Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:15
Editorialist

Postări de Octavian ANDRONIC

Sâmbătă, 13 Mai, 2017 - 13:49

Pe ce fond de fapte și vorbe vine acest weekend? Haideți să le trecem, succint, în revistă:

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Mai, 2017 - 11:52

Alegerile prezidențiale din Franța au avut darul - paradoxal - să se constituie într-o victorie a populismului și a euroscepticismului. Chiar dacă Le Pen a pierdut - previzibil - Frontul Național devine, practic, principala forță politică de opoziție, în condițiile în care nu se știe dacă există cu adevărat o forță politică la putere. „En Marche” este, deocamdată, o ficțiune politică, iar guvernul pe care îl va face Macron nu are în spate o structură parlamentară identificabilă și cât de cât asigurătoare.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Mai, 2017 - 20:58

Chiar dacă de regulă în weekend nu se întâmplă nimic relevant - cu excepția aglomerației de pe DN1 -  haideți să aruncăm o succintă privire spre ce ar putea însemna ceva. Deci:

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 5 Mai, 2017 - 22:01

Haideți să aruncăm o privire prin jurnale și telejurnale și să vedem dacă ieri s-a întâmplat sau nu ceva demn de atenție în jurul nostru:

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Aprilie, 2017 - 11:59

Numărătoarea inversă a zilelor care i-au mai rămas Codruței Kovesi în fruntea DNA a început odată cu confesiunile filmate și difuzate în „contumacie” de fostul său partener de sindrofii viticole, Ghiță.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 17 Aprilie, 2017 - 17:56

Mai puținde un secol le-a trebuit urmașilor lui Kemal Ataturk ca să renunțe la moștenire și să purceadă la restaurarea sultanatului Otoman. Culmea - printr-un instrument democratic: referendumul.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Aprilie, 2017 - 12:12

Procurorul General pare să dea curs îndemnului biblic adresat de Isus: Lazăre, scoală-te și mergi! „Mai departe” - adnotează semnificativ subiectul recentei „evaluări” care pare să nu fi priceput nimic din ce s-a întâmplat cu Ordonanța 13, când i-a trecut glonțul revocării pe la ureche. Cred mai degrabă că anunțul său privitor la continuarea  anchetării Ordonanței 13 de către DNA ascunde o manevră premeditată. Și că s-ar putea prevala de o chichiță juridică ce i-ar fi scăpat scrupulosului ministru.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Martie, 2017 - 11:21

În evaluarea ministrului Toader există și o jumătate bună. Aceasta se referă la ceva ce nimeni n-ar fi îndrăznit să facă, de teama represaliilor din partea Pieței și a sponsorilor calificați ai „părții vătămate”: faptul că acesta scrie, negru pe alb, pe 19 pagini, că Lazăr și Kovesi (de fapt, Kovesi și Lazăr) sunt vinovați de încălcarea Constituției. Aici, fostul constituționalist nu o mai scaldă: cei doi corifei ai anticorupției (de fapt una și ceva) se fac responsabili de „ingerințe în activitatea de legiferare - o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Martie, 2017 - 07:07

 Așteptat cu emoție, rezultatul „evaluărilor” făcute de ministrul Justiției asupra activității procurorului general și a șefei DNA a fost prezentat într-o manieră rabinică. Și voi aveți dreptate, că vă luptați din greu cu corupția, dar și foștii mei colegi, constituționalii, au dreptate, că ați călcat Constituția! În consecință: nu este „oportună” declanșarea măsurilor instituționale de revocare! Mai pe șleau fie spus: ați călcat legea, dar vă iert, că nu dă bine la ambasada americană să vă dăm afară! Și nici președintele, cel atât de mulțumit de activitatea voastră, nu trebuie necăjit!

