Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 00:00

Marius Turda este profesor universitar doctor în istoria biomedicinei, directorul Centrului pentru Studii Umaniste și Medicale al Facultății de Umanioare și Științe Politice al Universității Oxford Bookes din Marea Britanie. Maria Sophia Quine este senior fellow la Centrul de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, Marea Britanie. Împreună au publicat în Marea Britanie volumul de față. Marius Turda este autorul volumului, pe teme similare, Eugenism și modernitate.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 25 Februarie, 2020 - 00:00

Un roman pentru copiii de la opt ani în sus.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Februarie, 2020 - 00:00

Autorul spune într-un fel de prefață că volumul de față este portretul unei lumi în schimbare accelerată, dar și portretul propriu, al unui om avid să înțeleagă realitățile tulburătoare din jurul său.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 23 Februarie, 2020 - 00:00

O tânără istoric (32 de ani), doctor în științe politice la Universitatea din București, care a lucrat până nu demult ca cercetător la Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, iar acum este consilier CNSAS, a publicat la editura acelui institut o carte surprinzătoare despre viața de zi cu zi în ultimul deceniu al regimului ceaușist. Tânăra cercetătoare pleacă de la rezultatele uimitoare ale unor sondaje din 2018 potrivit cărora mai mult de jumătate dintre  români au o părere bună despre Nicolae Ceaușescu. Firesc, s-a întrebat: oare se trăia bine în comunism?

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 22 Februarie, 2020 - 00:00

Sper să vă stârnesc apetitul de lectură:

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 21 Februarie, 2020 - 00:00

Prin 2011, dacă nu mă înșel, Călin Hentea, unul dintre colaboratorii permanenți și ușor incomozi ai „Ziarului de Duminică” pe care îl păstoream, avea o rubrică în care a publicat un articol intitulat „Pe băncuța de la scara blocului”. „Băncuţa de la scara blocului a devenit – scria el -, pentru mulţi, unica şansă de socializare ieftină şi comodă, locul comun de refugiu imediat din singurătatea apartamentului termopanat sau nu, dar supraîncins de plictiseală.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 20 Februarie, 2020 - 00:00

Un nou thriller din seria Jack Reacher.Al 23 –lea roman al seriei din care s-au vândut peste o sută de milioane de exemplare. Un erou fără mari subtilități, dar extrem de inteligent, nu numai forță. Aproape că nu uiți că a fost polițist militar și a avut probleme în copilărie. Din fericire, acțiunile ale, de multe ori brutale, nu sunt niciodată îndreptate să facă rău. Lumea lui Reacher e viuolentă pentru că lumea din jur e violentă, e pur și simplu o reacție.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 19 Februarie, 2020 - 00:00

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulatia monetară in Țările Române in secolul al XVI‑lea. A mai publicat singur sau a coordonat alte șase lucrări importante de istorie. Andrei Florin Sora este conferenţiar universitar doctor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie. Împreună cu alți 32 de profesori sau cercetători, cei doi au coordonat volumul de față, unicat în istoriografia noastră.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 18 Februarie, 2020 - 00:00

Neil deGrasse Tyson este un astrofizician american, născut în 1958, unul dintre cei mai cunoscuți comunicatori în domeniu, cercetător în cadrul Departamentului de Asstrofizică al Muzeului American  de Istorie Naturală și director al Planetariului Hayden. În 2017 a publicat o carte de mare succes, „Astrofizica pentru cei grăbiți” (pe care o găsiți tradusă și în românește de Editura Trei. Gregory Mone este coautorul unor cunsocute serii de cărți pentru copii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 17 Februarie, 2020 - 00:00

Spre sfârșitul anului trecut a apărut al nouălea titlu din Seria de autor Gheorghe Crăciun, începută în anul 2014, sub îngrijirea criticului literar Carmen Mușat și a fiicei autorului, Oana Crăciun, romanul Frumoasa fără corp este o mărturie despre forța cuvîntului scris și a literaturii de a recompune lumi reale, vii, care, fără a fi consemnate prin literă, ar rămîne doar iluzii. Numai scriitorul și literatura – frumoasa fără corp – pot insufla viață realității, era de părere Gheorghe Crăciun.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 15 Februarie, 2020 - 00:00

În general, editurile au datoria să publice pe copertă sau undeva în interior măcar câteva rânduri despre autorul unei cărți, mai ales dacă acesta debutează pe piața editorială, cititorul putându-și face, în acest fel, o idee despre competențele semnatarului. Mai ales când este vorba de o temă care reclamă o anume specializare. De multe ori nu se întâmplă așa, inclusiv în cazul de față.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 14 Februarie, 2020 - 00:00

