Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Miercuri, 24 Mai, 2017 - 00:00

Șase volume masive într-o casetă – așa se prezintă Seria Alina Marinescu în noua ediție publicată la începutul anului de noua editură Librex Publishing. Autoarea, Monica Ramirez, este o scriitoare tânără, cu o putere de muncă enormă, care se declară fără complexe „un scriitor comercial”.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 23 Mai, 2017 - 00:00

O nouă ediție a unei cărți pentru copii semnate de Stelian Țurlea, apărute în urmă cu 12 ani la Editura Pro și demult epuizate - Prințul iluziilor. Cartea este ultima dintr-o serie de cărți pentru copii care îl au drept erou pe băiețelul Daniel care crește de la un volum la altul: Pasărea nopții, Cavalerul spațial, Călătorie fantastică în vreme de eclipsă, Virusul Mileniului, Daniel și Dracula, Magicianul în Pădurea Uitării.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 22 Mai, 2017 - 00:00

Geo Bogza i-a spus Dianei Turconi, acum aproape treizeci de ani, că personajele unuia dintre romanele sale ar trebui să urce pe scenă. Autoarea s-a conformat mult mai târziu, dar a făcut-o, dovadă acest volum, apărut la sfârșitul anului trecut.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 21 Mai, 2017 - 00:00

Scriitor şi fost ofiţer MI6 („Ca ofiţer sub acoperire, am fost şi diplomat în cadrul Ambasadei engleze din Bonn. Eram un mister pentru colegii mei şi, în majoritatea timpului, şi pentru mine.“) , John le Carré şi-a publicat, în sfârşit, autobiografia. „Acestea sunt poveşti adevărate spuse din amintire – iar voi aveţi dreptul să întrebaţi ce este adevăr şi ce este amintire pentru un scriitor de ficţiune aflat, cum am spune în mod delicat, la apusul vieţii sale? Pentru un avocat, adevărul este reprezentat de faptele neîmpodobite.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 20 Mai, 2017 - 00:00

Dacă cineva dorește să afle, să revadă sau să înțeleagă povestea lui Kim Philby, cel mai remarcabil spion al timpurilor moderne, va trebui să citească neapărat această carte scrisă de Ben Macintyre, ziarist la ”The Times” din Londra şi autorul mai multor romane printre care se numără(între care Double Cross, Operation Mincemeat, Agent Zigzag, The Napoleon of Crime).

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 19 Mai, 2017 - 00:00

La o adică, poți accepta, de dragul convenției, că există destui oameni cărora să nu le placă frumusețea și proporțiile perfecte, indiferent de domeniu, și destui descreierați care să plănuiască distrugerea lor. Dacă acceptăm asta, vom accepta lesne și ficțiunea germanului Tibor Rode (născut la Hamburg, în 1974), autorul acestui thriller tradus deja în foarte multe limbi, încununat cu succes.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 18 Mai, 2017 - 00:00

Decenii la rând, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică s-au luptat pentru supremație în mai toate domeniile: bomba atomică, bomba cu hidrogen, împărțirea lumii în sfere de influență, descoperiri științifice, zborurile cosmice, coborârea pe Lună etc. Fiecare antrenase cohorte de spioni instruiți să afle secretele celuilalt și să-i zădărnicească eforturile spre întâietate. De multe ori apăreau în presă adevărate scandaluri – dezvăluiri despre demascarea unor grupuri de spioni de o parte și de cealaltă.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 17 Mai, 2017 - 00:00

În colecția Buzz Books a Editurii Litera au apărut două romane al unei scriitoare chiliene practic necunoscute la noi. Este vorba de Carla Guelfenbein (numele întreg - Carla Guelfenbein Dobry), născută în 1959, într-o familie de origine ruso-evreiească, cu studii în Marea Britanie. A publicat până acum mai multe romane și este considerată una dintre cele mai puternice voci ale noii literaturi latino-americane.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 16 Mai, 2017 - 00:00

Sonja Kaiblinger s-a născut în 1985 la Krems. A publicat această carte în 2013 – o serie fantastică ce se adresează copiilor de peste zece ani care devin eroii propriilor povești cu fantome. Este unul dintre puținii tineri scriitori care au un umor debordant și ironie.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 15 Mai, 2017 - 00:00

Cititorii site-ului Bookaholic.ro au desemnat drept cea mai bună carte a anului 2016, „Sfârşitul nopţii“, scrisă de Petronela Rotar; cu doi mai înainte, cititorii aceluiași site susținuseră că volumul ”Alive” a aceleiași Petronela Rotar ar fi fost cel care merită toată simpatia. Nu știu câte cărți și de la câte edituri intraseră în acest concurs sui-generis, dar e oricum o performanță pe care presa a semnalat-o. În plus, a însemnat în mod cert o promovare pentru respectivele cărți. Petronela Rotar ajunge astfel unul dintre cei mai citiți scriitori contemporani români.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Mai, 2017 - 00:00

