Publicat: 14 Iunie, 2012 - 09:59

Postări de Sorin Roşca Stănescu

Vineri, 26 Mai, 2017 - 13:13

“Germanii sunt rai, foarte rai. Priviti milioanele de masini pe care le vand in SUA”. Aceasta declaratie ii apartine lui Donald Trump si a fost rostita raspicat in fata mai marilor Europei. Se adanceste astfel falia politica dintre Washington si Berlin. Consecinta poate fi inrautatirea situatiei din Europa. Solutia germana pare, din aceasta perspectiva, din ce in ce mai subreda. Iar Romania este in menghina.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 25 Mai, 2017 - 12:26

Publicarea raportului Comisiei Predoiu referitor la arhiva secreta SIPA arunca in aer tandemul Basescu-Macovei. Si il poate plasa pe judecatorul Cristi Danilet intr-un scenariu penal. Din acest raport, care, iata, a fost dat publicitatii, si nu prin grija ministrului Tudorel Toader, rezulta ca s-au incalcat flagrant legile tarii, iar scopul nu putea fi altul decat procurarea unor informatii fie in vederea spalarii, fie in vederea santajarii unor procurori si judecatori. Ce s-a intamplat de fapt?

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 24 Mai, 2017 - 13:26

 

Pana in prezent, prognozele pe care le-am facut s-au indeplinit. Sebastian Ghita se opune, de la Belgrad, extradarii sale. Mai mult, el solicita azil politic. Incercand sa demonstreze ca, in tara sa, este persecutat. Urmeaza o lunga perioada, probabil un an, in care justitia sarba va dezbate si va delibera asupra solicitarii statului roman, in contradictoriu cu solicitarile lui Sebastian Ghita. In acest interval de timp, el nu va mai ramane incarcerat. Ceea ce inseamna nici mai mult, nici mai putin ca se va intoarce. Dar in felul sau.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 23 Mai, 2017 - 14:39

Conform dezvaluirilor facute de Dan Andronic, putin dupa ora 21:00, in seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din 2009, Traian Basescu i-a telefonat. Si i-a comunicat faptul ca a castigat. Mai mult chiar, l-a anuntat si scorul. Care, in cele din urma, s-a dovedit exact. Spre surprinderea tuturor. Cu exceptia casei de sondaj care lucra pentru Traian Basescu. De unde a stiut el rezultatul?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 23 Mai, 2017 - 08:54

In statul roman, in acest moment, atunci cand vorbim despre centrele de putere care, pana la urma, asigura o buna sau o rea guvernare, trebuie sa incepem cu o enumerare. Exista puterea legislativa, data de o majoritate parlamentara. Care apartine PSD. Exista puterea executiva, sustinuta de respectiva majoritate parlamentara. Este tot a PSD. Apoi, exista puterea prezidentiala, care are unele atributii esentiale legate de guvernare. Si, inevitabil, intr-o tara ca Romania, exista puterea oculta, exercitata independent sau impreuna de institutiile de forta.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 21 Mai, 2017 - 12:37

Așa a luat peste picior președintele Klaus Iohannis scandalul serviciului secret numit SIPA și al arhivei explozive cu același nume. El susține nici mai mult, nici mai puțin că există un scenariu conform căruia, din când în când, acest tărăboi este repus pe tapet, readus în atenția opiniei publice, în scopul de a genera scandal. Deci, ca să îl citez: SIPA este o ciorbă reîncălzită. Să vedem, însă, care este compoziția acestei ciorbe și dacă nu cumva întâiul om în stat are datoria să sufle în ea. 

