Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:15
Editorialist

Postări de Octavian ANDRONIC

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 10:52

Am scris aceste rânduri în urmă cu zece ani. Mai exact pe 5 mai 2007. Nu pot decât să fiu uimit de cât de puține lucruri s-au schimbat între timp și cât de actuale rămân teme de dezbatere publică care fac acum un vârf de interes. Atunci Coldea se afla la prima „punere la dispoziție” în urma căreia a revenit nestingherit, continuându-și marșul triumfal spre apogeul de putere și manipulare la care a ajuns acum...

Tip publicație: Intrare blog
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?
Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 00:00

15 Ianuarie * DE PE O ZI PE ALTA

Cosma subvenţionează statul român! A sosit la Bucureşti, ministrul comerţului exterior din Belgia. Creşterile de preţuri sunt ilegale. Salariul minim.

Tip publicație: Articol
Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 10:48

Mă știam cu o hipertensiune pe care am dobândit-o în exercițiul cotidian al anilor de gazetărie practicați în ambele sisteme politice, care au numitorul comun al stressului cotidian. Am încercat să conviețuiesc pașnic cu ea, ajungând chiar să o sfidez (da de ce să iau atâtea pastile, când m-aș putea descurca și fără ele? - am cugetat eu într-un moment de irealism), pentru ca zilele trecute să capotez jalnic: o sincopă de niște secunde bune m-a desprins de realitate intr-un mod brutal. Reacția aproape instinctivă a fost să mă îndrept cât am putut de urgent la... Urgență.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 6 Ianuarie, 2017 - 17:22

Dacă am trăi într-o țară cu adevărat democratică, ar trebui să ne întrebăm cîte zile vor mai trece până când Codruța Kovesi va demisiona și până când Florian Coldea va fi trecut în rezervă. Fără aceste două mișcări clarificarea scandalului care tinde să se transforme într-un veritabil incendiu și în care multe păsări decorative își vor pârli strălucitorul penaj, întârzie nepermis și profund păgubitor pentru întreaga clasă politică.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Ianuarie, 2017 - 12:04

Va rămâne, probabil, memorabilă secvența în care Dragnea și Tăriceanu, ca doi părinți fericiți, își conduc la început de an școlar odrasla emoționată spre sala de clasă, dându-i un ultim sărut de încurajare pe frunte...
Cam așa e văzut Sorin Grindeanu. Ca un elev care dă pentru prima dată piept cu instituția în care ar putea - teoretic - să ajungă până în clasa a patra. Desigur, părintele Dragnea s-ar fi sacrificat el însuși, dacă nu l-ar fi împiedicat o lege nedreaptă pe care abia acum încearcă avocatul (poporului) Ciorbea să o facă de râsul lumii juridice.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 27 Decembrie, 2016 - 18:35

Pe cât a fost Iohannis de concis în răspunsul dat ofertei de premier a Alianței, pe atât de dezlânată și de molatecă a fost replica pe care i-au dat-o Dragnea și Tăriceanu (nu știu ce tot caută pe acolo Constantin). În timp ce președinele a spus clar și limpede ce avea de spus, liderii alianței s-au pierdut în lamentări și aluzii, lăsând povestea în coadă de pește. Astfel încât la ora asta  nu avem habar ce vor face: vor fi intransigenți și vor proceda la lichidarea lui Iohannis prin suspendare, sau vor fi constructivi și vor încerca să evite o criză prelungită făcând o nouă propunere.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 Decembrie, 2016 - 16:37

După ce a ascultat - ridicând doar din sprâncene - numele pronunțat de Dragnea  ca premier propus de alianță, Iohannis ar fi avut de făcut un singur lucru: să spună „Da”. Mi-e greu să găsesc un motiv serios de a se opune. Că e femeie? Păi pentru ce luptăm noi din răsputeri? Să promovăm femeile în politică. Mai ales dacă au sub 30 de ani și picioare lungi. Le-am promovat în Parlament ( ați sesizat, la îndemnul presei, cîteva exemplare remarcabile, chiar dacă fără prea multă experiență. Politică, bineînțeles), de ce să nu le promovăm și în guvern, chiar la șefia cabinetului?