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 18 Martie, 2017 - 22:26

Săptămâna trecută premierul Grindeanu s-a echipat cu cizme de cauciuc și a descins în glodul din Ialomița unde Regia Pădurilor a organizat momentul festivist al debutului Lunii Plantării Arborilor. Această paranteză din programul încărcat al șefului Executivului avea o semnificație specială: aflată în centrul unor dispute acute, problematica pădurii intra astfel pe agenda de priorități a Guvernului. Grindeanu și-a făcut datoria cetățenească și a plantat cu mâna lui un frasin, dar cioporul de reporteri l-a atacat - după obicei - cu chestiuni colaterale subiectului.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Martie, 2017 - 12:44

După cum arată lucrurile acum, puse cap la cap, evenimentele acestui debut de an nu lasă loc nici unui dubiu: a fost, limpede, o tentativă de lovitură de stat a instituțiilor de forță din componența „SISTEMULUI”, la adresa instituțiilor democratice - Parlamentul proaspăt ales  și Guvernul format de câștigătorii alegerilor.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Martie, 2017 - 12:17

Uneori rămâi trăznit de  proporțiile pe care poate să le capete manipularea. O manifestație justificată de insatisfacția generată de absența schimbărilor de fond din zona politicului, determinată de o măsură inabilă și inoportună (Ordonanța 13) este deturnată spre o campanie de susținere a unei instituții fără nici o legătură cu democrația (o instituție de forță nici nu are cum să fie democratică). Cred că nici lui Ceaușescu nu i-ar fi trecut prin cap să organizeze marșuri de susținere a Securității (să zicem) pe motiv că servește interesele țării.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Februarie, 2017 - 14:19

Bilanțul DNA din acest an se bucură, ca și cel de anul trecut, de prezența președintelui Iohannis, cel care demonstrează în acest fel deplinul său atașament față de instituțiile de forță prin care își garantează prerogativele și controlul asupra „statului de drept”.(Mi-ar place să îl văd participând și la un bilanț al Educației sau al Sănătății, deși nu cred ca voi avea șansa asta în actualul meu mandat - nomina odiosa!). Spre deosebire însă de anul trecut, Codruța Kovesi nu mai este aceeași.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Februarie, 2017 - 11:22

Dacă dăm la o parte toată demagogia  -  exprimată din ambele părți - din jurul Ordonanței 13, rămân la vedere următoarele două aspecte:
Primul - că Guvernul a comis  o eroare precipitându-se, în condițiile respective, să adopte o reglementare care, în mod evident, viza interese particulare, recte - situația lui Dragnea.

Tip publicație: Intrare blog
Care erau subiectele zilei în urmă cu două decenii, în 1992?
Miercuri, 22 Februarie, 2017 - 00:00

22 Februarie 1992 * Sondaj IRSOP: ALEGERILE LOCALE în Municipiul Bucureşti de la 23 Februarie1992

Tip publicație: Articol
Cazul "Andrei Alexandru"
Sâmbătă, 18 Februarie, 2017 - 00:00
Tip publicație: Articol
Cartea din mâneca conservatorilor
Joi, 16 Februarie, 2017 - 00:00
Tip publicație: Articol
Luni, 13 Februarie, 2017 - 11:56

Maratonul protestelor nu rămâne fără urmări. Prima dintre acestea a fost demisia lui Iordache - una previzibilă și chiar (îndrăznesc să cred) asumată. Fostul ministru al Justiției a fost pionul de sacrificiu cu care PSD a încercat să înfrunte ofensiva lui Iohannis, pe principiul „dacă ține - bine, dacă nu - nu!”. Nu a ținut și toți filosofii din studiourile TV încearcă să găsească cele mai potrivite explicații. Mirărilor de tot felul referitoare la modalitatea intempestivă și neprotejată, li se poate răspunde într-un singur fel: PSD era cu Sabia lui Damocles deasupra capului.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Februarie, 2017 - 08:03

Într-un recent comentariu (Razboiul Partid - Securitate) Petru Romoșan face o observație pertinentă asupra identității protestatarilor din piața Victoriei: cine sunt cei care, manifestând de o săptămână, nu au - caz unic - vreo revendicare de ordin social, dintre cele care pun în mișcare, de regulă, masele revoltate?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 3 Februarie, 2017 - 13:11

Orice campanie are un slogan, nu-i așa? Ei bine, însuși președintele este cel care a lansat sloganul Mișcării Iohaniste (entitate care poate fi deja considerată ca atare). Este: „Jos mîinile de pe DNA!”, în varaianta sa intelectuală sau, pre limba poporului din stradă, „Jos labele de pe Codruța Mea!”,

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Februarie, 2017 - 11:57

Ceea ce îi spunea între patru (sau șase?) ochi Iohannis lui Tăriceanu la celebra întâlnire secretă de dinaintea formării guvernului se consacră, practic, în momentul de față: declanșarea „războiului total” împotriva PSD! Ce s-a întâmplat până acum a fost doar un soi de gherilă urbană. A intrat în acțiune artileria grea!

