Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Miercuri, 5 August, 2020 - 00:00

Dacă vă este dor să auziți/citiți un povestitor amuzant, dezinvolt, ieșit din tipare, cu darul de a evoca lumi și personaje, pe scurt remarcabil, deschideți această cărticică - și n-o veți mai lăsa din mână. În plus, vorbește despre oameni și fapte petrecute într-o vreme sumbră și închistată, dar cu personaje luminoase pentru că erau tinere, pline de speranță și aveau pasiuni.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 August, 2020 - 00:00

La jumătatea lunii august acest an va fi lansat pe piață filmul „The Seecret Garden” (Grădina secretă) bazat pe romanul din 1911 semnat de Frances Hodgson Burnett, film regizat de Marc Munden, cu, între alții, Dixie Egerickx, Colin Firth și Julie Walters.

Traducerea cărții a apărut în primăvara acestui an și o prezentăm acum

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 August, 2020 - 00:00

Vorel Dianu s-a născut în 1944, a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București, a fost profesor de limba română într-un sat, apoi în Slatina. A debutat cu poezie în 1970 și cu proză în 1971. A publicat destul de mult, mai ales proză scurtă și romane.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 August, 2020 - 00:00

Aproape sigur cei de anii mei, adică cei care au trăit în comunism și au acum vârste respectabile vor fi văzut prin 1965-66 un film (printre puținele distracții ale regimului erau filmele) în regia lui Costa-Gavras, filmul său de debut.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 1 August, 2020 - 00:00

„Thrillerele financiare sunt rare. Cristina Alger reușește să ne poarte într-o călătorie incitantă în subteranele lumii bancare pervers de bogate.“ - The Times

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 31 Iulie, 2020 - 00:00

Titlul origina al acestui roman, thriller istoric, este „A 14-a colonie”. Precizăm acest lucru pentru a nu fi confundat cu romanul cu același titlu apărut anii trecutți la Editura Nemira, un science-fiction semnat de John Scalzi. Este cel de al 11-lea roman din seria cărţilor care îl au ca protagonist pe Cotton Malone, fost agent al Departamentului de Justiţie. Un personaj care scapă încă o dată SUA de pe pragul anihilării.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Iulie, 2020 - 00:00

O analiză la cald, o colecție de 37 de eseuri (Prefața și Postfața incluse), grupate în cinci mari părți, semnate de 43 de autori români și străini, cu profesii și expertize diversificate: politologi, economiști, sociologi, psihologi, ingineri, nume reputate fiecare în domeniul abordat în carte. Între autori, 16 sunt reprezentanți ai mediilor academice și de think tank din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Norvegia, Ucraina, Turcia, R. Moldova.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Iulie, 2020 - 00:00

Cărțile colecției au fost alese astfel încât să întrezăriți câte o fațetă a vieții, așa cum o vom trăi peste câțiva ani sau cândva, într-un viitor nedefinit.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 28 Iulie, 2020 - 00:00

În luna iulie, Editura Corint a lansat o nouă colecție, CorinTeens, ficțiune destinată copiilor peste 12 ani, cărți în genul fantasy, foarte recente.  Săptămna trecută am semnalat volumul „Casa de sare și amărăciuni”, astăzi, al doilea volum al colecției, „Șarpe și proumbel”.

Scriu editorii: „O vrăjitoare și un vânător de vrăjitoare uniți într-o sfântă căsătorie. Povestea asta nu se poate sfârşi decât într-un singur fel –  UN RUG ȘI UN BĂȚ DE CHIBRIT.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Iulie, 2020 - 00:00

„Sună-mă mâine! Dacă mă voi prii în oglindă dimineață și-mi va plăcea ce văr, îți voi răspunde”. E o replică dintr-un film în care a jucat actrița personaj și pe care o spune altui erou. Și din care a fost extras titlul cărții. Despre care spun editorii: „O actriță celebră care-și caută drumul în viață, mama autoritară dornică s-o mărite cu orice preț, o adolescentă sensibilă ce se simte neglijată, o văduvă idealistă și o jurnalistă ce-și trăiește viața din plin - cinci personaje plecate în vacanță pe meleagurile pline de povești ale Franței.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Iulie, 2020 - 00:00

Lucinda Edmonds este cunoscută sub pseudonimul Lucinda Riley. S-a născut în 1968, în Irlanda de Nord. La paisprezece ani a plecat la Londra să studieze dansul și arta dramatică. La șaisprezece ani a obținut un rol principal într-o serie BBC și în următorii șapte ani a jucat teatru și în seriale de televiziune. La douăzeci și trei de ani a fost diagnosticată cu virusul Epstein-Barr (unul dintre cele mai răspândite virusuri umane din lume, se transmite în principal prin intermediul salivei și poate provoca mononucleoza infecțioasă, denumită si “boala sărutului”).