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 Decembrie, 2016 - 21:06

Episodul întâlnirii secrete dintre președintele Iohannis și „alde” Chip & Dale - Tăriceanu și Constantin - constituie episodul cel mai neserios - nu reușesc să găsesc alt termen care să definească această întâmplare - al preparativelor pentru viitoarea guvernare. Angajați într-o alianță ce părea bătută în cuie, coliderii ALDE nu au rezistat cântecului de sirenă al sopranului de la Cotroceni și s-au dus la Vila Lac 2 să stea la taclale neinstituționale.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 16 Decembrie, 2016 - 11:45

Este o expresie pe care a facut-o celebră „Nașul”, care spune totul despre un anumit stil de negociere. Când a folosit-o, în cursul conferinței sale de presă, Liviu Dragnea a făcut proză, ca mr. Jourdain. Nu sunt deloc sigur că l-a dus gândul la modul în care personajul Corleone din filmul lui Coppola rezolva problemele. S-a gândit, probabil, doar la faptul că există o soluție care să evite o criză politică majoră și de durată.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 13 Decembrie, 2016 - 11:36

 Faptul că ambasadori ai unor țări importante au avut tupeul - uneori chiar nesimțirea - să se amestece public în treburile interne  ale țării, prin critici sau „sfaturi” neavenite, constituie o problemă nu atât pentru aceștia, cât pentru noi. Și când spun „noi” mă gândesc în primul rând la Ministerul de Externe.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 12 Decembrie, 2016 - 12:02

Această rundă de alegeri îmi remintește, izbitor, pe cea din 2000. Atunci PSD a câștigat lejer, fără eforturi, după guvernarea catastrofală a Convenției Democrate. E drept, atunci a fost un „efort” de patru ani, nu de unul, ca acum. Oricum, PSD trebuie să îi mulțumească lui Iohannis pentru„lovitura de stat” prin care a format „guvernul meu”, după ce „corupția” a ucis 63 de tineri la COLECTIV: dacă rămânea la guvernare, partidul de atunci al lui Ponta și de acum al lui Dragnea avea toate șansele să nu mai prindă noul exercițiu. Asta a fost.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 9 Decembrie, 2016 - 15:09

Guvernul Cioloș s-a dat peste cap să asigure cele mai bune condiții pentru votul românilor din străinătate. Asupra sa au planat amintirile nemulțumirilor și revoltei celor care la ultimele alegeri au făcut cozi lungi la puținele secții de votare deschise, mulți nemaireușind să-și exprime opțiunile. Guvernul de atunci a mers pe calibrarea valabilă la scrutinurile precedente, cînd acestea se dovediseră suficiente pentru cei care doriseră, într-adevăr să își manifeste preferințele.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 6 Decembrie, 2016 - 15:00

Anul acesta, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi s-a serbat de două ori. Odată luni, în calitate de persoană fizică, la aniversarea a 73 de „ierni”, iar a doua oară, în calitate de sfânt: Nicolae! Cel care – zice-se – umple ghetuţele băieţilor cuminţi cu bomboane, iar ale „băieţilor deştepţi” cu dosare de trimitere în judecată pentru bătaia de joc la adresa banului public.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 4 Decembrie, 2016 - 15:05

Mă gândesc la faptul că o eventuală intrare a lui Băsescu în Parlament înseamnă ca noi, românii, nu învățăm nimic din lecțiile istoriei. Că suntem dispuși să uităm și să iertăm, repetând experiențe nefericite până la ultima consecință.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 Noiembrie, 2016 - 20:27

