Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Sâmbătă, 21 Octombrie, 2017 - 00:00

Michael Dobbs este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori britanici, mulțumită trilogiei House of Cards, din care prezentăm astăzi traducerea volumului al doilea. S-a născut în 14 noiembrie 1948 (aceeași zi și oră ca prințul Charles!). După absolvirea facultății, Dobbs s-a mutat în Statele Unite, a frecventat cursurile Fletcher School of Law and Diplomacy în cadrul Universității Tufts, în Medford, Massachusetts, și a absolvit în 1975, ca doctorand în studii de apărare nucleară.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 00:00

Un thriller psihologic ambițios, o carte care se citește cu surprinderi aproape la fiecare capitol, dar, în egală măsură, o carte foarte stufoasă și cu o acțiune foarte complicată. Autorul, Federico Axat, este un argentinian născut în 1975, de profesie inginer, care a mai publicat câteva romane, dar cel de față i-a adus consacrarea internațională – trdus în 35 de țări, cu drepturile de ecranizare achiziționate de Anonymous Content (care a produs The Revenant: Legenda lui Hugh Glass și Detectivii din California) și Campanario Entertainment.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Octombrie, 2017 - 00:00

Doi remarcabil oameni de cultură, profesori universitari și specialiști recunoscuți în domeniile lor de activitate, matematicianul Viorel Barbu și filologul Eugen Munteanu, își confruntă punctele de vedere și opiniile, deseori convergente, uneori divergente, pe marginea unor teme fierbinți ale actualității academice şi culturale, în acest volum de o vervă intelectuală aparte.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 00:00

Ion Raţiu (1917-2000) s-a născut la Turda. La vârsta de 21 de ani a obţinut licenţa în Drept. După ce a absolvit cursurile Şcolii de ofiţeri de rezervă de la Craiova, a fost trimis în Regimentul 31 Artilerie din Cluj.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Octombrie, 2017 - 00:00

James Oliver Rigney, Jr., cunoscut ca scriitorul Robert Jordan (1948-2007) a fost un autor american de fantasy epic, cunoscut mai ales pentru seria Roata Timpului - șapte volume masive, traduse toate și la noi, la aceeași editură: Ochiul lumii, În căutarea cornului, Dragonul renăscut, Umbra se întinde, Focurile cerului, Seniorul Haosului și romanul de față, Coroana de săbii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Octombrie, 2017 - 00:00

Iacob Florea s-a născut în 1958, în localitatea Negri, județul Bacău. A fost consilier guvernamental, a lucrat în cadrul Autorității Electorale Permanente, apoi în cadrul Institutului Cultural Român la București, iar din 2014 este coordonator de programe la Institutul Cultural Român Mihai Eminescu de la Chișinău. În paralel, ca jurnalist, a fost redactor șef la diferite reviste (Ateneu, Meridian 27, Tribuna învățământului și Punctul critic) și a colaborat consistent la altele.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 15 Octombrie, 2017 - 00:00

”sunt expert/ în administrarea/ puținului./ la fel de bine/ mă voi descurca și/ cu nimicul// sper”

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 14 Octombrie, 2017 - 00:00

Nicolae Filipescu (1862-1916) a fost un politician român care a înființat ziarul Epoca (la care au colaborat, printre alții, I.L.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Octombrie, 2017 - 00:00

O carte ”dedicată copiilor nimănui, suflete pierdute, învelite în zdrențe, abandonați de părinții ce îi condamnaseră brutal la un destin nedrept și acum condamnați încă o dată de o lume strâmbă și obligați să trăiască pentru totdeauna în închisoarea vieții.” Autorul acestei dedicații care apare pe primul său roman – Marius Concita - este total necunoscut publicului larg. Este tânăr (deducem asta din poze, chiar și Internetul e sărac în informații despre viața sa, iar editura nu obișnuiește – greu păcat! – să însereze măcar un paragraf cu biografia, măcar biografia culturală a autorilor).

