Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Luni, 16 Iulie, 2018 - 00:00

Povestiri tulburătoare despre femei cu destine frânte, supuse violențelor de tot felul, frustrărilor, insatisfacțiilor, degradării fizice și morale, în egală măsură puternice și răzbătătoare și victorioase, până la un punct.

 

Prezentăm primul volum din această nouă colecție de literatură română (coordonată de Eli Bădică), colecție care vorbește, potrivit editurii, despre lumea în care trăim - teme diverse, de la relaţii amoroase la relaţii familiale, de la învăţământ la religie, mediu, minorităţi, tehnologie, politică, istorie, violenţă ş.a.m.d.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 15 Iulie, 2018 - 00:00

Încă un volum, al șaselea, apărut în colecția ”Sfinți, duhovnici și mărturisitori români”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 14 Iulie, 2018 - 00:00

Unul dintre cele mai stranii și obsedante romane de suspans apărute în ultima vreme. Aș putea începe prin a spune că e o distopie, dar ar fi greșit. Într-adevăr, acțiunea se petrece într-un viitor straniu, anul 2037, într-o Suedie totalitară care aparține unei ipotetice Uniuni a Prieteniei, creată după al Doilea Război Rece, când Uniunea Sovietică nu se destrămase, dar Uniunea Europeană se desființase. Dar utopia/distopia se reduce la atât. În acea lume imaginată de autoare, politicul din afara micii insule Isola, pe care se desfășoară acțiunea, nu prea mai are vreun rol.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Iulie, 2018 - 00:00

Englezoaica Anna Bell locuiește în sudul Franței, scrie sub pseudonim ficțiune pentru adulți, iar romanul de față este, potrivit declarațiilor dintr-o suită de interviuri, o carte apărută dintr-o experiență proprie. Cel mai direct – e o carte excelentă de vacanță, pentru tineri îndeosebi, romantică și pe alocuri fermecătoare. (Și precedentul roman al autoarei - Don’t Tell the Brides-to-Be - e în același stil hilar și romantic).

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 12 Iulie, 2018 - 00:00

Rapidele schimbări petrecute în ultimele decenii, care au bulversat lumea noastră, au fost cele care au asigurat succesul constant al Enciclopediei Statelor Lumii, lucrare apărută acum în a 15-a ediție. Un record absolut pentru multvitregita literatură enciclopedică din România: o apariţie neîntreruptă de peste patru decenii, un număr record de ediţii, dar şi un număr record de exemplare difuzate – circa 500 000. Opus enciclopedic de 850 de pagini, realizat de acelaşi colectiv de autori, recomandat de unul şi acelaşi prefaţator, acad. Mircea Maliţa.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 00:00

Mohamed Fahmy este un foarte cunoscut ziarist (cu cetățenie dublă, egipteană și canadiană), laureat a numeroase premii. A ajuns în Irak în 2003, în calitate de corespondent al ziarului ”Los Angeles Times”, în 2012 s-a aflat printre membrii echipei CNN care a relatat despre Primăvara Arabă (a și fost premiat), în 2013 a ajuns șef de birou al canalului Al Jazeera English din Egipt. Îndecembrie 2013 a fost reținut, împreună cu alți doi ziariști (australianul Peter Greste și egipteanul Baher Mohamed), în timpul unui raid la hotelul Marriott din Cairo.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Iulie, 2018 - 00:00

Cartea este povestea emoționantă a lui Calypso, o fetiță care învinge durerea provocată de absența mamei cu ajutorul magiei lecturii și al prieteniei. Volumul a câștigat în 2017 mai multe premii: Oxfordshire Book Award, Stockport Children’s Book Award și Tower Hamlets Book Award.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Iulie, 2018 - 00:00

Încă un roman de Dan Stanca, unul dintre puținii romancieri români, poate singurul, care, an de an, tipărește cel puțin o carte nouă (a ajuns la peste 25). Cu vreo zece, doisprezece ani în urmă, criticul literar Alex Ștefănescu îi făcea un portret minunat: „Dan Stanca este un halucinat, un deznădăjduit care strigă în zadar în hărmălaia generală, un patriot fără țară, fiindcă țara (aceea din memoria lui culturală) s-a schimbat și a devenit de nerecunoscut. Deși își câștigă existența ca ziarist (la România liberă), trece prin lume absent, insensibil la realitatea imediată.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Iulie, 2018 - 00:00

”Întotdeauna mi-am publicat poeziile la mult timp după ce au fost scrise, aşa că voi publica într-o zi şi ce am scris în ultimii ani.” - îmi declara Grete Tartler în urmă cu câțiva ani. Iată că la 15 ani după ultimul volum de poeme (o antologie 1970-2003), îi apare un volum de ”poezii noi”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 7 Iulie, 2018 - 00:00

Continuăm cu alte volume din colecția Istorii secrete a editurii Integral, coordonată (de fapt scrisă) de neobositul Dan-Silviu Boerescu.

 

Secretele închisorilor românești

Tip publicație: Articol
Vineri, 6 Iulie, 2018 - 00:00

O carte celebră de povestiri, apărută în 1934, pe când William Saroyan, unul dintre cei mai mari scriitori americani, n-avea decât 26 de ani, dar care l-a impus ca un autor absolut remarcabil. Sunt 24 de povestiri în care, spun editorii, ”numitorul comun este omenia, o omenie vibrantă, profundă, care se manifestă în cele mai anodine scene, de la muncitorul obidit care găseşte resurse de afecţiune pentru nişte copii complet străini până la indianul care manifestă un tact ireproşabil faţă de un puşti îndrăgostit de automobile.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Iulie, 2018 - 00:00

”În primăvara lui 1945, când au început să răsfoiască prin muntele de documente naziste (printre care se aflau 250 de volume de corespondență oficială și personală), anchetatorii au făcut o descoperire importantă: jurnalul personal al lui Rosenberg. (Documnetele se aflau într-un seif dintr-un castel bavarez – n.n.) Mărturiile scrise de mână se intindeau pe cinci sute de pagini, unele legate în caiete, cele mai multe pe foi

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Iulie, 2018 - 00:00

”Puține persoane pot spune, ca Ilona Marita Lorenz, că au trăit cele mai însemnate evenimente ale istoriei secolului XX. O viață ca-n filme: de la lagărele de concentrare ale naziștilor la Fidel Castro, la CIA și la asasinarea lui Kennedy.”

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Iulie, 2018 - 00:00

Săptămâna trecută v-am prezentat la această rurbică prima parte a trilogiei inaugurată de Celula 7, distopie semnată de britanica Kerry Drewery. (O distopie este utopie pe dos; societatea distopică se caracterizează printr-o guvernare autoritaristă sau totatlitară, opresiune și control social. În cartea britanicei, soarta celor acuzați este hotărâtă de public, la televizor: prin televot.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 2 Iulie, 2018 - 00:00

Prezentăm în această săptămână încă o carte remarcabilă a unui scriitor basarabean. Prozatorul şi eseistul Nicolae Rusu a împlinit în februarie anul acesta 70 de ani. A scris mult, dar e practic necunoscut în România (și cu atât mai puțin tragedia prin care a trecut). A fost director al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor, a publicat romane, povestiri, proză prntru copii și adolescenți, piese de teatru, a primit mai multe premii literare.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 1 Iulie, 2018 - 00:00

De la început trebuie să spunem că acest roman este extrem de imaginativ, pentru că nu altfel poate fi povestea unui om care trece prin zece mii de reîncarnări (firește, nu sunt amintite toate, ar fi fost de-a dreptul plictisitor!); de fapt, mai are doar cinci reîncarnări pentru a-și câștiga un loc în Sufletul universal. Eroul Milo e plictisit/obosit de atâtea încercări și reîncarnări, dar e într-un fel obligat să continue, pentru că cel care nu reușește să ajungă la cifra de zece mii e înghițit de Neant.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 30 Iunie, 2018 - 00:00

Încă o roman care le va încânta pe cititoare și care, opinăm, ar fi câștigat dacă ar fi păstrat și în limba română titlul originar: Vaporul mireselor (The Ship of Brides).

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 29 Iunie, 2018 - 00:00

Un roman încântător, amestec de romance cu ușor thriller, al cărui titlul în românește e puțin altfel decât originalul, spunând mai puțin: ”Cooking for Picasso” – Gătind (sau Să gătești) pentru Picasso spune cu mult mai mult, inclusiv despre subiect.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 28 Iunie, 2018 - 00:00

Pentru toate necazurile, istoria a dat vina pe Adam şi pe Eva – dar mai ales pe Eva – pentru că ar fi adus păcatul, minciuna şi moartea în lume. Dar în același timp, cei mai mari gânditori și artiști ai lumii i-au perceput pe Adam şi pe Eva ca pe nişte exemple de relaţie durabilă. Într-o vreme a discordiei şi a temerilor referitoare la rezistenţa structurii noastre sociale, întoarcerea spre acest cuplu ne poate învăța multe. O face Bruce Feiler, autor a șase bestselleruri, scenarist și om de o vastă cultură, în această carte de-a dreptul fermecătoare prin deschidere și idei surprinzătoare.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 27 Iunie, 2018 - 00:00

Cele două cuvinte din titlul cărții de față sunt o enigmă pentru aproape totalitatea cititorilor acestei rubrici, așa că apelăm la informațiile de pe internet.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Iunie, 2018 - 00:00

Săptămâna aceasta și următoarea vom prezenta două cărți semnate de scriitoarea britanică Kerry Drewery, deja celebră în mai toată lumea pentru aceste romane în care descrie o lume distopică (o utopie pe dos; societatea distopică se caracterizează printr-o guvernare autoritaristă sau totalitară, opresiune și control social).

