Publicat: 20 Mai, 2015 - 07:42

Postări de Adrian SEVERIN

Vineri, 29 Decembrie, 2017 - 16:45

1. Statisticile sunt zguduitoare: media condamnarilor la pedepsa cu inchisoarea in Romania este de sapte ori mai mare decat in UE. Suspectat de barbarie (pe buna dreptate, de altfel), legiuitorul roman, dar mai ales judecatorul roman, ar putea recurge (pana la o reforma structurala a legislatiei penale) la remediul liberarii conditionate. Chiar daca pedepsele sunt foarte lungi, executarea lor poate fi scurtata in functie de evolutia condamnatului de-a lungul unei perioada minime de viata in regim de detentie. Legea prevede – chiar daca intr-o redactare ambigua - acest remediu.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Decembrie, 2017 - 14:46

I. Sa lamurim conceptele Am avut ocazia sa urmareasc recent un sondaj realizat de postul de televiziune Antena 3 cu scopul – care altul?! – de a demonstra cat de neinstruiti sunt parlamentarii romani. Intrebarea la care membrii Parlamentului trebuiau sa raspunda era legata de forma de guvernamant a statului roman. Unii nu au dat nici un raspuns, altii au dat raspunsuri fanteziste, putini au spus ca Romania este o republica parlamentara. Toti acestia au fost taxati aspru de reporterul postului amintit care credea a sti ca Romania este o republica semiprezidentiala.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 25 Noiembrie, 2017 - 13:12

Cu o nedisimulată satisfacție presa „industriei anticorupție” a trâmbițat în patru zări, odată cu publicarea (cu o întârziere de 11 luni față de termenul legal) motivelor care au condus la încarcerarea mea, că instanța de judecată „a spulberat susținerile apărării”.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Noiembrie, 2017 - 16:49

În aceste zile a izbucnit, oarecum pe neașteptate, în România o dispută referitoare la prezumția de nevinovăție. Este aceasta o problemă de procedură judiciară, intresând, deci, exclusiv administrarea procesului penal? Este ea un principiu al vieții sociale într-un stat de drept, adică într-un stat guvernat de lege, prin lege și pe baza legii adoptate cu asentimentul poporului prin reprezentanții săi ? Este amintita prezumție un mod de a gândi și a trăi, respectiv un drept fundamental al omului ?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 16:42

În anul 2018 România va aniversa 100 ani de la Marea Unire. In anul 2019 România va prelua Președinția rotativă a UE pentru o perioadă de 6 luni. România Mare nu mai există. Cât despre România-putere și Europa-putere în care românii au dorit să se integreze și au crezut că s-au integrat, ele au rămas simple virtualități; niște holograme cu un viitor tot mai greu de descifrat. Lor sau, mai degrabă, viselor noastre cu privire la ele le este dedicat prezentul eseu.

1. Națiunea: proiect politic sau entitate organică

 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Octombrie, 2017 - 11:06

Declaratia Guvernului roman potrivit careia pentru Romania admiterea in spatiul Schengen nu este o prioritate absoluta, constituie o manevra politica menita a contracara abuzul prin care Consiliul European, cu complicitatea perfida a Comisiei Europene, face o legatura inadmisibila intre dreptul romanilor la libera circulatie pe teritoriul UE si ilegalul Mecanism pentru verificarea justitiei romane (MCV). Ea constituie echivalentul politico-diplomatic al unei actiuni de razboi.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Septembrie, 2017 - 10:07

 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 31 August, 2017 - 12:39

La ceas de seară românilor li s-a arătat Muma Pădurii la postul Dezinformarea TV. Luând chipul Monicăi Macovei, ea a transmis două mesaje esențiale: 1) norodul trebuie să iasă în stradă pentru a protesta împotriva guvernului chiar înainte ca acesta să greșească, întrucât, oricum, va greși iar după aceea protestul va fi tardiv; 2) nu este cazul să se conteze pe procedurile opoziției parlamentare pentru că orice moțiune antiguvernamentală ar promova opoziția în Parlament, aceasta nu are șanse să treacă la vot.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 25 August, 2017 - 11:14

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 6 Iunie, 2017 - 16:20

Presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, a plecat intr-o vizita de lucru in SUA. Toate semnele arata ca initiativa a apartinut Washington-ului.