Tip publicație: Articol
Vineri, 19 Mai, 2017 - 10:25

Am certitudinea ca, in cursul zilei de joi, doamna Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit sa faca o importanta declaratie publica. Si stiu ca acest lucru nu s-a intamplat. In schimb, DNA a sacrificat comisarul de politie judiciara care, dupa patru ani de la comiterea faptelor, vezi Doamne, s-a retras. Ca urmare, dezvaluirile facute de Mihai Gadea, la Antena 3, miercuri seara, cad ca o lovitura de secure si arunca literalmente in aer imaginea DNA. Mai ales in contextul absentei totale a reactiei la care toata lumea se astepta.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 18 Mai, 2017 - 13:22

Premierul Romaniei, Sorin Grindeanu, a intervenit, printr-o declaratie nefericita, in uriasul scandal al arhivei SIPA. In sensul ca se pronunta si el pentru desecretizarea a ceea ce trebuie desecretizat. Motivul invocat de el este ca numai astfel ar putea fi pus capat unor spaime care ii bantuie pe multi. Iata, asadar, ca isi face loc o noua motivatie, invocata de asta data chiar de catre seful executivului, si anume necesitatea de a se pune capat unor fantezii si cosmaruri pe care le-ar avea diverse persoane.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 17 Mai, 2017 - 10:15

Este intrebarea la ordinea zilei. Arhiva SIPA contine o cantitate uriasa de informatii despre procurori si judecatori, care pot distruge multe cariere sau, asa cum s-a intamplat, pot conduce la santajarea si la transformarea lor in prostituate. Inainte de a face politie politica prin anchete si rechizitorii si apoi prin decizii judecatoresti, inainte de a face victime printre adversarii unora sau altora dintre actorii politici, procurorii si judecatorii au devenit ei insisi victime. Multi dintre ei au fost transformati in simple instrumente ale politiei politice.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 16 Mai, 2017 - 10:09

Noi documente scot la iveala o legatura ticaloasa intre binom si lumea justitiei. Este exact veriga lipsa. Veriga care lipsea, aparent, din ceea ce generalul SRI Dumitru Dumbrava numea campul tactic. Calea cea mai simpla pentru a-i reduce pe procurori si judecatori la ascultare. Pentru a-i transforma in simple unelte. In prostituate. Iar veriga lipsa era si este nici mai mult, nici mai putin decat arhiva SIPA.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 15 Mai, 2017 - 11:17

In ciuda ezitarilor sale, Liviu Dragnea nu mai poate da inapoi. S-a vorbit mult prea mult despre schimbarea unor ministri. In consecinta, daca in luna iunie, cand se intalneste staff-ul PSD, nu are loc o remaniere, Liviu Dragnea pierde mult din autoritatea sa de lider, inca absolut, al PSD. Iar daca are loc remanierea, dar nu se face cum vrea Liviu Dragnea, atunci, din nou, acesta va deconta factura. Este motivul pentru luna iunie ne poate aduce surprize politice de proportii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Mai, 2017 - 13:45

Dupa ce, cu o mana de fier, a preluat conducerea PSD si l-a condus in cea mai spectaculoasa victorie din istoria sa, destinul politic al lui Liviu Dragnea se afla intr-o rascruce. Amenintat major de consecintele celui de-al doilea dosar penal, aflat in imposibilitatea juridica de a deveni premier, Dragnea a recurs la o solutie de avarie. Plasarea unei drone la varful Guvernului. Si-a dorit ca aceasta drona sa fie Sevil Shhaideh. Dar interventia in forta a sistemului si, in primul rand, a lui Klaus Iohannis l-a facut sa se retraga catre un al doilea scenariu.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 12 Mai, 2017 - 10:56

Pana de curand, imaginea justitiei romane era, din cand in cand, sifonata de constatarea ca au existat si exista judecatori care, din lipsa de profesionalism sau din rea-credinta, au dat sentinte penale in mod discretionar. Au existat exemple in acest sens din ce in ce mai multe, dar si perceptia ca, la originea acestor “erori” judiciare, s-a aflat fie binomul, atunci cand au fost condamnate personae din prim-planul vietii politice, fie influentele unor grupuri ilegitme de interese, mai ales in plan local.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 11 Mai, 2017 - 11:11

In 2020, vor avea loc alegeri locale si alegeri parlamentare. Conform unei legi nescrise, dar totusi implacabila a alternantei la putere, atunci, in 2020, PNL va avea cea mai mare sansa de a castiga puterea. Iar, in final, va putea forma un guvern. Pana in 2020, PSD se va eroda, acest proces urmand sa inceapa peste o luna si sa se dezvolte, in mod accelerat si dramatic pentru socialisti, pana in anul electoral. Dar, atentie, inaintea anului 2020, este anul 2019. Un an al alegerilor prezidentiale.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Mai, 2017 - 14:38

