Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Luni, 18 Decembrie, 2017 - 00:00

Scriu editorii: ”Când merge în oraşul natal să petreacă Paştele la părinţi, Robert află de la sora sa, Camelia, că, în urma unor analize, mamei lor i-a ieşit că are o boală cu transmitere sexuală. Aşadar, fie ea, fie tatăl lor, fie amândoi ar avea relaţii cu altcineva. Cei doi fraţi încep o anchetă detectivistică: vor să afle care din părinţi este <<vinovatul>>.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 17 Decembrie, 2017 - 00:00

Ieri am prezentat prima parte a colecției Bucătărescu. Azi, partea a doua.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Decembrie, 2017 - 00:00

Sub deviza „Trăiesc ca să mănânc!” se înșiruie 14 titluri, care de care mai incitant. În prezentarea colecției, editorii insistă că a mânca nu mai este un lux, ci însăși arta de a trăi frumos, savurând una din marile bucurii ale vieții și îi cheamă pe cititori, alături de Bucătărescu (cin’ să fie? cin’ să fie?) în lumea aromelor neconvenționale de azi sau de demult, românești și internaționale, pentru a vedea ‒ la propriu! ‒ ce înseamnă să trăiești cu gust! Colecția Bucătărescu a apărut la Editura Integral.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 15 Decembrie, 2017 - 00:00

Andreas Wagner este un biolog și profesor austriac la Universitatea din Zürich, născut în 1967, și cunoscut pentru studiile în evoluția biologică. Între altele a devenit celebru în lumea din afara cercului de oameni de știință și prin cartea pe care o prezentăm astăzi.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Decembrie, 2017 - 00:00

Elisabeth Strout este o scriitoare americană născută în 1956, care a câștigat, în 2009, Premiul Pulitzer pentru ficțiune, cu romanul Olive Kitteridge, și a mai scris alte romane la fel de bune. Cel de față a fost nominalizat la Premiul Man Booker.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Decembrie, 2017 - 00:00

Între toate cărțile semnate de Regina Maria a României, cea de față ocupă un loc aparte. La sfârşitul anului 1916, Regina Maria a României publica la Londra a doua sa carte - Ţara mea (My country) – care s-a bucurat de succes și de cronici elogioase. Era şi primul semn major de atenţionare asupra existenţei României în Europa. Nicolae Iorga a îndemnat-o să continue să descrie frumusețile țării și a publicat textul în fascicole pe care le-a răspândit printre soldați.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 00:00

Surprizătoare (și încântătoare) carte despre care nu știam nimic! Aflat la Paris, în 1879, Mark Twain stătea la un hotel cu fiicele sale mici care îl implorau în fiecare seară să le spună o poveste. Alegând ca punct de plecare o fotografie dintr-o revistă, Twain a început să le spună povestea lui Johnny, un băiat sărac care avea nişte seminţe magice şi care s-a trezit că pleacă să salveze un prinţ furat. Mai târziu, Twain și-a notat câteva idei generale despre povestea cu pricina, însă aceasta a rămas neterminată.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Decembrie, 2017 - 00:00

Gheorghe Schwartz este singurul scriitor de la noi care s-a angajat în ample proiecte pe care le-a și realizat: după un ”ciclu lugojan” de patru romane, a publicat ciclul ”Cei o sută”, un fel de istorie a omenirii, apoi a început ciclul ”Vocalize” ajuns acum la al patrulea volum, cel de față. Întreg acest din urmă ciclu este o distopie, în care absurdul e asumat ca formulă existențială.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Decembrie, 2017 - 00:00

În ultimul interviu acordat în 2015 revistelor Luceafărul și Convorbiri literare, interviu care încheie volumul de față, Vasile Andru, plecat în cealaltă lume în urmă cu un an, spunea superb: ”Mă consider un scriitor postum. Am ocazia să văd cam ce soartă postumă îl așteaptă pe un scriitor. Simțământul postumității nu-i o problemă de vârstă, ci de distanțare.”

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 9 Decembrie, 2017 - 00:00

Faimosul eseist și profesor de studii teatrale George Banu admite de la începutul acestei cărți că e nevoie de o anumită îndrăzneală și de-a dreptul curaj să propui o lucrare despre Cehov după atâtea și atâtea exegeze dedicate operei care a ajuns principalul reper al scenei europene. ”Eu propun un Cehov alcătuit din fragmente, un Cehov personal, nu impersonal, un Cehov intim, nu îndepărtat, un Cehov lucid, nu înșelător, un Cehov familiar și totodată straniu.Scriu așa cum un regizor abordează un text, cu conștiința că e vorba doar de o variațiune trecătoare, dar una necesară astăzi.”