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 25 Iulie, 2020 - 00:00

Un lucru surprinzător s-a spus despre acest roman: „O combinație egală de Graham Greene, Patricia Highsmith și F. Scott Fitzgerald, Prietenie trădată este o carte în același timp lirică și plină de suspans, scrisă îngrijit și atrăgătoare.“

Un roman care a obținut Premiul Fizgerald în anul 2018.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Iulie, 2020 - 00:00

A doua carte în mai puțin de un an care îl are printre protagoniști pe celebrul scriitor Vladimir Nabokov și soția sa. Cu ceva vreme în urmă, psihologul și scriitorul Aurora Liiceanu publica „Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov”, o carte care pune accentul pe descoperirea Verei, cea care a stat 52 de ani lângă Nabokov, dar a distrus toate scrisorile pe care i le trimisese lui, ca nimeni să nu mai afle cum va fi gândit. De aici a pornit şi misterul legat de personalitatea Verei şi a unei căsnicii atât de lipsite de detalii privind intimitatea.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Iulie, 2020 - 00:00

Pentru comisarul Pierre Niémans transferul în birourile centrale (o muncă respectabilă și bine plătită într-un birou) fusese o formă de exil aurit. Acum i se propune să revină la munca de teren, pentru că „birourile centrale pot să își trimită proprii oameni oriunde pe teritoriul Franței ”. Ancheta va fi una dintre cele mai dificile pe care le-a întâlnit în viața sa.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Iulie, 2020 - 00:00

Ce ne definește ca oameni? Multe lucruri, dar iată-l pe cel esențial, explicat admirabil de profesorul de neuroștiințe Shane O’Mara, de la Trinity College Dublin. Profesorul cercetător principal şi fost director al Trinity College Institute of Neuroscience, unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniul neuroştiinţelor din Europa. Susţine workshopuri şi seminare în cadrul unor organizaţii academice, industriale şi nonguvernamentale pe tema aplicării neuroştiinţelor în domeniul afacerilor, instituţiilor şi politicilor publice.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Iulie, 2020 - 00:00

În luna iulie, Editura Corint a lansat o nouă colecție, CorinTeens, ficțiune destinată copiilor peste 12 ani, cărți în genul fantasy, foarte recente. Vom semnala astăzi și săptămâna viitoare primele două volume ale colecției.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 20 Iulie, 2020 - 00:00

În urmă cu câțiva ani, într-un eseu intitluat „Dialogul ca exercițiu spiritual”, publicat în „Ziarul de duminică” pe care îl păstoream, preotul și scriitorul brașovean Cristian Muntean scria: „Trăim într-o eră a globalizării în care comunicarea a atins cote nebănuite, dar dialogul lasă, din ce în ce mai mult, de dorit. De fapt am un sentiment kafkian de <<dialog al surzilor>>. Parcă nu mai vrem să ne auzim decât pe noi înşine, trăind într-o formă de autism faţă de tot ce înseamnă ,,bine comun”.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Iulie, 2020 - 00:00

”Ca să înțelegi asta, trebuie să ne întoarcem cu douăzeci de luni în urmă, spuse Dombey. Cam pe atunci, un om de știință chinez pe nume Li Chen a fugit în Statele Unite având asupra lui, pe o dischetă, datele privind cea mai importantă și mai periculoasă armă biologică creată în China în ultimul deceniu. Au numit virusul <<Wuhan-400>>, pentru că fusese dezvoltat în centrul de cercetare de la periferia orașului Wuhan și era tulpina cu numărul 400 dintre cele viabile create artificial în laboratorul respectiv. Wuhan-400 este o armă perfectă. Afectează doar oamenii.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 18 Iulie, 2020 - 00:00

Stuart Turton este un jurnalist și scriitor britanic care a debutat cu romanul de față în 2018, când a câștigat First Novel Award și Costa Book Award. Cartea a fost de îndată tradusă în alte 28 de limbi.

Romanul, destul de straniu, este o excelentă lectură de vacanță – pentru cei care au răbdare și adoră subtilitățile.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 17 Iulie, 2020 - 00:00

Undeva în viitor, după războaie pe care nu le câștigă nimeni, începe lupta pentru apă. Nu în lumea a treia, ci chiar în lumea „civilizată”. Apa dispare, sau e otrăvită, oamenii mor pe capete și pleacă în căutarea ei. Orașe întregi se depopulează, apar noi așezări, pe lângă izvoarele subterane, oamenii se omoară între ei pentru aceste descoperiri. Situația durează ani la rând, o generație, chiar mai mult.

Acesta este punctul de plecare al romanului lui Mindy McGinnis, bibliotecară și scriitoare americană din Ohio.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 16 Iulie, 2020 - 00:00

Semnalăm astăzi o carte uimitoare, încununată cu Premiul Uniunii Criticilor din Norvegia 2015. Se numește „Cartea mării” și am putea spune că este un fel de enciclopedie a mării, mai degrabă decât un roman. Dar informațiile pe care le oferă sunt atât de seducătoare și neașteptate, încât cartea poate fi citită cu satisfacție și surprindere, pentru că oferă o cantitate impresionată de cunoștințe greu de găsit altminteri. Sau la care cititorul obișnuit pur și simplu nu s-ar fi gândit. Începând cu punctul de plecare al cărții.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 Iulie, 2020 - 00:00

Eric R. Kandel, unul dintre pionierii ştiinţei cognitive moderne, este profesor la Columbia University şi activează în cadrul Howard Hughes Medical Institute. S-a născut în Austria, în 1929, dar a emigrat în SUA și a ajuns profesor de biochimie și biofizică la Universitatea Columbia.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 14 Iulie, 2020 - 00:00

Tony Mitton este un scriitor britanic, scrie poezie și proză pentru copii. (De  acelasi autor au apărut in colectia PanDA: Ursuletul Alb ca Neaua si Pinguinul Fulg de Nea.) „Fiul lui Takumi” este primul său roman pentru tinerii cititori.  Operele sale sunt multipremiate, cea mai recenta distinctie fiind Premiul pentru Poezie CLPE. 

Cartea de față este o extraordinară aventură a descoperirii de sine pentru oricine își caută locul in lume.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Iulie, 2020 - 00:00

Săptămâna trecută am semnalat în această rubrică cea mai recentă carte semnată de Teodora Matei, o ploieșteancă din grupul scriitorilor promovați de Editura Tritonic, care își promovează în multe dintre textele ei orașul natal. Astăzi vom semnala cartea altui scriitor din grupul Tritonic care își promovează orașul natal. Lucian-Dragoș Bogdan s-a născut în 1975 la Alba Iulia. A absolvit managementul la Cluj Napoca, a lucrat în IT, marketing și vânzări, recuperarea copiilor cu dizabilități și are propria firmă de produse handmade.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Iulie, 2020 - 00:00

Unul dintre cele mai bizare și surprinzătoare romane apărute în ultima vreme. De la un punct încolo, lectura propune atâtea labirinturi și secrete, încât desfășurarea acțiunii e greu de urmărit, iar un cititor mai puțin exersat ar putea abandona cartea. Din păcate.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 11 Iulie, 2020 - 00:00

Polirom a ieșit pe piață (în pas cu alte edituri ca Integral și Corint) cu un titlu despre pandemia de coronavirus Covid-19 încă înainte ca stare de urgență de la noi să se fi încheiat. Volumul este o mărturie a scriitorului italian Paolo Giordano despre care se spune că ar fi o lectură obligatorie despre această pandemie. Un volum în curs de apariție în 26 de țări.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 10 Iulie, 2020 - 00:00

În urmă cu câțiva ani semnalam la această rubrică o carte semnată de Cornel Samara despre arhitectul Gheorghe Simotta, intitlulată „Gheorghe Simotta - Intre noblețe și arhitectură” apărută la Editura Vremea, 2017, în colecția Mari arhitecți bucureșteni (și inițial la Editura Sfântul Ierarh Nicolae, înfiinţată în 2009, cu sedii la Brăila şi Galaţi). Gheorghe Simotta, născut în 1891 în Vlaho-Clisura, o mică localitate din munţii Macedoniei, într-o familie de aromâni, s-a refugiat în 1910, după absolvirea liceului, cu mama şi bunica în România.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Iulie, 2020 - 00:00

Cu doi ani în urmă, scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a luat Premiul Nobel pentru Literatură. Cu nouă ani mai înainte publicase romanul de față care a cucerit publicul, a primit mai multe premii, a fost nominalizat la Man Booker International  și fost punctul de plecare al unui film regizat în 2017 de Agnieszka Holland, încununat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin. Olga Tokarczuk e un om de stânga, ateu, vegetarian și feministă.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 8 Iulie, 2020 - 00:00

”Sunt un copil al Războiului Rece. Cortina de Fier mi-a ecranat existența. A pus ștampila «Strict interzis» în dreptul fiecărei decizii pe care am luat-o. Istoria nu reține asemenea amănunte. Ea spune doar că fiecare a trăit încercând să supraviețuiască răului. După Ialta și Potsdam, mai multe generații au fost irosite. La final, unii s-au mântuit pe baricadele Revoluției, alții nu.”

Stelian Tănase însistă că această cea mai recentă carte a sa nu este o istorie a Războiului Rece și nici un volum de memorii. Deși cam asta este, sunt incluse la un moment dat și pagini de jurnal.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Iulie, 2020 - 00:00

Am mai vorbit la această rubrică despre cărțile scriitoarei americane Sarah J. Maas, inclusiv despre seria sa „Tronul de cleștar”, alcătuită din cinci volume: „Tronul de cleștar. O inimă de gheață, o voință de fier” – vol. 1; „Diamantul de la miezul nopții” – vol 2; „Moștenitoarea focului” -vol. 3; „Regina umbrelor” – vol 4; „Imperiul furtunilor” – vol. 4 – aceasta din urmă prezentată în mai anul trecut.

Între timp, a apărut și volumul al șaselea al seriei, cel de față.

Tip publicație: Intrare blog