Cărțile de specialitate spun că analiza este procesul de filtrare, conexare şi interpretare obiectivă a datelor culese din surse secrete sau deschise, esenţial în orice activitate a unui serviciu secret. Frânturi de informaţie uneori disparate şi aparent lipsite de semnificaţie sunt puse în context, integrate în imagini coerente şi convertite în explicaţii, evaluări şi prognoze în legătură cu problematicile de securitate naţională. Este vorba de un proces complex.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 13 Februarie, 2020 - 00:00

Edward Joseph Snowden. A lucrat șapte ani în comunitatea americană de informații.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 00:00

Daniel Ciurel este lector la Facultatea de Jurnalism, Comunicare și Limbi Moderne, Universitatea „Tibiscum” Timișoara. Și-a obținut titlul de doctor cu o teză cu tema „Strategii retorice în publicistica lui Eminescu”, pe care a transformat-o mai apoi în cartea de față. Receptarea poeziei lui Eminescu a fost imediată, Maiorescu a contribuit decisiv. Publicistica poetului a fost omologată mai târziu, după 1909, beneficiind e oficiile lui Iorga. Opera sa jurnalistică a fost publicată integral abia după 1989. De aceea și încercările exegetice au fost timide.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 11 Februarie, 2020 - 00:00

„Cele două împărăţii” este o carte de mare valoare literară, extrem de frumoasă, care îi ajută pe copii să-şi înţeleagă sentimentele şi, în acelaşi timp, să le recunoască la cei din jurul lor. În Împărăţia Fericirii ne întâlnim cu contesa Cinste, cu prinţul Încredere şi cu împărăteasa Iubire, iar în Împărăţia Nefericirii îi găsim pe baronul Furie, pe ducesa Durere, pe prinţul Ruşine şi pe împărăteasa Ură.

Katia Antonova este autoarea unor minunate poveşti dintre care amintim: Poveşti cu prinţese şi alte aventuri extraordinare (2011) şi Peştişorul (2013).

 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Februarie, 2020 - 00:00

Într-un interviu acordat cu ceva vreme în urmă, scriitorul Flavius Ardelean afirma că „Literatura nu e chiar pentru oricine. Literatura poate devora cu ușurință un om.” Întrebat ce vrea să facă să vibreze în oamenii care îl citesc, spunea: „În primul rând mi-ar plăcea să aibă satisfacția cuvântului ce sună bine. Să simtă propozițiile și frazele ca lucruri vii, care nu țin nici de autor și nici de cititor, ci vin printre noi doar pentru a ne bucura. Da, savoarea limbii. Apoi să fie surprinși.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 9 Februarie, 2020 - 00:00

Nici nu s-a încheiat anul și cartea pe care o semnalăm astăzi a și primit Premiul „Ion Negoiţescu” al Revistei Apostrof 2019. Volumul este o cercetare detaliată a felului în care au apărut și pe scenele noastre, și în spectacolele de teatru primele actrițe. Anca Hațiegan face dreptate unor femei care au avut de înfruntat o serie de prejudecăți ale epocii.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 8 Februarie, 2020 - 00:00

Directorul Editurii Integral îi face dreptate lui Nicolae Covaci, căruia i-a mai publicat două volume „Phoenix” și un volum de interviuri. Toată lumea știe că măcar câte ceva despre compozitorul, textierul, aranjorul, managerul, liderul necontestat Nicolae Covaci care s-a identificat cu formația Phoenix. O personalitate excepţională.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Februarie, 2020 - 00:00

Andreea Mitan este lector în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Management, specializată în domeniul comunicării și al marketingului. În 2014 a obținut titlul de doctor în științele comunicării, cu o teză despre identitatea tinerilor și preferințele lor muzicale.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Februarie, 2020 - 00:00

Extrem de puține lucruri știm despre Tadjikistan, una dintre republicile desprinse din Uniunea Sovietică, după destrămarea acesteia. Țară muntoasă, foarte săracă, păstrează tradiții pe care le putem greu înțelege. A fost măcinată, în anii 90 de războaie civile, cu greu încheiate. Încă și azi continuă luptele.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 00:00

Constantin Crânganu este profesor de geofizică și geologia petrolului la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 Februarie, 2020 - 00:00

În 2017, când Cristina Donovici și-a publicat prima carte pentru copii -  „O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse” – Norișorul Roz era doar o poveste între altele. Acum a devenit carte de sine stătătoare. Pentru copiii mici, care se tem de întuneric, povestea Norişorului Roz este cadoul perfect – spun editorii. Cartea este, înainte de toate, o invitaţie de a păşi într-o lume minunat ilustrată, plină de personaje magice, care va fermeca pe oricine îi trece pragul.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Februarie, 2020 - 00:22

Andra Samson este filolog şi antropolog cu o experiență de 18 ani și cu o aplecare specială pentru naratologie. A urmat studii de etnologie, antropologie culturală și folclor, este lector la Fundația Calea Victoriei, unde are cursuri de scriere creativă. Este consultat în trainer şi facilitator comunicare (din 1997).

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Februarie, 2020 - 00:00

Probabil numai prin vreo întâmplare fericită veți găsi volumul pe care îl semnalăm acum în vreo bibliotecă universitară, dar merită din plin căutat. Este vorba de traducerea în catalană a antologiei „Apocalipsa după Marta” apărută în 2011 și care reunește poeziile publicate în volum de Marta Petreu între anii 1981 şi 2006: „Aduceţi verbele” (1981), „Dimineaţa tinerelor doamne” (1983), „Loc psihic” (1991), „Poeme neruşinate” (1993), „Cartea mâniei” (1997), „Apocalipsa dupa Marta” (1999), „Falanga” (2001) şi „Scara lui Iacob” (2006).

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 Februarie, 2020 - 00:00

Jacques Peretti este reporter de investigații și prezentator de televiziune la BBC. A scris în ultimii zece ani opt cărți foarte căutate, cea de față, cea mai recentă, este din 2017. De fiecare dată și-a pus întrebări, a plecat de la o seamă de chestionări a realității. La fel a făcut și acum:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 1 Februarie, 2020 - 00:00

„Pat dublu într-un apartament însorit din Stockewll cu un singur dormitor, chiria trei sute cincizeci  de lire pe lună, cheltuieli incluse. Disponibil imediat, pentru minim șase luni. Apartamentul (și camera/patul) va fi împărțit cu o persoană specializată în îngrijirea paliativă, care muncește nopțile și lipsește la sfârșit de săptămână. Acasă numai de la 9 a.m. la 6 p.m. De luni până vineri. E doar al tău în restul timpului. Perfect pentru cineva cu o slujbă de la 9 la 5.”

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 00:00

 Cu două mii de ani în urmă, într-un străvechi regat din Orient, adolescentul Joshua își dorește cu pasiune fericirea și gândește că trebuie să existe un cuvânt care ne face cu adevărat fericiți. Vrea să afle acest cuvânt chiar de la Cer, dar nu poate vorbi cu Cerul decât într-un singur loc, Templul din Ierusalim. Pleacă într-acolo. Fuga la Ierusalim durează trei zile. Dar până astăzi nimeni nu a povestit ce a făcut Joshua în acele trei zile. O face Stéphane Arfi în cartea pe care o semnalăm astăzi. Stéphane Arfi s-a născut în 1968, în insula Martinica.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 00:00

Un New York al perioadei interbelice și al primilor ani de război, cu gangsteri, marinari și scafandri. Când lumea începe să se schimbe, când diferențele dintre femei și bărbați încep să se estompeze, pentru că munca bărbaților, plecați pe front, trebuia să fie făcută de cineva.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 00:00

Colonel în rezervă, profesor universitar, doctor în Științe militare, specializarea Istorie militară, Ion Giurcă, născut în județul Botoșani, este autor și coautor a 14 cărți, peste 200 studii publicate în lucrări elaborate cu ocazia unor manifestări științifice cu participare internă și internațională, în reviste de specialitate. Cea mai recentă carte este cea de față despre acțiuni foarte puțin cunoscute publicului larg.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 00:00

Scriu editorii: „Madeline Little este sigură că va deveni un mare om de știință, precum bunicul ei, un faimos biolog. Este pasionată de studiul bacteriilor și i se pare că e mai ușor să se lupte cu microbii decât să accepte că bunicul său a murit, că sora ei suferă de o boală gravă, că prietena ei cea mai bună a schimbat școala și acum o ignoră. Când cei din jur i se par banali și enervanți, preferă să scrie POS-uri (<<proceduri operaționale standard>>), adică pașii pe care îi are de făcut ca să scape de ei.

Tip publicație: Intrare blog