate fi denumită „Ziua Marelui Test”. Atunci la Moscova și la Londra, pe terenul de la Lujniki și respectiv Wimbledon, Europa și-a făcut analizele. Rezultatul: 1. sistem imunitar – Serbia a bătut Africa, arătând că ultima rezervă de putere europeană se găsește în demnitatea micilor sale națiuni orientale, rezistentă chiar și la bombardamentele chirurgicale americane; 2. sistem osos – după ce a colonizat Africa, Europa occidentală a devenit teritoriu african, doar o asemenea rocadă permițându-i să mai ridice cupa victoriei; 3.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 14 Iulie, 2018 - 16:04

„Unde sunt zăpezile de altădată? S-au dus frumoasele vremuri de la Aranjuez!” („Don Carlos”, de Schiller).

 

Ce vremuri au fost cândva? Fost-au zile când avizele Comisiei de la Veneția apărau, din înălțimea reputației de neumbrită onorabilitate a acesteia, democrația prin intermediul dreptului. Au fost și nu mai sunt. Suntem la sfârșitul unei lumi când totul decade. Inclusiv iluziile noastre se sting.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Iulie, 2018 - 13:16

 

Semnarea decretului prezidențial de revocare a Procurorului șef al DNA nu este mai mult decât un fapt divers.

Personal nu îmi produce nici o bucurie. Dimpotrivă. La aflarea veștii m-a cuprins un sentiment de profundă tristețe amintindu-mi de șirul lung al victimelor nevinovate ale acestui instrument al unei puteri ticăloase, oculte și ilegitime.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Iulie, 2018 - 10:10

Un ziarist tipic (ca să nu îl numesc folosind un cuvânt jignitor) al unui post de televiziune falit se revolta ieri observând că la prima sa apariție de după revocarea Codruței Kovesi, dl Liviu Dragnea, în loc să comenteze acest eveniment epocal, menit „a demola statul de drept și a-i salva pe corupți”, a prezentat modificările propuse la legea privind exploatarea resurselor offshore.Probabil că aceasta era strategia: scandalul revocării lui Kovesi trebuia să îl pună în umbră pe cel al cedării – pardon, „concesionării” – resurselor energetice românești din Marea Neagră.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Iulie, 2018 - 10:03

Președintele veghează la respectarea Constituției. Așa spune legea fundamentală (art 80.2). Acesta este unul dintre rolurile sale principale.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 1 Iulie, 2018 - 18:09

 

Le adresez felicitari publice si le multumesc dlui Calin Popescu-Tariceanu, Presedintele Senatului Romaniei, dlui Liviu Dragnea, Presedintele Camerei Deputatilor, si dnei Viorica Dancila, Prim Ministrul Romaniei, pentru gestul de a nu participa la receptia oferita de ambasadorul Hans Klemm, cu prilejul zilei nationale a SUA.

Felicitarile se cuvin pentru a rasplati curajul si demnitatea. Multumirile sunt pentru a fi executat in acest fel, asa cum se cuvine, obligatia de a ma reprezenta ca membru al unei natiuni care pretinde in mod legitim a fi respectata.

 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 30 Iunie, 2018 - 07:19

Scrisoarea celor 12 “parteneri” ai României exprimă într-un limbaj de lemn o gândire de lemn, copleșită de o conștiință de rumeguș. Ea este o dovadă vie – încă una – a confuziei care domnește în relațiile internaționale și a gradului de decădere la care a ajuns diplomația. (Inclusiv cea românească, expusă astfel, mai mult decât unei noi înfrângeri, unei mari umilințe.)

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 23 Iunie, 2018 - 07:39

Condamnarea lui Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, mi-a prilejuit următoarele reflecții:

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 17 Iunie, 2018 - 07:20

Refuzul Președintelui Iohannis de a se conforma Deciziilor CCR, refuz care, pentru orice om de bun simț, a depășit limita întârzierii rezonabile, nu mai ține de confruntarea dintre republica parlamentară (prevăzută de Constituție) și republica semiprezidențială (dorită de Președinții care nu vor să fie mediatori, ci jucători). El substituie democrația pluralistă cu democrația populară. Ceea ce este mai mult decât o schimbare de regim. Este o schimbare de sistem.

 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Iunie, 2018 - 13:14

Rezolvarea unui diferend are trei premise: 1. Să definești esența conflictului sau, cu alte cuvinte, să cazi de acord cu celălalt în legătură cu ceea ce nu ești de acord. 2. Să accepți renunțarea la tabuuri sau, altfel spus, să abandonezi “corectitudinea politică”; mai exact ipocrizia politicianistă. 3. Să folosești memoria numai pentru a analiza rațional greșelile trecutului iar nu pentru a-i perpetua emoțiile; adică să faci ca imaginația să bată memoria ori ca memoria să nu inhibe, ci să înaripeze imaginația.

 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Iunie, 2018 - 08:53

Profitând de vizita delegației Comisiei de la Veneția, Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă ad hoc prin care, în formă, a dat răspunsuri, fie ele și incomplete, privind poziția sa față de aplicarea Deciziei CCR referitoare la revocarea procurorului șef al DNA, iar în fond, a transmis urbi et orbi (orașului și lumii) un mesaj politic oarecum cifrat.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Iunie, 2018 - 10:01

Constat că Decizia CCR privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Președinte și Guvern / Ministrul Justiției având ca obiect revocarea procurorului șef al DNA, trezește dezbateri și dispute în principal pe trei teme fără legătură cu fondul și anume:

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 8 Iunie, 2018 - 11:11

În primăvara anului 1991 elaborarea Constituției se afla în impas cu privire la rolul procuraturii în cadrul sistemului instituțiilor statului. Ca și astăzi, pretențiile procurorilor de a fi socotiți parte a puterii judecătorești, la fel cu judecătorii, erau susținute de Președintele României (pe atunci dl Ion Iliescu) și respinse de Guvern și majoritatea parlamentară.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 7 Iunie, 2018 - 08:43

Prin toamna anului 1990, în calitate de viceprim ministru (ministru de stat) pentru reformă, am avut o întâlnire cu ministrul justiției de la acea vreme, profesorul Victor Babiuc ca să discutăm problema schimbării sistemului de justiție sovietic preluat de la vechiul regim comunist.

Din punctul meu de vedere era reforma cea mai dificilă. Dacă era mai ușor de stabilit un mecanism de control reciproc și contraponderi pentru celelalte puteri ale statului, abuzurile eventuale ale justiției erau greu de evitat atât timp cât justiția trebuia să rămână independentă.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Iunie, 2018 - 11:04

1. Punerea sub urmărire penală de către DNA a Primului Minstru Ponta a dus la căderea guvernului său, rezultat din alegeri, și înlocuirea acestuia cu un guvern nelegitimat electoral. (Aviz tefeliștilor care susțin că nu merg la vot în semn de protest față de faptul că ei una votează și alta iese.)

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Iunie, 2018 - 14:31

Tratatul constituțional al Uniunii Europene a fost respins de francezi prin referendum pentru că… nu îl puteau suferi pe Președintele lor Jacques Chirac. Aceasta în ciuda faptului că redactarea documentului respectiv, sub președinția lui Valery Giscard d’Estaing și cu participarea unor federaliști francezi de talia lui Alain Lamassour, răspundea perfect nevoilor și aspirațiilor Franței profunde.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 2 Iunie, 2018 - 09:07

Decizia prin care a fost soluționat conflictul juridic de natură constituțională dintre Președinte și Guvern, referitor la demiterea șefei DNA, este absolut corectă. Unii au calificat-o drept istorică; alții drept revoluționară.  Ea este istorică în măsura în care este revoluționară și este revoluționară în măsura în care pune capăt, cel puțin sub aspect formal, regimului neo-cezarist (prezidențialist) ilegitim instaurat de fapt în România, împotriva ordinii constituționale decretate de revoluția din 1989-1991.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 31 Mai, 2018 - 11:53

 

Mă bucură enorm decizia prin care Curtea Constituțională a pronunțat o soluție în conflictul juridic de natură constituțională dintre Președinte și Guvern, referitor la demiterea șefei DNA. Este o decizie corectă și, așa cum s-a spus deja, istorică.

Mă grăbesc a preciza că bucuria mea nu are legătură cu înlăturarea dnei Kovesi. Am mai spus-o și o repet că plecarea amintitei doamne nu mă preocupă de fel. Aceasta cu atât mai mult cu cât ea nu soluționează problema viciilor de concepție care vor face ca, indiferent cine conduce DNA, abuzurile să continue. 

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 29 Mai, 2018 - 14:23

Frontul diplomatic global a fost extrem de activ în ultima vreme, arătând că “războiul mondial hibrid” a ajuns într-o fază de maximă tensiune. Cel care știe să îi citească semnele și acceptă mesajul lor, chiar și atunci când acesta îi contrazice prejudecățile și îi frustrează așteptările, poate prezice viitorul.

Președintele Trump (deci America) s-a întâlnit pe rând cu Președintele Macron (Franța) și cu cancelarul Merkel (Germania). Celui dintâi i-a oferit un dineu de stat (onoarea supremă, potrivit protocolului american). Celei din urmă, hrană rece. 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 17 Mai, 2018 - 13:38

 

Pentru mine votul negativ al României față de Declarația UE privind Ierusalimul, indiferent ce cuprindea acel document, are o dublă semnificație pozitivă:

1. Pe de o parte, România a ridicat astfel capul înaintea unei Uniuni Europene care ne discriminează, obligându-o să afle că existăm și altfel decât ca un preș de șters picioarele, și cerându-i să revină la respectul pentru proiectul european federalizator al părinților fondatori. 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 11 Mai, 2018 - 13:19

Am urmărit în direct desfășurarea ședinței Curții Constituționale sesizată de Guvernul României în legătură cu conflictul constituțional dintre executiv și Președinte, născut ca urmare a refuzului acestuia de a emite decizia de demitere a șefei DNA. Iată câteva observații sintetice la cald:

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 9 Mai, 2018 - 15:10

Prin forța lor distructivă armele nucleare sunt bune pentru șantaj iar nu pentru folosit. Cu o tradiție milenară în arta negocierii, asta a făcut și Iranul.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 6 Mai, 2018 - 15:20

O vorbă de duh spune că nu trebuie pus pe seama subtilității ceea ce se poate explica ușor prin nerozie.

Când analizez o situație cu potențial de amenințare, am însă unele rezerve față de această zicere. Pentru a nu mă vulnerabiliza, eu plec de la premisa că cel ale cărui fapte le evaluez este la fel de inteligent sau chiar mai inteligent ca mine. În consecință, tot ceea ce puteam observa sau ghici eu, putea observa și ghici și el.

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:14

Președintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Junker, susținătorul proiectului UE cu mai multe viteze, a dat un exemplu asupra a ceea ce poate să însemne o asemenea idee.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Aprilie, 2018 - 11:23

S-a umplut lumea de experți. Unul dintre aceștia este expertul Hari. Nu un expert oarecare, ci în siguranță națională. Unde se obțin asemenea certificate de „expert” nu știu, dar dacă omul zice că așa este, să îl credem.

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 27 Aprilie, 2018 - 20:00

România nu poate avea două politici externe în același timp. 

Președintele personifică statul dar nu îl personalizează. El reprezintă statul dar, potrivit Constituției noastre, responsabil de realizarea politicii externe este Guvernul, care se mișcă în limitele mandatului conferit lui de Parlament, prin votul de încredere dat programului de guvernare. 

Tip publicație: Intrare blog