Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Vineri, 31 Martie, 2017 - 00:40

Probabil puțini dintre cititorii acestei rubrici (câți vor fi și ei!) știu cine este Dan Doboș, încât socot necesare câteva rânduri despre acest bonom ieșean. Dan Nicolae Doboș s-a născut în 1970, la Iași, este jurnalist și scriitor.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Martie, 2017 - 00:14

Patru cărți apărute în ultima vreme ne oferă o imagine cât se poate de exactă despre ce este ISIS. Cea mai recentă e semnată de Loretta Napoleoni, expert în terorism internațional, președintă a grupului de finanțare a programului de contraterorism al Clubului de la Madrid (o organizație non-profit creată în 2001 pentru a promova democrația în lume și compusă din 95 de membri din 65 de țări, dintre care 64 foști președinți și 39 foști primi-miniștri). Pe același subiect Loretta Napoleoni a mai scris Isis.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Martie, 2017 - 00:09

Ann Cleeves este o scriitoare britanică de romane cu precădere polițiste, născută în 1954, care a câștigat mai multe premii pentru cărțile sale, împărțite pe serii (romane cu George & Molly, cu Inspectorul Ramsay,  cu Vera Stanhope – dramatizate într-un serial de ITV - , seria insulele Shetland - și acestea parțial dramatizate). Trei dintre romanele sale au apărut și în românește, probabil cele mai cunoscute – Negru de corb(premiat cu Duncan Laurie Dagger Award, pentru cel mai bun roman al anului 2006), Secretele din Strada Portului. Și, firește, romanul de față.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 28 Martie, 2017 - 00:56

Barbara Leaming este o cunoscută biografă americană, premiată de mai multe ori pentru cărțile sale despre familia Kennedy, Winston Churchill, Marylin Monroe, Katherine Hepburn, Bette Davis, Rita Hayworth, Orson Welles sau Roman Polanski. Biografia de față, apărută în 2014, a inspirat filmul Jackie realizat de Pablo Larrain, cu Natalie Porman în rolul principal. Prin urmare o biografie semnată de Barbara Leaming e demnă de atenție, încât vă veți putea apleca asupra ei chiar dacă știți esențialul despre Jackie Kennedy. Și vă puteți apleca asupra ei cu atât mai mult dacă nu știți.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Martie, 2017 - 00:03

De la început trebuie să mărturisesc că această carte m-a intrigat din prima clipă, pe copertă apare un chip de femeie care seamănă izbitor cu al Anei Pauker, dacă nu cumva este chiar ea. Un roman despre celebra comunistă care a trimis la moarte atâția oameni nevinovați? Surprizele aveau să continue. Să le luăm pe rând, începând cu autoarea.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Martie, 2017 - 00:55

Ioana Duda are 32 de ani, a scris la revista Catchy, are un blog personal, este o tânără scriitoare care a publicat anul trecut, la editura Herg Benet, două cărți, Instinct și Jurnalul primei mele morţi. După primul roman, de debut, i-am luat un interviu pentru Ziarul de duminică în care spunea: ”Sunt avidă după lumina reflectoarelor. Ador să fiu în centrul atenţiei. Imi plăcea, când eram jurnalistă, să îmi văd numele scris. Sunt narcisistă, bineînţeles. Spun mereu că sunt o zeiţă. Am început să scriu dintr-o joacă. Și am văzut că lumii îi place.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 25 Martie, 2017 - 00:52

Dacă se întâmplă să fi citit precedentele două titluri ale seriei din care face parte acest roman – Ghici cine moare primul și Ghici ce-i în cutie - și mai ales dacă se întâmplă să vă fi plăcut/interesat/captivat, trebuie să citiți și această nouă carte care îl are în prim plan pe inspectorul detectiv Helen Grace. E o poveste dură și captivantă la rândul ei.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Martie, 2017 - 00:49

Astăzi, la librăria Cărturești Verona, la ora 18,30, are loc o lansare de carte mai aparte. Editura care își prezintă cel mai recent produs se numește Cununi de stele și este specializată în carte spirituală și literatură indiană; a publicat, pe lângă mulțime de dicționare și volume de introducere în cultura indiană, aproape tot ce a rămas moștenire de la celebra Amita Bhose (traducătoarea lui Eminescu în hindi), mai multe decenii profesoară la Universitatea din București, căreia directoarea editurii, Carmen Mușat-Coman, i-a fost elevă și discipol.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Martie, 2017 - 00:52

”Aceste pagini mai ales sunt supuse legilor romanului; adevărul lor
adevărat este cel al romanului, nu al realităţii inspiratoare, sunt
pagini de roman, deci ficţiune, deci adevăr artistic şi astfel, numai
astfel pot fi considerate ca o oglindă necruţătoare a adevărului... Ar
trebui să subliniez faptul că, exceptând inventatul de mine declic
amoros, declanşat într-un moment de gol sufletesc în sufletul
Sculptorului, fiecare rând exprimă, cu o cruzime de oglindă veneţiană,
adevărul transfigurat în poveste, şi am simţit nevoia acestui adevăr, ca