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 12 Octombrie, 2017 - 00:00

O cartea cu totul excepțională, care solicită răbdare, dar oferă și enormă cunoaștere și satisfacții. Trei volume despre ororile comunismului, pe care autorul le-a cunoscut în mod nemijlocit.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 11 Octombrie, 2017 - 00:00

Garance Le Caisne este o ziaristă independentă, originară din Sarthe, departamentul francez al regiunii Pays de la Loire. A trăit în Cairo în anii ’90, a fost martoră la mişcările de protest care au avut loc în mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, începând cu sfârşitul anului 2010, iar din 2011 a călătorit frecvent în Siria, unde a fost un observator al revoluţiei din această ţară, conflict soldat până în prezent cu 250 000 de morţi şi zece milioane de refugiaţi.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 00:00

Lauren Oliver, născută în 1982, sub numele real de Laura Suzanne Schechter, este o scriitoare americană de romane young adult traduse cam în toată lumea. Cartea de față împletește povestea a două fete, Lyra și Gemma. O carte surprinzătoare și ca obiect (o deschizi,o citești până la un punct, aproape de jumătate; o întorci și reiei de la capăt lectura, de fapt o altă lectură, o altă carte, fiecare copertă diferit colorată, una violet, alta verde) și ca poveste.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Octombrie, 2017 - 00:00

Viorica Răduță răspunde într-un interviu cum a ajuns să scrie romanul pe care îl prezentăm acum: ”Declanşatorul a fost procesul lui Vişinescu (torționarul – n.n.). Observator cultural a găzduit un <<serial>> (profesionist) de la faţa locului, din sala de judecată. Atunci m-au ajuns câteva imagini legate de închisoarea din Râmnicu Sărat, unde am ajuns să fiu, la 10 ani, <<contemporană>> ultimilor ani ai terorii dinăuntru. Mai ales zidurile, al căror colţ l-am văzut de la locul de joacă, autogara, de mai multe ori.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 00:00

John Peet este editor pentru afaceri europene și fost corespondent la Bruxelles al revistei The Economist. Anton La Guardia este corespondent al aceleiași reviste la Bruxelles. Prin urmare, ar trebui să știe despre ce vorbesc în această carte, care este o analiză lucidă a crizei majore care a zguduit din temelii Uniunea Europeană.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 7 Octombrie, 2017 - 00:00

Un excelent album, cu un număr impresionat de imagini, majoritatea de arhivă și rarisime, în care textul de-abia ajunge la 30 de pagini!

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 00:00

T.R. Richmond este pseudonimul jurnalistului britanic Tim Relf care a scris pentru publicaţii locale şi naţionale. Romanul de față este debutul său în literatură. Un thriller psihologic apreciat, scris dintr-o perspectivă cu totul nouă, utilizând toate genurile de informații care ajung la noi sau pe care le schimbăm în acest nou secol.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Octombrie, 2017 - 00:00

În Ieșirea (13: 21), Cuvântul Domnului e un paragraf citat de Ken Follett și sub semnul căruia stă cel mai recent roman al său: ”În timpul zilei, Domnul mergea înaintea lor într-o coloană de fum pentru a-i conduce pe calea lor. În timpul nopții, mergea în fața lor într-o coloană de foc pentru a le face lumină, astfel încât să poată călători și ziua, și noaptea.” Un roman care chiar avea nevoie de un asemenea motto, pentru că descrie aproape inegalabil lupta pentru credință, între catolici și protestanți, în urmă cu o jumătate de mileniu.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Octombrie, 2017 - 00:00

În sfârșit, avem în mâini o carte care ne demonstrează cât de importante sunt cuvintele! Cu argumente.

De nenumărate ori, oricare dintre noi a avut senzația neplăcută că nu mai este auzit ori înțeles de interlocutor și ne-am întrebat unde se află eroarea, în modul nostru de cumnicare sau în percepția celuilalt. Ne-am gândit cum ne funcționează creierul. Ne-am gândit cum să ne îmbunătățim relația cu ceilalți.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Octombrie, 2017 - 00:00

Patrick James Rothfuss, născut în 1973, este un scriitor american de fantasy. Autor al unor cărți de mare succes, între care, mai cu seamă, Cronicile ucigașului de regi, chemat la un moment dat de celebrul George R.R.Martin să i se alăture într-o antologie. Cartea de față a apărut în original în urmă cu trei ani.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 2 Octombrie, 2017 - 00:00

Un scriitor de succes – ziaristul lingău, cum sunt atâția în jur, care laudă potentații zilei, le aduce osanale și le justifică orice acțiuni perverse și contrare bunului simț, doar pentru bunăstarea personală; Stop! – lucrătorul la Securitate care ajunge să suspecteze mesaje cifrate în partiturile muzicale clasice; Masa de biliard – fostul deținut politic care își reîntâlnește torționarul și-l asasinează; Sacrificiul – interviu cu un fost torționar care susține că acțiunile sale au fost umanitare, ba chiar le aducea deținuților la prânz câte o mandarină

