Publicat: 19 Iunie, 2017 - 00:00

Adrian Leonard Mociulschi este unul dintre cei mai fini intelectuali de astăzi. Este descendentul unei ramuri a familiei Moczulski (naturalizată în Nordul Moldovei la începutul secolului al XIX - lea), este dublu licențiat, în muzică și în teologie romano-catolică. După obținerea doctoratului la Universitatea Națională de Muzică București a întreprins, în calitate de bursier al Institutului MIDAS (Music Institute for Doctoral Advanced Studies), variate investigații multidisciplinare. Urmare a propriilor cercetări, a publicat cărțile Ștefan Niculescu: Poetică, matematică și armonie muzicală, Evul Mediu: Arhitectura și Muzica, Artă și Comunicare, iar relativ recent volumul de față, toate la Curtea Veche Publishing.

Volumul Mic tratat de bunăstare este o reflectare asupra frământărilor existențiale ale omului modern, care caută o cale de ieșire din labirintul propriilor lipsuri. „Cititorul trebuie să înţeleagă că trăim într-o lume tot mai tehnicizată – spune autorul. De la espressoul preparat de cafetiera de pe birou până la numerarul eliberat de bancomatul de la colțul străzii, mașinizarea este pe cale de a înlocui mâna de lucru. În fața magiei tehnologice apare tot mai clar faptul că omenirea va ajunge, din nou, la munca câmpului. Marii investitori au intuit deja însemnătatea dreptului de proprietate asupra moșiilor de altădată. Faptul că piața funciară fierbe de la o vreme este un semn că renașterea feudală se apropie cu pași repezi. Țarinile vor fi mai râvnite decât metalul prețios, pentru că numărul gurilor flămânde va tot crește.“
Potrivit tânărului gânditor, prosperitatea este identificată cu starea la care omul poate ajunge prin eliberarea de grijile materiale, după ce a promovat examenul abundenței. Eseurile sunt o formă elevată și documentată prin care autorul ne introduce – potrivit istoricului Cristian Păunescu - în evoluția societății umane, explicând simplu, dar modern, evoluția conceptelor de bunăstare, locuire, alimentație, comunicare, lume cromatică, automatizare și informatizare, sărăcie și bogăție, economisire.. Valorile pe care Adrian Leonard Mociulschi le consideră esențiale pentru a ajunge la bunăstare sunt simplitatea, cumpătarea, răbdarea și munca stăruitoare.

 

Adrian Leonard Mociulschi – Mic tratat de bunăstare. Curtea veche Publishing. Desene de Micaela Eleutheriade. 102 pag.

Topic: 

Format: