Publicat: 11 Noiembrie, 2019 - 16:42
Share

100 de copii din orasul Pantelimon, județul Ilfov, de la Scoala Gimnaziala nr. 1, au invatat cum să vina în sprijinul victimelor aflate în situatii de urgenta, in caz de traumatisme ale aparatului locomotor, in caz de inec sau în cazul persoanelor cu stop cardio respirator. Este vorba despre o noua editie a campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate", derulata de catre voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Simona Carniciu, medic specialist in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a atentionat: "Un copil obez este un viitor adult obez si de aici incepe cascada de probleme ale obezitatii: diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare – prima cauza de deces din lume, cancerul – a doua cauza de deces, si nu numai pentru ca sunt foarte multe probleme asociate obezitatii. De aceea, este important sa prevenim din timpul copilariei si sa constientizam populatia ce inseamna riscul de obezitate, ce inseamna excesul alimentar si la ce poate sa duca acesta. Alimentele procesate, rafinate si consumate in exces duc foarte usor la obezitate. De aceea, ne intoarcem catre alimentatia naturala, catre alimentaia simpla pentru a ajunge adulti sanatosi".

Claudia Buduna, medic specialist in Stomatologie Generala, a subliniat: “M-au impresionat elevii din aceasta localitate, mojoritatea cunosteau déjà tehnica de periaj corecta, mi-au adresat intrebari, erau curiosi, in special, de igiena aparatelor dentare fixe – in acest caz sunt necesare mijloacele auxiliare ale periajului cum ar fi periutele interdentare – si au vrut sa stie cum sa le foloseasca, au vrut sa stie si despre ata dentara, le-am mai povestit si despre dusul bucal util in acest caz.”

Profesor Corina Constanta Paun, Directorul Scolii Gimnaziale nr 1. Pantelimon, a spus: “Copiii sunt foarte interesati, informatiile sunt primite in cursul orelor de biologie, in cursul orelor de dirigentie si de consiliere, la anumite optionale, noi avem si un optional "Educatie pentru Sanatate", iar lucrurile prezentate sunt foarte importante pentru ei intrucat sunt doritori sa realizeze activitati practice. Adica, sa puna in practica ceea ce ei invata de la noi - teoretic. Noi avem o buna colaborare si cu cabinetele medicale scolare si prezenta unor specialisti in domeniu ofera un plus de valoare activitatilor noastre si bineinteles vin in acelasi timp sa confirme ceea ce ei invata in plan teoretic.”

Cristina Ivan, de la Directia de Asistenta Sociala Pantelimon, a apreciat: “O activitate utila pentru copiii din comunitatea orasului nostru pentru ca au avut de invatat metode noi de acordare a primului ajutor precum si alte informatii de la medicii de specialitate.” 

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Ne bucuram ca am revenit in orasul Pantelimon cu Campania de "Preventie si Educatie pentru Sanatate", localitate in care, in august 2016, am desfasurat prima editie a acestei campanii – chiar la Biserica Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. La actiunea de astazi am avut ca si beneficiari 100 de copii din clasele gimnaziale. In cadrul aceste editii, elementul de noutate a fost prezentarea referitoare la notiunile de prim ajutor pe care am adaugat-o la celelalte teme: igiena, nutritie, stomatologie si postura. Am mai venit in aceast localitate si cu alte campanii: "Sanatate pentru Sate", "Preventie si Depistare a cancerului de col uterin", "Caravana Bucuriei" si alte actiuni cu varacter social-filantropic. De la inceputul campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate", din august 2016 si pana in prezent, peste 15000 de persoane au beneficiat de sprijinul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Actiunile s-au desfasurat in 13 judete din tara, in Bucuresti si in Republica Moldova. Campania se concentreaza in special pe sprijinirea zonei rurale, acolo unde educatia medicala este precara din cauza lipsei medicilor specialisti".

Parintele Marcu Gheorghe – preot paroh al Bisericii cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, din orasul Pantelimon, a concluzionat: “Sfaturile medicilor sunt foarte utile pentru cei mici, mai ales ca sunt detalii practice venite din partea unor specialisti. Ca reprezentant al bisericii am colaborat cu scoala si cu Directia de Asistenta Sociala cu care avem un protocol, precum si cu celelalte parohii incercand sa-i ajutam pe voluntari sa desfasoare actiunea. Biserica trebuie sa ajute, preotii trebuie sa fie intre oameni si sa ajute oamenii. Enoriasii au marturisit ca s-au simtit cu adevarat ajutati de toate actiunile cu care voluntarii au venit la noi. Multumim voluntarilor”.

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.

 

Tag-uri Geo: