Publicat: 14 Iunie, 2012 - 09:59

Postări de Sorin Roşca Stănescu

Vineri, 28 Iulie, 2017 - 12:47

La Washington, președintele Klaus Iohannis și-a luat mai multe angajamente. După faimoasa bătaie pe umăr de la intrarea în Casa Albă. Cele mai importante sunt obligația asumată a României de a participa cu 2% din PIB la efortul comun de apărare. Un alt angajament extrem de important este ca România să achizitționeze rachete Patriot în valoare de peste 3 miliarde de euro.

Tip publicație: Articol
Joi, 27 Iulie, 2017 - 11:31

De mai bine de două săptămâni, Ministrul Justiției Tudorel Toader susține că a trimis la Parchetul General informații incediare privind arhiva SIPA în vederea declanșării unei anchete. Tot de mai bine de două săptămâni, procurorii susțin că nu au primit nimic. Distanța dintre cele două instituții este extre de mică. Practic, trebuie traversată doar o stradă. Meciul continuă. Și poate merge până la infinit. La fel cu se întâmplă și cu absențele Laura Codruței Kovesi la Comisia parlamentară. Sau cu punerea la dispoziția respectivei Comisii de anchetă asupra Nopții Generalilor a depozițiilor făcute la Parchet de împricinat. Oare de ce Tudorel Toader nu trece strada?

Tip publicație: Articol
Luni, 24 Iulie, 2017 - 11:00

Sunt două afaceri create parcă la indigo. Prima este bătută în cuie iar pagubele sunt cât se poate de vizibile. Pentru cei care vor să le vadă. Cea de-a doua, afacerea Patriot este încă la stadiul unei palme bătute. O palmă prietenească pe umărul lui Klaus Iohannis la intrarea în Casa Albă. Două afaceri legate de înarmare, şi una şi alta reprezentând un eşec tipic românesc.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 23 Iulie, 2017 - 22:58

Cum se explică faptul că tocmai Traian Băsescu, cel care a creat sistemul mafiot, exact aşa cum el însuşi l-a definit, desfăşoară în prezent un atac continuu asupra DNA în general şi a lui Kovesi în special? Care este motivul real? Şi, de fapt, care este miza?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 21 Iulie, 2017 - 11:08

Până acum, atât eu cât și alți analiști ne-am referit mai degrabă la doamna Laura Codruța Kovesi, încercând să observăm și să respectăm diferențele specifice dintre instituție și persoana care o conduce. În urma ultimului comunicat DNA, acest lucru nu mai este posibil. Acuzând-o pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga de fapte incredibil de grave, printr-o postare publică, DNA s-a implicat ca instituție. Ce se întâmplă, prin urmare, dacă acuzațiile sunt reale? Ce se întâmplă dacă ele nu sunt reale?

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 19 Iulie, 2017 - 11:26

Este incontestabil că președintele Klaus Iohannis aleargă singur în cursa pentru al doilea mandat. Până una alta. În condițiile în care nu are niciun competitor, cursa decurge optim. În plus, a înregistrat și câteva succese notabile de imagine. Pe acest fond și lăudătorii au intrat în acțiune. Și apasă la maximum pe pedala de accelerație. Asist cu stupoare la felul cum Klaus Iohannis este umflat cu pompa. Statuia care i se construiește este artificială. Gonflabilă. Ce se va întâmpla când se dezumflă?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 18 Iulie, 2017 - 12:13

Aflat în plin debut furtunos al campaniei sale electorale pentru obţinerea unui nou mandat prezidenţial, domnul Klaus Iohannis atacă în forţă un important segment electoral, încercând să-l atragă. Acesta este motivul care l-a determinat să întreprindă, sub forma unei vizite de lucru, un desant electoral în Secuime.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 17 Iulie, 2017 - 12:58

Bomba a explodat. La Washington. Roger Stone, consultantul lui Donald Trump, la capătul unui turneu făcut la Bucureşti şi Budapesta, în care s-a interesat despre jocurile fundaţiilor lui Soros, a ajuns la o concluzie extrem de periculoasă. Şi anume că serviciile secrete ale celor două state sunt parazitate de reprezentanţi open society. Cu alte cuvinte, de reprezentanţi ai reţeleleor de ONG-uri finanţate şi conduse de Geoge Soros şi care, declarativ, militează pentru o societate deschisă. Dacă aşa stau lucrurile, şi asta poate fi verificat, atunci concluzia este cutremurătoare.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 16 Iulie, 2017 - 13:33

