Publicat: 24 Iulie, 2016 - 17:30
Share

UNDAȚIA ROMA EDUCATION FUND ROMÂNIA vă invită la sediu, în data de 25 iulie 2016, orele 16.00, să urmăriți filmul documentar 'Valea Plângerii', regizat de Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu și Andrei Crișan - Eveniment de conștientizare desfășurat în cadrul campaniei 'ȚARĂ, ȚARĂ ... VREM COPII EDUCAȚI!'

Se întâmplă: la sediul Fundației Roma Education Fund România, Str. Vaselor nr. 60, sector 2, București, luni 25 iulie, începând cu orele 16.00. Vă lansăm invitația de a participa la vizionarea filmului 'Valea Plângerii' (an de producție: 2013, durată: 57 minunte). Astfel, organizația, care desfășoară și promovează proiecte educaționale adresate în special comunităților de etnie romă, creează un spațiu de discuție despre ceea ce în anii ?40 se numea exterminare rasială, iar acum, în anul 2016, se numește discriminare și rasism. Ne bucurăm să îl avem la masa discuțiilor pe unul dintre regizorii filmului — Mihai Andrei Leaha. În sală vor fi prezenți inclusiv supraviețuitori ai deportărilor din Transnistria din localități în care Fundația desfășoară proiecte.

De ce filmul Valea Plângerii?

În anul 1942, aproximativ 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la comanda mareșalului Antonescu. Filmul 'Valea Plângerii', unul dintre puținele demersuri românești, ample, pe acest subiect, este un film inițiat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, realizat cu ajutorul consultantului științific Petre Matei. Interviurile care documentează pelicula au fost operate de Iulia Hossu în județul Dolj și de Ion Gnatiuc, în satele din Transnistria. Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu și Andrei Crișan, cei trei regizori ai acestui documentar, au acompaniat mărturiile cu imagini foarte sugestive și au inclus și secțiuni din documente oficiale oferind o perspectivă foarte cuprinzătoare asupra întregului șir de evenimente. Documentarul 'Valea plângerii' își atinge scopul și prin coloana sonoră pregnantă compusă de Tamas Szekely.

De ce lansăm acest eveniment?

'Lansăm acest eveniment de vizionare a unui film documentar în calitate de organizație care implementează proiecte educaționale pentru comunitățile dezvantajate, în special în cele care au o populație de etnie romă semnificativă. Vrem să ajutăm la transmiterea informației corecte către generațiile viitoare și să promovăm modelul educației prin vizionarea de filme documentare.' a declarat Claudia Lixandru, director național al Fundației Roma Education Fund România.

Fundația Roma Education Fund România dorește să semnaleze ceea ce a însemnat deportarea romilor, dar mai ales impactul asupra culturii oamenilor cu care această organizație lucrează.

'Este un eveniment de conștientizare, un mesaj pe care dorim să îl lansăm întregii țări, pentru toți cei care nu cunosc istoria romilor sau care o cunosc prea puțin, ignorând astfel cultura etnică marcată de o perioadă de peste 500 de ani de sclavie, dar și de episoadele de exterminare din timpul celui de-al doilea război mondial. Este un mesaj pentru generațiile de astăzi și viitoare, care doar prin înțelegerea adevărului istoric și a realității că toți suntem cetățeni români, indiferent de apartenența etnică, vom conștientiza importanța incluziunii sociale prin educație', a declarat Claudia Lixandru, director național al Fundației Roma Education Fund România.

Acces:

Intrarea la vizionarea de film și apoi la dezbatere se face în baza donației de rechizite/ a unui material didactic/ a unei jucării noi, prin care Fundația Roma Education Fund România ajută copiii din 11 comunități, din cadrul proiectului 'Pe locuri, Fiți gata, Start!': Ineu, șilindru, Dumbrava — județul Bihor, Huseni — județul Sălaj, Beica, Deaj — județul Mureș, Românești — județul Dâmbovița, Gălbinași, Budești — județul Călărași, Traian, Căzănești — județul Ialomița. Prin acest act de bunăvoință și implicare socială, veți contribui la accesul copiilor la educație. În aceste comunități există părinți care nu își pot trimite copiii la școală sau la grădiniță din lipsă de bani pentru rechizite, haine sau chiar mâncare (https://www.youtube.com/watch?v=VOANDZqXhf4&feature=youtu.be). Rechizitele vor fi oferite în comunitățile menționate, ținându-se cont de numărul de copii din grădinițele locale.