Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Duminică, 27 Mai, 2018 - 23:59

Încă o scriitoare din Republica Moldova care publică și încearcă să se impună în România. Mihaela Perciun a debutat târziu, după 45 de ani, cu un vo­lum de proză scurtă – O fabulă pentru rege (2003) –, a publicat apoi mai multe romane, unele premiate, cartea de față fiind cea de-a șaptea. E prima care îi apare în România.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 27 Mai, 2018 - 00:00

Mara Wagner s-a născut în 1975 la Brașov, a urmat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, lucrează în presa scrisă ca redactor-șef la o revista pentru femei și are un blog personal - meandmymonkeys.ro. Cartea de față a apărut în urmă cu aproape un an.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 26 Mai, 2018 - 00:00

Daniel Timariu este programator de profesie. În 2014 s-a lansat ca autor de literatură SF & Fantasy. A publicat volumul de povestiri SF „Amețeli postlumice”, volumul de povestiri mystery&thriller „Fete în roșu și alte povestiri polițiste”, romanele urban-fantasy „Tenebre: Cazul Laura” și „Tenebre: Labirintul” toate la editura Tritonic. A mai apărut în mai multe antologii.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 25 Mai, 2018 - 00:00

Un roman de o simplitate uimitoare, dar în mod cert pe placul cititoarelor, cum s-a și dovedit oriunde a fost tradus și tipărit.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 Mai, 2018 - 00:00

Prezentăm astăzi o carte care nu se adresează specialiștilor în computere și rețele (deși și aceștia pot fi interesați să afle cum le sunt sintetizate cunoștințele), ci publicului larg, puțin sau deloc familiarizat cu știința rețelelor și mai ales tinerilor care vor și pot descoperi ceva în acest domeniu nou și atât de surprinzător. Editura timișoreană a avut o idee excelentă să o traducă. Pe coperta cărții pe care o prezentăm scrie, sub titlu: Despre cum orice lucru este conectat cu oricare altul și ce reprezintă asta pentru afaceri, știință și viață cotidiană.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 23 Mai, 2018 - 00:00

O excelentă biografie, scrisă de marele istoric american William Taubman, distinsă cu Premiul Pulitzer și aleasă drept cea mai bună carte a anului 2003 de New York Times, Chicago Tribune, Los Angeles Times, Washington Post, The Economist şi Toronto Globe and Mail.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 22 Mai, 2018 - 00:00

Cunoscutul scriitor şi tălmăcitor din germană Peter Sragher este preşedintele Filialei Bucureşti de Traduceri literare a Uniunii Scriitorilor și, pe lângă numeroase traduceri, a publicat și multe volume de versuri. Din 2005 are un fiu, David-Thomas, despre care scrie în reviste din 2007. Acum publică o întreagă carte ”despre toate năzdrăvăniile și minunățiile făcute de David-Thomas zi de zi, cu Tatăl lui”, adică cu autorul. ”O carte despre cum Daviduț descoperă lumea în fiecare clipă, descoperindu-se totodată pe el, ce poate, ce vrea, ce este, cum este.”

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Mai, 2018 - 00:00

”Sfârșitul vieții este sfârșitul poveștii, dar orice sfârșit e precum capătul drumului, doar un episod, și după el urmează un nou început.” ”Povestea alungă moartea și cheamă dragostea. Te-am chemat cu povestea mea, am deschis cufărul amintirilor…”

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 20 Mai, 2018 - 00:00

Când editorii Baldini și Castoldi i-au publicat Susannei Tamaro, în 1994, romanul de față, au decis să tipărească 20.000 de exemplare, spre uluirea librarilor, convinși că nu vor putea vinde mai mult de 2000. După un an, numărul exemplarelor vândute trecuse de un milion două sute de mii, de două ori mai multe decât celebrul ”Numele trandafirului” a lui Umberto Eco. Astăzi exemplarele vândute în întreaga lume au trecut de 16 milioane. Firește, nu s-au pus la socoteală câteva ediții piratate. Doi ani după prima ediție se turna un film cu Virna Lisi în rolul principal.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 19 Mai, 2018 - 00:00

Astăzi, 19 mai 2018, Prințul Harry (al cincilea în linia de succesiune a tronului britanic) și controversata actriță americană Meghan Markle, se vor căsători în Capela St. George de la Castelul Windsor. Capela va găzdui 600 de invitați.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 18 Mai, 2018 - 00:00