Laura Codruţa Kovesi s-a trădat. Modul în care a răspuns întrebărilor puse de reporterul unui site prietenos şi însăşi iniţiativa de a acorda un asemenea interviu demonstrează faptul că şefei DNA i-a intrat frica în oase. Presupun că a citit în aceeaşi cheie ca şi mine spusele lui Klaus Iohannis în ceea ce o priveşte. În consecinţă, a simţit nevoia să abjure. Şi asta a şi făcut.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 14 Iulie, 2017 - 11:15

Am încercat în mod obiectiv să identific atât vulnerabilităţile cât şi punctele forte ale preşedintelui Klaus Iohannis din perspectiva bătăliei pentru un al doilea mandat. Cred că este momentul unor concluzii parţiale. Ce ar trebui să facă şi ce ar trebui să nu facă Klaus Iohannis pentru a fi eligibil. Pentru a învinge candidatul cu care va ieşi PSD. Şi care va avea parte de aproape jumătate din electoratul României.

Tip publicație: Articol
Joi, 13 Iulie, 2017 - 12:25

În mod cert, aşa cum am văzut, Klaus Iohannis beneficiază de o serie întreagă de avantaje care-l fac eligibil pentru a se înscrie în cursă şi pentru a obţine un al doilea mandat. Acestea însă sunt contracarate de handicapuri. Unele create de el însuşi. Altele, inevitabile.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 12 Iulie, 2017 - 11:56

Domnul Klaus Iohannis își pregătește terenul pentru un al doilea mandat. În legătură cu această intenție nu există nici un semn de întrebare. Dar ce șanse are? Este momentul în care putem încerca să punem în balanță atât așii pe care-i are în mânecă, cât și ceea ce îl defavorizează. Să vedem ce iese dintr-o asemenea analiză.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 11 Iulie, 2017 - 12:36

Preşedintele Klaus Iohannis o va demite pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fără să clipească. Imediat după ce va primi o solicitare în acest sens formulată de Ministrul Justiţiei. Aşa cum scrie la carte. Şi indiferent de avizul pozitiv sau negativ al CSM. Care e doar facultativ. Se pregăteşte, deci, Tudorel Toader.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Iulie, 2017 - 10:45

Prin intermediul lui Adrian Ursu, care a luat un interviu în penitenciar, cel mai cunoscut hacker român, unul dintre cei mai faimoşi din lume, se întoarce printre noi. Şi ne oferă informaţii preţioase. Şi scandaloase. Care se pot transforma în informaţii explozive. În primul şi în primul rând este vizat George Maior, fostul şef SRI, astăzi ambasador al României la Washington.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Iulie, 2017 - 09:23

O analiză Inpolitics, semnată de Bogdan Tiberiu Iacob, semnalează una dintre cele mai spectaculoase teme, care a dominat Summitul „Inițiativei celor Trei Mări”. E drept, la nivel subliminal. Se declanşează, la amplitudine maximă, un veritabil război al gazelor între Statele Unite şi Rusia. Dacă Moscova va fi scoasă din joc, iar Europa nu va mai fi dependentă de gazul rusesc, istoria va consemna că Donald Trump a dat cea mai nimicitoare lovitură Federaţiei Ruse, după încheierea Războiului Rece. În acest joc, în epicentru este prinsă România.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Iulie, 2017 - 12:39

Scandalul generat de Rise Project riscă să frângă coloana vertebrală a puternicului şef PSD. Ziariştii au pus mâna pe un document bombă. Desigur, în măsura în care actele descrise sunt adevărate. Documentul provine de la o instituţie a statului român. Serviciul secret al Ministerului de Interne. Este descrisă o mega-escrocherie pe bani publici, de care se face responsabil Liviu Dragnea. Dacă documentul e autentic, dacă faptele sunt reale, nu e nicio scăpare. Sunt aşadar doi de dacă.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Iulie, 2017 - 12:48

