Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Duminică, 2 Iulie, 2017 - 22:27

Discursul dlui Iohannis la învestirea guvernului Tudose a fost unul de politician ofticat că a trebuit să mai înghită o dată broasca râioasă, cum se pronunța cândva un antemergător liberal de același calibru politic cu actualul președinte.

Situat la limita dintre jignirea impardonabilă, în masă,  a unor partide  și propaganda politică de doi bani, inspirată de lingătorii de clanțe de pe la ambasade, discursul dlui Iohannis  n-a făcut decât să ne arate o dată în plus micimea staturii sale politice. 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Iunie, 2017 - 07:55

În vâltoarea moțiunii a trecut neobservat un eveniment care cam ofilește strălucita, nemaipomenita și istorica vizită la Casa Albă a dlui Iohannis: la aceeași Casă Albă, în același Birou Oval, pe același scaun mai fuse primit deunăzi și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Faptul s-a petrecut pe 20 iunie.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 Iunie, 2017 - 18:48

Modul în care s-a încheiat criza politică și deznodământul moțiunii de cenzură are câteva consecințe și destule semnificații.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Februarie, 2017 - 18:21

  Într-unul dintre editorialele trecute, care se chema „Urnele sau Cătușele?”,  afirmam că  disputa din România acestor zile este între voința populară exprimată la vot și concretizată în decizii ale Guvernului, pe de o parte, și ofensiva de neimaginat a Sistemului securist, alertat în fața perspectivei de a pierde din puterile discreționare în stat.

Demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiției a  dat un răspuns: Cătușele au înfrînt Urnele.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Februarie, 2017 - 11:25

O atitudine jenantă a lui Klaus Iohannis este voluptatea cu care internaţionalizează problema corupţiei, pe care o prezintă de câte ori are ocazia ca pe o emblemă naţională.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 8 Februarie, 2017 - 00:32

Virulenţa fără seamăn a lui Iohannis în discursul din Parlament se înscrie în limitele inculturii politice şi democratice a acestui personaj.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Februarie, 2017 - 10:47

Se caută definiții pentru ceea ce se petrece în Piața Victoriei de câteva zile și nopți. Unii avansează ideea că avem de-a face cu o lovitură de stat în derulare. Probabil că aceasta se va confirma după discursul de mâine al lui Iohannis, în Parlament și mai ales după ce DNA va ancheta penal  Guvernul în dosarul politic pe care i l-a intentat  pentru curajul de a fi adoptat o ordonanță care nu este pe placul procurorilor.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 3 Februarie, 2017 - 21:43

Aflat prin Malta, dl.Iohannis n-a scăpat ocazia să mai facă de râs încă o dată România, defilând cu „situația  complicată”, „îngrijorarea” și „românii lui ieșiți din stradă”. Ca și predecesorul său, actualul președinte are o voluptate în a prezenta țara  sub etichete dintre cele mai urâte.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 3 Februarie, 2017 - 10:36

Conţinutul real al statului securist în care trăim rezultă şi din trei detalii petrecute chiar în aceste zile.

Primul: DNA a deschis dosar penal împotriva celor care au redactat şi semnat proiectele de legi şi de ordonanţă adoptate recent de Guvern! Aşa ceva numai într-un stat bolşevic se poate petrece. Sau prin Biafra, Coreea de Nord sau Nigeria – în niciun caz în Europa invocată de discipolii lui madame Kovesi.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 2 Februarie, 2017 - 11:40

Conținutul real al statului securist în care trăim rezultă și din două detalii petrecute chiar în aceste zile.

            Primul: DNA a deschis dosar penal împotriva celor care au redactat proiectele de legi și de ordonanță adoptate recent de Guvern! Așa ceva numai într-un stat bolșevic se poate petrece. Sau prin Biafra, Coreea de Nord sau Nigeria – în niciun caz în Europa invocată de discipolii lui madame Kovesi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Februarie, 2017 - 17:14

 Evenimentele din ultimele 24 de ore impun adoptarea oricăror măsuri apte să restabiliească ordinea în țară, ca și apelarea la personalități cu experiență în deblocarea unor asemenea situații.

            Neîndoielnic, este cazul să vină dna Victoria Nuland! Chiar dacă a fost dată afară de la Departamentul de Stat, expertiza ei în a face praf democrația, la Kiev, ca și la București, poate fi de mare folos în aceste momente.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Februarie, 2017 - 10:11

Şedinţa CSAT a fost convocată de dl. Iohannis pentru a tampona încă o dată Guvernul.