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Ianuarie, 2017 - 17:49

Un eveniment de o importanță deosebită a avut loc în urmă cu câteva zile. In plin scandal provocat de dezvăluirile lui Ghiță referitoare la complicitatea dintre fostul șef de la SRI, Coldea, și încă șefa DNA, Kovesi, ambasadorul Klemm a dat un comunicat în care reafirma susținrerea totală (un veritabil avertisment pentru autorități) a  Codruței Kovesi și a luptei sale neabătute cu corupția.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Ianuarie, 2017 - 18:07

La Melbourne „ceasul” tenisului a fost întors în urmă cu un deceniu.Nu știu dacă cineva și-a imaginat, la debutul acestei ediții, că finalele - masculină și feminină - vor pune față în față, la Melbourne, vedete de acum un deceniu, când Federer, Nadal și surorile Williams dominau autoritar court-urile. Și finala dintre Federer și Nadal, și cea dintre Serena și Venus păreau prea frumoase pentru a putea fi și adevărate, mai ales în condițiile în care tenisul mondial nu a evoluat în direcțiile reprezentate de cei patru (cu excepția, poate, a Serenei).

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 23 Ianuarie, 2017 - 17:00

Cu siguranță, Klaus Iohannis va rămâne în istorie ca primul președinte care organizează și se pune în fruntea unei manifestații de protest al cărei obiectiv este răsturnarea propriului guvern! Nu chiar „al său” - ceea ce constituie adevăratul motiv al demersului violent. Pentru că până acum nu a găsit alte metode, mai constituționale, pentru a scăpa de el. Dar, vorba nemuritorului Gambetta, scopul scuză mijloacele .

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Ianuarie, 2017 - 13:44

Vâlva făcută în jurul intenției Guvernului de a da niște ordonanțe referitoare le modificări ale Codului Penal și la grațieri (ucise în fașă de desantul prezidențial la Victoria) precum și demonstrațiile de stradă din mai multe orașe cu conștiință civică împotriva acestor reglementări ne arată că , la ora actuală, avem o problemă mai importantă decât resursele bugetare, decît dezvăluirile lui Ghiță referitoare la binom și trinom și chiar decât lupta cu corupția: antigrațierea!

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Ianuarie, 2017 - 13:57

Tocmai ca să nu se întâmple ce s-a întâmplat miercuri, Constituția a prevăzut separația puterilor în stat. Cele trei puteri fundamentale - legislativă, executivă și judecătorească - nu pot să se afle într-o singură mână. De la Montesquieu citire, această separație garantează democrația și exclude propensiunile absolutiste. Astfel, puterea este ținută în echilibru prin controlul reciproc, iar în acest fel CETĂȚENII (nu statul, cel atît de des invocat de cititorii în diagonală ai Constituției) fiind apărați de eventuale acțiuni despotice.

Tip publicație: Intrare blog
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?
Joi, 19 Ianuarie, 2017 - 00:00

Un yankeu la curtea preşedintelui Ion
GOOD BYE, MR. GREEN!

Tip publicație: Articol
Marţi, 17 Ianuarie, 2017 - 21:42

Așteptat cu sufletul la gură de întreaga suflare a comentatorilor, președintele Iohannis a fost punctual la întâlnirea anunțată după vestea trecerii în rezervă a lui Coldea. O să ne spună acum de ce - au exultat jurnaliștii prezenți la Cotroceni, abia așteptând să-i întoarcă zisele pe toate părțile.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 10:52

Am scris aceste rânduri în urmă cu zece ani. Mai exact pe 5 mai 2007. Nu pot decât să fiu uimit de cât de puține lucruri s-au schimbat între timp și cât de actuale rămân teme de dezbatere publică care fac acum un vârf de interes. Atunci Coldea se afla la prima „punere la dispoziție” în urma căreia a revenit nestingherit, continuându-și marșul triumfal spre apogeul de putere și manipulare la care a ajuns acum...

Tip publicație: Intrare blog
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?
Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 00:00

15 Ianuarie * DE PE O ZI PE ALTA

Cosma subvenţionează statul român! A sosit la Bucureşti, ministrul comerţului exterior din Belgia. Creşterile de preţuri sunt ilegale. Salariul minim.

Tip publicație: Articol