Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Vineri, 23 Iunie, 2017 - 00:00

Există o poveste indiană care spune că un croitor a înfipt un ac în trompa unui elefant și, cu următoarea ocazie când a trecut pe lângă el, elefantul avea gura plină cu apă și l-a împroșcat, deși nu-l mai văzuse de câțiva ani. Elefantul nu uitase. Oamenii se pot asemăna cu elefanții, spune unul dintre personajele cărții de față. ”Este important să cunoști anumite fapte care stăruie în mintea oamenilor, deși e posibil ca ei să nu știe exact despre ce e vorba, de ce s-au întâmplat acele fapte sau la ce au dus ele.” ”Elefanții nu uită niciodată. Asta e fost ideea de la care a început totul.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 22 Iunie, 2017 - 00:00

Andrei Șarîi este un ziarist rus care, în 1992, a început să colaboreze cu serviciul rus al postului de radio Europa liberă, iar apoi a lucrat ca ziarist independent în fosta Iugoslavie, despre care a publicat nu mai puțin de patru cărți. A locuit la Zagreb și la Praga și cunoaște bine istoria Europei Centrale. Teritoriu străbătut de Dunăre. Pe parcursul celor trei mii de kilometri de la izvoare până la vărsare, Dunărea trece pe teritoriul a zece state, cu limbi și obiceiuri din cele mai diverse. Andrei Șarii spune povestea fascinantă a acestui fluviu. Dar mai mult de atât.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 Iunie, 2017 - 00:00

Cartea de față este una dintre puținele existente care ne învață cum trebuie să ne purtăm atunci când greșim. Indiferent care este statutul nostru – părinți, copii, soți, iubiți, prieteni. Nu există om care să nu fi greșit și să nu fi dorit, probabil, să ierte sau să fie iertat. Și să nu se teamă că ar putea greși din nou. Autorii acestei cărți exact asta ne învață, să nu ne temem că vom greși din nou.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 20 Iunie, 2017 - 00:00

Un roman recomandat copiilor de peste 8 ani, o rescriere modernă a poveștii unuia dintre cele mai populare personaje din cultura populară: Robin Hood, erou misterios, curajos, altruist. Rămas fără adăpost și pierdut într-o pădure întunecată și amenințătoare, tânărul Robin este salvat de o bandă pestriță de proscriși. Dorința lui cea mai mare e să facă dreptate tuturor năpăstuiților și să pună capăt o dată pentru totdeauna tiraniei șerifului de Nottingham. Alături de prietenii săi Robin găsește curajul de a deveni un erou de legendă.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 Iunie, 2017 - 00:00

Adrian Leonard Mociulschi este unul dintre cei mai fini intelectuali de astăzi. Este descendentul unei ramuri a familiei Moczulski (naturalizată în Nordul Moldovei la începutul secolului al XIX - lea), este dublu licențiat, în muzică și în teologie romano-catolică. După obținerea doctoratului la Universitatea Națională de Muzică București a întreprins, în calitate de bursier al Institutului MIDAS (Music Institute for Doctoral Advanced Studies), variate investigații multidisciplinare.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 Iunie, 2017 - 00:00

Preotul Constantin Valer Necula este un foarte cunoscut doctor în teologie, autor a mai multor volume de predici, studii și articole de omiletică și catehetică, dar și cărți pentru copii și tineret. Preotul Cristian Muntean este doctor în teologie, poet și eseist, de asemenea cu mai multe volume publicate, locuiește în Brașov, unde și este preot paroh și are o emisiune la un post local de televiziune, TV Nova.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 17 Iunie, 2017 - 00:00

Hanul lui Finn (Finn's Hotel) e o colecție de zece texte foarte scurte scrise de celebrul irlandez James Joyce în 1923, deci după apariția capodoperei sale Ulise și înainte de Priveghiul lui Finnegan, nu mai puțin celebru datorită textului de maximă dificultate, încă netradus în românește. A fost publicat abia în iunie 2013 (!), o dată cu centenarul lui James Joyce, într-o ediție cu o prefață de Danis Rose, o introducere de Seamus Deane și unsprezece ilustrații de Casey Sorrow.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 16 Iunie, 2017 - 00:00

