Publicat: 14 Februarie, 2020 - 20:23
 Ce sistem politic ne poate asigura sănătatea ? Ne mor copiii cu acte că sunt sănătoși

Deci, pleci din spital, sănătos ...în acte, și mori acasă. Gravul incident s-a petrecut recent la Brașov. O tânără familie din comuna Apața s-a prezentat la Spitalul de copii cu cei doi copilași, gemeni, fată și băiat, care veniseră pe lume cu doar două luni și jumătate înainte. Se simțeau rău și aveau nevoie de ajutorul doctorilor. Numai că aceștiprunci, nevinovați, au fost refuzați de lumea medicală. Să supraviețuiască. Nu poți să rămâi decât cu un gust amar despre sistemul nostru sanitar, aflat într-o continuă schimbare și “perfecționare”, după cum bate vântul politic. Rămâi și cu regretul și compasiunea pentru părinții care-și pierd fii, deși au apelat la medici.
   Paradoxul medical, sinistru, cinic, de la Brașov constă în faptul că, după investigații, (aici e buba!), copiii au fost externați cu verdictul în acte de “vindecat”. Adică, sănătos.
Vindecat de ce? De ciumă? De blenoragie? Care sunt probele ce au permis medicilor să scrie “vindecat” ? E vorba de superficialitate. Eufemistic, vorbind. Dar, mai precis, e
vorba de incompetență. Sau, ambele, însumate. Rezultatul se știe ( toată presa e scandalizată) : băiețelul a murit primul. Cu acte în regulă că e sănătos. Ca epigramist, mă și gândeam, deși nu e cazul în acest moment dureros, să scriu o epigramă cu poantă sinistră, de genul “ Să mori sănătos !” Dar nu e cazul, acum, de glume.
Totul e trist. Foarte trist. Pentru că și surioara, readusă după o zi la spital, cu complicații, a murit și ea, urmându-și frățiorul . În rai, desigur, printre îngeri. Nu le putem spune nici măcar “ să-i ierte Dumnezeu!”. Fiindcă ei nu au nicio vină, nici un păcat de care trebuie să fie iertați. Păcatele se mențin aici, pe pământ. Și în țara asta care se mocirlește de trei decenii într-o criză permanetă, ce- i zicem tranziție . Condusă de analfabeți funcționali, proști, mulți, dar hoți. Deci, vinovați și de tragedia de la Brașov, sunt cei plătiți, cu lefuri babane, de la politruci care învârtesc feuda sănătății, la cadrele medicale, - evident, nu a celor merituoase, corecte, cinstite-, care ar trebui să ne protejeze pe noi și copiii noștri.
   Domnule Ministru al Sănătății, care- le ești și medic, crezi că cerem prea mult ?

   DUMITRU BUJDOIU, UZPR-Filiala Brașov.

Tag-uri Institutii: