Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Joi, 17 August, 2017 - 00:00

La intrarea României în Primul Război Mondial, Generalul Gheorghe Garoescu (1886-1939) era locotenent, comandant al unei companii de mitraliere din Regimentul 6 Vânători. S-a distins în lupta de la Porumbacu (septembrie 1916), a fost rănit în apropiere de Braşov, dar a revenit foarte repede pe front. A participat la campania anului 1917, a sfârșit războiul înaintat la gradul de maior.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 16 August, 2017 - 00:00

Spus foarte simplu și concis, avem astăzi o carte despre istoria marilor colecții de artă. Poate cea mai explicită și totodată surprinzătoare. Care se citește ca un roman, dar este, în același timp, uimitor de instructivă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 15 August, 2017 - 00:00

Cartea de față, apărută în Marea Britanie în 2014, tradusă la noi anul trecut (iar în alte țări occidentale abia anul acesta) are, din păcate, o copertă frumoasă, dar care nu se adresează categoriei de vârstă pentru care a fost scrisă. Este o carte pentru adolescenți și ceea ce se numește young adult, ba unele edituri occidentale susțin că e o carte pentru copii între zece și paisprezece ani. De aceea o prezentăm la această rubrică.

Este o carte despre prietenie și puterea vindecătoare a dragostei și a sincerității.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 14 August, 2017 - 00:00

Peste un an se împlinesc trei decenii de la apariția primului meu roman, cel de față, la ”Cartea românească”; acum a apărut în haine noi, minunate, la editura ieșeană Junimea, coordonată de admirabilul poet și editor Lucian Vasiliu. Atunci, în urmă cu treizeci de ani, volumașul a fost întâmpinat elogios de cei care l-au citit – între ei, Gheorghe Tomozei (”Copiilor li se înfăţişează viaţa aşa cum e şi, brutală, morala fabulei îi fortifică. Sunt amen­date poveştile senile, iepuraşii, poveţele stupi­de.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 13 August, 2017 - 00:00

O nouă lectură (și o nouă ediție) din această carte, o demonstrație de virtuozitate a celebrei autoare și o demonstrație de stil.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 12 August, 2017 - 00:00

Dominique Loreau este o eseistă franceză care trăieşte de peste treizeci de ani în Japonia. A devenit cunoscută în întreaga lume odată cu bestsellerul său Arta simplităţii, vândut în sute de mii de exemplare. Cartea ei celebră a fost tradusă și în românește de aceeași Editură Baroque Books & Arts, care i-a mai publicat cel puțin alte șapte titluri, dacă nu mă înșel: Arta esenței, Arta listelor, Arta frugalității și a voluptății, Arta gingășiei, Micul infinit, Arta de a pune lucrurile la locul lor, Iubește ploaia, iubește viața.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 11 August, 2017 - 00:00

După masiva istorie a Cenaclului, apărută anul trecut, și după multe alte evocări, iată că la începutul verii apărea acest nou volum despre Cenaclul de Luni, evocare la 40 de ani. Motivele apariției sunt enunțate de cei doi coordonatori într-o prefață:  ”La 40 de ani de la fondarea, pe 3 martie 1977, a Cenaclului de Luni, şi la 33 şi jumătate de la interzicerea sa, în toamna lui 1983, când, la început de an universitar, nu i s-a mai permis să-şi reia şedinţele săptămânale, momentul e potrivit şi pentru aniversare, şi pentru un bilanţ. Cifra în sine impune.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 10 August, 2017 - 00:00

Dr. John Gray este autorul celebrei cărți ”Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”. În cartea de față John Gray abordează tratarea uneia dintre cele mai mari provocări ale lumii moderne - lipsa de concentrare acută, dintr-o perspectivă mai puţin costisitoare şi ceva mai naturală decât se obişnuieşte în spitale. Incapacitatea de concentrare şi dependenţa de stimulenţi diverşi, de la cei alimentari şi medicali la cei

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 9 August, 2017 - 00:00

Încă o carte despre vinuri! - ar putea exclama o mulțime de cititori în prima clipă, înainte să fi cercetat subiectul. Chiar și această editură, Baroque Books & Arts, a publicat mai multe titluri, toate interesante. Ce mai poate aduce nou? Dar atâția oameni importanți să se fi implicat (vezi cine s-a ocupat de carte și a contribuit la apariția ei) fără ca volumul să merite cu adevărat?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 8 August, 2017 - 00:00