Pico Iyer a publicat mai multe cărți despre globalizare, romane și eseuri literare. Este cunoscut mai cu seamă pentru că a scris foarte mult despre Tibet în cele mai mari ziare și reviste ale lumii. Tatăl său l-a cunoscut pe Dalai Lama, apoi el însuși i-a devenit acestuia apropiat, chiar prieten. După zeci, sute de ore de discuții, a ajuns să-l cunoască așa cum puțini alții au reușit. Și a ajuns să scrie această carte care, spunea Daniel Goleman, ”îți deschide ochii”.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 15 Iunie, 2017 - 00:00

Vă veți întreba ce este mindfulness? Corinne Sweet parcă a intuit întrebarea și spune din prima pagină: ”Opriți-vă, pentru o clipă, din orice activitate. Observați-vă postura. Conștientizați-vă respirația. Vă puteți simți corpul? Simțiți durere sau tensiune undeva? Sunteți agitați? Sau sunteți calmi? Vă simțiți confortabil? Ori sunteți puțin tensionați? Vă e prea cald? Frig? Sau e numai bine? Vă e foame sau sete? Ce simțiți, de fapt, în clipa aceasta? Enervare? Fericire? Tristețe? Plictiseală? Relaxare?

La aceasta se referă mindfulness.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 14 Iunie, 2017 - 00:00

Fără dubiu, cărticica de față este, cum bine spune și Neagu Djuvara, în prefață, cea mai zguduitoare evocare a eroismului aviatorilor noștri în cel de-Al Doilea Război Mondial, făcută de unul din așii aviației noastre de vânătoare.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 13 Iunie, 2017 - 00:00

Stephanie Garber trăiește în California și predă creative writing la un colegiu particular. Acesta este primul ei roman, apărut chiar în acest an!

Scarlett și sora sa mai mică Tella (Donatella) n-au părăsit niciodată mica insulă Trisda, unde tatăl lor crud și tiranic le ține captive. La 17 ani, Scarlett află că tatăl e pe cale s-o mărite cu un necunoscut. Chiar atunci primește o scrisoare de la Legend, stăpânul jocului Caraval, care va avea loc pe Insula Viselor, unde fata este invitată. Caraval este un joc legendar și fabulos, la care ea visează să participe de mică.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 12 Iunie, 2017 - 00:00

”Mi-am dorit să scriu o carte despre acel moment din timpul adolescenței, când identitatea se intersectează cu sexul și le face atât de vulnerabile pe tinerele fete… o combinație periculoasă. Aproape toate femeile pe care le cunosc au o astfel de poveste, un moment în care lucrurile puteau scăpa de sub control. În adolescență, pericolul este tentant, ceva pe care îl cauți, aproape un mod de a testa limitele acestei noi puteri.”

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 11 Iunie, 2017 - 00:00

De la început trebuie să spunem că această carte este socotită de prefațatorul ei, Roberto Quaglia, scriitor italian cu multe cărți traduse și în românește, drept ”manualul pentru a înfrunta o fobie pe care psihologii nu o tratează și pe care politicienii și jurnaliștii o alimentează cu plăcere. Și care, spre deosebire de celelalte fobii umane, din cauza perspectivelor înfricoșătoare ale războiului nuclear, pune astăzi în pericol însăși supraviețuirea civilizației umane.” Prin urmare o carte care trebuie citită!

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 10 Iunie, 2017 - 00:00

Cărticea aceasta de 200 de pagini format buzunar ne demontrează că se poate scrie despre absolut orice, sau pornind de la orice. Subiectul central, legătura între cele zece povestiri este... un pantof abandonat pe un acoperișul unui imobil parizian, în apropierea Gării de Nord. Cine sunt personajele? Un copil insomniac și visător, un hoț îndrăgostit, trei gangsteri, un prezentator vedetă la televiziune uimit brusc de propria mediocritate, un câine melancolic, un emigrant fără acte, un pompier homosexual, o bătrână excentrică, un artist contemporan, un înger în pantaloni...

