Publicat: 6 Octombrie, 2017 - 08:40

Cea de-a 34-a editie a Campaniei de preventie si educatie pentru sanatate a bucurat sufletele detinutelor din singurul peninteciar de femei din tara, aflat langa Ploiesti, localitatea Targsorul Nou. Joi, 5 octombrie, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, sub indrumarea parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru, au incercat sa duca o parte din libertatea de care ne bucuram cu totii, cu frumusetile si bucuria ei, in realitatea sumbra a femeilor care isi traiesc zilele dupa gratii. Dincolo de greseala este iertarea aproapelui, despre care ne vorbeste Mantuitorul in Scriptura.  Pentru cateva ore, detinutele au uitat unde se afla si sufletele lor au fost mangaiate de o raza de speranta. Au fost clipe cand s-au gandit la vremea cand se vor afla, din nou, in libertate. In fata frumosului si a artei, au fost coplesite de emotii si lacrimile nu au intarziat sa le apara pe chipuri. Acestea au fredonat melodiile impreuna cu artistii. La inceput timide, uimite, confuze si triste, femeile de la penitenciarul Targsor au inceput sa se trezeasca la viata incet, incet, intr-o atmosfera calda si prietenoasa, creata de voluntarii prezenti acolo, de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Au reinvatat sa zambeasca, sa cante si sa-si doreasca sa se integreze din nou in societate, renascand in sufletele lor increderea ca dincolo de celula, cineva, acolo SUS, dar si afara, le iubeste si le asteapta cu nerabdare sa vina acasa, iar viata trebuie traita frumos. “O zi mai deosebita cu caldura sufleteasca. Pe moment am uitat unde sunt si m-am simtit ca acasa” , a declarat una dintre femeile aflate in detentie, referitor la eveniment. “A fost o zi care mi-a adus numai bucurii, am fost mai linistita. Acest eveniment ne-a scos din starea si situatia in care suntem”, a mentionat o alta participanta la eveniment, aflata in detentie. “M-a impresionat, eram foarte suparata azi dimineata. Am pictat un tablou si am ascultat sfaturile medicale ale medicilor, multe dintre ele le stiam din viata”, au fost cuvintele altei femei.

 

Participantii si organizatorii actiunii au mentionat cateva impresii.

Radu Groza, manager artistic: “E clar ca femeile de aici au nevoie de o mangaiere  sufleteasca. Ele se bucura pentru ca aud niste lucruri pe care nu le-au auzit de mult timp sau poate niciodata. Momentele artistice au fost importante, muzica se adreseaza spiritului, arta inseamna suflet. Iar sufletul este tot ceea ce ramane la final. Am observat ca femeile se bucura cand aud si vad ceva frumos”.

 

Florin Apostol, artist: “Este pentru prima data cand ma aflu la un penitenciar de femei, am mai cantat la penitenciare de-a lungul timpului. Cred ca este o modalitate buna pentru noi  de a le implini dorinta femeilor aflate in detentie, de a iesi afara si de-a lua contact cu artistii.”

 

Protopopul Mihaita Stroe: “Activitatea care s-a desfasurat la penitenciarul de femei de la Targsor isi are importanta ei pentru ca si peninteciarele sunt populate de crestini care au nevoie de misiune si de cuvantul lui Dumnezeu care sa le vindece sufletele, mai ales intr-un loc de detentie. Intr-un loc de ispasire ca acesta e nevoie de cuvantul ziditor al Scripturii, cel ce vindeca sufleteste si creaza omului o perspectiva de bucurie, de implinire indiferent prin ce conditii trece. Astazi, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au incercat sa aduca un strop de bucurie aici si sa creeze in obisnuinta lor un mod preventiv de a vedea viata, de a se manifesta in momentele cele mai concrete, sa-i invete cum si ce trebuie sa manance, pentru a avea o viata cat mai lipsita de boli, sa-i invete cum sa se spele pe dinti si alte lucruri importante”.

 

Preda Ecaterina, director adjunct educatie si asistenta psihosociala: “ Incercam sa devina o constanta acesta manifestare in viata femeilor din penitenciar pentru a le aduce o parte din societate in mijlocul lor. Au fost prezenti voluntari de calitate care au adus informatii valoroase care sunt de un real folos, la modul practic, atat aici, dar si cand se vor reintegra in familiile lor si in societate.“

 

Preot capelan Marin Ion de la Peninteciarul Targsorul Nou: “Este un moment de bucurie pentru ca voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului s-au aflat printre noi si este o raza de lumina, de libertate adusa in viata femeilor din penitenciar care isi ispasesc aici pedeapsa”.

