Publicat: 4 Mai, 2017 - 13:40
Share

Mircea Cărtărescu, considerat cel mai cunoscut scriitor român la nivel internaţional, care a fost candidat pe lista scurtă la Premiul Nobel pentru Literatură, va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa, pentru întreaga activitate în domeniul literaturii şi ştiinţelor umaniste. Ceremonia va avea loc luni, 8 mai, la ora 12, în Aula Bibliotecii Universitare de pe Bulevardul Mamaia nr. 124.

 După ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Mircea Cărtărescu va susține conferința cu titlul: „Liniile de forță ale poeziei de azi” – iar accesul celor interesați este liber.
 
   Profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Mircea Cărtărescu este cel mai cunoscut scriitor român la nivel internațional, candidat pe lista scurtă la Premiul Nobel pentru Literatură.
   Mircea Cărtărescu este scriitorul reprezentativ al anilor optzeci care marcat toate generațiile poetice ulterioare și a dăruit poeziei române volume de incontestabilă valoare: Faruri, vitrine, fotografii, (1980); Poeme de amor (1983); Totul (1985); Levantul (1990); Dragostea (1994); Dublu CD (1998); Plurivers, vol. 1 şi 2 (2003), 50 de sonete (2006), Nimic (2010).
   În proză, Mircea Cărtărescu a devenit unul dintre marii romancieri europeni, tradus în 24 de limbi, admirat pentru forța imaginației sale, pentru stilul său inconfundabil cu care ne-a familiarizat în romane precum Visul (Nostalgia) (1989); Travesti (1994); Orbitor. Aripa stângă (1996); Orbitor. Corpul (2002); Orbitor, aripa dreaptă (2007), Solenoid (2016) sau în minunata carte pentru copii, Enciclopedia zmeilor (2002). Însă Mircea Cărtărescu este totodată unul dintre cei mai buni autori de proză scurtă. De ce iubim femeile (2004), Frumoasele străine (2010), Ochiul căprui al dragostei noastre (2012), Fata de la marginea vieții (2014) fac deliciul celor care vor să treacă ușor de la o poveste la alta.
   Ca eseist și publicist, Mircea Cărtărescu este una dintre mințile cele mai lucide și mai pline de discernământ, cu stil accesibil și idei care ne pot ajuta să înțelegem mai bine societatea românească actuală. Peisaj după isterie (2017), ultimul său volum de publicistică, oferă răspunsuri la cele mai stringente întrebări referitoare la felul în care trăim împreună, în care ne decidem viitorul sș ne poziționăm față de celelalte națiuni europene.
   Nu în ultimul rând, Mircea Cărtărescu este o personalitate carismatică ce asociază eleganța și erudiția, un mod frumos de a trăi prin intermediul culturii cu valorile morale de care România are atâta nevoie. Toate acestea, coroborate cu talentul său excepțional, l-au impus pe scena publică românească și l-au ajutat să dobândească notorietatea internațională de care se bucură astăzi.

   Mircea Cărtărescu este cel mai premiat scriitor român în străinătate, care a repus literatura română printre marile literaturi europene.
   Laureat în 2005 al premiului internaţional Giuseppe Acerbi în Italia, în 2011 a primit Premiul Internațional Vilenica din Slovenia, urmat în 2012 de Premiul Internațional pentru Literatură Berlin - Haus der Kulturen der Welt și în 2013 de Premiul Internațional Spycher-Leuk în Elveția și de Premiul Internațional de poezie de la Novi Sad. În 2014 a primit Premiul Tormenta en un vaso la Madrid pentru cea mai bună carte străină publicată în Spania. A mai primit Premiul Euskadi de Plata din Spania în 2014, Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană (Germania, 2015), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (Austria, 2015) și Premiul Gregor von Rezzori (Italia, 2016).

   Evenimentul pe care Universitatea ”Ovidius” din Constanța în colaborare cu Filiala Dobrogea a USR îl propune publicului este parte a proiectului mai amplu de deschidere a spațiului cultural dobrogean către marile personalități ale culturii românești și internaționale.
   
   Editura Humanitas va asigura un stand de la care pot fi achiziționate toate cărțile autorului, inclusiv ultimele apariții editoriale, romanul Solenoid și volumul de publicistică, Peisaj după isterie, evenimentul fiind urmat și de o sesiune de autografe.

   La eveniment vor participa înalte oficialități locale, iar dialogul dintre autor și jurnaliști se va desfășura la sfârșitul evenimentului, sub formă de conferință de presă.