Publicat: 20 Martie, 2017 - 19:22

Sinteza declarațiilor președintelui PNL Raluca Turcan - 20 martie 2017:

"? Prima este legată de Ministerul Dezvoltării Regionale, despre Programul Național de Dezvoltare Locală și cei 30 de miliarde de lei care urmează să fie cheltuiți de către Ministerul Dezvoltării Regionale. În privința acestor bani, vineri 16 martie s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor din partea comunităților locale. Solicităm public Ministerului și, în primul rând premierului Grindeanu, să prezinte o sinteză a proiectelor depuse și colectate la minister din partea autorităților și, de asemenea, o detaliere a fiecărui proiect, astfel încât să fie realizată o ierarhie a importanței acestor proiecte și pentru a exista garanția că banii nu vor fi acordați pe criterii politice, ci pe criterii de eficiență și de dezvoltare locală. În momentul de față nu există transparență față de modul cum vor fi cheltuiți acești bani. PNL va sprijini primarii ale căror proiecte vor fi respinse fără nici un fel de rațiune în atribuirea acestor bani.

? Salarizarea primarilor este o altă problemă. PNL a solicitat încă de la început ca în ceea ce privește salarizarea bugetară să fie elaborată legea salarizării unitare și în felul acesta să existe o grilă echitabilă de remunerare a tuturor angajaților din sectorul public. O dată cu preluarea guvernării, PSD a început să împartă în stânga și în dreapta. În această avalanșă de creștere de cheltuieli s-a produs o inechitate uriașă într-o familie salarială, aceea a primarilor și președinților de consilii județene. În momentul de față salarizarea primarilor este undeva pe locurile 20-30, chiar 70, în ierarhia salarizării instituțiilor pe care chiar ei le conduc.

Așadar, este o nevoie uriașă să fie majorate salariile primarilor cu 30% și PNL susține eliminarea inechității în salarizarea primarilor și vot în Parlament pentru a răspunde acestei așteptări.

? Ultima rezoluție este legată de grațiere. Grațierea trebuie să fie un act de clemență, un instrument prin care să ajungem la depopularea penitenciarelor și la îmbunătățirea condițiilor de viață din penitenciare. Prin proiectul PSD, îmbunătățită aș spune în ghilimele de către domnul Șerban Nicolae, observăm că în grațiere intră pedepsele și pentru fapte de corupție și pentru abuz în funcție și pentru mărturie mincinoasă. Eu nu cred și noi nu credem că este o coincidență că sunt exact infracțiunile de care sunt acuzați capii conducerii alianței de guvernare. Acest proiect al PSD de grațiere este o făcătură și PNL nu poate decât să respingă proiectul marca PSD de grațiere pentru că nu duce nici la depopularea din penitenciare, nu duce nici la condiții mai bune de detenție și nu creează nici clemență pentru niște oameni care au greșit. Mai mult decât atât, proiectul PSD de grațiere, în momentul de față, se va aplica inclusiv celor care vor fi condamnați, adică pedepsiți, până la momentul intrării în vigoare a legii grațierii.

Așadar, dacă există oameni, întâmplător de nivel înalt, care urmează să fie condamnați în perioada următoare, pe proiectul grațierii PSD ei vor beneficia de această clemență de ideologie pesedistă.

Despre norma de reprezentare la Congresul PNL

? Norma de reprezentare va fi stabilită de către comisia de organizare a alegerilor. Cel mai probabil decizia va fi aceea de a ține cont atât de numărul voturilor obținute în confruntările electorale, cât și de procentul obținut.

Despre posibila prezență a lui Iohannis la Congresul PNL

? Nu s-a discutat nicio secundă despre prezența domnului președinte Klaus Iohannis la Congresul PNL. Nu s-a pus problema.

În primul rând, președintele are atribuțiile clar definite de Constituție, PNL cunoaște Constituția, își întemeiază acțiunea politică pe respectarea Constituției. Nu vom putea solicita, pretinde și nici măcar nu ne vom putea gândi la ceva ce nu este constituțional. Eu mă bucur că președintele Klaus Iohannis este un garant al respectării Constituției".