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 8 Decembrie, 2017 - 00:00

Chiar aveți în fața ochilor o carte eveniment, publicată în colecția de teatru și arte ale spectacolului de Editura Nemira, o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010, la prima ediție, este o compoziție ”fără un proiect precis, obiecte fără nicio valoare, uzate şi demodate, dar impregnate de timp, fragmente impregnate, enorm de multe hârtii, un război cu hârtiile”, ce cuprinde confesiuni, pagini de jurnal de regie, cronici de spectacol și film din presa internațională.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 7 Decembrie, 2017 - 00:00

Alex Ștefănescu este un critic literar mult prea cunoscut pentru a-l mai prezenta cititorilor. Istoria (sa a) literaturii române contemporane 1941-2000, în egală măsură lăudată și criticată, rămâne un monument literar, cea mai bună istorie postbelică a literaturii române, până și detractorii inițiali, din felurite motive, acceptând că, odată cu trecerea timpului, cartea câștigă teren. Și totuși Alex Ștefănescu declara cu câteva luni în urmă că ține mai multe la volumul de față decât la Istoria publicată acum mai bine de zece ani.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 6 Decembrie, 2017 - 00:00

Danielle Maillefer s-a născut în Elveția și și-a început cariera ca jurnalist și realizator de emisiuni de radio și televiziune în Statele Unite, în Europa și în Asia. A avut o carieră de doisprezece ani în Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. În aceste instituții internaționale, ea a primit misiuni în zone de conflict precum fosta Iugoslavie, Africa și Orientul Mijlociu. La începutul anilor 60 ai secolului trecut, Danielle Maillefer i-a cunoscut pe Regele Mihai și pe Regina Ana în Elveția.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Decembrie, 2017 - 00:00

Cristina Donovici este ziarist, lucrează la Știrile Protv, și este cunoscută pentru blogul PovestileCristinei.ro. Cartea aceasta este debutul ei. O carte cu povești pentru copii între 6 și 10 ani, păstrând temele și personajele dragi celor mici, dar adaptate vremurilor noastre. Cristina Donovici a ajuns să scrie prima poveste pentru fetița ei după ce a epuizat cam tot ce găsise prin librării.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Decembrie, 2017 - 00:00

Olga Delia Mateescu, născută în 1949, este o actriță și scriitoare, societară de onoare a Teatrului Național I.L. Caragiale, membră a Uniunii Scriitorilor din România și UNITER, distinsă cu numeroase premii și distincții pentru activitatea sa artistică. A fost răsplătită cu Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă a anului (piesa ''Capricii'', 1997), Premiul ''I. C. Brătianu'', la Concursul Național de Literatură ''Nihil Sine Deo'', Brașov (piesa ''Fantoma de la Coventry'', 1997), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie, pentru volumul ''Ferma de struți'' (2003).

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Decembrie, 2017 - 00:00

În mod cert, mulți dintre eventualii cititori ai acestei rubrici vor fi văzut sau vor fi auzit măcar de serialul de televiziune de mare succes difuzat de CBS trei ani la rând (2015, 2016, 2017) - Zoo. Scenariul a fost scris pe baza acestei cărți a lui James Patterson. Un roman science fiction de cea mai bună factură, terifiant chiar și care pune pe gânduri orice cititor.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 2 Decembrie, 2017 - 00:00

Pe când avea șapte ani, Gwendolyn Bloom și-a pierdut mama, asasinată sub ochii ei. Când ajunge la șaptesprezece ani și încă era elevă, dispare tatăl ei, aflat într-o misiune la Paris. Curând Gwendolyn află că tatăl nu era diplomat, ci spion, decide să plece de una singură în căutarea lui, înțelege că e posibil să fi fost trădat chiar de colegi, și urmează o serie incredibilă de-a dreptul de aventuri la Paris, Berlin și Praga, prin mahalalele marilor orașe, cartiere insalubre și cluburi de noapte controlate de interlopi.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 00:00

Era mare nevoie de o carte precum cea de față, a universitarului Randall D. Law (profesor de istorie la Birmingham - Southern College din Statele Unite ale Americii), multipremiat pentru actvitatea sa în domeniul cercetării terorismului. Teroriştii au existat aproape de la începuturile istoriei, orice persoană care n-a fost de acord cu un anume regim politic și urmărea răsturnarea lui prin mijloace violente, asasinate și atentate, a fost considerată teroristă, chiar dacă termenul a apărut mai târziu, în timpul Revoluției Franceze.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Noiembrie, 2017 - 00:00

Francisc Baja s-a născut în Cluj în 1973. A terminat filosofia în 2001, cu o teză de doctorat despre Experimentul Pitești. În prezent lucrează ca și designer de carte pentru mai multe edituri. În 2006 a publicat prima sa carte, Porumbelul lui Noe, iar în 2013 a început să lucreze la trilogia de față, Canibal.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Noiembrie, 2017 - 00:00

O carte extrem de surprinzătoare, utilă și pentru care Editura Militară trebuie felicitată. Nici măcar istoricii celui de-al doilea război mondial și împătimiții de probleme militare nu știu prea multe despre acest extraordinar ofițer al armatei române, cartea de față umplând un gol. Gheorghe Rășcănescu (1900-1967) a început campania din Est cu gradul de maior la comanda Batalionului 1 din Regimentul 15 Dorobanţi. Unitatea sa a fost printre primele care au intrat în Odessa la 16 octombrie 1941.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 28 Noiembrie, 2017 - 00:00

Sarah Porter este scriitoare, pictoriță și profesoară americană.