De ce aceasta convocare oarecum intempestiva? Raspunsul poate fi dat analizand activitatea diplomatica a presedintelui Donald Trump de la preluarea mandatului si pana in prezent.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 25 Aprilie, 2017 - 10:24

La cateva zile dupa ce expertii Departamentului Apararii au desemnat Rusia, Coreea de Nord si Iranul ca amenintari principale la adresa securitatii SUA, armata americana a bombardat unul dintre aeroporturile militare controlate de guvernul sirian, pe motiv ca acesta ar fi folosit armament chimic interzis, si totodata a declansat manevre navale in apropierea apelor nord-coreene, ca reactie la testele nucleare realizate de belicoasele autoritati de la Phenian.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Aprilie, 2017 - 12:17

1. Administratiile Bush (tatal si fiul) si Clinton au condus o America imperiala intr-o lume globalizata in care, in ciuda aparentelor, istoria nu se sfarsise, ci doar devenise universala. Tensiunile dintre actorii lumii nu incetasera. Interesele acestora ramasesera diferite, astfel incat jocul lor continua, in conditiile unor raporturi de putere in care SUA detineau o pozitie net dominanta. Ceea ce era nou in afara unipolarismului, era interdependenta jucatorilor in “marele sat” global. Marele bat american si indivizibilitatea securitatii au ocultat realitatea conflictelor.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Martie, 2017 - 20:00

Cu cateva zile inaintea Summitului festiv al UE de la Roma am publicat o analiza relativ ampla a propunerilor de asa-zisa reforma avansate de Comisia Europeana in scopul relansarii proiectului european. Aratam atunci ca, de fapt, schimbarea avuta in vedere nu va schimba nimic fundamental, singurul ei efect posibil fiind acela de a ingropa formal iluzia Federatiei Europene (statele unite ale Europei), pentru a se oficializa realitatea deja prezenta a neo-imperialismului german cosmetizat cu pudra frantuzeasca.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Martie, 2017 - 17:07

Tumultul emotiilor create de deciziile prin care Curtea Constitutionala a calificat drept abuz de putere si actiune potrivnica ordinii constitutionale pretentia autoritatii judecatoresti (in special DNA) de a cenzura activitatea legislativa si de a pune sub urmarire penala optiunile de politica legislativa ale guvernului, a acoperit un eveniment cel putin la fel de important. Este vorba despre audierea directorului SRI in comisia parlamentara pentru controlul acestei institutii pe tema “cooperarii” intre procurori si agenti de informatii in instrumentarea anchetelor penale.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Martie, 2017 - 18:43

1. Unul dintre subiectele cele mai disputate cu prilejul redactarii Constitutiei din 1991 a fost acela al controlului constitutionalitatii legilor.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 15:24

Problema interdicţiei ca persoanele condamnate penal să ocupe funcţii ministeriale a creat remarcabile tulburări în mediile româneşti. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privirea la legea care a stabilit respectiva interdicţie (legea 90/2001), cerând să fie verificată constituionalitatea ei. Preşedinţia României a apreciat acest demers ca fiind inoportun întrucât desfiinţarea unui asemenea impediment legal pe motiv de necostituţionalitate ar îngreuna lupta împotriva corupţiei.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 20:32

 

Amnistia si gratierea sunt masuri de politica penala care transpun in practica o anumita conceptie asupra raportului dintre siguranta publica si coeziunea sociala. Aceasta politica nu are nici o legatura cu competentele autoritatii judecatoresti, limitate la aplicarea legilor adoptate de puterea legislativa, Parlamentul.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 7 Noiembrie, 2016 - 13:44

Ura a năpădit astăzi România și o sufocă. Ea ne dezbină și ne ucide. Ne ucide ca indivizi și ca neam.

Sunt gânduri care m-au asaltat citind recentele texte – căci sunt mai multe – prin care unui lider politic, căruia altminteri nu am motive să îi aduc laude, i se urează să „crape”; adică i se dorește moartea. Asemenea urări am primit și eu, printre altele sub forma interogației retorice destul de explicite: „De ce nu mori?”

Întreb la rândul meu: de unde atâta ură?

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 2 Noiembrie, 2016 - 10:58

Analiștii bucureșteni ne-au obosit neuronii în ultimele săptămâni explicându-ne doct dialectica relației dintre „pro-european” și „anti-oligarh” în ofertele și opțiunile electorale basarabene. Ni s-a explicat că există candidați „pro-europeni” (adică „anti-ruși”, căci a fi pentru Europa înseamnă negreșit să fii împotriva Rusiei) dar care apără ordinea oligarhică; după cum sunt „pro-europeni anti-oligarhi”. Desigur, cei mai buni! Și invers: sunt „pro-ruși pro-oligarhie” și „pro-ruși anti-oligarhie”. Evident, cei din urmă sunt mai puțini, întrucât rușii sunt de regulă răi.