Cristian Coman este unul dintre ziariștii care a lucrat atât în presa scrisă, cât și în televiziune, iar în cea din urmă a trecut cam pe la principalele canale – Protv, Realitatea, Antena 1, TVR - și a fost, pe rând, reporter, șef de secție, secretar general de redacție, coordonator, producător executiv. Anul trecut a început să publice cărți, a debutat cu un roman (Zeus nu moare niciodată), în care acțiunea se petrecea în ziaristică, iar acum iese pe piață cu o carte despre meseria lui de ziarist.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 17 Mai, 2018 - 00:00

În vârstă de 70 de ani (îi împlinește în decembrie), Lawrence Freedman este profesor la King’s College, în Londra, din 1982, membru al Academiei Britanice, din 1995 și înnobilat în 1996. A fost numit istoric oficial al campaniei din Insulele Falkland, în 1997, iar din 2009, este raportor oficial privind Războiul din Irak. Profesorul Freedman a scris numeroase lucrări despre strategia nucleară și Războiul Rece și este un cunoscut comentator al problemelor de securitate contemporane.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 16 Mai, 2018 - 00:00

Născută în 1947, canadiana Rosemary Sullivan este pasionată de poezie, critică literară și biografii, este profesor emerit la Universitatea din Toronto, a publicat mai multe cărți, unele premiate, cum este și biografia de față, din 2015.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 15 Mai, 2018 - 00:00

Ginny Moon este o fetiță austistă de 14 ani, pentru care cuvântul ”centru de plasament” înseamnă ”până vine poliția”. Cu cinci ani în urmă, fusese luată de la o mamă abuzivă și plasată într-un centru de adopție. A trecut prin patru, până a fost, în sfârșit adoptată de o familei iubitoare. Acum, când are 14 ani, iar părinții adoptivi aștepată propriul copil biologic, Ginny simte nevoia disperată să-și protejeze și ea păpușa, pa care o ascunsese într-o valiză sub pat, cu cinci ani în urmă, când sosise poliția s-o ridice. Doar că patul și valiza se găsesc în casa mamei abuzive.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 14 Mai, 2018 - 00:00

Un roman complex, care se desfășoară pe mai multe planuri. Un înger, ființă din altă lume, dar cel mai bun prieten, îi șoptește la ureche tânărului arhitect Constantin Constantinescu, aflat în comă, în urma unui accident, la persoana a doua singular, povestea vieții, dinaintea nașterii până la moarte. O viață fabuloasă, plină de împliniri, cu femei nenumărate care au roit în jurul lui, până la urmă una, părăsită, fiindu-i fatală. Un om crescut într-o familie înstărită, iubit de toți cei din jur, care obține întotdeauna tot ce-și dorește, fără să dea socoteală de ceva.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 13 Mai, 2018 - 00:00

Nu vă lăsați păcăliți de extrasul de pe coperta a patra din textul autoarei (”Schimbarea este sensul lumii, totuși pierdem pe drum lucruri care n-ar trebui pierdute. Orașul se mută în arhive, în istorii academice, îl poți regăsi acolo, dar eu am vrut să-i surprind respirația, memoria sensibilă. Am căutat bucureștenii vechi, constructori și ctitori, fii și nepoți de constructori și ctitori, iubitori sau neiubitori ai pietrei din uliță, dar legați prin toate fibrele lor de oraș... Fiecare om întâlnit mă duce spre altul, fiecare stradă străbătută mă duce spre alta...

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 12 Mai, 2018 - 00:00

Vol VII - Prinții și Prințesele pierdute ale României. 138 pag.

Tip publicație: Articol
Vineri, 11 Mai, 2018 - 00:00

S-a scris enorm în ultimii douăzeci și cinci de ani despre familia regală a României, cărți docte și cărți de popularizare, s-au editat și reeditat memoriile monarhilor, dar subiectul încă atrage. Seria regală de față se deosebește prin abordarea totalității subiectelor care privesc Casa Regală: nu numai bografiile regilor și reginelor, ci și controversele și iubirile interzise, viețile prinților și ale prințeselor, bastarzii numeroși, exilurile, misterele din jurul moștenitorilor tronului.

Tip publicație: Articol
Joi, 10 Mai, 2018 - 00:00

Darcey Bell s-a născut în 1981 și a crescut în vestul statul american Iowa. Acum este educatoare la o grădiniță din Chicago. Cartea de față este primul ei roman, apărut anul trecut și aproape instantaneu tradus în alte 25 de limbi și în curs de ecranizare, cu Anna Kendrick și Bake Lively în rolurile principale. A apărut aproape imediat și în limba română.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 9 Mai, 2018 - 07:39

Iată o carte de care era mare nevoie. Cine putea face parte din elita militară? Generalii. Cum erau ei recrutați, cum ajungea un militar să fie avansat la gradul de general? Care era statul elitei militare și care erau relațiile cu celelalte sisteme ale societății românești?

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 7 Mai, 2018 - 00:00

Alina-Maria Duţă e o tânără scriitoare născută la Timișoara, unde a studiat chimia organică, după care s-a apucat de scris. În 2014 a publicat o primă carte, Fatum, în 2017, romanul de față, în două ediții, la două edituri diferite.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 6 Mai, 2018 - 00:00

O minunată lectură pentru toate doamnele și toate firile romantice. Nicholas Sparks, născut în 1965, în Omaha, este de fapt un scriitor american care și-a dobândit celebritatea pentru acest gen de romane (Editura RAO a mai publicat, de altfel, alte romane semnate de Sparks, Cel mai lung drum și Talismanul norocos). A publicat nouăsprezece romane, iar unsprezece dintre ele au fost adaptate pentru cinema. Toate sunt drame romantice, ca și romanul de față.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 5 Mai, 2018 - 00:00

Când citești că Lee Child, creatorul seriei Jack Reacher, scrie că romanul de față este un thriller psihologic de suspans senzațional nu poți decât să deschizi cartea cu mare curiozitate. Și n-o mai lași din mână, pentru că este, într-adevăr, strălucitoare. O singură obiecție are autorul acestei prezentări – titlul originar ar fi fost mai bun (Fata Regelui mlaștinii) nu numai că face trimitere, inclusiv în text, de multe ori, la celebra poveste omonimă a lui Hans Christian Andersen, ci și pentru că ar încântat mai mult prin conotațiile culturale.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Mai, 2018 - 00:00

La recentele alegeri de la jumătatea lunii aprilie, pentru un nou mandat la conducerea Filialei de Proză București a Uniunii Scriitorilor din România, Aurel Maria Baros a prezentat revista de față, primul număr dintr-o amplă antologie a orașului București. Este vorba de un proiect lansat în 2017, o serie de 12 volume intitulate Next UP. Antologiile orașului București, care și-a propus ”să expună starea lucrurilor ce caracterizează proza bucureșteană de astăzi”.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 3 Mai, 2018 - 00:00

Romanul acesta are titlul original Kamp Knox (Camp Knox sau Tabăra Knox). Îndrăznesc să cred că traducerea în română e cel puțin neinspirată, sugerând altceva cititorului care încă n-a deschis romanul (și, în plus, pentru niciunul dintre personajele importante implicate în acțiune nu este vorba de uitare a unor fapte trecute, ci pur și simplu de evitare/eludare a lor).

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 2 Mai, 2018 - 00:00

Născut în 1953, colonel în rezervă, profesor universitar, doctor în Științe militare, specializarea Istorie militară, Ion Giurcă are doctoratul în științe militare din 1996 și a publicat, ca autor sau coautor, 13 cărți și peste 150 de studii în revistele de specialitate.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 1 Mai, 2018 - 00:00

Scriu editorii: ”Când Lucinda Hayes, o liceană îndrăgită de toată lumea, este găsită moartă, toţi cei apropiaţi din Colorado sunt afectaţi, printre care băiatul care a iubit-o cel mai mult şi o fată care voia o viaţă
perfectă. Ba chiar şi detectivul care ancheta crima. În urma tragediei,
aceste trei personaje remarcabile – Cameron, Jade şi Russ – trebuie să
se confrunte fiecare cu secretele lui întunecate pentru a găsi
consolare, adevărul, sau amândouă.” Un thriller pentru adolescenți și tineri.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Aprilie, 2018 - 00:00

Permafrost este un termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 20 și 1.500 m. În regiunile de permafrost există doar o vegetație săracă de tundră. ”Topirea stratului de permafrost compromite orice încercare de activitate umană în zonă – scrie Eugen Uricaru într-o notă finală la romanul său. În mlaștină nu se poate construi nimic.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Aprilie, 2018 - 00:00

Editura Integral a lansat o nouă colecție, de această dată, dedicată spiritualității creștine românești – Sfinți, duhovnici și mărturisitori români, plănuită în 25 de volume (!)

Despre români s-a spus, adesea cu o îndreptățire piezișă, că, bântuiți fiind de o toleranță ecumenică extremă, nu au o vocație mistică profundă.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 28 Aprilie, 2018 - 00:00

Continuă admirabila colecție Istorii secrete (pe care am prezentat-o în această rubrică în lunile trecute, cu volumele XIII și XIV.

Tip publicație: Intrare blog