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 1 Octombrie, 2017 - 00:00

Iubirea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a înfierbântat multe minți, mai bine de un secol, și i-a îndemnat pe mulți să imagineze în texte mai mult sau mai puțin reușite, ce s-a petrecut între cei doi. (Mai ales după apariția, în 2000, a surprinzătoarele scrisori inedite). S-au cunoscut în 1872, când amândoi aveau 22 de ani. Au murit amândoi în 1889 – Mihai Eminescu în iunie, Veroncia Micle - în august, când s-a sinucis la mânăstirea Văratec. Au ajuns personaje în romanele lui Cezar Petrescu, Eugen Lovinescu, Florina Ilis.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 30 Septembrie, 2017 - 00:00

Philippe Sollers (Philippe Joyaux, pe numele adevărat) e un foarte cunoscut scriitor francez ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani. Romanul de față a apărut în 2009.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 29 Septembrie, 2017 - 00:00

Roger Smith e un scriitor sud-african celebru pentru thrillerele sale politice violente (unii critici spun ultraviolente). Romanul de față îi aparține, este scris sub pseudonim și este unul de spionaj, dar departe de violența cu care scriitorul își obișnuise cititorii. Personajele sunt foști și actuali agenți ai CIA care nu și-au rezolvat problemele și continuă să se răfuiască între ei: Kate Swift – un agent renegat, care își apără acum fiica adolescentă, Lucien Benway – un agent căzut în dizgrație, Harry Hook – un agent autoexilat, Philip Danvers – mentorul lor.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 28 Septembrie, 2017 - 00:00

Elena Ferrante este pseudonimul unei romanciere italiene cu un succes fulminat cam peste tot în lume. A publi­cat şase cărţi, printre care „L’amore molesto” şi „Zilele regă­sirii mele”, descrisă ca „răvăşitoare“ de New York Times şi ecranizată de Roberto Faenza. Dar marele ei succes a fost obținut cu Tetralogia napolitană, care se încheie cu volumul pe care îl prezentăm acum.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 27 Septembrie, 2017 - 00:00

În mod sigur o proporție covârșitoare dintre eventualii cititori ai acestei rubrici n-au auzit de autorul cărții de astăzi. Să-l lăsăm să se prezinte: ”M-am născut în București, în anul 1968. Tatăl meu a fost doctor în drept, într-o vreme când doctorii în drept se numărau pe degete, iar mama a fost învățătoare. M-am perindat prin Liceul de Muzică fără prea multă aplecare, pentru ca, în final, să devin licențiat al Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza. Tot aici am absolvit și un curs postuniversitar în domeniul științelor juridice – Procedură Penală.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Septembrie, 2017 - 00:00

Irene Zimmermann, născută în 1955, este o scriitoare germană cu mare succes pe piața cărților pentru copii și adolescenți. (A scris inclusiv povestiri polițiste pentru copii).

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 25 Septembrie, 2017 - 00:00

În mai multe din mulțimea de lansări ale acestui al zecelea roman al său, considerat de mulți burlesc, Radu Țuculescu declara că titlul este inspirat dintr-un caz real. Prin 1992, când făcea reportaje radio şi TV, a dat de o măcelărie Kennedy într-un oraș ardelenesc. ,,Am rămas uluit. Am intrat înăuntru şi am întrebat: Cotlete Kennedy aveţi? Fudulii Kennedy aveţi? Pe măcelar l-a pufnit râsul, îl întreb cum de tocmai Kennedy, că vor întreba tinerii dacă a fost un măcelar celebru.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Septembrie, 2017 - 00:00

Un debut extraordinar al englezului Max Porter (născut în 1981) care îmbină poemul în proză cu fabula și eseul despre durere, într-un număr foarte mic de pagini. O carte care a fost răsplătită cu Premiul Dylan Thomas 2016 și Premiul Sunday Times pentru tânărul scriitor al anului 2016, finalistă la Premiul National Book Critics Circle John Leonard (SUA), a fost vândută în Marea Britanie în peste 100.000 de exemplare, tradusă în peste 20 de limbi).

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 23 Septembrie, 2017 - 00:00

J.P.Delaney este un pseudonim. Sub alte nume, autorul care își ascunde identitatea a publicat mai multe cărți. Aceasta este prima apărută sub această semnătură, a fost un succes uriaș, a fost tradusă în multe alte limbi, iar drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate și se știe că va urma un film în regia lui Ron Howard.

Romanul de față are un suspans psihologic desăvârșit.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Septembrie, 2017 - 00:00

“Procesul ăsta nu seamănă deloc cu un concert. Nu sunt un star rock. Oamenii atrași de mine nu sunt niște fani nebuni, ci niște necrofagi. Când ziariștii mă folosesc ca momeală pe prima pagina, miroase a moarte și hienele sunt provocate.”

Tip publicație: Intrare blog