Preşedintele PSD a căzut între două plăci tectonice care macină încă de la început al doilea Guvern. Mihai Tudose de Brăila şi Călin Popescu Tăriceanu. Nu este deloc exclus ca, în această combinaţie, ce-i poate fi fatală lui Dragnea, să intre decisiv şi distructiv şi preşedintele Klaus Iohannis.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 5 Iulie, 2017 - 10:18

Doamna Laura Codruţa Kovesi a adus testul poligraf în DNA. Şi a început să-i invite degrabă pe procurori la detectorul de minicuni. Pentru a descoperi cine a înregistrat-o. Atunci când s-a autodenunţat. Iar procurorii s-au revoltat. Ca urmare, doi dintre ei au fost crucificaţi. Cu sprijinul CSM. Iar Augustin Lazăr, procurorul general, îi trimite la spitalul de nebuni. După care îşi pune ochelarii de soare şi defilează astfel prin faţa corpului diplomatic de Ziua Americii.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 Iulie, 2017 - 11:53

Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr, aşa cum scrie la carte, este superiorul şefei DNA, doamna Laura Codruţa Kovesi. Deci şeful acesteia. În consecinţă, el poate lua măsuri atunci când este necesar, împotriva mai marelui DNA. Sau, dimpotrivă, o poate apăra în măsura în care doamna Kovesi este victima unor nedreptăţi. Procurorul General a ales. A ales de mai mult timp, încă din luna ianuarie a acestui an, să o susţină cu consecvenţă pe Laura Codruţa Kovesi în toate acţiunile acesteia. Ceea ce înseamnă că ambii merg la pachet. Vor rezista împreună.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Iulie, 2017 - 11:57

Din nou s-a pronunţat Ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader. Din nou a lansat câteva idei şi câteva principii pe care le împărtăşim cu toţii. La modul teoretic, activitatea DNA trebuie să se desfăşoare exact aşa cum preconizează Tudorel Toader. Dar dincolo de enunţuri şi dincolo de principii, în şase luni nu ne alegem cu nimic. Situaţia la DNA nu este mai bună decât la începutul acestui an. Dimpotrivă. Iar lupta împotriva corupţiei continuă să nu dea rezultate. Exceptând bilanţurile festiviste.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 Iulie, 2017 - 12:35

O știre senzațională, publicată zilele trecute în Ziarul Financiar, dezvăluie o realitate cruntă. În anul în care România își consolidează poziția de grânar al Europei, întrecând în exporturi toate celelalte state, ea este expusă unui jaf fără precedent. Informația ca atare sună cât se poate de simplu. Unul dintre cei mai mari traderi de cereale din România raportează al șaptelea an consecutiv de pierderi. Și asta la vânzări anuale de 746 de milioane de euro. Societatea aflată într-o asemenea nemaivăzută pagubă este ADM România Trading și este parte a uriașului grup american ADM Trading. Ce înseamnă, până la urmă, informația succintă pe care am prezentat-o mai sus? 

Tip publicație: Articol
Vineri, 30 Iunie, 2017 - 11:56

Schimbarea de Guvern decisa de majoritatea parlamentara lasa in urma o serie de mistere de mare anvergura, ramase nedezlegate. Si cateva intrebari cardinale la care, daca nu avem un raspuns, este extrem de greu sa intelegem ce s-a intamplat. Si sa prognozam ce urmeaza sa se mai intample. Cu alte cuvinte, daca nu avem raspunsuri la intrebari, nu putem sti nici in ce directie se va indrepta guvernarea.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 29 Iunie, 2017 - 12:03

Din nou, sistemul a actionat. In forta si, in acelasi timp, cu subtilitate. Serviciul Roman de Informatii a scapat de domnul Adrian Tutuianu. Printr-un procedeu numit aruncarea pe horn. Prin promovarea acestuia. Si, implicit, prin indepartarea lui de o zona din care putea controla institutia de forta.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 28 Iunie, 2017 - 11:45

Cum ajunge prim-ministru Mihai Tudose este un mister, pentru dezlegarea caruia ar fi potrivit un concurs national. In care, succesiv, ar trebui dezlegate mai multe necunoscute. PSD ne-a daruit un premier despre care se insinueaza, azi, ca i-ar fi fost varat pe gat lui Liviu Dragnea de anumite forte oculte. Si tot pe seama legaturilor sale oculte, se afirma ca domnul Klaus Iohannis l-a desemnat fara a clipi. Lovit de amnezie in legatura cu propriile criterii, enuntate cu cateva zile in urma. In ce consta misterul lui Tudose de Braila?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 27 Iunie, 2017 - 12:51