Întârzierea pe care a provocat-o, pas cu pas, în adoptarea bugetului – începând cu amânarea desemnării premierului – loveşte în întreaga administraţie locală şi centrală a ţării, în şcoli, spitale, primării, obligate să lucreze cu 1/12 din execuţia bugetară pe anul trecut şi nu cu noile resurse proiectate de actuala guvernare.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Ianuarie, 2017 - 13:22

Gravitatea situaţiei actuale din România nu constă deloc în aprobarea sau neaprobarea unor ordonanţe ori în cât de mare trebuie să fie bugetul SRI.

Nici protestele de stradă, după manualele pe care CIA le foloseşte în ţările pe care vrea să le facă praf, nu reprezintă vreo îngrijorare. În fond, cam jumătate dintre cei care demonstrau împotriva graţierii – figuri „de dreapta“, desigur – ar fi fost, probabil, potenţiali beneficiari ai acestei clemenţe, dacă li s-ar fi aflat îndeletnicirile. Dar despre calitatea umană a celor manipulaţi numai de bine...

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Ianuarie, 2017 - 09:41

Se împlineşte o săptămână de la discursul inaugural al noului preşedinte al SUA, Donald Trump, construit în jurul opţiunii strategice „America First“ – America înainte de toate.

Ideile enunţate atunci de liderul Americii au provocat în rândul societăţii civile din garnizoanele româneşti frisoane cumplite. Va să zică ei, deontologi de renume, lingători devotaţi de clanţe pe la ambasade – care dă-i şi dă-i şi luptă neicusorule, puicusorule de atâţia amar de ani – taman acum să fie abandonaţi, să li se întoarcă spatele şi să rămână ei cu ochii-n soare...

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 27 Ianuarie, 2017 - 10:14

Noul „păstor“ de la Bruxelles al României în materie de MCV se numeşte Paraskevi Michou, secretar general-adjunct al Comisiei Europene, o cetăţeancă de naţionalitate greacă.

Este al şaselea personaj bruxelez din ultimii zece ani scos în faţă ca fiind oarecum responsabil de MCV-ul cu ţara noastră. Aceasta a venit la Bucureşti pe la începutul anului în tradiţionala vizită de inspectare, înainte de a da drumul raportului publicat miercuri.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 25 Ianuarie, 2017 - 10:47

Radicalizarea disputei pe tema grațierii, survenită după descinderea lui Klaus Iohannis în ședința de Guvern și împinsă până la anunțarea unui referendum aiuritor pe o temă de neînțeles a adus în prim-planul atenției marota unei noi demagogii: anti-grațierea. După anti-corupție, avem acum și anti-grațierea, noul obiectiv al Sistemului.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Ianuarie, 2017 - 21:15

În spaţiul public românesc s-a instalat o corrida: taurul Sistemului neosecurist este în plină confruntare cu toreadorul guvernării pesediste.

Văzând roşu în faţa ochilor, taurul procuraturii, slobozit de la Cotroceni, împunge cu disperare în muleta unui Guvern abia instalat. Coarnele societăţii civile din garnizoane, scoasă în stradă la ordinul pe unitate (apud Alina Mungiu-Pippidi), se ascut pe zi ce trece.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Ianuarie, 2017 - 12:18

Am spus „la urne“, nu „la puşcărie“ (aici va fi trimis, probabil, peste mulţi ani, de procurorii care acum sunt abia studenţi la Drept).

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Ianuarie, 2017 - 11:38

Partizanatul dlui Iohannis riscă să depăşească limita unei subiectivităţi de înţeles, pentru a atinge cotele unei antagonizări iresponsabile în interiorul societăţii româneşti.

Înţelegem că şi-a făcut damblaua prin desantul impardonabil la şedinţa de Guvern, dar prin alura pe care încep s-o capete reacţiile magistraţilor, ca şi prin scandările trupelor de asalt din stradă, lucrurile riscă să degenereze spre o confruntare civilă.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Ianuarie, 2017 - 10:18

Proiectele celor două ordonanţe privind graţierea şi, respectiv, aplicarea deciziilor CCR sunt un turnesol care arată pe mâna cui a încăput justiţia, ce caracter şi ce pregătire au oamenii de acolo şi pe ce fel de susţinere se bazează ei.

