Publicat: 11 Ianuarie, 2017 - 08:22

Formata in urma unor eruptii vulcanice, insula a atins candva inaltimi de 1200 metri deasupra nivelului apei. Dupa incetarea activitatii vulcanice, aceasta a ramas in seama fortelor de eroziune, care au creat forma pe care insula o are astazi. Cele doua varfuri, Otemanu si Pahia, a caror inaltime nu depaseste 655 metri sunt doar ramasite ale craterului vulcanului.

Primii locuitori, de origine polineziana, au ajuns aici in jurul secolului IV. Mult mai tarziu au debarcat europenii, primul fiind Jakob Roggeveen in 1722, urmat de James Cook, care a acostat in 1777. Urmatorul pas a fost sosirea unei organizatii misionare din Londra, care a ajuns aici in 1820 si a infiintat prima biserica protestanta in 1822. Dupa 20 de ani, Bora Bora intra sub protectoratul Frantei, ca parte a Polineziei Franceze, de care apartine si astazi din punct de vedere administrativ.

Istoria insulei nu a fost marcata de evenimente majore. Chiar si unul dintre cele mai negre episoade ale istoriei a capatat aici o nuanta nostalgica.


In timpul celui de-al doilea razboi mondial, dupa bombardarea de catre japonezi a Pearl Harbour si o data cu intrarea Statelor Unite in razboi, americanii au instalat pe insula o baza militara pentru aprovizionare.


Fara alte evenimente, baza s-a inchis oficial in iunie 1946, insa armata americana a avut o surpriza in momentul in care majoritatea militarilor repartizati in Bora Bora au refuzat sa se mai intoarca in tara. A fost nevoie de interventia familiilor acestora pentru a-i lua din ceea ce acestia numeau “paradisul”, si pentru a-i repatria.

Limbile oficiale sunt franceza si tahitiana, insa localnicii implicati in turism vorbesc engleza la nivel conversational.
In limba tahitiana, insula Pora Pora, cum este numita de localnici, isi revendica geneza, intrucat traducerea numelui este “primul nascut”. O alta denumire cunoscuta este “Mai te pora” sau “Creata de zei”.

In prezent, principala ocupatie a localnicilor este turismul, prin urmare, acestia au dezvoltat activitati de natura sa-i impace si pe cei mai melancolici si visatori, dar si pe cei dornici de aventura si dependenti de adrenalina. Pe insula veti gasi tot timpul ceva interesant de facut, asta in cazul in care v-ati satura vreodata sa admirati albastrul intens al apei.