Editura de carte pentru copii Nemi publică o nouă serie pasionantă și plină de învățăminte: Tărâmul poveștilor. Vraja dorințelor, de Chris Colfer, o carte ce revalorifică și reinterpretează basmele clasice ale copilăriei, toată bogăția fantastică din cărțile lui Charles Perrault și ale Fraților Grimm. Este recomandată copiilor de peste 9 ani.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 7 August, 2017 - 00:00

Nicolae Breban e uimitor la cei aproape 83 de ani. După patru volume de Memorii, titanul prozei românești contemporane revine cu o la fel de masivă autobiografie intitulată simplu, aproape modest, dar de fapt emfatic (autorul însuși o recunoaște: ”Dau acestui op un titlu jumătate modest, aproape umil, și jumătate arogant”), Viața mea. Ca și în multe alte scrieri ale acestui inepuizabil autor, e vorba de un enorm monolog, captivant pe alocuri, sigur istovitor pentru mulți, niciodată anost.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 6 August, 2017 - 00:00

Un  volum de dialoguri cu oameni diverși, cum puține altele apar, realizat de un profesionit al scrisului și al emisiunilor televizate.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 5 August, 2017 - 00:00

Constantin Abăluță are aproape 80 de ani (s-a născut în 1938) și cărticea de față cu interviul realizat de un cristian e binevenită. O carte din care veți afla aproape totul despre omul și poetul Constantin Abăluță.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 August, 2017 - 00:00

După Misterele Bucureștilor (primele volume prezentate la această rubrică la 18 martie, când anunțam și că întreaga colecție va avea în final 12 volume!), colecția care a continuat, într-adevăr, cu alte titluri pe care le puteți găsi în librării sau pe site-ul editurii, neobositul Dan-Silviu Boerescu revine cu altă colecție de mini-volume de popularizare, foarte amuzante și chiar instructive. E vorba de Colecția Iubiri și intrigi la palat. Din secretele iatacelor domnești. Pagini de istorie amoroasă și jocuri de curte. Docu-drame și mituri.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 3 August, 2017 - 00:00

Cu certitudine, mai ales în epoca informațiilor ușor de găsit pe Internet, cei care vor să alcătuiască sinteze, indiferent de domeniu, au mai multe probleme: cum să adune informațiile încât acestea să fie atractive, ce selecție să facă din evenimente, date și informații, cum să le prezinte pentru a nu le face greoaie și dificil de manevrat, ce anume să adauge pentru a reuși să le impună? Probabil acestea și multe alte dificultăți vor fi stat în fața alcătuitorilor francezi a acestei minienciclopedii Larousse de istorie, o lucrare amplă și cuprinzătoare, în cele din urmă.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 2 August, 2017 - 00:00

Narcis Dorin Ion a fost directorul general al Muzeului Bran, acum este directorul Muzeului Național Peleș și a publicat mai multe cărți foarte apreciate (chiar premiate) despre elitele românești. Cea mai recentă este dedicată acad. Răzvan Theodorescu, autorul primei teorii istorice românești postbelice – teoria coridoarelor culturale. A apărut în urma unor lungi convorbiri cu academicianul, în ianuarie, februarie și iulie 2015.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 1 August, 2017 - 00:00

Cartea este un bestseller internațional lansat simultan și în România, în urmă cu câteva luni. Cei care au fost captivați de cărțile pentru adolescenți Divergent, Insurgent, Experiment și Four, aceleiași autoare (după care s-au făcut și filme de succes), vor fi încântați și de acest roman. Un roman fantasy despre puterea prieteniei – și a dragostei – într-o galaxie plină de haruri neprevăzute. 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 31 Iulie, 2017 - 00:00

După trei studii despre epurarea cărţilor în comunism, Liliana Corobca şi-a publicat al cincilea roman, cel de faţă, cu un subiect similar - cenzura cărţilor. Când află de ideea înfiinţării unui Muzeu al comunismului, o fostă lucrătoare la Direcţie Generală a Presei şi Tipăriturilor (temuta cenzură), decide să ofere acestei viitoare instituţii un caiet de cenzor sustras înainte fugii din ţară, în 1974, şi stabilirii în Germania. E punctul de plecare al reconstituirii unei epoci, al unor angrenaje, unei atmosfere şi unor mentalităţi - toate reuşindu-i excelent scriitoarei.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 29 Iulie, 2017 - 00:00

Ghiculeștii au fost un neam de mare succes politic și cultural.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 28 Iulie, 2017 - 00:00

Martha Bibescu (1889 - 1973) a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză, membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles și prietenă sau în relații strâ

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 27 Iulie, 2017 - 00:00

 Ion I.C. Brătianu nu putea să lipsească din colecţia Personalităţile Marii Uniri din 1918 a Editurii Enciclopedice.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 26 Iulie, 2017 - 00:00