Știți bancul de pe vremuri cu milițianul sesizat de călători că în autobuz este un tip care vorbește urât: din două în două minute exclamă: Cum P.M.? (citiți, în locul inițialelor,  o expresie neaoșă, nereproductibilă). Conștient de misia sa, omul legii îl interpelează pe posibilul infractor: De ce vorbiți atât de urât, în public? Omul se scarpină în cap și răbufnește: Păi ști dumneata ce am pățit? Ce? Mi-a născut nevasta gemeni! Dar ăsta e motiv de bucurie - replică milițianul. Nu înțeleg de ce sunteți supărat! Așa o fi, nu zic că nu - replică și(ne)fericitul părinte.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 16 Noiembrie, 2016 - 08:34

Anunțul extinderii cercetărilor de către Parchetul General în dosarul Revoluției marchează lovitura decisivă  pe care restaurația neosecuristă o dă Republicii din 22 Decembrie și validarea, pe principiul enunțat de Iohannis (întâi procurorii și pe urmă istoricii) a noii Republici a Procurorilor.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 10 Noiembrie, 2016 - 14:55

Sunt două momente de șoc pentru istoria recentă a Americii. Atacul terorist din 2001 și câștigarea alegerilor de către Donald Trump în 2016. Ambele cu consecințe importante în existența nu doar a națiunii americane, dar și a întregii lumi civilizate. Ce au în comun cele două date? Zguduirea din temelii a unei societăți intrate într-o profundă stagnare instituțională, dar și emoțională.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 9 Noiembrie, 2016 - 12:47

Este, probabil, cea mai surprinzătoare victorie din istoria alegerilor prezidențiale americane. Trump, care a plecat la drum ca „persoană fizică”, fiind doar tolerat de republicanii în criză de personalități, fără să fi făcut parte vreodată dintr-un partid. A fost, practic, folosit pentru divertismentul pe care-l ofereau prestațiile sale caracterizate drept bufonade. Treptat, însă, alegătorii au decelat ceea ce constituia cu adevărat un program politic, de excesele de campanie. Și l-au tratat în consecință.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 7 Noiembrie, 2016 - 13:30

Stimate domnule ambasador.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Noiembrie, 2016 - 11:58

Împlinirea unui an de la tragedia care a avut loc la discoteca COLECTIV a prilejuit manifestarea unui veritabil triumf al tehnicilor de manipulare. Ceea ce s-a întâmplat atunci la fosta fabrică Pionierul a fost un accident. Definiția cea mai clară este „ceva ce, în mod normal, nu ar trebui să se întîmple”. Dar se întâmplă. În mod normal o discotecă nu ia foc. Sunt mii de discoteci și doar în vreo două s-a produs ceva similar. Un accident de discotecă este - în mare - similar unuia de circulație. Circulă pe șosele, sute de mii de mașini, dar nu toate sunt implicate în accidente.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 3 Noiembrie, 2016 - 10:46

Domnule procuror general Augustin Lazăr.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 30 Octombrie, 2016 - 11:44

Campanii antifumat în Siria, în mijlocul celui mai sângeros război din ultimii ani, conferințe în Turkmenistan și Rusia, țări unde nu există democrație sau presă independentă, acuzații grave de fraudă și corupție apărute în urma unui audit al Națiunilor Unite, toate arată că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se îndepărtează din ce în ce mai mult de problemele lumii reale, aruncându-se obsesiv într-o luptă redusă la absurd cu singura problemă a umanității – fumatul. Iar suspiciunile de „malpraxis” se înmulțesc.