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 9 Iunie, 2017 - 00:00

S-a scris enorm despre epoca de acum o sută de ani, faimoasă prin numele ei, La Belle Époque, Epoca frumoasă, ultima perioadă de viață tihnită, în care abia începeau să apară invențiile moderne carea aveau să dea totul peste cap, inclusiv mentalități. Iată că un roman excelent, al unei excelente autoare, ne obligă să ne schimbăm părerea despre perioada de acum o sută de ani, care n-a fost numai frumoasă, ci și tumultoasă, cu momentele tulburi, chiar întunecate.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 8 Iunie, 2017 - 00:00

O foarte interesantă carte despre activitatea politică a 51 de activiști comuniști care s-au aflat în vârful puterii Partidului Comunist Român, aproape toți aparținând rețelei spionajului sovietic. Primul capitol se ocupă de activiști importanți din conducerea PCR despre care existau suspiciuni rezonabile că se aflau sub o dirijare directă a serviciilor speciale de informații sovietice. Capitolul al doilea – despre cei care au fost repartizați să-și desfășoare activitatea în Ministerul Forțelor Armate. Capitolul al treilea – luptătorii din Spania. Capitolul al patrulea – Securitatea.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 7 Iunie, 2017 - 00:00

Cei care știu destule despre Phoenix și Nicu Covaci își vor reaminti, cei care nu știu vor afla și se vor îmbogăți. Și pentru unii, și pentru ceilalți, o carte grozavă despre omul despre care Florian Pitiș spunea: ”Pe acest Nicu Covaci îl propun membru al Academiei Române. Pentru că în Academia Română sunt primiți în general cei care au însemnat ceva pentru cultura acestei țări, pentru menținerea identității naționale.”

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 6 Iunie, 2017 - 00:00

”Într-o pădure deasă și adâncă, trăia odată o vulpe. De când se știa pe lume, singurul ei prieten era steaua care îi lumina în fiecare noapte drumul prin pădure. Dar, într-o noapte, steaua nu mai apăru pe cer, iar vulpea se văzu nevoită să înfrunte întunericul de una singură…”

Pe scurt, cartea spune relaţia de prietenie dintre o vulpe din pădure şi o stea de pe cer, ce apărea în fiecare noapte, luminându-i calea. În puţine cuvinte, scriitoarea descrie o prietenie frumoasă, bazată pe încredere şi respect, fără interes, cum rar întâlneşti.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 5 Iunie, 2017 - 00:00

Soraya Manutchehri (1951-1986) a fost o tânără iraniană, mama patru copii, condamnată la moarte prin lapidare de un grup de fanatici dintr-un regim corupt, fiind acuzată pe nedrept de adulter de soțul care o neglija, trăia cu alte femei și era în fapt un bărbat cu un trecut de criminal. Moartea ei a inspirat romanul de față, publicat în 1990, și un film cutremurător, din 2008, The Stoning of Soraya M.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 3 Iunie, 2017 - 00:00

Ioan Grillo este corespondent de presă, iar din 2001 scrie pentru mass-media internațională: Time, CNN, The Houston Chronicle, CBC, Sunday Telegraph. Printre subiectele abordate se numără: operațiuni politice și militare, asasinate la comanda mafiei și capturi importante de droguri. Despre războiul drogurilor a stat de vorbă cu președinți ai Mexicului, procurori generali și ambasadorul SUA in Mexic. El Narco este prima lui carte. Dar ce carte!

