Publicat: 7 Iulie, 2015 - 19:09

Prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi, deputat în Parlamentul European, a ridicat în plenul Parlamentului de luni de la Strasbourg problema migrației medicilor și a personalului medical. Discursul eurodeputatului Cristian Bușoi vine în contextul publicării, în data de 6 iulie 2015, de către Comisia Europeană, a studiului referitor la recrutarea și politicile de retenție a personalului medical în Europa.

'Curentul migrațional al forței de muncă în domeniul sănătății dinspre statele din centrul, estul și mai nou sudul Europei către state precum Franța, Italia, Germania sau statele nordice, ce are la bază în primul rând motive financiare, dar și condiții de muncă mai bune și accesul la aparatură și tehnologie medicală de ultimă generație, sensibilizează sistemele de sănătate ale țărilor de origine și reprezintă un factor de risc asupra siguranței pacienților', a declarat Cristian Bușoi.

Migrația forței de muncă în domeniul sănătății contribuie, alături de accesul inegal la tratamente inovatoare, de standardele diferite de calitate ale serviciilor medicale și, nu în ultimul rând, de diferențele de salarizare,  la conturarea unei Uniunii Europene a inegalității de șanse în materie de sănătate.

În ultimii ani, cel puțin 14.000 de medici din România au migrat către spitale și clinici din vestul Europei. Numai anul trecut, aproape 2.500 de medici au solicitat Colegiului Medicilor certificate profesionale pentru a plutea pleca să lucreze în străinătate. România ocupă astfel penultimul loc în UE în ceea ce privește numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu doar 2,4 medici, comparativ cu 3,4 — media europeană. În ceea ce privește asistentele, în România 5,8 asistente au grijă de 1000 de bolnavi, în timp ce media europeană indică 8 asistente pentru același număr de pacienți.

'Consider că a venit momentul ca migrația și deficitul personalului medical să fie puse pe agenda europeană. Avem nevoie de politici de retenție a personalului medical în interiorul Uniunii și de un echilibru al migrației în interiorul statelor membre', a concluzionat Cristian Bușoi.

Comunicat de presă - PNL