Finala mare a fost amanata. Teoretic, razboiul lui Iohannis cu PSD ar fi putut sa aiba loc chiar acum. Beneficiind de intreaga conjunctura creata prin automotiunea de cenzura. Dar ar fi fost prematur. Presedintele nu poate intra intr-o batalie finala cu PSD asumandu-si riscul sa piarda. Un razboi pierdut ar insemna renuntarea la cel de-al doilea manadat. Iar sansele de a castiga, acum, marele pot erau minime. Asa ca Iohannis s-a multumit cu mai putin. Incercand o abordare pas cu pas.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Iunie, 2017 - 16:48

PSD si ALDE merg cu o propunere la presedintele Klaus Iohannis. Si, pentru a pune capat crizei, majoritatea parlamentara intentioneaza sa vina cu o oferta valida. Desigur, prima conditie este ca persoana viitorului premier sa fie acceptata atat de catre presedinte, cat si de catre cei mai multi parlamentari. In prealabil, trebuie acceptata de partid. In ciuda acestui rationament simplu, viitorul premier presupune si multe alte calitati. Precum si absenta multor defecte. Sa le luam pe rand.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 25 Iunie, 2017 - 12:05

Nu numai eu, ci și alți analiști ai scenei politice am prognozat faptul că cine pierde din această bătălie a Guvernului paralel se va transforma, inevitabil, într-un cadavru politic. Cum era firesc, alternativele erau Sorin Grindeanu sau Liviu Dragnea. Dacă automotiunea de cenzură ar fi eșuat, Liviu Dragndea ar fi fost transformat literalmente într-un cadavru politic. În ipoteza înfrângerii lui Grindeanu, acesta urma să fie scos din arena cu picioarele în față. Așa este de altfel și firesc în politică atunci când există un război major. Prea puțin s-a scris, însă, despre un alt prezumtiv câștigător. Sau un alt prezumtiv cadavru politic. Victor Ponta. 

Tip publicație: Articol
Vineri, 23 Iunie, 2017 - 12:03

La modul declarativ, în mai multe intervenții publice, președintele Klaus Iohannis a afirmat că este necesar să se pună, cât mai repede, capăt crizei politice. Prin instalarea unui nou Guvern, susținut de majoritatea parlamentară. Dar stau și mai întreb dacă într-adevăr președintele face tot ce poate în acest sens. Se grăbește el cu adevărat?

Tip publicație: Articol
Joi, 22 Iunie, 2017 - 11:42

Să respirăm adânc și să tragem linie. O linie groasă. După ce automotiunea de cenzură a trecut. Și înainte de a vedea cum se vor desfășura evenimentele în continuare. Moțiunea a trecut, dar nu și pericolele pentru societate. Un rol cheie l-au jucat cei trei crai din sistem. Victor Ponta. Sorin Grindeanu. Și Augustin Jianu. Despre toți trei, sunt întâia persoană care a afirmat, cu subiect și predicat, că se află în serviciu comandat. Abia apoi au venit și alte acuzații. Din partea altor persoane. Cei trei s-au comportat întocmai. Ca niște drone. Personaje în slujba statului paralel. În mod paradoxal. Pentru că fiecare dintre ei făcea parte și din statul democratic. Ce i-o fi apucat? 

Tip publicație: Articol
Miercuri, 21 Iunie, 2017 - 12:07

Oare Klaus Iohannis vrea cu adevărată o criză scurtă? Sau dimpotrivă? La modul declarativ, răspunsul președintelui pare suficient de ferm. El oferă, pretutindeni, în exterior, asigurări că majoritatea parlamentară va reuși să își rezolve problemele interne într-un timp record. Ce știe Klaus Iohannis și nu știm noi? Sau o altă întrebare care persistă este dacă nu care cumva el insistă asupra nevoii de soluționare rapidă tocmai în scopul de a demoniza PSD. Așadar, cum putem afla răspunsul corect? 

Tip publicație: Articol