”Am crescut cu basmele ruseşti – declara ea într-un interviu. Familia mea avea o foarte frumoasă şi foarte veche carte, Russian Wonder Tales, de Pace Wheeler, din 1911 şi citeam seara poveşti din ea. Vasilisa a fost una din preferatele mele. Să scriu Vassa şi Noaptea a fost un fel de omagiu adus copilăriei mele şi poveştilor care mi-au format imaginaţia.”

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Noiembrie, 2017 - 00:00

Probabil mulți dintre dumneavoastră, mai ales dintre cei care urmăresc emisiunile culturale, îl știu pe autorul acestei cărți care se citește pe nerăsuflate, într-o oră - Tudor Călin Zarojanu. De mulți ani este amfitrionul unei emisiuni televizate (la TVR - mai nou, o parte dintr-o emisiune mai mare), care se cheamă De ce-aș citi?

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Noiembrie, 2017 - 00:00

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist, o figură emblematică a intelectualităţii franceze. Foarte cunoscut în spațiul românesc, la Editura Trei i-au apărut toate romanele, precum şi o parte din volumele de eseuri. Între cele din nurmă, eseul de față, subintitulat ”Banii transformă orice om în filosof, chiar împotriva propriei sale voințe.”

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 25 Noiembrie, 2017 - 00:00

Charles Belfoure este arhitect de profesie, fiu al unui imigrant polonez, trăiește în SUA, a publicat mai multe cărți despre istoria arhitecturii, iar acesta este primul său roman, apărut în 2013. Cartea s-a numărat printre finaliștii din 2015 la International Dublin Literary Award. The Picture Company a achiziționat drepturile de ecranizare și acum se lucrează la scenariu.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Noiembrie, 2017 - 00:00

Mi-am spus și eu, întocmai ca autorul cărții de față (în Introducere), că aceia care ar răsfoi cartea într-o librărie ar putea fi scuzaţi pe bună dreptate dacă s-ar întreba de ce oare Războiul Crimeii, care a avut loc cu un secol şi jumătate în urmă şi care s-a terminat cu cinci ani înaintea începerii Războiului de Secesiune american, i-ar putea atrage pe cititori în prezent, mai ales fiindcă s-au scris deja atât de multe despre el.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Noiembrie, 2017 - 00:00

Un roman care a fost nominalizat în SUA la Man Booker Prize și la National Book Award 2015, care a ajuns bestseller, în ciuda subiectului și a lungimii impresionante, și despre care Garth Greenwell sugera, în revista ”The Atlantic”, că ar fi ”de mult așteptatul roman despre gay”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Noiembrie, 2017 - 00:00

Alexandru Popescu, istoric născut în 1942, este în mod cert cel care a prezentat publicului larg în cât mai multe detalii lumea spionajului, într-o mulțime de cărți: Viena secretă; Academia secretelor. Intelectualii și spionajul, O istorie universală;  Agenții mărturisiți. Diplomații și spionajul. O istorie universală;  Frumoasele agente. Femeile și spionajul.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Noiembrie, 2017 - 00:00

Ian McDonald, născut în 1960, este un scriitor britanic de science fiction, premiat de mai multe ori pentru volumele sale. Cartea de față, apărută în 2015 în Marea Britanie, este prima din seria Luna este un fel de Urzeala tronurilor în spațiu, drepturile de ecranizare fiind achiziționate înainte de apariția pe piață. Un roman cu un asemenea succes merita din plin să fie tradus și în românește pentru iubitorii genului.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 20 Noiembrie, 2017 - 00:00

Lectura ca aventură – aceasta ar fi principală sentință de după ce închizi cartea scriitorului timișorean Daniel Vighi. (Născut în 1956, Vighi e un  prozator al generaţiei literare a anilor ’80, eseist şi profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timişoara; a publicat mai multe volume de proză scurtă, romane și eseuri).

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Noiembrie, 2017 - 00:00

Maravan Vilasam este un tamil din Sri Lanka, ajuns la Zűrich, unde lucrează ca ajutor de bucătar, disprețuit ca orice refugiat despre care angajatorii cred că nu sunt buni de nimic, în afară de curățenie și spălatul vaselor. Dar Maravan are pasiunea gătitului, învățat de la o mătușă care l-a crescut și căreia acum el îi trimite o parte din câștig să-și amelioreze beteșugurile. Mai mult, Maravan se pricepe la bucătăria ayurvedică și e capabil să gătească foarte complicate feluri, cu nenumărate mirodenii asiatice, care îi dau gata pe consumatori.

Tip publicație: Intrare blog