 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 31 Octombrie, 2016 - 09:10

Așa zisele alegeri din România sunt o simplă farsă democratică într-un stat eșuat. Un stat care, în cel mai bun caz, se îndreaptă spre dictatură, iar în cel mai rău caz dispare. (Proiectul dezmembrării – nu însă pe baze etnice, ci geopolitice – este vechi, a fost încercat inclusiv recent și nu este abandonat.) Discuțiile pe marginea acestor alegeri sunt pierdere de timp.

 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 22 Octombrie, 2016 - 19:10

În mitologia greacă cucuveaua este simbolul cunoașterii. Aceasta din cauza capacității respectivei păsări de a vedea în întuneric; adică de a vedea acolo unde și atunci când alții nu văd.

 

În mitologia română cucuveaua este mesagerul nenorocirilor. Cântecul cucuvelei anunță moartea.

 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 8 Octombrie, 2016 - 11:09

Cel puțin trei posturi de televiziune și un batalion de deontologi furioși au înfierat cu mânie revoluționară vreo două fraze rostite de mine la Conferința Națională dedicată independenței justiției, provocând o reacție de furie colectivă în rândul consumatorilor de știri false.

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Octombrie, 2016 - 08:21

Ieri, 6 octombrie 2016, Asociația Procurorilor din România și Fundația Română pentru Democrație prin Drept, cu sprijinul Camerei Deputaților, au organizat Conferința Națională cu tema „Independența justiției și relațiile acesteia cu Parlamentul și Guvernul, factor decisiv în funcționarea statului de drept”.

 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 5 Octombrie, 2016 - 14:29

Daca problematica „proiectului de tara” revine in dezbaterea publica aceasta este mai putin datorat initiativelor prezidentiale (care, sunt tousi ecou al unei preocupari pe care diverse personalitati au afirmat-o in ultimii ani), cat sentimentului general ca natiunea romana si-a pierdut sensul existentei si ca Romania merge pe un drum despre care nu stie unde duce.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 Octombrie, 2016 - 16:41

Întotdeauna hegemonii care nu au putut controla un teritoriu, au folosit, în lupta cu rivalii care îl controlau, strategia încurajării naționalismului comunității etno-culturale trăitoare acolo.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 30 Septembrie, 2016 - 19:55

La puține zile după prima alegere a domnului Traian Băsescu în funcția de Președinte al României, am ținut la Fundația „Nicolae Titulescu” din București, în prezența unui public numeros și distins, o conferință în care apreciam că respectiva alegere nu este o victorie a democrației, ci a neo-cezarismului, anticipând că autoritar-populismul celui care avea să fie un „președinte-jucător”, va dăuna grav României. În ce măsură am avut dreptate îi las pe cei de azi să aprecieze.

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 23 Septembrie, 2016 - 19:38

Una dintre trăsăturile cele mai supărătoare ale ignoranților este faptul că își ignoră propria ignoranță. Cu cât ignoranța le este mai mare cu atât convingerea că știu ceea ce nu știu este mai fermă. De aceea, îndoielile celorlalți cu privire la (ne)știința lor îi irită până la a-i face agresivi. Agresivitate care atinge frecvent nivelul bădărăniei.

 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 22 Septembrie, 2016 - 17:45

În anii 1990 se numea „agendă națională”. Era vorba despre o viziune asupra viitorului României, în spatele căreia să se poată mobiliza toate sau cel puțin principalele forțe politice naționale. Prin „forțe politice” se înțelegea o elită plurală selectată și/sau validată de societatea civilă, căreia cetățenii îi încredințaseră destinul lor, odată cu fracțiunea lor de putere din puterea totală a națiunii. Distincțiile ideologice dintre aceste forțe erau vagi dar fiecare a avea o concepție cât de cât structurată asupra a ceea ce își dorea să fie România.

 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 Septembrie, 2016 - 19:46

Puține refuzuri parlamentare de autorizare a unor măsuri judiciare au fost mai vădit corecte decât respingerea cererii DNA de a-l pune sub urmărire pe fostul vice-premier Gabriel Oprea pentru presupusa comitere a infracțiunii de omor din culpă. Antipatia de care se bucură necarsimaticul acuzat nu poate explica singură acest fenomen.

 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 Septembrie, 2016 - 11:02

In ultimele zile urechea mi-a fost izbita de o idee repetata de mai multe persoane. Unele, cel putin pana la proba contrarie, de buna credinta. Altele, cunoscute ca promotori de “analize” in serviciu comandat. Intrarea in joc a celor din urma m-a facut sa iau mai in serios spusele celor dintai.

 

Tip publicație: Intrare blog