Prof. univ. dr. (Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti) şi cercetător ştiinţific I la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române, în prezent pensionar, Constantin C. Petolescu este specialist în domeniul istoriei antice (epoca greco-romană). A efectuat cercetări în câteva castre romane din Dacia, precum: Micia (Veţel, mun. Deva), Câmpulung (-“Jidova”) şi Voineşti (jud. Argeş), Cătune (jud. Gorj), iar începând din anul 2012 conduce cercetările de la Amfiteatrul militar roman de la Drobeta.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 25 Iulie, 2017 - 00:00

Cu certitudine adolescenții vor iubi această carte, un thriller distopic care îi învață cum să nu piardă lumea pe care o au, o carte pe care, o dată începută, nu o vor lăsa din mână. După acest roman s-a făcut și un film, dar e de preferat să fie citită întâi cartea. 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Iulie, 2017 - 00:00

Mihaela Miroiu este profesoară universitară de Ştiinţe Politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti. A iniţiat, la noi, studiile feministe şi studiile de gen, începând cu anul 1994. A publicat 12 cărţi de filosofie, teorie şi analiză politică, publicistică feminină şi literatură autobiografică. Între cărțile publicate s-a aflat și volumul autobiografic R’Estul și Vestul, scris împreună cu Mircea Miclea, la finalul căruia promitea că va scrie o carte despre drumul său către feminism. Este cartea de față.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 23 Iulie, 2017 - 00:00

O lucrare de mari dimensiuni (ca și precedenta, la care a fost coautor, despre ”Istoria furată”) a bistrițeanului Cornel Bîrsan, care se străduiește să facă dreptate femeilor din istoria românească, marginalizate, cum s-a întâmplat aproape peste tot în lume. Sunt nenumărate cazuri în care ”Doamnele” şi-au asumat efectiv conducerea Ţărilor Româneşti în momentele tulburi ale istoriei.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 22 Iulie, 2017 - 00:00

Una dintre cele mai surprinzătoare cărți de genealogie apărute în ultimii ani este cea de față, scrisă de doi istorici remarcabili. Radu R. Florescu (1925-2014) a fost un istoric român, născut într-una din cele mai vechi familii boierești din Țara Românească, stabilit în SUA, unde a predat la mai multe universități și a publicat mai multe volume, între care și câteva despre Dracula. Matei Cazacu este istoric român trăitor în Franța, profesor la una dintre universitățile Sorbonei, autor al mai multor cărți, între ele și volume despre Dracula.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 21 Iulie, 2017 - 00:00

O admirabilă incursiune în istoria relațiilor româno-turce, atât prin textul amintirilor propriu zise, inedite până acum, cât și prin postafața lui Enis Tulça, profesor la Universitatea Galatasaray din Istanbul. Vom începe cu aceasta din urmă, care prezintă istoria unei familii de dobrogeni musulmani, unul dintre membrii ei ajungând ofițer în armata română, înaintea primului război mondial, participant la război, căzut prizonier, ajuns apoi în Turcia. Acesta era unchiul profesorului de azi care, înaintea morții, i-a încredințat manuscrisul soției sale (mătușa profesorului), Anișoara Tulça.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 20 Iulie, 2017 - 00:00

Astăzi 20 iulie, se comemorează 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand Întemeietorul. Nimic mai nimerit decât să prezentăm această minunate carte a istoricului Ion Bulei, cel care s-a aplecat cu acribie asupra României primilor regi și a intrării ei în modernitate.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 19 Iulie, 2017 - 00:00

Johan Cruyff, fotbalist și antrenor de fotbal olandez, a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile. De-a lungul carierei, jocul său a fost sinonim cu Fotbalul Total, iar filosofia sa de joc a intrat deja în legenda fotbalului.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 18 Iulie, 2017 - 00:00

Nu mi-aș fi închipuit vreodată că Simon Sebag Montefiore, istoric britanic și autor al unor minunate cărți (Caterina cea Mare și Potemkin, Stalin și Ierusalim – pentru a le aminti doar pe cele trei mai cunoscute și multipremiate) ar putea scrie la fel de minunate cărți pentru copii. Iată dovada – această admirabilă carte, scrisă împreună cu soția sa, romancieră. E prima carte pe care au semnat-o împreună. Și care dovedește că sunt niște povestitori înăscuți, ceea ce explică succesul cărților lor apărute în peste patruzeci de alte limbi.

Prezentarea editurii:

Tip publicație: Intrare blog