Îmi place să urmăresc tot felul de site-uri, bloguri, reviste online în care descopăr texte minunate și idei minunate ale unor scriitori din mai toate generațiile, nu numai cei care s-au născut cu smartphonul la ureche.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 13 Mai, 2017 - 00:00

Mulți dintre dumneavoastră vor fi văzut și își amintesc un film american extrem de tensionat de acum două decenii, premiat la Cannes și cu mare succes la public – Fargo – în care un vânzător de automobile angajează doi criminali să-i răpească nevasta ca să poată obține o mare răscumpărare de la socrul său foarte bogat. Scenaristul acelui film este Noah Hawley. Câțiva ani mai târziu a realizat un serial de televiziune cu aceeași temă, trei sezoane, cu un succes și mai mare.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 12 Mai, 2017 - 00:00

Pentru cei din generația mea, cea mai recentă carte a Aurorei Liiceanu nu e doar superbă, ci și aducătoare de nostalgii. Însă și pentru cei mai tineri, chiar mult mai tineri, poate fi o carte minunată, plină de învățături și surprize.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 11 Mai, 2017 - 00:00

Ottokar Czernin (Ottokar Theobald Otto Maria Czernin,1872-1932) a fost un diplomat și politician austriac, ministru de externe al Austro-Ungariei în timpul Primului Război Mondial, în perioada decembrie 1916 - aprilie 1918.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Mai, 2017 - 00:00

După Timpul chitarelor electrice. Jurnal de călătorie în arhiva TVR, rezultat a cincisprezece ani de activitate mass media, axată pe subiecte rock și folk, carte apărută la Editura Humanitas în 2006, și Club A – 42 de ani. Muzica tinereții tale, volum apărut la Casa de pariuri literare în 2011, Doru Ionescu revine cu acest tom despre care editorul Costel Piostolache scrie în Epilog:

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 9 Mai, 2017 - 00:00

J.D.Rinehart este pseudonimul englezului Graham Edwards, care a realizat filme documentare şi a lucrat ca graphic-designer, desenator pentru filme de animaţie şi scenarist. A scris mai multe cărţi sub diverse pseudonime, printre care și J.D. Rinehar. Cartea de față a apărut în 2015 și este o trilogie apreciată de editorii americani drept ”Urzeala tronurilor pentru tinerii cititori.“

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Mai, 2017 - 00:00

Octavian Soviany scrie în mai multe genuri: poezie, proză, eseu; traduce și organizează evenimente literare; oferă interviuri incitante, cât o carte; și în toate e nou și surprinzător, adică nu se repetă.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Mai, 2017 - 00:00

Vom vorbi astăzi despre o scriitoare uluitoare și despre un debut uluitor. Sarah Stricker este nemțoaică, dar îndrăgostită de Israel. Declară că e singura țară în care ar vrea să trăiască, mai precis la Tel Aviv. Are 37 de ani, s-a născut în 1980 în Schwegenheim, un sat din centrul Germaniei, a studiat la Mannheim, apoi în SUA și Franța și o preocupă relațiile geramano-israeliene și istoria Israelului.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 6 Mai, 2017 - 00:00

Pe vechea cale a Craiovei, botezată după Războiul de Independență din 1877 Calea Rahovei, exista de multă vreme un han, coborât apoi la rang de cârciumă, numită „Restaorantul Jariștean”, nume care s-a păstrat cu trecerea deceniilor. Un anume Nicolau a cumpărat hanul, contractul l-a obligat să nu-i schimbe numele. Astăzi e Locanta Jariștea, o afacere de familie, condusă de urmașa acelui Nicolau, Aurora Nicolau, care își zice Kera Calița.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 5 Mai, 2017 - 00:00

Gabriel Klimowicz este unul dintre cei mai recenți debutanți în proza românească (a făcut-o anul trecut), deși are, iată, 62 de ani. Dar cunoscătorii îl știau: are origini poloneze, a absolvit Facultatea de tehnologie chimică, după ‚90 a intrat în presă (eu l-am cunoscut la Protv, unde realiza admirabile reportaje). După ce a îngrijit la Fudația Anastasia, în 1992, volumul Petre Țuțea – Între Dumnezeu și neamul meu, a publicat, în 2006, Agora vremurilor moderne. Introducere în tainele televiziunii de știri.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 4 Mai, 2017 - 00:00

O nouă ediție pentru o nouă generație de cititori – așa își prezintă Editura RAO această carte care a atras zeci de milioane de cititori, în întreaga lume, și care, acum, este precedată de cu cuvânt-înainte al autorului:

”Dragă cititorule,

Am fost mereu îndrăgostit de secrete şi coduri.