Episodul Serban Nicolae marcheaza un moment de ruptura in fulminanta cariera politica a lui Liviu Dragnea. Dupa alegerile legislative din 2016, acest personaj politic, ales, pentru prima data in istoria recenta, in unanimitate, de catre totalitatea membrilor celei mai puternice formatiuni, in calitate de presedinte, a parcurs o evolutie zbuciumata. Marcata de imposibilitatea, stabilita printr-o lege, de a isi asuma functia de prim-ministru. Din acel moment, pentru Liviu Dragnea a inceput declinul. Care, astazi, este mai mult decat vizibil.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Mai, 2017 - 10:22

Prima si cea mai semnificativa miscare de sacrificiu este sacrificarea lui Catalin Predoiu. In favoarea lui Cristian Busoi. A doua este trecerea lui Ilie Bolojan, cu arme si bagaje, de partea lui Ludovic Orban. Si Crin Antonescu face un pas surprinzator, amestecandu-se in finala. Iar undeva, in fundal, tandemul Klaus Iohannis-Eduard Hellvig incerca sa mute decisiv.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 9 Mai, 2017 - 11:10

Prima si cea mai semnificativa miscare de sacrificiu este sacrificarea lui Catalin Predoiu. In favoarea lui Cristian Busoi. A doua este trecerea lui Ilie Bolojan, cu arme si bagaje, de partea lui Ludovic Orban. Si Crin Antonescu face un pas surprinzator, amestecandu-se in finala. Iar undeva, in fundal, tandemul Klaus Iohannis-Eduard Hellvig incerca sa mute decisiv.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Mai, 2017 - 10:54

Este o zi neagra pentru senatorul Serban Nicolae. Indiferent cum s-ar sfarsi ea. Este pus in joc statutul sau in PSD. De catre insusi presedintele acestui partid, Liviu Dragnea. Serban Nicolae risca o noua admonestare publica. Poate chiar o marginalizare. Sau, Doamne fereste, excluderea. Care este vina sa?

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Mai, 2017 - 12:05

Consiliul Superior al Magistraturii reprezintă puterea supremă în materie de justiție. Iar justiția și în sensul ei larg, încorporând procuratura, și în sensul ei corect, rezumându-se doar la magistrații judecători, este, la rândul ei, o putere independentă. În același timp, este și o instanță. Atunci când trebuie să pună în discuție abaterile procurorilor și judecătorilor. CSM îi apăra pe aceștia de orice imixtiune. În același timp, are obligația de a fi o instituție exigentă. Trebuie să și sancționeze. De câte ori este cazul. Dar, iată, statisticile ne arată că CSM este o instanță care refuză să judece. 

Tip publicație: Articol
Vineri, 5 Mai, 2017 - 10:35

Liviu Dragnea nu poate fi premier. In schimb, el poate fi presedinte al Romaniei. Decizia Curtii Constitutionale, dupa patru amanari succesive, este cat se poate de clara. Si ea naste o tema importanta de dezbatere. Daca nu este demn, toata viata, sa fii prim-ministru pentru ca ai fost condamnat penal, cum este oare posibil sa poti deveni presedinte al unui stat? Intre aceste extreme nu joaca doar Liviu Dragnea. Intre paranteze este pusa propria noastra statalitate.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 4 Mai, 2017 - 10:37

Ceea ce nu a reusit cat timp a fost presedinte si a avut la degetul mic institutiile de forta, procurorii si justitia, incearca sa faca acum. Sa imi inchida gura. In ultimele zile, Traian Basescu se intrece in provocari la adresa mea. Cand nu ma invita la detectorul de minciuni, ma cheama la judecata. Doar, doar ma va intimida. Este un slab psiholog. Efectul demersurilor fostului presedinte este contrar.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 3 Mai, 2017 - 09:50