Tip publicație: Articol
Luni, 24 Octombrie, 2016 - 15:56

Am admirat la Dacian Cioloș  încăpățânarea - ardelenească - cu care a rezistat presiunilor de  a-și „manifesta simpatia” pentru o formațiune politică, după cum îi sugerase, public și imperativ, cel care l-a făcut premier dintr-un modest slujbaș european. Refuzul său și motivele invocate i-au atras o mare cotă de simpatie din partea unui public deloc încântat de performanțele echipei sale de strânsură, dar pentru care onestitatea și sinceritatea valorau mai mult decât discutabilele succese ale scurtului său mandat.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 17 Octombrie, 2016 - 15:01

„Ba pe-a mamei dumneavoastră” - cam așa s-ar putea traduce  replica președintelui Iohannis față de insolenta cerere a lui Tăriceanu de a face public conținutul discuțiilor purtate la Cotroceni cu procurorul general și cu șefa DNA, calificate de Asociația Magistraților drept imixtiuni în actul de justiție. Adică, vezi Doamne, tu te-ai găsit să vorbești despre cele sfinte? Tu, un acuzat penal de minciună? Autor de bilețele roz? Iohannis ar mai fi putut adăuga și alte motive pentru care considera ca șeful Senatului nu merită un răspuns: Tu, care te-ai însurat de cinci ori?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 14 Octombrie, 2016 - 11:17

”Sunt optimist!” - proclamă, în caietul-program al spectacolului autorul Radu F Alexandru, continuând: ”De 25 de ani stau în măruntaiele cașalotului al cărui nume sfânt este ROMÂNIA, timp în care i-am studiat cu maximă atenție felul în care viețuiește, articulațiile, nervurile, comportamentul în varii situații și, cel mai important, perspectiva unor mutații spre o altă treaptă de dezvoltare a organismelor vii: eventual, mai înaltă. Nici un pericol: totul este temeinic, nimic nu va fi supus schimbării!”.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 13 Octombrie, 2016 - 11:07

Precum ”flacăra violet”, ”cucuveaua mov”  promite să facă multe valuri în percepția publică care o identifică cu fenomenul plagiatului doctoral. Fără altă atestare documentară decât mărturia lui Ghiță, acompaniată de exhibarea  publică a bufnițelor de catifea ce i-ar fi fost făcute cadou pe când actuala șefă a DNA nu era prietenă cu infractori sau urmăriți penal, cucuveaua mov ne trimite la un fenomen de masă, ca să-i spun așa.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Octombrie, 2016 - 15:08

Tot vorbind, zi de zi și în exces, despre ”scena politică” și netalentații săi actori, hai să ne întoarcem macar pentru o clipă privirile și spre adevăratul teatru.

Cel care se joacă la METROPOLIS, unde regizorul Victor Ioan Frunză tocmai a pus în scenă AMADEUS-ul lui Peter Shaffer.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Octombrie, 2016 - 00:11

 ”Am vorbit cu Kovesi. Nu se simte vinovată” - definește genial președintele  situația șefei DNA, acuzată de plagiat. De data asta Iohannis nu mai are nevoie de vreo decizie oficială, de vreo sentință. Dă credit total mărturiei sincere a acuzatei. Ar putea deja să o numească premier...STOP  Un Executiv de 12 luni înregistrează performanța de a stabili strategia de dezvoltare teritorială a României pentru următoarele două decenii.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 Octombrie, 2016 - 22:52

 Precum celebrul Monsieur Jourdain, care descoperise că, vorbind, făcea de fapt proză, Iohannis descoperă fără să vrea, Constituția: anunțul său intempestiv ce parea să fie rodul unei adânci analize, cum ca nu va desemna cu formarea viitorului Guvern pe cineva condamnat sau anchetat, era deja prevăzut în legea fundamentală, iar supărarea de fațadă a lui Dragnea și Ponta este cu atât mai comică cu cât nici lor nu le-a trecut prin minte cu adevărat o asemenea idee.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 28 Septembrie, 2016 - 15:48

”Anual, în România, mor 42.000 de oameni din cauza fumatului. Asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, spunea recent tânărul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o declaraţie dramatică, menită să zdruncine conştiinţa românilor şi să le abată atenţia de la epidemia de rujeolă, preţul medicamentelor şi viermii care colcăie prin spitale. 

Tip publicație: Intrare blog

Pagini