Se întâmplă ceva magic atunci când descoperi ceea ce era ascuns... chiar sub ochii tăi, la vedere.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 3 Mai, 2017 - 00:00

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen (pe scurt Jussi Adler-Olsen), născut în 1950, e un scriitor danez care a debutat cu nonficțiune în 1984 și cu ficțiune în 1997. E celebru pentru seria sa Departamentul Q (ce numără deja cinci titluri) din care primele două au apărut anii trecuți și în românește (Camera groazei și Vânătorii de oameni). Acesta este al treilea roman al seriei. După toate trei romanele s-au realizat filme de mare succes.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 2 Mai, 2017 - 00:00

Christophe Faure este psihoterapeut și psihiatru specializat în terapie de cuplu, separare, divorț, tranziția spre vârsta a doua și sechele posttraumatice. A publicat mai multe cărți destinate ”terapiei” cuplului: Le Couple brisé. De la rupture à la reconstruction de soi (2002), Ensemble mais seuls.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 Mai, 2017 - 00:00

Vom vorbi astăzi despre cartea unui scriitor despre care, sunt convins, majoritatea dintre dumneavostră nu știți nimic, din păcate. Se numește Iacob Florea, s-a născut în 1958, a fost profesor, jurnalist (calitate în care l-am cunoscut – era unul dintre sutele de colaboratori ai defunctului Ziar de duminică), redactor șef al revistei Tribuna învățământului, funcțioanr public parlamentar. A publicat mai multe volume de proză, iar în 1994 a primit Premiul pentru Debut al revistei “Ateneu”.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 30 Aprilie, 2017 - 00:36

Valentin Iacob s-a născut în 1955, este poet si jurnalist. În 1979 a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București, până în 1993 a fost informatician și profesor de matematică. A publicat patru cărți, a primit mai multe premii literare, din 1992 este redactor la ”Formula AS”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 29 Aprilie, 2017 - 00:34

Spuneam în rubrica de ieri că Richard Yates (1926-1992) a fost unul dintre scriitorii americani foarte apreciați, brusc intrat într-un con de umbră, după moarte, dar care, în mod cert va reveni în actualitate, mai ales că a început să fie masiv tradus, iar în primii ani 2000 au apărut importante biografii care îi influențează și dirijează receptarea. Ca mulți din generația sa, Yates a fost un alcoolic, dar spre deosebire de mai toți nu scria când era beat.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 28 Aprilie, 2017 - 00:32

Richard Yates (1926-1992) a fost unul dintre scriitorii americani foarte apreciați, brusc intrat într-un con de umbră, după moarte, dar care, în mod cert va reveni în actualitate, mai ales că a început să fie masiv tradus, iar în primii ani 2000 au apărut importante biografii care îi influențează și dirijează receptarea. Ca mulți din generația sa, Yates a fost un alcoolic, dar spre deosebire de mai toți nu scria când era beat.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 27 Aprilie, 2017 - 00:28

La începutul lunii aprilie, o știre anunța cea mai recentă aberație liderului nord-coreean Kim Jong-un: a decis mărirea pedepsei cu închisoarea pentru cei care urmăresc filme străine de la 2 la 10 ani! O pedeapsă similară este aplicată și persoanelor care ascultă muzică din altă țară decât Coreea de Nord. Câtă deosebire față de epoca tatălui său...

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 26 Aprilie, 2017 - 00:26

Petre Țurlea, născut în 1947, este istoric, profesor universitar și politician român, fost deputat în legislaturile 1990-2000. În ultimele două decenii a publicat aproape an de an câte un volum important de istorie, de regulă bazate pe documente din arhive, și a fost onorat cu Premiul Academiei.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 25 Aprilie, 2017 - 00:24

Luminița Saviuc e româncă din Suceava, cu o copilărie nefericită, care a plecat când a devenit majoră în lumea largă. ”Am început să scriu prin 2011, când am venit din SUA pentru a-mi termina studiile, era o perioadă foarte joasă pentru mine, studiam Economia, nu-mi plăcea deloc, dar i-am ascultat pe cei din jur şi am zis să-mi fac un viitor, mă despărţisem de iubitul meu, cu prietenii mei nu prea mai aveam multe lucruri în comun şi mă simţeam cam singură. Atunci am început să mă întreb ce fac cu viaţa mea, încotro mă îndrept şi am simţit că trebuie să scriu.

Tip publicație: Intrare blog