Publicat: 20 Noiembrie, 2013 - 18:22

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că proiectul privind descentralizarea, asupra căruia Guvernul Ponta și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, este "o lege pentru baroni, nu pentru primari" şi de aceea PDL va iniția și o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Ponta.

"Victor Ponta nu are de ce să numească acest proiect drept descentralizare. Feudalizare este cuvântul potrivit — proiectul de feudalizare a României. PDL nu poate susține această feudalizare tocmai pentru că PDL este consacrat drept "partidul primarilor". Depunem contestație la CCR pe motiv de neconstituționalitate. Inițiem o moțiune de cenzură pentru a separa apele în politica românească. Toți cei care nu o semnează vor fi egal vinovați de dezastrul care va urma. Este un test de responsabilitate pentru clasa politică românească. (...) Premierul Victor Ponta alege, ca de obicei, să îngroape în minciuni dezastrul pe care Guvernul și majoritatea sa îl provoacă României. Proiectul de descentralizare pe care Guvernul USL și-a angajat răspunderea nu are absolut nimic de a face cu zecile de mii de aleși locali din România, ci îi vizează direct pe șefii de consilii județene baroni ai PSD și PNL. Repet ce am mai declarat, poate înțelege și Victor Ponta: dacă această descentralizare era făcută având drept obiectiv interesul cetățeanului, nu al baronului local, PDL ar fi fost primul care ar fi susținut-o", a afirmat Blaga, potrivit unui comunicat de presă.

Blaga apreciază că proiectul de descentralizare asupra căruia Guvernul Ponta și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului "transformă județele în feude în care președinții de consilii județene devin vătafi care taie și spânzură".

"Proiectul USL nu are nimic în comun cu descentralizarea care presupune apropierea deciziei de cetățean, pentru beneficiul lui. Proiectul descentralizării cu care Victor Ponta a venit în Parlament este un dezastru pentru România. (...) Acest proiect îi împroprietărește pe baronii locali și îi desproprietărește pe români și comunitățile locale. Descentralizarea USL este o sfidare a cetățeanului, a primarilor și comunităților locale care se văd cu toții la mâna unui politician care devine, prin lege, șef de plantație. Domnii Cozmâncă și Mischie ar fi foarte fericiți și s-ar întreba cum de nu s-au gândit ei la asta", arată Vasile Blaga.