Publicat: 14 Iunie, 2012 - 09:59

Postări de Sorin Roşca Stănescu

Luni, 25 Septembrie, 2017 - 10:28

De la mare distanță, cel mai mare eșec din cariera doamnei Laura Codruța Kovesi, supranumită Zeița, se numește procurorul Mircea Negulescu, supranumit Portocală. Sau Zdreanță. În același timp, cel mai mare succes al ei ca șef DNA ar fi capul lui Liviu Dragnea. Între aceste două extreme se întinde câmpul ei de luptă. Este ca și cum ar fi conectată la două borne electrice. Nu mai urmează decât scânteia. Sau flacăra.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Septembrie, 2017 - 13:05

Presată de uriașul scandal în epicentrul căruia se găsește, doamna Laura Codruța Kovesi a decis să urgenteze o bătălie, care ar putea să-i salveze reputația. Și să-i consolideze aliații. Ținta este Liviu Dragnea. Care, în viziunea șefei DNA, ar urma să fie decapitat. Dacă nu se întâmplă astfel, doamna Kovesi își pierde în mod rușinos funcția. Dacă reușește, consecințele politice vor fi uriașe. 

Tip publicație: Articol
Vineri, 22 Septembrie, 2017 - 11:50

Ciudate coincidențe. Aproape simultan, am primit trei informații care se bat de fapt, cap în cap. Iar una vine de peste Ocean. Chiar de la președintele României. Întrucât declanșatorul uriașului conflict, care a pus pe jar întreaga societate românească, este procurorul Mircea Negulescu, e interesant de văzut cine și de ce face scut în apărarea lui.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Septembrie, 2017 - 12:12

Am trăit să o auzim și pe asta. Și încă într-o înregistrare. Doamnei Mihaela Focică îi tremură picioarele. Nu în fața unui balaur. Ci în fața unei alte doamne. Mihaela Focică este procuror. Și chiar inspector. Cealaltă doamnă este tot procuror. Și este inspectată. Chiar de Focică. Unui procuror îi tremură picioarele de frică în fața altui procuror.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 20 Septembrie, 2017 - 13:49

În întreaga istorie, sunt consemnate numeroase cazuri în care spionii au acționat sub acoperire de jurnaliști. Mai ales în timp de război. Munca de jurnalist este de așa natură, încât permite și chiar obligă la o diversitate de contacte. Accesul la informație pentru un ziarist este facilitat de natura profesiei ca atare dar și de legislația cu caracter intern și internațional. Și, la fel de adevărat este că există și o disponibilitate a unor ziariști pentru contacte cu serviciile secrete.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 20 Septembrie, 2017 - 11:54

În întreaga istorie, sunt consemnate numeroase cazuri în care spionii au acționat sub acoperire de jurnaliști. Mai ales în timp de război. Munca de jurnalist este de așa natură, încât permite și chiar obligă la o diversitate de contacte. Accesul la informație pentru un ziarist este facilitat de natura profesiei ca atare dar și de legislația cu caracter intern și internațional. Și, la fel de adevărat este că există și o disponibilitate a unor ziariști pentru contacte cu serviciile secrete.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 19 Septembrie, 2017 - 13:46

Deloc întâmplător, Florian Coldea, fostul director operativ al SRI a ales să răspundă unor acuzații pe Ziare.com. Un site tradțional prietenos. Ca să mă exprim elegant. Și a făcut-o chiar în această zi de marți, trei ceasuri rele pentru SRI, când colonelul în rezervă Daniel Dragomir se prezintă în fața Comisiei de control. La cererea sa. Pentru a devoala modul în care o instituție a statului s-a transformat într-un monstru. Sub conducerea lui Florian Coldea.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Septembrie, 2017 - 10:01

Situația Partidului Național Liberal, analizată la rece, lasă impresia existenței unei intenții ascunse. Pusă la cale în scopul de a submina șansa lui Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat. Oricât ar părea de straniu, nu este deloc exclus ca așa să stea lucrurile. Cum poate scăpa un câine din lesă? Fie smucindu-se până când stăpânul scapă lesa din mână, fie făcând în așa fel încât să îi iasă zgarda de pe cap. Ceea ce presupune să slăbească atât cât e necesar.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 15 Septembrie, 2017 - 13:51

S-a petrecut un eveniment istoric. Autoritatea autorităților, Consiliul Superior al Magistraturii, a bătut în cuie noua definiție a procurorului model. Așa cum a fost ea formulată de către Inspecția Judicară. Punct de referință este faimosul procuror Mircea Negulescu. Un procuror curat ca lacrima. Așa cum s-a stabilit. Și s-a bătut în cuie.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Septembrie, 2017 - 11:23

Curg dovezile despre modul în care republica procurorilor a pervertit rând pe rând instituțiile fundamentale ale statului de drept. Și a batjocorit sistematic și din ce în ce mai insistent drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Un grup socio-profesional s-a transformat într-o instituție de forță. Și, în acest scop, a beneficiat de un ciudat parteneriat cu cel mai important serviciu secret al țării. Au acționat ei în beneficiul cetățenilor cărora le-au jurat credință? Da sau nu? Am dreptul să știu!

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Septembrie, 2017 - 12:45

Realitatea bate imaginația. Atunci când aflăm detalii despre statul paralel. Sau mafiot. Sau represiv mafiot. Despre modul în care a funcționat poliția politică. Dezvăluirile colonelului Daniel Dragomir, fost șef al brigăzii antiteroriste din SRI, sunt pe cât de precise și documentate, pe atât de halucinante. Cum au funcționat și cum poate mai funcționează lucrurile în România așa-zisei justiții și așa-zisului stat de drept?

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Septembrie, 2017 - 18:50

Sub ochii noștri moare o stea politică. Nu cel care a  fost Victor Ponta, ci cel care ar putea să fie. Trecutul nu i-l poate lua nimeni înapoi. În schimb, viitorul și-l ia singur. În confruntarea sa de-a dreptul nebunească cu Liviu Dragnea, Victor Ponta a riscat totul. Iar dacă pierde, pur și simplu nu mai are viitor politic. Șansele sunt ca el să piardă pe toată linia. 
Într-o bună zi vom afla cum s-a ajuns atât de departe. Cum a fost posibil ca doi coechipieri, care au obținut împreună un număr apreciabil de victorii politice, amândoi oameni ai sistemului, să intre într-un conflict ireconciliabil. Dar până când vom ști ce a stat la originea acestui război, putem opera cu elementele cunoscute. Și care sunt acestea?  

Tip publicație: Articol
Duminică, 10 Septembrie, 2017 - 12:27

Uraganul Katrina a devastat mica insulă St. Maarten din arhipelagul Caraibelor. A urmat, ieri noapte, uraganul Irma. Noi distrugeri. Primele estimări arată că jumătate dintre construcții sunt la pământ. Mica insulă este proba existenței lumilor paralele. Și iată cum. 

Tip publicație: Articol
Miercuri, 6 Septembrie, 2017 - 12:08

Adrian Tutuianu nu mai e ministrul Apararii. A demisionat. Premierul i-a acceptat demisia. Prompt. Iar presedintele a declarat ca e in regula asa. Desi tocmai il nominalizase pe Tutuianu printre foarte putinii demntari ai statului roman cu care are o buna colaborare. Domnul Tutuianu se pregatea pentru discutii la nivel inalt cu omologul sau de la Casa Alba. Programul de inzestrare a armatei era, ieri, in plina desfasurare. Cand a cazut bomba. De ce a cazut bomba? Ce urmeaza? De unde pana unde afirmatia din titlu?

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Septembrie, 2017 - 14:20

Să admitem că reprezentanții Black Cube spun adevărul. În definitiv, de ce ar minți? Iar fostul colonel SRI Daniel Dragomir a intermediat, într-adevăr, între societatea de investigații israeliană și un președinte. Care dintre cei doi? Băsescu sau Iohannis? Să încercăm să răspundem la aceast întrebare.