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 2 Iunie, 2017 - 00:00

Michael A. Stackpole s-a născut în 1957, în statul american Wisconsin. A scris primul roman fantasy (Talion: Revenant) în 1986, dar acesta nu a fost publicat decat în 1997, deoarece s-a considerat că un volum de 175 000 de cuvinte e prea mare pentru un autor necunoscut. Începând cu 1987 a semnat trilogia Warrior, care i-a adus consacrarea si a stat la baza unui serial de animatie televizat.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 1 Iunie, 2017 - 00:00

Imaginați-vă o lume supra-electronică dominată de un Soft din memoria căruia se șterge tot ce nu este accesat zilnic de către cel puțin un milion de utilizatori. Acești utilizatori sunt persoane care, la împlinirea vârstei de 21 de ani, primesc un cod de recunoaștere, prin care se leagă la un server, fiind înregistrați în Soft. De acolo, toată activitatea, începând de la identitatea fizică până la radierea din rândul utilizatorilor vii este monitorizată pas cu pas, prin activitățile pe care persoana e nevoită să le facă.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 31 Mai, 2017 - 00:00

Ana Olos este cercetător literar independent, traducătoare şi scriitoare. Născută la Timişoara în 1940, absolventă a „Liceului Clasic Mixt”, a  studiat engleza-româna la Universitatea „Babeş Bolyai ” din Cluj-Napoca. Deţine un doctorat în Literatură Comparată (1978) şi un master în Drepturile Omului (2000). A făcut cursuri de specializare în Canada şi Germania şi a avut burse pentru documentare la Insitututl J.F. Kennedy de la Berlin.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 30 Mai, 2017 - 00:00

Romanul acesta pentru adolescenți este unul dintre cele mai de suc­ces volume pentru tineri. Cartea a ocupat primul loc în topul The New York Times Bestseller vreme de 25 de săptămâni, este bestseller USA Today, bestseller Publisher’s Weekly și a a fost aleasă Cartea lunii în clasamentul Amazons Best Books. Autorul este un cunoscut IT-ist american, care s-a ocupat cu succes și de robotică, iar în 2007 a fost numit Antreprenorul anului. Cartea de față a fost publicată în 2014.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 29 Mai, 2017 - 00:00

James Patrick Donleavy e un patriarh al literaturii de limbă engleză. S-a născut în aprilie 1926 la New York, din  părinți irlandezi. La 20 de ani pleacă cu o bursă la Dublin, unde duce o viață de dezmăț, pe care o va descrie în primul său roman, apărut în 1955, cel de față, The Ginger Man în limba engleză, publicat de Olympia Press din Paris, după ce alte 30 de edituri (!) refuzaseră manuscrisul, în principal pentru că fusese acuzat de obscenitate. Aceeași Olympia Press publicase opere controversate de Samuel Beckett, Jean Genet, Guillaume Apollinaire, Georges Bataille.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Mai, 2017 - 00:00

După Broderii în vid, un volum de poezie modernă sau postmodernă în stil gnomic, după cum spun unii critici, Ana Calina Garaș a publicat anul trecut acest album. O carte apărută în condiții grafice cu totul deosebite, cu ilustrații color admirabile.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 27 Mai, 2017 - 00:00

Veronica D. Niculescu este scriitor și traducător. A publicat mai multe volume de proza scurtă, peste douăzeci de traduceri și a obținut mai multe premii. Cartea de față este însă primul ei roman.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 26 Mai, 2017 - 00:00

Cititorii perseverenți, mai ales cei care sunt fanii genului polițist, își vor aminti cu certitudine de un roman superb tradus și publicat de aceeași editură în urmă cu câțiva ani, Avocatul din limuzină, de Michael Connelly, după care s-a și făcut un film de mare succes, cu Matthew McConaughey în rolul principal.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 25 Mai, 2017 - 00:00

Unul dintre romanele cele mai remarcabile ale ultimilor ani. Vândut, numai în Statele Unite în peste 1,8 milioane de exemplare, primit cu entuziasm de critică, dar și de confrați.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 24 Mai, 2017 - 00:00

Șase volume masive într-o casetă – așa se prezintă Seria Alina Marinescu în noua ediție publicată la începutul anului de noua editură Librex Publishing. Autoarea, Monica Ramirez, este o scriitoare tânără, cu o putere de muncă enormă, care se declară fără complexe „un scriitor comercial”.

Tip publicație: Intrare blog