"Am venit la Penitenciarul Targusor cu cantecele mele si sufletul. M-am bucurat enorm ca am putut oferi putina caldura doamnelor de acolo. A fost o energie care ne-a incarcat pozitiv pe toti", a declarat artistul de muzica populara, Tudorita Voineag.

 

Delia Lungan:” Am realizat impreuna cu persoanele aflate in detentie din Penitenciarul de Femei Ploiesti Targsorul Nou tabloul " Florile" pe care il vom darui Prefericitului Parinte Patriarh Daniel, cu ocazia aniversarii primului an de activitate al campaniei " Preventie si Educatie pentru Sanatate" in semn de recunostinta pentru inalta binecuvantare si pentru sprijinul pe care ni l-a oferit. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, la indrumarea Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru, au adus o raza de speranta acestor oameni lipsiti de libertate care au nevoie de sprijin pentru a se reintegra in societate. Noi am invatat de la Parintele Ciprian Gradinaru ca sta in firescul nostru, a fiecaruia dintre noi sa fim alaturi de cei aflati in suferinte si nevoi. Am fost foarte impresionata de reactia lor si de entuziasmul cu care au pictat si am plecat de aici cu un sentiment de profunda bucurie sufleteasca si datorita emotiei care se citea in lacrimile lor. Acestea impreuna cu directorul Penitenciarului ne-au rugat insistent sa revenim, semn ca misiunea noastra a avut impactul pe care ni l-am dorit. Am pictat flori ca simbol al renasterii, innoirii si a Primaverii din suflete noastre. Totodata, dorim sa-i multumim Alexandrei Svet pentru generozitatea de a dona bibliotecii Penitenciarului minunata sa carte < Floarea din Asfalt> o autentica marturisire despre dragoste si credinta”.

 

Nicoleta Iulia Voineag: “Am primit atata dragoste si multumire si speranta incat vad Libertatea cu alti ochi...N-am sa pot uita doua lucruri: zgomotul sinistru al portii cand s-a inchis in spatele meu si zambetul, lacrimile si lumina din ochii acelor femei! Am cunoscut astazi o Libertate inchisa la penitenciarul Targusor din Ploiesti”
Psiholog Drd. Raluca Simion: “Experienta cu femeile aflate in detentie  a fost una emotionanta, suflet la suflet  . Prezentarea despre  echilibru, control, dragoste si dor le-a tinut interesul activ. Fiecare a avut ocazia sa se gandeasca la propriul plan de viata, la propriile decizii si la consecintele pe termen lung al actiunilor lor. Ca psiholog am vrut sa le transmit ca iubirea de sine, respectul si auto-controlul sunt calitati esentiale pentru o viata linistita”.

Dan Pruna, coordonatorul grupului de voluntari : “Actiunea de astazi face parte din Campania de preventie si educatie pentru sanatate desfasurata de Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. In prima parte a programului au fost prezenti patru medici care au oferit sfaturi privitoare la nutritie, stomatologie, psihologie si lectii de prim ajutor. In a doua parte, am prezentat un program artistic la care au participat cantaretul Florin Apostol, castigator al unui Trofeului al Festivalului National de Muzica  Mamaia ׳88, si artista de muzica populara Tudorita Voineag, venita tocmai de la Braila care participa frecvent in campaniile noastre de voluntariat. A fost o campanie unica pentru cele 80 de femei, beneficiare ale acestei activitati, si spun asta pentru ca, desi la inceput se simtea tristetea din sufletele lor, dupa cateva zeci de minute, atmosfera s-a destins si au aparut zambetele, s-au auzit aplauze si au avut o participare foarte activa. Au plans de fericire si au lasat impresia ca se simt ca intr-o familie, acasa, in libertate. Doresc pe aceasta cale sa multumesc Preafericitului Parinte Patriarh pentru ca a avut incredere in proiectul nostru si ne-a oferit sprijin de fiecare data cand a fost nevoie, parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru pentru dragostea si grija pe care o are fata de oameni aflati in suferinte si nevoi, conducerii penitenciarului, parintelui capelan pentru buna organizare si protopopiatului Ploiesti Sud pentru buna colaborare si domnului Baluta Fanel, din Braila, nelipsit de la actiunile noastre”.

La final, participantele au primit din partea Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului articole sportive.