Tip publicație: Articol
Vineri, 1 Septembrie, 2017 - 13:19

Se vede limpede, chiar și cu ochii închiși. Spărgătorii de unitate profesională de la CSM sunt oameni agățați. Aproape toți cei care au încercat să împiedice Inspecția Judiciară să își comunice rezultatele inspecției de fond de la DNA sunt membri cu probleme ai CSM. Adică oameni agățați. Șantajabili. Sau chiar șantajați. O masă de manevră utilizată în trecut și în prezent de câte ori binomul sau republica procurorilor ar considera necesar.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 31 August, 2017 - 13:21

A stârnit reacții furibunde afirmația procurorului general Augustin Lazăr conform căreia România nu poate urma modelul Franței, plasând Inspecția Judiciară la Ministerul Justiței. Motivul invocat de ele este că nu avem o democrație consolidată. Cei care contestă argumentele lui Augustin Lazăr consideră că acesta nu are dreptate punând sub semnul întrebării democrația din România. Și, ca atare, Inspecția Judiciară ar trebui transferată la Ministerul Justiției. După cum se poate ușor observa, aceștia sunt partizanii proiectului lui Tudorel Toader. Dar chiar așa stau lucrurile?

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 30 August, 2017 - 11:56

Marți, trei ceasuri rele. În 29 august 2017 s-au consumat cele mai rușinoase momente din istoria recentă a Parlamentuui și Guvernului Românei. Și a fost ziua de glorie a republicii procurorilor. Atacul declanșat de Augustin Lazăr pe toate planurile a fost năucitor. Și îndreptat simultan împotriva celor trei puteri ale statului. Cum se vor ridica de la podea, dacă se vor mai ridica, reprezentanții puterii legislative, ai puterii executive și ai magistraților?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 29 August, 2017 - 12:28

Tot ce a construit bun sau rău domnul Tudorel Toader, ministrul Justiței, este îngropat de procurori. După ce au fost convocați în adunări generale. Din dispoziția lui Augustin Lazăr și a Laurei Codruța Kovesi. Reforma sa este zidită precum Ana a lui Manole în ctitoria republicii procurorilor. De ce așa? Și ce ar putea urma?

PSD plus ALDE au bâlbâit-o opt luni. Domnul Tudorel Toader cam tot atâta. După toate aparențele, la capătul acestei sarcini grele a ieșit o mărgică. Pe care o dau de-a rostogolul, râzând în hohote, procurorii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 28 August, 2017 - 11:45

Se discută mult în aceste zile – și pe bună dreptate – despre Pilonul II de pensii. Sunt analiști, care afirmă că acesta reprezintă o capcană pentru pensionari. Sunt alții care, dimpotrivă, avansează teza conform căreia, în viitor, acest al doilea pilon va asigura supraviețuirea a milioane de pensioanri. Exisă o dispută și la nivel guvernamental. Legată de randament. Răspunsul la această întrebare cheie privind randamentul este probabil cel mai bun indicator pentru adepții sau adversarii Pilonului II de pensii. Din punctul meu de vedere, Pilonul II se conturează ca o capcană.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 27 August, 2017 - 15:03

Adrian Năstase, unul dintre cei mai experimentați politicieni din România, retras temporar de DNA, a simțit miros de sânge. Un fin, realist și un extrem de bun cunoscător al situației din PSD, fostul lider al acestui partid și fostul premier, începe să analizeze necruțător derapajele Executivului și ale majorității parlamentare. De ce o face?

Tip publicație: Articol
Vineri, 25 August, 2017 - 10:19

Despre rezultatele vizitei lui Emmanuel Macron în România s-au spus deja multe. Fără ca opinia publică internă și externă să fi fost informată cu exactitate asupra conținutului convorbirilor și înțelegerilor convenite sau chiar parafate. Estimările sunt elaborate într-o totală ignoranță. Tocmai de aceea, sunt analiști care susțin că președintele Klaus Iohannis a dat o veritabilă lovitură de maestru dar sunt și comentarii, care susțin contrariul. Că în urma întâlnirii cu președintele Franței, România iese în pierdere. Sau chiar umilită.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 August, 2017 - 12:12

Ministrul Justiției Tudorel Toader a scos o păsărică pe gură. Ne-a anunțat că, prin măsurile preconizate, se va restabili echilibrul dintre puterile statului. Cu alte cuvinte, ne-a informat cu subiect și predicat că acest echilibru nu mai există. Că, dimpotrivă, România funcționează conform unui dezechilibru între puterile statului. Ce înseamnă asta?

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 August, 2017 - 16:53

În stilul său arțăgos, miștocar și agresiv, premierul Star Trek Mihai Tudose anunță întreaga suflare românească că a început controlul la băncile comerciale. Pentru moment, doar la două. În zeflemea, primul ministru se întreabă dacă aceste bănci, multe la număr, care de zece ani anunță că nu fac profit, nu sunt cumva un fel de Crucea Roșie internațională, care se ocupă de acte de binefacere. Și mai sugerează Tudose, luând-i pe bancheri peste picior, că poate ar tebui creată o fundație, care să se ocupe cu finanțarea lor. Glumă, glumă dar Tudose are dreptate.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 20 August, 2017 - 12:03

Două evenimente majore de la sfârșitul săptămânii trecute, ambele declanșate sub pretextul combaterii corupției, demonstrează că statul corupt numit România intră într-o nouă etapă. Mă refer la proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii și la declarația comună a CSM , Înaltei Curți și Parchetului General. Ambele evenimente sunt, la modul declarativ, circumcise identificării luptei împotriva corupției. Dar există toate șansele ca, de fapt, să asistăm la o upgradare a statului corupt.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 18 August, 2017 - 13:23

România ocupă, conform Eurostat, locul trei în Europa în materie de ordine și siguranță națională. Vorbim despre cheltuieli. Nu despre performanțe. Alocăm 2,3% din Produsul Intern Brut acestui capitol. Respectiv circa patru miliarde pe an. Cu un mic avans în fața noastră nu se află decât Bulgaria și Slovacia. Așa stând lucrurile, ar trebui ca, în materie de ordine și siguranță națională, situația românilor să fie excepțională. Dar nu e.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 17 August, 2017 - 11:48

Nu este deloc întâmplător faptul că generalul cu patru stele Florian Coldea este omul ales de SRI, pentru a ridica pe înalte culmi nivelul de etică al viitorilor lucrători din instituție. Este cadru didactic în grad de conferențiar cu acte în toate regula la Academia de Informații a SRI. Și predă ceea ce știe cel mai bine. Etica. Cum a ajuns acolo Coldea și de ce tocmai acolo și nu în altă parte? Iată o întrebare la care, mai devreme sau mai târziu, societatea civilă, dacă nu și altcineva, ar trebui să dea un răspuns concludent.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 16 August, 2017 - 12:00

Circulă, în mod persistent, un zvon. Aparent știintifico-fantastic. Despre un fel de alba-neagra pe justiție. Ideea lansată este că Augustin Lazăr va fi debarcat. Și că, în felul acesta, Laura Codruța Kovesi va mai primi un tub de oxigen. Pentru încă o perioadă. Nedeterminată. Iar această mișcare ar fi pusă la cale de către reprezentanți ai marilor puteri, care ne păstoresc. Dar dacă e adevărat?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 15 August, 2017 - 10:58

Fostul lider USL, PSD și, totodată fostul premier, domnul Victor Ponta îmi face pe pagina sa de Facebook un veritabil proces de intenție. Afirmă cu subiect și predicat că am construit în mod constant scenarii împotriva lui. Ce fel de scenarii?

Tip publicație: Articol
Luni, 14 August, 2017 - 12:42

Enigmaticul Vasile Dâncu, sociolog de marcă, prestigios cadru didactic universitar și om al sistemului – unii zic că e chiar general – a fost dat în primire. Poate și în urmărire. De către Dan Andronic. A cărui vocație de dezvăluitor nu mai poate fi pusă de nimeni la îndoială. Și e la pachet cu Liviu Dragnea.

Tip publicație: Articol