Vedem câtă otravă curge prin venele unora, ce voluptate a răului îi mistuie pe alţii şi ce panică i-a cuprins pe mulţi dintre aşa-zişii magistraţi, că din cauza acestor ordonanţe vor pierde din putere, din „instrumente“, din „autoritate“.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Ianuarie, 2017 - 09:28

Astăzi dimineaţă dl. Iohannis a mai atins o culme de ipocrizie şi de minciună politică (dacă domnia sa a acreditat termenul de „minciună penală“, poate fi acceptat şi cel de minciună politică).

El a descins în sediul Guvernului, căutând cu puşca interesului naţional la ochi, doi elefanţi care bântuiau pe-acolo: ordonanţa privind graţierea şi cea privind aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 18 Ianuarie, 2017 - 10:43

Preşedintele PSD şi premierul vor participa la ceremonia învestirii în funcţie a noului preşedinte al SUA, Donald Trump. Unul va pleca azi spre Washington, celălalt mâine.

Comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială în legătură cu acest lucru este menit să ne lumineze asupra unor chestiuni care, altfel, treceau neobservate. Comunicatul atrage atenţia că sub ştirea, aparent banală, a plecării celor doi demnitari români la Washington colcăie un întreg arsenal de infracţiuni faţă de care DNA nu poate rămâne indiferentă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Ianuarie, 2017 - 10:14

Suspendarea temporară din funcţie a lui Coldea, înfiinţarea unei comisii interne de anchetă şi dispariţia imaginii generalului de pe site-ul SRI au creat o oarecare exaltare în rândul celor care speră într-o revenire a acestui serviciu în tiparele stricte ale legii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 09:41

Suspendarea generalului Coldea - punerea la dispoziţie, cum se zice la militari - a stârnit emoţii multe, dar efecte nule. Probabil că opozanţii săi din interior - frustraţi din diferite motive, invidioşi, cândva nedreptăţiţi, aspiranţi la funcţii mai mari şi alţii asemenea - jubilează sau mustăcesc cu subînţeles. Majoritatea celor care resimt presiunile sistemului neosecurist - instaurat de Băsescu şi desăvârşit de Iohannis - speră şi ei ca această scoatere temporară din joc a lui Coldea să fie definitivă şi că, astfel, lucrurile se vor schimba.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 11:15

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut luni, la ieşirea de la întâlnirea cu ministrul Justiţiei, un ghiveci de declaraţii, amestecând problema graţierii cu „înalta misiune“ pe care procurorii o au în societate.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 09:55

Preşedintele Iohannis l-a chemat  la Cotroceni pe premierul Grindeanu întrucât – spunea purtătoarea de cuvânt – „există îngrijorări“ legate de bugetul pe anul viitor. În prealabil, ar fi trebuit să-l cheme pe Cioloş, să-l întrebe cum e cu gaura de 10 miliade lei.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 11 Ianuarie, 2017 - 10:16

Noul ministru al Justiţiei nu are o situaţie de invidiat. Restanţele faţă de popor ale PSD în materie de revenire a ţării la democraţie sunt imense. Iar acest lucru nu este posibil fără intervenţii hotărâte în legislaţia care i-a permis lui Băsescu să instaureze statul neosecurist.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Ianuarie, 2017 - 10:23

Discursul aberant al lui Iohannis, de vinerea trecută, în faţa CSM, reprezintă o pagină ruşinoasă de referinţă între toate exprimările publice posibile despre stat şi justiţie.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Ianuarie, 2017 - 10:01

Dl. Iohannis nu ratează nicio ocazie să-şi arate carenţele grave pe care le are în cultura politică şi educaţia civică. După discursul catastrofal de la Cotroceni, de la depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu, a urmat un altul la fel, în faţa noii componenţe a CSM.

Fără să realizeze în ce postură se află, dl. Iohannis a manifestat o evidentă disonanţă cognitivă: vorbeşte despre independenţa justiţiei comiţând el însuşi o gravă încălcare a acesteia! Şi unde? În sediul şi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii!

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Ianuarie, 2017 - 17:27

Reacţia preşedintelui Iohannis la demersul Avocatului Poporului întăreşte regretul că nu s-a trecut la suspendarea respectivului din funcţie. După ce legi vrea dl. Iohannis să conducă ţara? Cu ce drept înfierează dumnealui o decizie legală a unei instituţii constituţionale – Avocatul Poporului? Probabil în numele dreptului la exprimare. Dar, în cazul dumnealui, exprimarea denotă o gândire total defectă din punct de vedere democratic. Iar acest lucru afectează o ţară întreagă, pentru că nu ne este deloc indiferent dacă ne conduce un preşedinte sau un führer.

Tip publicație: Intrare blog