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 25 Iunie, 2018 - 00:00

Născut în 1952, provenind dintr-o familie cu bogate tradiții literare (este fiul criticului literar Mihai Gafița, fratele traducătorului Mihnea Gafița, nepotul scriitorului Diogene Gafița și al editorului Viniciu Gafița), Gabriel Gafița lucrează în Ministerul Afacerilor Externe, a fost ambasador în Canada, Malayesia, Portugalia și acum în Peru, a debutat literar în 1971 și a publicat mai multe romane și cărți de proză scurtă, precedentele două tot la Editura Nemira, ”Departe de mine” și ”Zahăr și miere”.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Iunie, 2018 - 00:00

Pasionaţii de istoria Bucureştilor au citit, fără dubiu, această admirabilă carte despre București pe care o recamandăm și celorlalți – sperăm, mulți – care vor să afle cât mai multe despre oraș. Cele două volume pe care le-a republicat recent Editura Vremea au apărut acum mai bine de un sfert de veac. Este vorba despre cea mai cunoscută carte a istoricului George Potra, în care reînvie o lume dispărută, aproape uitată.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 23 Iunie, 2018 - 00:00

Nadia Murad s-a născut şi a crescut în Kocho, un sat de fermieri şi păstori yazidiţi din nordul Irakului. Pe 15 august 2014, când avea doar 21 de ani, viaţa tihnită din satul natal a luat sfârşit, odată ce acesta a fost ocupat de ISIS. Bărbaţii care au refuzat să se convertească la islam au fost executaţi, trupurile lor fiind aruncate în gropi comune, iar Nadia, alături de celelalte tinere, a fost dusă la Mosul şi vândută ca sclavă.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Iunie, 2018 - 00:00

Forrest Leo s-a născut în 1990 în Alaska, a obținut o diplomă în teatru la Universitatea din New York, locuiește la Los Angeles și scrie piese de teatru și romane.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Iunie, 2018 - 00:00

Un eseu al celebrului doctor în medicină și scriitor Ion Vianu, prilejuit de moartea Regelui Mihai I. Schițează principalele etape din viața regelui pe fundalul deopotrivă al evoluției României și al vieții autorului: de la regele-copil la anii războiului, când Ion Vianu îl vede în multe rânduri pe trecând prin fața casei în care locuia, la Sinaia, și actul de la 23 august, de la anii exilului, în care autorul îl întâlnește la Versoix de mai multe ori, la avatarurile epocii postdecembriste. O biografie marcată esențial de eșec.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 20 Iunie, 2018 - 00:00

”Pot să studiez și de aici, dar este important să întâlnești oameni, practicanți, ca să înțelegi. Nu toate pot fi învățate din cărți.Trebuie să le vezi.” Drept care profesorul preot Ioan Chirilă merge an de an, din 1994, în Israel, să afle. Interviul adunat în cartea de față spune totul despre țară, credință, pelerinaje, istorie.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 19 Iunie, 2018 - 00:00

Sebastian de Castell a absolvit Facultatea de Arheologie, dar după patru ore petrecute pe un șantier arheologic a înțeles că nu-I place o asemenea meserie. A ajuns muzician, coregraf, designer web și s- apaucat de scris. Cartea de față, apărută în 2014, este romanul său de debut și a obținut nominalizarea pentru cel mai bun roman fantasy și mai multe premi de debut. Trăiește în Canada, la Vancouver.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Iunie, 2018 - 00:00

Nicolae Popa este un scriitor basarabean, născut în 1959. A debutat în 1983 cu un volum de versuri, a publicat mai multe romane și volume de povestiri, a primit mai multe premii literare, a lucrat și lucrează ca ziarist. Este considerat de criticii literari un optzecist important și un reprezentant de seamă al postmodernismului la Chișinău, deși autorul însuși nu se recunoaște ca postmodern.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 17 Iunie, 2018 - 00:00

Miercuri, 30 mai 2018, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au participat, în foaierul Ateneului Român, la lansarea albumului “Regele Mihai I. Loial tuturor”, publicat de Editura Corint.

Tip publicație: Intrare blog