Pentru prima data, din lunga serie de incercari ale lui Ludovic Orban de a deveni presedinte PNL, acesta are sanse reale de a-si atinge obiectivul. Se fac, in PNL, diferite manevre pentru a-l bloca. Si pentru a plasa in fruntea partidului persoane de incredere pentru Klaus Iohannis, cum ar fi Catalin Predoiu sau Cristian Busoi. Dar un detaliu schimba fundamental raporturile de forte de la congres. Numarul foarte mare de delegati. Acest numar foarte mare lucreaza in favoarea lui Ludovic Orban.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 2 Mai, 2017 - 11:03

Se schimba legea. Actul normativ prin care sunt desemnati sefii marilor parchete si judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Rolul presedintelui Romaniei devine pur simbolic. El va emite decretele nu ca urmare a propriei decizii, ci ca o consecinta a optiunilor CSM. Iar ministrul Justitiei, si el parte a Executivului, ca si presedintele, va da doar un aviz. Care nu este clar, cel putin pentru moment, daca va fi obligatoriu sau doar consultativ. E bine sau e rau modul in care se schimba legea?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 28 Aprilie, 2017 - 13:33

 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 27 Aprilie, 2017 - 10:17

Este afirmatia pe care o face, despre ministrul Justitiei, Liviu Dragnea, presedintele PSD, cel care l-a plasat, pana la urma, si l-a sustinut pentru acest important portofoliu. La numai o zi dupa ce a sarit la beregata lui Dragnea, aparand libertatea membrului sau de cabinet de a se documenta temeinic, asa cum a invocat inainte sa promulge un proiect de lege, Sorin Grindeanu descopera si el brusc ca Tudorel Toader se misca prea incet. Si tot prea incet aflam astazi ca se misca, de data aceasta informatia venind de la Belgrad.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 26 Aprilie, 2017 - 10:35

Securea CEDO a cazut. Si nu mai avem decat o singura sansa. In numai sase luni, Romania trebuie sa rezolve ceea ce nu a rezolvat 26 de ani. Situatia penitenciarelor. In caz contrar, fiecare cetatean al acestei tari va fi ars la punga. Iar pretul va fi usturator. Tinerii frumosi si liberi ar trebui sa se puna urgent in miscare. Si sa ia cu asalt Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Sa se adune acolo, in fata institutiei, si sa strige pana vor plesni geamurile: “CEDO, ca hotii!”.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 25 Aprilie, 2017 - 10:11

Investigatia Comisiei speciale de ancheta a Parlamentului pe tema noptii de pomina de la Gabriel Oprea de acasa, la care au participat Laura Codruta Kovesi si sefii SRI, risca sa intepeneasca in proiect. Cauzele ar putea fi doua. Recurgand la o obisnuita smecherie, Parchetul General poate simula declansarea unei anchete penale in rem, astfel incat Parlamentul va fi blocat la mantinela. Conform Constitutiei, nu se poate suprapune o ancheta parlamentara peste o ancheta a procurorilor.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Aprilie, 2017 - 11:20

Continua, in ritm alert, dezvaluirile facute de Dan Andronic. In calitate de jurnalist. Sau de consultant al ex-presedintelui Traian Basescu si fost consultant al lui Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Ele se refera la intalniri de tip institutional. Dintre care cea mai importanta s-a petrecut in noaptea celui de-al doilea tur de scrutin, in urma careia Traian Basescu a primit al doilea mandat. Care este semnificatia informatiilor pe care le primim.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 21 Aprilie, 2017 - 16:59

Zi de zi, aflam noi detalii care definesc adevaratele intentii ale lui Sebastian Ghita. Ultimele de acest fel demonstreaza ca el este hotarat sa se opuna extradarii si sa isi continue, la un nou nivel, dezvaluirile impotriva celor care au confiscat statul de drept.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 19 Aprilie, 2017 - 10:43

El, in sine, nu prezinta vreun interes maxim pentru societatea romaneasca. In schimb, secretele pe care le detine si care ar putea fi facute publice au o valoare uriasa. De aceea, in mod firesc, romanii se intreaba in ce circumstante va fi deschisa cutia cu secrete a lui Sebastian Ghita. Si daca ea va fi deschisa vreodata. La aceasta dilema, incerc sa raspund.

Tip publicație: Intrare blog