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Martie, 2017 - 00:25

Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946, a studiat la Oxford, a devenit redactor literar şi a publicat peste cincisprezece volume de proză şi eseuri, cariera sa literară fiind încunu­nată de numeroase premii şi distincţii, în Marea Britanie, dar și în afara ei. De pildă, statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995 a fost numit Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Martie, 2017 - 00:29

Hans Ulrich Obrist este curator, critic şi istoric de artă. Începând cu 2006, el este directorul artistic al Galeriei Serpentine din Londra. A creat The Interview Project şi este autorul lucrărilor Ways of Curating şi Ai Weiwei Speaks. Ziarul Daily Telegraph susține că Obrist este, ”categoric, cel mai influent om din lumea artei.” ”Istoria artei în era noastră se va construi (…) pornind de la arhiva de interviuri a lui Hans Ulrich” e de părere și New York Observer

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 20 Martie, 2017 - 00:33

Încep acest text cu o mărturisire: lumea s-a schimbat atât de înfiorător de mult față de tinerețea mea, încât sunt nevoit de multe ori să apelez la internet pentru a mă lămuri cu ce se întâmplă în jur. De pildă, așa am aflat ce este wattpad – o comunitate online ai cărei membri își pot posta articole, povești și cele mai trece prin cap, iar ceilalți să comenteze și să reacționeze. A apărut în 2006, s-a dezvoltat vertiginos și membrii ei utilizează îndeosebi telefoanele mobile.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Martie, 2017 - 00:24

Marius Oprea este istoric și încă unul al zilelor noastre și dintre cei mai virulenți. Și-a luat doctoratul cu tema „Rolul și evoluția Securității (1948-1964)“. A fost implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securității și a făcut parte din echipa de consilieri a președintelui Emil Constantinescu și a prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu. A creat în 2005 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus până în 2010. A publicat mai multe volume pe temele Securității.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 18 Martie, 2017 - 00:40

Am convingerea că majoritatea cititorilor acestei rubrici vor fi vrut, măcar o dată în viața lor, să dea peste o carte precum cele prezentate acum – anume un proiect ambițios dornic să ne arate secretele Bucureștilor, sau măcar cât mai mult din ele. Este vorba de un ambițioas proiect elaborat de Dan-Silviu Boerescu și Editura Integral – Secretele Bucureștilor în 12 volume(!). Argumentul e de necombătut: aproape fiecare stradă a orașului, fiecare clădire, fiecare personaj istoric, fiecare protagonist al rubricilor tip „Fapt divers” – toate au o poveste tainică.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 17 Martie, 2017 - 00:56

La cea 59-a ediție a Premiilor Grammy, desfășurate la jumătatea lunii februarie la Los Angeles, marea câştigătoare a fost Adele, care a luat premiile pentru Albumul anului, Cântecul anului, Înregistrarea anului şi Cel mai bun album pop.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 16 Martie, 2017 - 00:34

În prima parte a lunii decembrie 2016, Amos News a publicat o știre despre lansarea volumului de față, la Fundația Europeană Titulescu. Revenim acum cu o prezentare a cărții acestui tânăr istoric, Alin Spânu, care s-a distins deja într-un domeniu extrem de incitant, după ce și-a luat doctoratul cu profesorul ieșean Gheorghe Buzatu: serviciile de informații și spionajul.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 Martie, 2017 - 00:30

În cazul romanelor polițiste din toată lumea, se poartă seriile de eroi, aceștia fiind legătura între romane diverse ale unui autor și, concomitent, atracție pentru cititori, dacă personajul este simpatic sau de reținut sau memorabil. La noi fenomenul este relativ nou și constat că recurg la el mai ales scriitoarele. În cazul romanelor publicate la Editura Tritonic, cel puțin două scriitoare (dar, firește, și mai mulți bărbați scriitori) – Monica Ramirez și Silvia Chindea. Personajele lor principale sunt, normal, femei.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 14 Martie, 2017 - 00:26

Constantin Brăiloiu (1893-1958) a fost compozitor, muzicolog și etnomuzicolog, membru corespondent al Academiei Române, membru fondator al Societății Compozitorilor Români, al cărei secretar general a fost

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Martie, 2017 - 00:24

Corina Ozon, timişoreancă devenită bucureşteancă, este (a fost?) un foarte bun reporter, o cunosc de mai bine de douăzeci de ani, pe când puneam bazele unui jurnal de televiziune care avea să obţină ani la rând succese de public şi în breaslă. Ştie să observe şi ştie să reţină. După vreo zece ani petrecuţi în presă, a trecut în PR şi comunicare. Ambiţioasă şi tenace, a urmat un foarte cunoscut curs francez de perfecţionare. Şi-a deschis în urmă cu câţiva ani, ca mulţi alţii din generaţia ei, un blog, foarte căutat.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Martie, 2017 - 00:46

Ioan Florin Stanciu este pseudonimul literar al profesorului constănțean Nelu Stanciu, născut în 1961. A debutat în volum cu romanul Apocriful necredinciosului Toma, 2008 (Premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea.) A mai publicat volume de versuri și proză scurtă.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Martie, 2017 - 00:04

Călin Vlasie este un opzecist pe nedrept prea puțin cunoscut marelui public, poet, eseist și publicist, făcător de reviste și mai ales de cărți, fondatorul și mentorul Editurii Paralela 45, care, de la începutul acestui an 2017, a preluat și relansarea Editurii Cartea românească. A publicat destul de puțin în ultimii ani, dar spre sfârșitul lui 2016 a scos de sub tipar volumul de față, care ar fi trebuit să apară în urmă cu aproape două decenii, în 1998.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 11 Martie, 2017 - 00:43

Astăzi vom vorbi despre al doilea roman excepțional al scriitorului columbian Fernando Vallejo, tradus de astă dată în românește de Mariana Șipoș, la fel de admirabil pe cât originalul.

Fernando Vallejo s-a născut în 1982 la Medellin, oraș care apare în mai toate romanele sale, a studiat biologia, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în exil (Mexic, Statele Unite și Europa) și a publicat mult.

Romanul pe care îl prezentăm astăzi a apărut în 2001 și a primit Premiul literar Romulo Gallegos.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 10 Martie, 2017 - 00:40

Astăzi și mâine vom vorbi despre două romane excepționale ale scriitorului columbian Fernando Vallejo, considerat în 2012 unul dintre ”cei zece cei mai influenți intelectuali din America Latină”. Două romane care se clasează pe primele 15 poziții ale celor mai bune cărți de limbă spaniolă, întocmită de 81 de scriitori și critici literari hispanici.

Fernando Vallejo s-a născut în 1942 la Medellin, oraș care apare în mai toate romanele sale, a studiat biologia, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în exil (Mexic, Statele Unite și Europa) și a publicat mult.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Martie, 2017 - 00:23

Să începem: ”Spre deosebire de alți critici și istorici literari, eu cred că în decembrie 1989 s-a schimbat semnificativ nu numai societatea românească, ci și structura socio-culturală. Aceasta a dus la o reformulare și o reconfigurare a literaturii înseși. Poezia scrisă în 2000, de pildă, este diferită de cea scrisă în 1950 fiindcă în cazul primeia libertatea de opinie și de expresie este totală, pe când la cea de-a doua (întâia, în ordine cronologică) propaganda și cenzura ideologică imprimau un anumit ton, o anume atmsoferă, o problematică și chiar un lexic.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 8 Martie, 2017 - 00:06

Editura Spandugino a fost creată în 2008 și promovează un model cultural al calității. A publicat relativ puțin, dar a fost prezentă la toate târgurile de carte organizate de atunci până azi și absolut toate titlurile care îi aparțin sunt de referință. E condusă de doamna Lavinia Spandonide care vede în editarea de cărţi „în primul rând un act de cultură şi nu o afacere“. Mai mult, insistă că activitatea editorială este legată în primul rând de promovarea obiectivelor fundaţiei în cultură şi educaţie.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Martie, 2017 - 00:14

”Vă voi povesti, în continuare, cum am folosit metoda blândă de dresare a căţeluşilor şi câinilor - pe care o predau cu normă întreagă - drept fundaţie pentru creşterea copiilor mei. Cu cât studiez mai mult felul în care funcţionează şi comunică aces­te fiinţe, cu atât învăţ mai multe. Am aplicat o mare parte din aceste descoperiri şi în propria viaţă. în traiul nostru haotic, dacă nu suntem destul de atenţi, se întâmplă să trecem foarte uşor cu vederea mesajele subtile pe care ni le transmit copiii sau câinii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Martie, 2017 - 00:12

Alexandru Voicescu este un bărbat tânăr (s-a născut în 1980), a urmat studii juridice, completate în paralel cu o licență în antropologie culturală. Nu i-a fost de ajuns, a urmat cursuri de master în publicitate și a lucrat opt ani în advertising. În 2010, a fondat editura Herg Benet, care publică îndeosebi scriitori tineri și nonconformiști. El însuși a fost atras de scris, în 2015 a debutat cu romanul Malad, care a primit premiul Tânărul prozator al anului. În 2016 apare cartea de față, iar în acest an ar urma să-și lanseze o trilogie fantasy.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 5 Martie, 2017 - 00:42

A treia carte de Agatha Christie, cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor și cea mai cunoscută autoare de romane polițiste pe plan mondial, pe o care o prezentăm în această săptămână face parte din seria Miss Marple.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 4 Martie, 2017 - 00:39

Cum anunțam ieri, săptămâna aceasta deschidem trei cărți ale celebrei Agatha Christie, cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor și cea mai cunoscută autoare de romane polițiste pe plan mondial. Cărțile sale s-au răspândit în peste un miliard de exemplare în limba engleză și încă un miliard în alte 44 de limbi. Ieri am prezentat ”A treia fată”.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 3 Martie, 2017 - 14:01

Săptămâna aceasta deschidem trei cărți ale celebrei Agatha Christie, cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor și cea mai cunoscută autoare de romane polițiste pe plan mondial. Cărțile sale s-au răspândit în peste un miliard de exemplare în limba engleză și încă un miliard în alte 44 de limbi.

Tip publicație: Intrare blog

Pagini